Πόσο... διαφέρουν οι rock και οι jazz κιθαρισμοί;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,356
Αθήνα
rock-guitar-vs-jazz-guitar.jpg

animated-smileys-music-003.gif
animated-smileys-music-016.gif

Δεν είναι λάθος το νόημα της φωτογραφίας και πάντα μου έκανε εντύπωση. Το παρατηρώ εδώ και χρόνια σε φίλους, γνωστούς, ακόμα και στην οικογένεια μου. Κανένας τους δεν ακούει jazz. Όσες φορές έχω επιχειρήσει να κάνω ακρόαση ένα δίσκο jazz με παρέα, στα δέκα πρώτα λεπτά βαριούνται και φεύγουν.

Μοναχικό άθλημα η jazz.....

γενικά διαφέρουν
αλλά,
μπορεί και να μην διαφέρουν τόσο.........

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Byard Lancaster - flute , alto sax
Warren (Sonny) Sharrock - guitar
Jerome Hunter - bass ( bass fender )
Keno Speller - congas
Eric Gravatt - drums

tmm1968_foto1.jpg

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

sorry για το satan μέρες που είναι:flipout:

Oi τζαζιστες τα λενε Chorus οι Ροκαδες τα λενε Solo.

Οσο γα την φορμα, ειναι λογικο οι Τζαζιστες να παιζουν περισσοτερα ακκορντα ανα κομματι, γιατι συχνα χρησιμοποιουν χρωματικες γκαμες, νεες τονικοτητες που δεν παιζονται στο πεντατονικο, για να μην πουμε για μερικα free που προσπαθουν να ξεφυγουν και απο το τονικο.

Οι ροακαδες μενουν στο κλασσικο πεντατονικο συστημα αbανταροντας καθαρα αυτο που λεμε "τραγουδι" Με θεμα, πολλες φορες εισαγωγη, Riff, κουπλέ, Ρεφρέν κατι που αντιχτοιχει σε μια φυσικη αισθητικη προσμονη του αυτιου (ενταξει ειναι γνωστο, δεν "ακουνε" τα αυτια μας αλλα ο εγκεφαλος, οπως δεν βλεπουνε με τα ματια μας παρομοιως).

Ο Τζαζιστας βγαινει σε ηχητικη αναζητηση, ψιλαφει, πειραματιζεται...Βεβαι μπορει να πεσει μετα στο παραπανω μοντελο, και να δομησει θεμα, Leitmotive και να γινει ευπροσιτο ακουσμα η ακομα και ευπροσδεκτο, λαϊκο (με την εννοια popular). Και οι ροκαδες να το ριξουν στο εξπειμενταλ, και να εχουμε δισκους τζαμαρισματα.

Μερικοι μπορουν και μεταπηδουν απο το ενα στο αλλο...Μην ξεχναμε και το Bridge ολων αυτων: Το Blues.:music-smiley-005:

"- Πιστεύετε λοιπόν πως δεν ύπάρχει στ' αλήθεια κανένας άλλος στόν κόσμο,
που νά 'ναι άξιος ν' αντιμετρηθη με τους Ναίτες ίππότες και με τους Γάλλους Σταυροφόρους ;"
ρώτησε τόν Μπριαν ή λαίδη Ροβένα.
- Συγχωρηστε με, λαίδη, αποκρίθηκε ό Μπουα-Γκιλμπέρ. 0 Αγγλος μονάρχης
όδήγησε, βέβαια, πολλους και πολυ άξιους πολεμιστες στην Παλαιστίνη. Αυτοί
όμως, όλοι τους, δε φτάνουν εκείνους, που χρόνια όλόκληρα εχουν προτάξει τα στήθη
τους για να ύπερασπίσουν τους 'Άγιους Τόπους . ..
- "Μην το λέτε αυτό, άρχοντα !" πετάχτηκε τότε και εΙπε ο καλόγερος-στρατιώτης,
ο Αγγλος προσκυνητής, που εΙχε ακούσει με πολλη δυσφορία τα λόγια του Νορμανδου Σταυροφόρου.
"Και οι Αγγλοι πολεμησαν γενναία !"
Γύρισαν ολοι και κοίταξαν παραξενεμένοι τον Αγγλο προσκυνητή .
- Και το λέω αυτό, πρόσθεσε κείνος, γιατί το εΙδα με τα ίδια τα μάτια μου. "Υστερ' από
τη σύλληψη του Αγιου 'Ιωάννη από την Ακρ, ο βασιλιάς μας Ριχάρδος,
με πέντε μονάχα ίππότες του, ξεχώρισε σε ολες τις μάχες ... Έξάλλου, άλλοι εφτά δικοί του
πολεμιστες ήταν Ναίτες κι ό έξοχοτατος Μπριαν ντε Μπουά-Γκιλμπερ το
ξέρει αυτο πάρα πολυ καλά.
Στά λόγια αυτά του προσκυνητη, τό χαλκοπράσινο πρόσωπο του Ναίτη Μπριάν
κατασκοτείνιασε καί τα μάτια του αστράψαν άπο θυμό. Γύρισε λοιπον καί φώναξε δυνατα
στον καλόγερο-στρατιώτη :
- Θα σου χαρίσω με πολλην ευχαρίστηση τό χρυσό τουτο βραχιόλι, αν μπορέσης
νά θυμηθης τά όνόματα τών Αγγλων αυτών ίπποτών, που κρατησαν τόσο ψηλα
την τιμη της Άγγλίας ...
- Ευχαριστώ! αποκρίθηκε ο προσκυνητής. Θα σας τά πώ άμέσως, χωρίς μάλιστα καθόλου
να χρειαστη νά σας πάρω και το χρυσό σας βραχιόλι, μια κι ο όρκος
που εδωσα μου άπαγορεύει να πιάνω χρυσάφια ! ......"

