Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

17 June 2006
25,399
Αθήνα
Χρησιμοποιώ εδώ και κανά 3άρι χρόνια το γνωστό positioner της Motec το VBoxII χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο τηλεχειρισμός του γίνεται μέσω ενός ζευγαριού remote transmitter-emitter τα οποία μέσω του καλωδίου κεραίας της τηλεόρασης μεταφέρει την εντολή του τηλεχειρισμού, λόγω του ότι το positioner είναι σε άλλο όροφο και ο δέκτης που βλέπω σε άλλο. To συστηματάκι αυτό το έχω πάνω από 10 χρόνια και δουλεύει καραξιόπιστα.

Τον τελευταίο όμως μήνα παρατήρησα ότι δεν λάμβανε τις εντολές του τηλεκοντρόλ. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι έφταιγε κάτι στο σύστημα τηλεχειρισμού. Δυστυχώς όμως δεν φταίει αυτό.
Ακόμα και μπροστά στο positioner με το δικό του τηλεκοντρόλ δεν δέχεται εντολές. Σαν να "παγώνει". Αν το βγάλω από το ρεύμα και το ξαναβάλω, λειτουργεί μια χαρά. Αλλά σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να "παγώσει" πάλι. Οπως καταλαβαίνετε είναι σπαστικό διότι θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνω ορόφους κάθε φορά που θέλω να γυρνάω την κεραία.

Πριν το πετάξω υπάρχει καμιά λύση ή έφτασε η ημερομηνία λήξης του;

Χρησιμοποιώ εδώ και κανά 3άρι χρόνια το γνωστό positioner της Motec το VBoxII χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο τηλεχειρισμός του γίνεται μέσω ενός ζευγαριού remote transmitter-emitter τα οποία μέσω του καλωδίου κεραίας της τηλεόρασης μεταφέρει την εντολή του τηλεχειρισμού, λόγω του ότι το positioner είναι σε άλλο όροφο και ο δέκτης που βλέπω σε άλλο. To συστηματάκι αυτό το έχω πάνω από 10 χρόνια και δουλεύει καραξιόπιστα.

Τον τελευταίο όμως μήνα παρατήρησα ότι δεν λάμβανε τις εντολές του τηλεκοντρόλ. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι έφταιγε κάτι στο σύστημα τηλεχειρισμού. Δυστυχώς όμως δεν φταίει αυτό.
Ακόμα και μπροστά στο positioner με το δικό του τηλεκοντρόλ δεν δέχεται εντολές. Σαν να "παγώνει". Αν το βγάλω από το ρεύμα και το ξαναβάλω, λειτουργεί μια χαρά. Αλλά σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να "παγώσει" πάλι. Οπως καταλαβαίνετε είναι σπαστικό διότι θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνω ορόφους κάθε φορά που θέλω να γυρνάω την κεραία.

Πριν το πετάξω υπάρχει καμιά λύση ή έφτασε η ημερομηνία λήξης του;

Δε ξέρω γιατί "παγώνει" (βραχυκύκλωμα ίσως; Υπερθέρμανση τροφοδοτικού;), αλλά έχω μία απορία: γιατί δε το χρησιμοποιείς σαν diseqc 1.2 positioner; Χωρίς δηλαδή να χρειάζεται το τηλεκοντρόλ, τις εντολές αλλαγής θέσης να τις παίρνει από το δέκτη μέσω diseqc 1.2 εντολών.

Γιατί ο δέκτης (DM800) βρίσκεται σε άλλο όροφο και αυτό σε άλλο. Για να γίνει αυτό δεν υποτίθεται ότι πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους με καλώδιο κεραίας;

Εξάλλου πολλές φορές είναι απαραίτητη η μικρορύθμιση ένα-δύο βήματα είτε επειδή μπορεί να ψιλοχάσει βήμα είτε για να κινηθώ π.χ. μεταξύ 28.2 και 28.5 . Με έχουν σώσει πολλές φορές τα ένα-δύο κλικ.

Re: Απάντηση: Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

Γιατί ο δέκτης (DM800) βρίσκεται σε άλλο όροφο και αυτό σε άλλο. Για να γίνει αυτό δεν υποτίθεται ότι πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους με καλώδιο κεραίας;

Εξάλλου πολλές φορές είναι απαραίτητη η μικρορύθμιση ένα-δύο βήματα είτε επειδή μπορεί να ψιλοχάσει βήμα είτε για να κινηθώ π.χ. μεταξύ 28.2 και 28.5 . Με έχουν σώσει πολλές φορές τα ένα-δύο κλικ.

