Πόση βελτίωση με DAC ; (και άλλα τινά)...

Phoebus

New member
26 January 2013
10
Παιδιά γειά σας! Είμαι καινούριος εδώ μέσα, αλλά γενικά, αρκετά παλιός στο Hi Fi... Να αυτοσυστηθώ λοιπόν: Τυγχάνω από παλιά μουσικόφιλος αλλά και μουσικός, οπότε η αναπαραγωγή της μουσικής για μένα ήταν και είναι σημαντικό ζήτημα! Σε κάποια φάση της ζωής μου μπλέχτηκα και με Χαϊφιντελίστες που με έμπασαν στα κόλπα! Πέρασα μια καταπληκτική εποχή γεμάτη ενδιαφέροντα και δίψα για γνώση σ' αυτό το άγνωστο για μένα αντικείμενο, ήταν σαν να μυήθηκα σε έναν μαγικό κόσμο, υπήρξα φαν του "Ήχου" που διάβαζα κάθε μήνα και μάλιστα στην χρυσή εποχή του Θ. Σπίνουλα, και γενικά περνούσα τις μέρες μου με συζητήσεις επί συζητήσεων για όλα αυτά... Όμως επειδή τα οικονομικά μου ποτέ δεν ήταν καλά, ανήκω σ' αυτό που λέμε χαμηλομεσαία κατηγορία, ή αλλιώς "ποιό απ τα φτηνά είναι το καλύτερο", αν και γνώριζα πολύ καλά τα ιερά τέρατα, απλώς τα ονειρευόμουν και έκανα οφλαλμόλουτρο, ποτέ δεν πήρα προ-τελικό, ούτε πικάπ Linn, ούτε ηχεία B&W ή KEF, αν και μια εποχή, έχωνα ένα μισθό για κεφαλές κινητού πηνίου και αγόρασα καλά για τα κιλά μου ηχεία... Μετά, η ανεργία παγιώθηκε και λίγο πολύ έχω μείνει εδώ και πολλά χρόνια με τα παλιά μου μηχανήματα.
Τα βινύλιά μου περί τα 1000 τον αριθμό είναι εν πλήρη χρήση, δεν βρίσκω κανένα λόγο να τα μεταγράψω σε cd όπως κάνουν άλλοι, αφού είναι εκεί τα βάζω και τα ακούω από ένα πικάπ Luxman PD 284 με μια κεφαλή Goldring και ευχαριστιέμαι ζεστό αναλογικό ήχο. Βέβαια έχω και cd player, στην αρχή ένα Yamaha, τώρα ένα Pioneer pdr 609 που είναι και recorder, μ' αυτό έγραψα άπειρα cd πρίν πάρω υπολογιστή, αλλά μετέγραψα ακόμα και κασέτες (από ένα Nakamichi που έχω). Έχω ακόμα, και ένα DVD Marantz, το DV 4300, που ακούω και απ' αυτό μουσική, αλλά τελευταία μου κάνει κάτι διακοπές και είναι ή για φτιάξιμο ή για πέταμα...
Για ενισχυτή έχω τον ολοκληρωμένο Rotel RA 9808 (2X100), και για ηχεία έχω κρατήσει τα πρώτα τα γαϊδούρια που έβγαλε η Roister, τα D-123, είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτά, άλλωστε δεν βρήκα ποτέ τα λεφτά να τα αντικαταστήσω... Όπως λοιπόν φαίνεται εκ των άνω, τα μηχανήματά μου είναι παλιά και κάποιας άλλης εποχής, αφραγκία γαρ...
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αν βάλω στο Pioneer ένα σχετικά φτηνό DAC, όπως π.χ. το V-DAC της M.F. ή κάτι παρεμφερές, θα υπάρξει σοβαρή και ακουστή διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα που να αξίζει το έξοδο; Δυστυχώς δεν έχω κανένα φίλο με DAC να το βάλω να το ακούσω να δω τις διαφορές... Αν είναι να αλλάξει ο ήχος σε σημαντικό βαθμό, όπως όταν περνούσα παλιά από κεφαλή MM σε MC και πάθαινα πλάκα, αξίζει να χώσω το 150άρι...
Κάτι άλλο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι από τότε που πήρα αυτόν τον Rotel (πριν είχα έναν Sansui AU D22), τα Roister μου φαίνεται ότι μπουμάρουν, μπορεί τελικά να μην είναι και ο τέλειος συνδυασμός, δεν ξέρω... Ακόμα σκέφτομαι μήπως πάρω και κανένα cd player που να παίζει SACD μπας και θυμιθώ τους δίσκους άμεσης κοπής που αγόραζα κάποτε...
Αυτά φίλοι μου, σας ευχαριστώ για τις όποιες παρατηρήσεις σας, και συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, αλλά έπρεπε να συστηθώ... Σας εύχομαι καλές ακροάσεις και καλές συζητήσεις!