"Ιβανόης" - Σερ Γουόλτερ Σκοττ

ivanois.jpg

Oi τζαζιστες τα λενε Chorus οι Ροκαδες τα λενε Solo.

Οσο γα την φορμα, ειναι λογικο οι Τζαζιστες να παιζουν περισσοτερα ακκορντα ανα κομματι, γιατι συχνα χρησιμοποιουν χρωματικες γκαμες, νεες τονικοτητες που δεν παιζονται στο πεντατονικο, για να μην πουμε για μερικα free που προσπαθουν να ξεφυγουν και απο το τονικο.

Οι ροακαδες μενουν στο κλασσικο πεντατονικο συστημα αbανταροντας καθαρα αυτο που λεμε "τραγουδι" Με θεμα, πολλες φορες εισαγωγη, Riff, κουπλέ, Ρεφρέν κατι που αντιχτοιχει σε μια φυσικη αισθητικη προσμονη του αυτιου (ενταξει ειναι γνωστο, δεν "ακουνε" τα αυτια μας αλλα ο εγκεφαλος, οπως δεν βλεπουνε με τα ματια μας παρομοιως).

Ο Τζαζιστας βγαινει σε ηχητικη αναζητηση, ψιλαφει, πειραματιζεται...Βεβαι μπορει να πεσει μετα στο παραπανω μοντελο, και να δομησει θεμα, Leitmotive και να γινει ευπροσιτο ακουσμα η ακομα και ευπροσδεκτο, λαϊκο (με την εννοια popular). Και οι ροκαδες να το ριξουν στο εξπειμενταλ, και να εχουμε δισκους τζαμαρισματα.

Μερικοι μπορουν και μεταπηδουν απο το ενα στο αλλο...Μην ξεχναμε και το Bridge ολων αυτων: Το Blues.:music-smiley-005:
Αν ημασταν 20 χρονια πριν θα συμφωνουσα. Αλλα απο την δεκαετια του 80 μεχρι σημερα οταν σκεφτομαι rock μου ερχονται στο μυαλο δεξιοτεχνικα solo που μεταπηδουν απο mode σε mode , εξωτικες κλιμακες και ρυθμοι που ξεφευγουν απο τα δυτικα πρότυπα. Στην διδασκαλια οι πεντατονικες ειναι σαν την αλφαβητα για να κατανοησει ενας μαθητης τις ριζες των Blues - rock μεχρι να φτασουμε στα σημερινά δεδομενα. Δεν ξερω τι rock καλλιτεχνες εχεις κατα νου. Παντως εγω δεν την θεωρω βαρετη την jazz, αλλα εκνευριστικη... Μου προκαλει δυσφορια. Δεν θα ξεχασω οταν μικρος ακουσα την καταπληκτικη μελωδια του Afro Blue απο τον John Coltrane και ποσο με εκνευριζε ο αυτοσχεδιασμος του πιανου. Ασύνδετα με το θεμα μου φαινονταν τοτε, ασύνδετα και σημερα.

Αν ημασταν 20 χρονια πριν θα συμφωνουσα. Αλλα απο την δεκαετια του 80 μεχρι σημερα οταν σκεφτομαι rock μου ερχονται στο μυαλο δεξιοτεχνικα solo που μεταπηδουν απο mode σε mode , εξωτικες κλιμακες και ρυθμοι που ξεφευγουν απο τα δυτικα πρότυπα. Στην διδασκαλια οι πεντατονικες ειναι σαν την αλφαβητα για να κατανοησει ενας μαθητης τις ριζες των Blues - rock μεχρι να φτασουμε στα σημερινά δεδομενα. Δεν ξερω τι rock καλλιτεχνες εχεις κατα νου. Παντως εγω δεν την θεωρω βαρετη την jazz, αλλα εκνευριστικη... Μου προκαλει δυσφορια. Δεν θα ξεχασω οταν μικρος ακουσα την καταπληκτικη μελωδια του Afro Blue απο τον John Coltrane και ποσο με εκνευριζε ο αυτοσχεδιασμος του πιανου. Ασύνδετα με το θεμα μου φαινονταν τοτε, ασύνδετα και σημερα.