Ναι, πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους, lnb <-> vboxii <-> dm800.

Μικρορύθμιση πάντως γίνεται και μέσα από το δέκτη, στο "Ρύθμιση μοτέρ".

Έλεγξε το τετράκλωνο καλώδιο από vboxii προς actuator για τυχόν φθορές. Επίσης έλεγξε το τροφοδοτικό του (φουσκωμένοι πυκνωτές πχ).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

Έλεγξε το τετράκλωνο καλώδιο από vboxii προς actuator για τυχόν φθορές.

Μπορεί να χει σχέση αυτό με το ότι δεν πιάνει το τηλεκοντρόλ;

Παντως τώρα που το καλοσκέφτομαι, όταν έχει "παγώσει" και δεν δέχεται εντολές είτε με το δικό του τηλεκοντρόλ είτε μέσω transmitters, δεν είναι ότι δεν δέχεται καθόλου-καθόλου. Απλά πρέπει να πλησιάσω το τηλεκοντρόλ κολλητα στην οθόνη. Κάποια στιγμή αφού πατήσω πολλές φορές εντολές από το τηλεκοντρόλ, κάποια στιγμή "ξυπνάει".
Λες και ξαφνικά μειώνεται η εμβέλεια. Γιατί όμως όταν το μπαινοβγάλω από το ρεύμα λειτουργεί καλά η εμβέλεια;
Υπόψιν δεν έχει κλείσει ποτέ το μηχάνημα. Ούτε στο standby. Το έχω πάντα ανοικτό ακριβώς για τον λόγο ότι βρίσκεται αλλού και πρέπει να δέχεται εντολές ανά πάσα στιγμή.

Αν αγοράσω ένα ολόϊδιο VboxII και βάλω τα νούμερα ακριβώς τα ίδια και για τα όρια και τις μνήμες των δορυφόρων, όπως ακριβώς είναι στο προηγούμενο, χωρίς να τσεκάρω την κεραία, θα παίξει σωστά ή θα βγουν άλλα ντ' άλλων;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

Μπορεί να χει σχέση αυτό με το ότι δεν πιάνει το τηλεκοντρόλ;

Παντως τώρα που το καλοσκέφτομαι, όταν έχει "παγώσει" και δεν δέχεται εντολές είτε με το δικό του τηλεκοντρόλ είτε μέσω transmitters, δεν είναι ότι δεν δέχεται καθόλου-καθόλου. Απλά πρέπει να πλησιάσω το τηλεκοντρόλ κολλητα στην οθόνη. Κάποια στιγμή αφού πατήσω πολλές φορές εντολές από το τηλεκοντρόλ, κάποια στιγμή "ξυπνάει".
Λες και ξαφνικά μειώνεται η εμβέλεια. Γιατί όμως όταν το μπαινοβγάλω από το ρεύμα λειτουργεί καλά η εμβέλεια;
Υπόψιν δεν έχει κλείσει ποτέ το μηχάνημα. Ούτε στο standby. Το έχω πάντα ανοικτό ακριβώς για τον λόγο ότι βρίσκεται αλλού και πρέπει να δέχεται εντολές ανά πάσα στιγμή.

Ερωτήσεις:
- Όταν έχει "παγώσει", αν πας εκεί που βρίσκεται το vboxii με το remote του και είσαι σε νορμάλ απόσταση, δουλεύει; Ή πρέπει να πας πολύ κοντά;
- Φαντάζομαι έχει διακόπτη standby. Αν το πατήσεις να πάει standby και πάλι on, τότε βελτιώνεται; Ή θέλει να βγει από την πρίζα;

Αν πρέπει να βγει από την πρίζα, πιστεύω πως έχει να κάνει με το τροφοδοτικό του. Διορθώνεται μόλις αποφορτιστούν τελείως τα κυκλώματά του. Αν όμως διορθώνεται και σε standby off/on, τότε δε ξέρω τι να υποθέσω.

Αν είναι το ίδιο positioner, τότε οι αποστάσεις σε tick ανά δορυφόρο θα είναι οι ίδιες. Οπότε ακόμα κι αν τα νούμερα δεν είναι ακριβώς τα ίδια, με ένα resync θα έρθουν όλες οι μνήμες σωστά.

