Πόσοι τρόποι υπάρχουν για διαμοίραση μουσικής;

makron

New member
26 January 2011
35
Γεια σας,

Στον desktop υπολογιστή μου στο γραφείο του σπιτιού έχω όλη την μουσική που ακούω. Για να ακούσω πχ στο σαλόνι τα όσα έχει ο υπολογιστής, έχω μια TV σε ethernet σύνδεση που είναι επίσης συνδεδεμένη με ενισχυτή, μεταδίδοντας στα ηχεία τα κομμάτια μουσικής από το pc.

Θα ήθελα να μοιράσω στον επάνω όροφο του σπιτιού την μουσική από το pc και να ακούγεται μέσα από ηχεία. Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να γίνει αυτό; Με ενδιαφέρει να έχω δυνατότητα από τον επάνω όροφο να επιλέγω τι θα ακούσω και όχι απλώς να λαμβάνει τον ήχο παθητικά κάποια συσκευή που θα τον στέλνω από το pc.

Για να βοηθήσω να σας πω ότι δεν έχω laptop ή κάποιον media player ή κάποιο smart phone. Ούτε πρίζες ethernet. Έτσι είναι ευκολότερη η αγορά από την αρχή, της καλύτερης λύσης που θα προτείνετε. Υπάρχει μόνο ένα μίνι hi-fi σύστημα με ηχεία στην αποθήκη.

Οπότε συνοψίζοντας το ερώτημα: Πόσοι τρόποι υπάρχουν για διαμοίραση μουσικής με δυνατότητα επιλογής κομματιών από την τερματική συσκευή;

Σας ευχαριστώ

Last edited:
Εφόσον θέλεις να επιλέγεις την μουσική από διαφορετικό χώρο από αυτόν που είναι αποθηκευμένη αυτή, αυτό σημαίνει πως η μουσική σου θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιον server υπολογιστή, (στην προκειμένη περίπτωση στον desktop υπολογιστή σου), και να μοιράζεται μέσω δικτύου σε άλλους υπολογιστές ή δικτυακές συσκευές που παίζουν τον ρόλο του client. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο επικοινωνίας πολυμέσων server/client που ονομάζεται DLNA. Αν στον υπολογιστή σου που είναι αποθηκευμένη η μουσική σου τρέχεις μια εφαρμογή DLNA server (π.χ. PLEX) και χρησιμοποιόντας ασύρματο wi-fi δίκτυο στο σπίτι, μπορείς στον πάνω όροφο που δεν έχει ethernet καλωδίωση με τον κάτω όροφο, να προσπελάσεις την μουσική σου με DLNA client εφαρμογή, είτε μέσω κάποιου δεύτερου υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος σε ηχοσύστημα, είτε μέσω κάποιου media box ή κάποιας smart TV η οποία υποστηρίζει DLNA και σύνδεση wi-fi και είναι συνδεδεμένη στο ηχοσύστημα, είτε απευθείας με έναν ενισχυτή που έχει δικτυακή σύνδεση wi-fi. Επίσης θα μπορούσες να την προσπελάσεις και μέσω κάποιου smart phone ή tablet και στην συνέχεια να την στέλνεις ασύρματα σε κάποιο υποσύστημα μέσω ασύρματης σύνδεσης όπως bluetooth ή airplay.

Σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει πως ο υπολογιστής DLNA server που έχει αποθηκευμένη την μουσική θα πρέπει να παραμένει συνεχώς ανοιχτός για να "βλέπουν" την μουσικοί οι client. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις ένα σκληρό δίσκο με NAS server και να έχεις εκεί την μουσική σου ο οποίος θα είναι πάντα διαθέσιμος από το δίκτυο, ή ακόμα αν το wi-fi router του σπιτιού σου υποστηρίζει DLNA server μπορείς απλά να συνδέσεις επάνω του έναν απλό USB σκληρό δίσκο και να βάλεις εκεί την μουσική σου.