Καλώς όρισες στην παρέα μας! :smile:
Χαιρόμαστε και σ' ευχαριστούμε για την αυτοπαρουσίαση. Θίγεις πολλά θέματα και το καθένα αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης. Γενική συμβουλή: Μπορείς να διαβάσεις τα νήματα που σε ενδιαφέρουν στις επί μέρους κατηγορίες (ιδιαίτερα τα sticky).

Για το συγκεκριμένο η απάντηση είναι η εξής: Ένας DAC αναβαθμίζει σε κάθε περίπτωση το σύστημα. Το CD Player και το DVD Player θα λειτουργούν ως transport. Πόσο ακουστή θα είναι αυτή η αναβάθμιση εξαρτάται από δύο παράγοντες:
α) από την ποιότητα του ίδιου του DAC.
β) από την ικανότητα του ίδιου του συστήματος ν' αναδεικνύει τις διαφορές.

Γενικά μπορούμε να πούμε πως η επίδραση ενός DAC στο σύστημα και οι διαφορές που επιφέρει είναι αντίστοιχες με εκείνες ενός προενισχυτή. -bye-

Φίλε Sonus, ευχαριστώ για την απάντηση και το καλωσόρισμα. Οι γενικές αρχές είναι σίγουρα αυτές, και βεβαίως εξαρτάται από την ποιότητα (και την τιμή) του μετατροπέα, αλλά και από το υπόλοιπο σύστημα το όποιο αποτέλεσμα! Παρ' όλα αυτά όμως, θα ήθελα αν κάποιος φίλος έχει ακούσει έναν παρόμοιας ποιότητας DAC με παραπλήσιας ποιότητας και τιμής μηχανήματα που περιγράφω (ενισχυτής - ηχεία), να μου πει τις εντυπώσεις του. Υποψιάζομαι ότι με ένα σχετικά καλό cd player και σχετικά καλά ηχεία όπως αυτά που έχω, δεν θα έχω και τις τρελές διαφορές με έναν DAC των 150 ευρώ. Ίσως αν έπαιρνα κάτι πολύ ακριβό να έβλεπα σοβαρή βελτίωση. Απ' την άλλη, μακάρι να μην είναι έτσι και να αποτελέσει για μένα η αγορά ενός τέτοιου DAC μια ευχάριστη έκπληξη! Είμαι μουσικός και διακρίνω εύκολα την φυσική χροιά των οργάνων και της ανθρώπινης φωνής, γιατί τα έχω ακούσει πολλές φορές ζωντανά και χωρίς μικρόφωνα...
Επίσης αν έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλα ηχεία για αυτόν τον ενισχυτή θα ήταν ευπρόσδεκτο, τα Roister είναι πολύ καλά, αλλά και πολύ μεγάλα, και επειδή ο Rotel ενισχύει αρκετά τις χαμηλές, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα μπάσα, ειδικά στο σπίτι μου που δεν μπορώ να τα έχω μακριά από τοίχους και γωνίες, οπότε ίσως θα μπορούσα να καταφύγω σε μια λύση με άλλα μεταχειρισμένα σε καλή τιμή...