Σίγουρα το τηλεκοντρόλ λειτουργεί σωστά; Μήπως είναι αυτό που έχει το πρόβλημα μιας και δεν έχει και ιδιαίτερα ποιοτική κατασκευή, εύκολα θα μπορούσαν να χαλάσουν οι επαφές του με τη χρήση ή με κάποιο πέσιμο να υπολειτουργεί. Με τα κουμπάκια που έχει πάνω το vbox δίνονται εντολές κίνησης (ιδιαίτερα όταν "παγώνει" με το τηλεκοντρόλ);

Με τα κουμπάκια που έχει πάνω το vbox δίνονται εντολές κίνησης (ιδιαίτερα όταν "παγώνει" με το τηλεκοντρόλ);

Ναι τα κουμπάκια που έχει πάνω δουλεύουν πάντα. Το πρόβλημα με το τηλεκοντρόλ δεν είναι μόνο με το δικό του αλλά και με ένα προγραμματισζόμενο Logitech που χρησιμοποιώ.

Καλά παρήγγειλα άλλο να τελειώνουμε. σιγά μην μου σπάσουν τα νεύρα 70 ευρώ...τα νεύρα είναι να σπάνε για σοβαρότερα προβλήματα. :a0210:

Λοιπόν , για πείτε κανά γρήγορο τρόπο να προγραμματίσω το καινούργιο να αποφύγω το ανεβοκατέβασμα στην ταράτσα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

Ερωτήσεις:
- Όταν έχει "παγώσει", αν πας εκεί που βρίσκεται το vboxii με το remote του και είσαι σε νορμάλ απόσταση, δουλεύει; Ή πρέπει να πας πολύ κοντά;
- Φαντάζομαι έχει διακόπτη standby. Αν το πατήσεις να πάει standby και πάλι on, τότε βελτιώνεται; Ή θέλει να βγει από την πρίζα;

Αν πρέπει να βγει από την πρίζα, πιστεύω πως έχει να κάνει με το τροφοδοτικό του. Διορθώνεται μόλις αποφορτιστούν τελείως τα κυκλώματά του. Αν όμως διορθώνεται και σε standby off/on, τότε δε ξέρω τι να υποθέσω.

Αν είναι το ίδιο positioner, τότε οι αποστάσεις σε tick ανά δορυφόρο θα είναι οι ίδιες. Οπότε ακόμα κι αν τα νούμερα δεν είναι ακριβώς τα ίδια, με ένα resync θα έρθουν όλες οι μνήμες σωστά.

Ναι το ίδιο ακριβώς πήρα. Τα όρια πως τα βάζουμε ΧΩΡΙΣ να ανεβοκατεβαίνω στην ταράτσα;

Αν το έχεις στην ταράτσα δεν βλέπω να το αποφεύγεις (δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς των καταχωρίσεων της μνήμης από ένα vbox σε άλλο). Εναλλακτικά θα μπορούσε να προγραμματιστεί από το δέκτη με diseqc 1.2, αλλά αφού λες ότι και αυτός βρίσκεται σε άλλη θέση, σε βλέπω στην ταράτσα! :frown:

(όταν λες "ανεβοκατέβασμα" όμως, το εννοείς κυριολεκτικά; δηλαδή να κάνεις ρύθμιση, να κατεβαίνεις κάτω να δεις το αποτέλεσμα στη τηλεόραση, και ξανά πάνω; Αν είναι έτσι θα μπορούσες να πάρεις το δέκτη πάνω στην ταράτσα με κάποια μικρή τηλεόραση να κάνεις εύκολα τις ρυθμίσεις με ένα ανεβοκατέβασμα μόνο! )

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

Ναι το ίδιο ακριβώς πήρα. Τα όρια πως τα βάζουμε ΧΩΡΙΣ να ανεβοκατεβαίνω στην ταράτσα;

Μπορείς να το βάλεις προσωρινά δίπλα στον δέκτη και να το κάνεις με το diseq. Βάζεις ανίχνευση σήματος ενός δορυφόρου στον δέκτη και κινείς το πιάτο από το χειριστήριο του Vbox.

Το positioner δεν μπορεί να κουνηθεί από την θέση του γιατί απλά το καλώδιο από το μοτέρ καταλήγει στην θέση που βρίσκεται το Positioner. Μπορώ όμως όπως σωστά είπτα να μεταφέρω τον dreambox προσωρινά δίπλα του. Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ παιδιά -bye-

Re: Απάντηση: Positioner Motec VBoxII πρόβλημα;

Καλά παρήγγειλα άλλο να τελειώνουμε. σιγά μην μου σπάσουν τα νεύρα 70 ευρώ...τα νεύρα είναι να σπάνε για σοβαρότερα προβλήματα. :a0210:

70 E ειναι πολλα βρε Τασο.Αυτο το positioner ξεκιναει απο 40 Ε και υπαρχουν και καλυτερα με αυτα τα λεφτα.Το λεω γιατι και εγω το αλλαξα προσφατα,οπως και το actuator.