Αν ημασταν 20 χρονια πριν θα συμφωνουσα. Αλλα απο την δεκαετια του 80 μεχρι σημερα οταν σκεφτομαι rock μου ερχονται στο μυαλο δεξιοτεχνικα solo που μεταπηδουν απο mode σε mode , εξωτικες κλιμακες και ρυθμοι που ξεφευγουν απο τα δυτικα πρότυπα. Στην διδασκαλια οι πεντατονικες ειναι σαν την αλφαβητα για να κατανοησει ενας μαθητης τις ριζες των Blues - rock μεχρι να φτασουμε στα σημερινά δεδομενα. Δεν ξερω τι rock καλλιτεχνες εχεις κατα νου. Παντως εγω δεν την θεωρω βαρετη την jazz, αλλα εκνευριστικη... Μου προκαλει δυσφορια. Δεν θα ξεχασω οταν μικρος ακουσα την καταπληκτικη μελωδια του Afro Blue απο τον John Coltrane και ποσο με εκνευριζε ο αυτοσχεδιασμος του πιανου. Ασύνδετα με το θεμα μου φαινονταν τοτε, ασύνδετα και σημερα.Oi τζαζιστες τα λενε Chorus οι Ροκαδες τα λενε Solo.
Οσο γα την φορμα, ειναι λογικο οι Τζαζιστες να παιζουν περισσοτερα ακκορντα ανα κομματι, γιατι συχνα χρησιμοποιουν χρωματικες γκαμες, νεες τονικοτητες που δεν παιζονται στο πεντατονικο, για να μην πουμε για μερικα free που προσπαθουν να ξεφυγουν και απο το τονικο.
Οι ροακαδες μενουν στο κλασσικο πεντατονικο συστημα αbανταροντας καθαρα αυτο που λεμε "τραγουδι" Με θεμα, πολλες φορες εισαγωγη, Riff, κουπλέ, Ρεφρέν κατι που αντιχτοιχει σε μια φυσικη αισθητικη προσμονη του αυτιου (ενταξει ειναι γνωστο, δεν "ακουνε" τα αυτια μας αλλα ο εγκεφαλος, οπως δεν βλεπουνε με τα ματια μας παρομοιως).
Ο Τζαζιστας βγαινει σε ηχητικη αναζητηση, ψιλαφει, πειραματιζεται...Βεβαι μπορει να πεσει μετα στο παραπανω μοντελο, και να δομησει θεμα, Leitmotive και να γινει ευπροσιτο ακουσμα η ακομα και ευπροσδεκτο, λαϊκο (με την εννοια popular). Και οι ροκαδες να το ριξουν στο εξπειμενταλ, και να εχουμε δισκους τζαμαρισματα.
Μερικοι μπορουν και μεταπηδουν απο το ενα στο αλλο...Μην ξεχναμε και το Bridge ολων αυτων: Το Blues.:music-smiley-005:
Αν ημασταν 20 χρονια πριν θα συμφωνουσα. Αλλα απο την δεκαετια του 80 μεχρι σημερα οταν σκεφτομαι rock μου ερχονται στο μυαλο δεξιοτεχνικα solo που μεταπηδουν απο mode σε mode , εξωτικες κλιμακες και ρυθμοι που ξεφευγουν απο τα δυτικα πρότυπα. Στην διδασκαλια οι πεντατονικες ειναι σαν την αλφαβητα για να κατανοησει ενας μαθητης τις ριζες των Blues - rock μεχρι να φτασουμε στα σημερινά δεδομενα. Δεν ξερω τι rock καλλιτεχνες εχεις κατα νου. Παντως εγω δεν την θεωρω βαρετη την jazz, αλλα εκνευριστικη... Μου προκαλει δυσφορια. Δεν θα ξεχασω οταν μικρος ακουσα την καταπληκτικη μελωδια του Afro Blue απο τον John Coltrane και ποσο με εκνευριζε ο αυτοσχεδιασμος του πιανου. Ασύνδετα με το θεμα μου φαινονταν τοτε, ασύνδετα και σημερα.
:a0210::a0210::a0210:απο τη ροκ στη jazz χρειαζεται η σωστη γεφυρα μια απ αυτες ειναι τοπου ειναι απαραιτητος σε τζαζ δισκογραφια![]()
:a0210::a0210::a0210:
Κορυφαιο αλμπουμ ! Το εχω και βινυλιο και CD...δεν ηξερα οτι ειχα τζαζ δισκογραφια LOL ! Απο τα πολυ αγαπημενα. Και τους East of Eden τους θυμασαι ; τους Dinosaur...
A !!! Και τι θυμηθηκα τωρα ! Τους Colosseum. Bρηκα τι θα ακουσω αποψε.
Μπα εγω αυτα τα ροκ συγκροτηματα που βλεπω που μεταπηδανε στις "εξωτικες γκαμες" ητνα κυριως παλια που ακουγα. Καιτ γλυστρηματα σε αυτοσχεδιασμους των King Crimson, κατι των Soft Machine, Xatfield and the North, Tripssichord, Insect Trust...τετοια. Στα κανουρια που ακουω σημερα μου φαινονται πολυ "κλασσικα" οτι αφορα τηντονικοτητα τους, δεδωμενου οτι η Punk περασε πριν απάυτα για να αναιρεσει την προγκρεσσιβ. Ισως με καποια εξαιρεση των Radiohead τα "καινουρια" μου φαινονται "βατά". Βεβαια εξαρταται τι ακουω σαν ροκ σημερα...αντε για να το κανω συντομο απο Escobar μεχρι Anathema περνοντας απο Offspring, και απο Portishead εως The National, η The Libertines περνοντας απο Placebo. Ετσι στην Τυχη.
Στο τελευταιο συμφωνω μαζι σου. Η Τζαζ μου φαινεται συχνα εκνευριστικη και αυτο το ασυνδετο που λες. Lες και γινεται artificial για να πει "ειδες τι παιζω ;"
Γι αυτο ημουν παντα ροκας :music-smiley-006: Μολις πριν λιγους μηνες στα γεννεθλια μου εκοψα τα μαλλια μου![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.