Φίλε Sonus, ευχαριστώ για την απάντηση και το καλωσόρισμα. Οι γενικές αρχές είναι σίγουρα αυτές, και βεβαίως εξαρτάται από την ποιότητα (και την τιμή) του μετατροπέα, αλλά και από το υπόλοιπο σύστημα το όποιο αποτέλεσμα! Παρ' όλα αυτά όμως, θα ήθελα αν κάποιος φίλος έχει ακούσει έναν παρόμοιας ποιότητας DAC με παραπλήσιας ποιότητας και τιμής μηχανήματα που περιγράφω (ενισχυτής - ηχεία), να μου πει τις εντυπώσεις του. Υποψιάζομαι ότι με ένα σχετικά καλό cd player και σχετικά καλά ηχεία όπως αυτά που έχω, δεν θα έχω και τις τρελές διαφορές με έναν DAC των 150 ευρώ. Ίσως αν έπαιρνα κάτι πολύ ακριβό να έβλεπα σοβαρή βελτίωση. Απ' την άλλη, μακάρι να μην είναι έτσι και να αποτελέσει για μένα η αγορά ενός τέτοιου DAC μια ευχάριστη έκπληξη! Είμαι μουσικός και διακρίνω εύκολα την φυσική χροιά των οργάνων και της ανθρώπινης φωνής, γιατί τα έχω ακούσει πολλές φορές ζωντανά και χωρίς μικρόφωνα...
Επίσης αν έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλα ηχεία για αυτόν τον ενισχυτή θα ήταν ευπρόσδεκτο, τα Roister είναι πολύ καλά, αλλά και πολύ μεγάλα, και επειδή ο Rotel ενισχύει αρκετά τις χαμηλές, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα μπάσα, ειδικά στο σπίτι μου που δεν μπορώ να τα έχω μακριά από τοίχους και γωνίες, οπότε ίσως θα μπορούσα να καταφύγω σε μια λύση με άλλα μεταχειρισμένα σε καλή τιμή...

Ενα σχετικά καλό cd player σήμερα κοστίζει γύρω στα 500Ε οπότε καλύτερα να πάς για το DAC. Αυτό που θα κερδίσεις είναι κυρίως καλύτερο ψηφιακό στάδιο σε σχέση με αυτό του cd player Που ήδη έχεις και είναι παλιό. Τώρα αν η διαφορά που θα ακουστεί αξίζει τα 150Ε αυτό δεν μπορεί να στο απαντήσει κανείς. Σίγουρα με το εξωτερικό dac αποκτάς μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητες να συνδέσεις και άλλα μηχανήματα επάνω στο σύστημά σου.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αν βάλω στο Pioneer ένα σχετικά φτηνό DAC, όπως π.χ. το V-DAC της M.F. ή κάτι παρεμφερές, θα υπάρξει σοβαρή και ακουστή διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα που να αξίζει το έξοδο; Δυστυχώς δεν έχω κανένα φίλο με DAC να το βάλω να το ακούσω να δω τις διαφορές... Αν είναι να αλλάξει ο ήχος σε σημαντικό βαθμό, όπως όταν περνούσα παλιά από κεφαλή MM σε MC και πάθαινα πλάκα, αξίζει να χώσω το 150άρι...

Τετοια διαφορά δεν πρόκειται να ακούσεις απο την προσθήκη ενός dac. Περισσότερα θα έπερνες αν έκανες ένα σέρβις στα ηχεία σου ΙΜΗΟ

Κάτι άλλο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι από τότε που πήρα αυτόν τον Rotel (πριν είχα έναν Sansui AU D22), τα Roister μου φαίνεται ότι μπουμάρουν, μπορεί τελικά να μην είναι και ο τέλειος συνδυασμός, δεν ξέρω