Μπα εγω αυτα τα ροκ συγκροτηματα που βλεπω που μεταπηδανε στις "εξωτικες γκαμες" ητνα κυριως παλια που ακουγα. Καιτ γλυστρηματα σε αυτοσχεδιασμους των King Crimson, κατι των Soft Machine, Xatfield and the North, Tripssichord, Insect Trust...τετοια. Στα κανουρια που ακουω σημερα μου φαινονται πολυ "κλασσικα" οτι αφορα τηντονικοτητα τους, δεδωμενου οτι η Punk περασε πριν απάυτα για να αναιρεσει την προγκρεσσιβ. Ισως με καποια εξαιρεση των Radiohead τα "καινουρια" μου φαινονται "βατά". Βεβαια εξαρταται τι ακουω σαν ροκ σημερα...αντε για να το κανω συντομο απο Escobar μεχρι Anathema περνοντας απο Offspring, και απο Portishead εως The National, η The Libertines περνοντας απο Placebo. Ετσι στην Τυχη.

Στο τελευταιο συμφωνω μαζι σου. Η Τζαζ μου φαινεται συχνα εκνευριστικη και αυτο το ασυνδετο που λες. Lες και γινεται artificial για να πει "ειδες τι παιζω ;"
Γι αυτο ημουν παντα ροκας :music-smiley-006: Μολις πριν λιγους μηνες στα γεννεθλια μου εκοψα τα μαλλια μου :flipout::flipout:

απο τη ροκ στη jazz χρειαζεται η σωστη γεφυρα μια απ αυτες ειναι το
AllmanBrothersBandAtFillmoreEast.jpg
που ειναι απαραιτητος σε τζαζ δισκογραφια
:a0210::a0210::a0210:

Κορυφαιο αλμπουμ ! Το εχω και βινυλιο και CD...δεν ηξερα οτι ειχα τζαζ δισκογραφια LOL ! Απο τα πολυ αγαπημενα. Και τους East of Eden τους θυμασαι ; τους Dinosaur...
A !!! Και τι θυμηθηκα τωρα ! Τους Colosseum. Bρηκα τι θα ακουσω αποψε.

:a0210::a0210::a0210:

Κορυφαιο αλμπουμ ! Το εχω και βινυλιο και CD...δεν ηξερα οτι ειχα τζαζ δισκογραφια LOL ! Απο τα πολυ αγαπημενα. Και τους East of Eden τους θυμασαι ; τους Dinosaur...
A !!! Και τι θυμηθηκα τωρα ! Τους Colosseum. Bρηκα τι θα ακουσω αποψε.

Lol όχι δεν τους θυμάμαι αλλά θα τους ψάξω σήμερα .

Μπα εγω αυτα τα ροκ συγκροτηματα που βλεπω που μεταπηδανε στις "εξωτικες γκαμες" ητνα κυριως παλια που ακουγα. Καιτ γλυστρηματα σε αυτοσχεδιασμους των King Crimson, κατι των Soft Machine, Xatfield and the North, Tripssichord, Insect Trust...τετοια. Στα κανουρια που ακουω σημερα μου φαινονται πολυ "κλασσικα" οτι αφορα τηντονικοτητα τους, δεδωμενου οτι η Punk περασε πριν απάυτα για να αναιρεσει την προγκρεσσιβ. Ισως με καποια εξαιρεση των Radiohead τα "καινουρια" μου φαινονται "βατά". Βεβαια εξαρταται τι ακουω σαν ροκ σημερα...αντε για να το κανω συντομο απο Escobar μεχρι Anathema περνοντας απο Offspring, και απο Portishead εως The National, η The Libertines περνοντας απο Placebo. Ετσι στην Τυχη.

Στο τελευταιο συμφωνω μαζι σου. Η Τζαζ μου φαινεται συχνα εκνευριστικη και αυτο το ασυνδετο που λες. Lες και γινεται artificial για να πει "ειδες τι παιζω ;"
Γι αυτο ημουν παντα ροκας :music-smiley-006: Μολις πριν λιγους μηνες στα γεννεθλια μου εκοψα τα μαλλια μου :flipout::flipout:

Καλα , και εγω μεταλλας ειμαι. Εγω δεν τα εκοψα τα μαλλια μου, μου επεσαν :laugh: Στο μυαλο μου εγω για rock εχω Satriani, Vai και γενικα solo κιθαριστες μεχρι πιο heavy ηχους απο Friedman και Loomis. Παντως στον metal χωρο οι συνθεσεις εχουν πιο πολλα κοινα με την κλασσικη μουσικη παρα με τα blues, country . Σημερα δεν μπορω να σκεφτω καποιο συγκροτημα που να εχει αμεση σχεση με αυτο που λεμε rock πριν 30 χρονια. Επιρροες βλεπω και μίμηση σε συγκροτηματα οπως opeth και pain of salvation , αλλα ειναι πειραματισμοι και νοσταλγια. Οι anathema παντως ξεκινησαν ως doom death της βρετανικης σκηνης , περασαν απο pink floyd και κατέληξαν pop(αποψη μου). Η τζαζ οσο μου αρεσει ως θεωρητική μελετη αλλο τοσο δεν μου αρεσει για ακουσμα. Θελει αναλογη διαθεση, που δεν την εχω σχεδον ποτε. Δεν θα εβαζα jazz για να χαλαρωσω(πολυ εγκεφαλικη μουσικη).