Αν το mini hifi σε ικανοποιει ΚΑΙ αν το wifi στον επανω οροφο ειναι επαρκες τοτε μια καλη λυση για εσενα ισως να ηταν το chromecast audio
http://www.skroutz.gr/c/1869/Accessouar-hxou.html?from=autocomplete&keyphrase=chromecast+audio

Αλλη λυση, παλι χρησιμοποιωντας το micro hifi, ειναι καποιο bluetooth dongle, που να εχει εξοδο 3.5mm. π.χ. εχω αυτο http://www.skroutz.gr/s/3322001/Sony-SBH20.html και το χρησιμοποιω στο αυτοκινητο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μια ακομα λυση ειναι raspberry pi + software. Δες στην ενοτητα του δικαναλου ηχου στο φορουμ, οπου το συζητανε αρκετοι. Το πι θα παιζει το ρολο media player και το συνδεεις σε στερεοφωνικο μεσω του line out που εχει. το πι μπορεις να το ελεγχεις μεσω κινητο, ταμπλετ ή υπολογιστη

Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις.

@ click
Έτσι ακριβώς. Ο υπολογιστής στο γραφείο έχει πρόγραμμα DLNA (Wild media server) και έτσι μοιράζει τα αρχεία στην TV με καλώδιο ethernet, μέσω της οποίας μπορώ να βλέπω τα περιεχόμενα του δίσκου και να επιλέγω κομμάτια που θα ακούσω στο σαλόνι. Έξυπνη η σκέψη για NAS ή USB δίσκο. Στην δική μου περίπτωση δεν θα χρειαστεί προς το παρόν για να δίνει συνέχεια, διότι κλείνω τον υπολογιστή. Αλλά είναι ενδιαφέρουσα σκέψη.

Συνεπώς επιλογές έχω:
- Δεύτερο υπολογιστή που θα συνδέσω στο μίνι ηχοσύστημα
- media box
- ενισχυτή που έχει δικτυακή σύνδεση wi-fi
- tablet (το προτιμώ από smart phone)
- Η λύση που πρότεινε ο φίλος avpap με raspberry pi + software

@ avpap
Αν δεν κάνω λάθος μάλλον οι δύο πρώτες λύσεις δεν μου δίνουν την δυνατότητα να επιλέγω τα κομμάτια από τον επάνω όροφο. Δεν μπορώ να βλέπω τι θα επιλέξω από τον υπολογιστή που λειτουργεί σαν server. Η λύση raspberry pi + software είναι κάτι που μου έβαλε ιδέες. Έχω και μια οθόνη 10" από ένα DVD player της Philips που νομίζω μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόνιτορ οπότε με ένα ποντίκι όλα θα είναι μια χαρά. Νομίζω!
Έχω δει επίσης ότι υπάρχουν μίνι pc στην κινέζικη αγορά (μέσω ali baba αλλά είναι ακριβούτσικα γύρω στα 150 ευρώ) οπότε και αυτό θα ήταν κάτι αντίστοιχο σαν λύση.

Έχοντας αυτές τις λύσεις προς το παρόν γνωρίζετε μειονεκτήματα ή προτείνετε κάτι σαν ευκολότερο α) σαν ευκολότερη λύση β) σαν χαμηλότερο κόστος;

Last edited:
@ avpap
Αν δεν κάνω λάθος μάλλον οι δύο πρώτες λύσεις δεν μου δίνουν την δυνατότητα να επιλέγω τα κομμάτια από τον επάνω όροφο. Δεν μπορώ να βλέπω τι θα επιλέξω από τον υπολογιστή που λειτουργεί σαν server.

Αν αναφερεσαι στο chromecast audio και στο bluetooth dongle, τοτε κανεις λαθος. Οι δυο αυτες λυσεις σου δινουν τη δυνατοτητα να επιλεξεις μεσω του κινητου ή ταμπλετ σου, ποιο τραγουδι θα παιξει, οπως επισης stop,play,pause και ολες τις αλλες γνωστες λειτουργιες.

Α εντάξει! Αυτό δεν είχα καταλάβει ότι χρειάζεται ένα tablet και από εκεί βλέπω τις επιλογές. Αν υπάρχει συνολικά κάποια πρόταση σχετικά με το προηγούμενό μου ποστ για το τι δρόμο να ακολουθήσω σαν ευκολία (λαμβάνοντας υπ' όψιν τα μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης που δεν τα γνωρίζω εγώ) αλλά και για το κόστος, θα χαιρόμουν να ακούσω τις προτάσεις σου αγαπητέ φίλε.