Ισως αν άλλαζες τον Rotel με κάτι με καλύτερη οδήγηση να μην είχες μπουμάρισμα

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας, θα δώ τι θα κάνω... Έχω απογοητευθεί λίγο, κοιτώντας εδώ μέσα στις σελίδες σας, τις προτάσεις και τις λύσεις που απαιτούνται, κατάλαβα ότι πρέπει να κινηθώ σε οικονομικά επίπεδα απαγορευτικά για μένα αυτόν τον καιρό... Έχω μείνει πίσω, τα μηχανήματά μου είναι παλιά και αν αρχίσω να αλλάζω, πρέπει σιγά σιγά να τα αλλάξω όλα... Απλά, η επαφή μετά από τόσο καιρό πάλι με τον "χώρο", με έβαλε στην μπρίζα και στις σκέψεις, άρχισα να κοιτάω και να ζαχαρώνω μηχανήματα, αλλά εγώ πλέον δεν μπορώ να μοιράζω χιλιάρικα δεξιά αριστερά, δυστυχώς... Ίσως πάρω ένα φτηνό DAC να δω τι θα κάνει, να έχω και την δυνατότητα να του βάλω αύριο και κανένα media player πάνω, να ακούω κανένα flac, και μέχρι εκεί... Ίσως πάλι να μην κάνω και τίποτα, τουλάχιστον μέχρι να ξαναβρώ δουλειά και λεφτά!
Μια που το ανέφερα, τα flac για μένα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, τα μετατρέπω σε WAV, τα γράφω σε CD, και τα ακούω μια χαρά, όχι εκείνο το αίσχος των Mp3 που ψάχνεις να βρεις που πήγε η μουσική και ο ήχος!
Ίδωμεν! (Αν και διαβάζοντάς σας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σκέφτομαι διάφορα, και να μην ονειρεύομαι αλλαγές!)

ΑΑ ρε Φοίβο για δές καιρο που διάλεξες να μπείς πάλι στην μπρίζα..

Με την μικρή μου πείρα με το Dac των 150 ευρω μην περιμένες και πολλά.. η ίδια η MF δίνει άλλα δύο κουτάκια τροφοδοτικό και usb to spdif για την ολοκλήρωσή του τα οποία το φάνουν στο πεντακοσάρικο!!

Γνώμη μου ταπεινή αν θέλεις τα λεφτά σου να πιάσουν τόπο, εκεί γύρω θα πρέπει να κινηθείς και θα πάρεις ήχο άκρως ανταγωνιστικό του υπέροχου πικάπ σου απο το απλό 44/16 ενώ σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη απο τα mp3 και θα τρίβεις τα αυτιά σου με τα HI-RES.. To ξέρω οτι ίσως να μήν μπορείς τώρα αλλα πάλι κρίμα δεν είναι να δώσεις και τα 150 απο το υστέρημα σου για μια ιδέα (ή μπορεί και καθόλου) καλύτερα;.. Kαλύτερα νομίζω να κάνεις ένα ενάμισι χρόνο υπομονή να αβγατίσουν τα 150 σου και να μπείς στο σπόρ "με το δεξί" και τότε θα αλλάξει η χαιφιντελιστική σου ζωή, άσε που τρέχουν οι εξελίξεις και μέχρι τότε μπορεί να πάρεις άτι πολύ καλύτερο απο ότι φανταζόσουν μεταχειρισμένο..

Τον ενιχυτή όποτε θα μπορείς να διαθέσεις πέντε έξι κατοστάρικα πούλα τον και συμπλήρωσε να πάρεις έναν πιο στιβαρό σε τροφοδοσία, τα ηχεία εγώ δεν θα τα άλλαζα, τα δικά μου Audio Spectrum τα έχω ακομα απο το 98 και παίζουν σαν την πρώτη μέρα!..

Γενικά γράφε τα φλάκ σου σε σιντάκια και μήν ξεμυαλίζεσαι.. μια χαρά είναι το Σιντί σου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστείς, και εγώ αυτό έκανα μέχρι που έφτασε η ώρα να μπορώ να παρω κάτι που άξιζε πραγματικά τον κόπο και που μπορούσα να αγοράσω..

Last edited:
ASTOBOY, σ' ευχαριστώ για την πολύ ανθρώπινη απάντηση και προσέγγισή σου, κάπως έτσι θα κινηθώ είναι η αλήθεια, έχεις πιάσει ακριβώς τη φάση μου... Μάλλον κανέναν πιο καλό μεταχειρισμένο ενισχυτή θα πάρω κάποια στιγμή και θα υψώσω λίγο ξανά τα ηχεία, παιδιά, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ η διαφορά όταν τα τουΐτερ είναι στο ύψος των αυτιών! Άλλωστε όπως έγραψα αρχικά, έχω ακόμα τα...1000 προσεγμένα βινύλια, βινύλια που αγόραζα με το αίμα της καρδιάς μου, εκείνη την εποχή που μια επίσκεψη στον Μανάκο, το Τζαζ Ροκ και το Μιούζικ Κόρνερ ήτανε πανηγύρι, και η επερχόμενη ακρόαση ιεροτελεστία! (Τι λεφτά τους έχουμε χώσει αλήθεια!)
Υ.Γ.:Τι εννοείς ότι θα... τρίβω τ' αυτιά μου με τα mp3; Είναι ή δεν είναι απωλεστική η συμπίεση; (Μάλλον κάτι δεν ξέρω εδώ πέρα...)

Πιστεύω στην κατηγορία των 150 Ευρώ που θες να κινηθείς, μία καλή εξωτερική κάρτα ήχου (USB ή Firewire) θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από DAC και διπλάσιας τιμής. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες και μερικές στο forum είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς...

Πιστεύω στην κατηγορία των 150 Ευρώ που θες να κινηθείς, μία καλή εξωτερική κάρτα ήχου (USB ή Firewire) θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από DAC και διπλάσιας τιμής. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες και μερικές στο forum είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς...

Γιατι αυτο ?

Γιατι αυτο ?
Διότι οι κάρτες αυτές -επαγγελματικές ή ημιεπαγγελματικές συνήθως- έχουν πολύ πιο λογικό κοστολόγιο από τα αντίστοιχα καταναλωτικά (consumer) προϊόντα. Κι' αυτό επαληθεύεται στην πράξη. Παραδείγματα από το forum οι κάρτες της Behringer, EMU, TC Eletronic, M-Audio κλπ, με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές.

Προσωπική μου άποψη πάντα...

Επειδή αν έχω καταλάβει καλά θέλει να αναβαθμισει καιτο cd του υπάχουν εξωτερικές κάρτες σε τόσο χαμηλή τιμή που να το κάνουν αυτό και να είναι παράλληλα και αντάξια usb dacs;
Mήν με παρεξηγείς Μιχάλη και εγώ τώρα μαθαίνω και επειδή κάτι με τρώει για τον δευτερεύοντα χώρο και σύστημα μια τέτοια λύση σε τόσο χαμηλά τιμή θα ήταν μάννα εξ ουρανού..

Μπορεις σε παρακαλώ απλά να αναφέρεις κάποια παραδείγματα;

Last edited:
Κι εμένα Μιχάλη με λένε οπότε απαντώ: :)
Η πρώτη και εξαιρετική λύση που μου έρχεται στο μυαλό την οποία έχω ακούσει στο σύστημά μου κ ώρες ώρες λέω γιατί δεν την είχαν πάρει να ξεμπερδευω... είναι η tc impact twin. Πριν λίγο καιρό μάλιστα ο Τομαν την είχε 280 αν θυμάμαι καλά κ εξαφανίστηκαν όλες σε dt. Τώρα δεν ξέρω αν την ξαναεχει κ σε τι τιμή.
Έπειτα πολύ καλή φήμη έχει η emu 0404 την οποία ομως δεν έχω ακούσει.
Και οι δυο αυτές έχουν spdif in οπότε συνδέονται κ με cd player...

Θένξ Μιχάλη!.. Την TC την είχα ήδη ως πρώτη υποψήφια για το ησυχαστήριο (μάλλον κάποια σιγμή γιατι καλό το Mytek αλλα δεν μας παίρνει για δεύτερο..) όμως και πάλι μιλάμε για ποσά της τάξης των 300-400 ευρώ για την TC και όχι 150 ενώ για να εκμεταλευτεί κάποιος όντως την εξαιρετική ΤC Impact Twin πρέπει να διαθέτει ο υπολογιστής του Firewire..

Είναι οι ίδιες κάρτες ήχου που χρησιμοποιούνται και για ηχογραφήσεις home studio στο pc; Αν ναι, μ' ένα σμπάρο έχω δυο τρυγόνια!
Φίλε Astoboy, διάβασα την (λεπτομερέστατη) ιστορία σου με το DAC, ήσουν πολύ παραστατικός!

Ε τότε την emu.
Στον άλλο χώρο δεν θα έχεις το μακ; Όντως θες f/w για την it. Η tc βγάζει κ την konnect πάντως για την οποία επίσης ακούγονται πολύ καλά λόγια...