Power PC, τι λειτουργικό να διαλέξω?

Steliosfan

AVClub Enthusiast
13 August 2006
720
NeverLand
Καλημέρα σε όλους,

Παρήγγειλα ένα νέο pc με τα κάτωθι βασικά χαρακτηριστικά:

• Μνήμη: 4GB Pc5300 DDR2 667Mhz
  • Επεξεργαστή: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHZ
  • Δίσκος: Western Digital 120GB 7200RPM SATA2 (έχω και εξωτερικό 1ΤΒ)
  • MotherBoard: Asrock 4ore1600P35-WIFI
  • Graphics: Sapphire Radeon X1650 512MB

Όλα τα υπόλοιπα (κάρτες ήχου, πληκτρολόγια κτλ τα είχα ήδη). Για video editing, authoring & audio production που το θέλω είναι σούπερ… αλλά κολλάω στην επιλογή λειτουργικού.

Έχω δοκιμάσει ένα χρόνο τα Vista και δεν με εντυπωσίασαν. Βέβαια με τα 4GB ram ενδέχεται να είναι πολύ καλύτερα αλλά δεν ξέρω.

Σκέφτομαι windows xp x32 αλλά ακούω για προβλήματα διαχείρισης μνήμης στα 4GB.
Σκέφτομαι windows vista x32 αλλά έχουν περίπου τα ίδια προβλήματα με τα xp στην μνήμη + ότι είναι πιο αργά.
Σκέφτομαι windows xp x64 αλλά φοβάμαι μήπως δεν τρέχουν οι εφαρμογές μου.

Τι μου προτείνετε? Να βάλω XP x32 και να χάσω μισό GB μνήμης ή αξίζει να πάω στα 64bit για αυτό το μισό GB?

Ευχαριστώ πολύ

Ελαφρώς ΟΤ αλλά που την βρήκες την 1650;

Με τα ίδια λεφτά πας σε 26ΧΧ / 36ΧΧ.

Κατά τα άλλα θα έλεγα μείνε σε XP 32 εκτός αν είσαι σίγουρος ότι οι εφαρμογές σου παίζουν και εκμεταλλεύονται τα 64 και υπάρχουν και όλοι οι drivers οπότε πας με σιγουρια σε XP / VISTA 64 (μικρες διαφορες)

Θα μπορούσες να κάνεις δύο partition βέβαια και να βάλεις δύο λειτουργικά πάνω.....
Αυτή τη στιγμή γράφω μέσα από WinXP64 για να βλέπουν τα 4 GB μνήμης, αλλά σε ένα partition 15 GB έχω και τα WinXP32 για "ώρα ανάγκης" (καθώς τα 32bit "βλέπουν" μόνο τα 3,25 GB - στο PC ενός φίλου δε, "βλέπουν" μόνο τα 2,75GB.................)

σημειωτεόν, στα WINxp64bit, όσα προγράμματα είναι 32bit μπορείς να τα εγκαταστήσεις χωρίς πρόβλημα ως επί το πλείστον (Office, Opera, Nero για παράδειγμα, τρέχουν κανονικά στον υπολογιοτή μου). Για παιχνίδια δεν γνωρίζω καθόλου.................
Κοίτα κι εδώ για μία αρχική ενγμέρωση σε προγράμματα
http://www.start64.com/index.php?option=com_mamboezine&Itemid=56

ΧΡ sp2 32 και παίζουν τα πάντα, ασε είχα και εγώ τα Vista Home Premium, μου σπάσαν τα νεύρα και ξαναγύρισα σε ΧΡ sp2 32b

Θα μπορούσες να κάνεις δύο partition βέβαια και να βάλεις δύο λειτουργικά πάνω.....
Αυτή τη στιγμή γράφω μέσα από WinXP64 για να βλέπουν τα 4 GB μνήμης, αλλά σε ένα partition 15 GB έχω και τα WinXP32 για "ώρα ανάγκης" (καθώς τα 32bit "βλέπουν" μόνο τα 3,25 GB - στο PC ενός φίλου δε, "βλέπουν" μόνο τα 2,75GB.................)

πρέπει να το υποστηρίζει και ο memory controller.
τα φτηνά motherboard χρησιμοποιούν 16bit και οχι 32bit memory controller.

H M/B που έχω τώρα κοστίζει 170 ευρώ (Asus Premium) και του φίλου είναι μία Gigabyte (δύο ετών βέβαια) η οποία ήταν από τις καλύτερες τότε. Πόσα πρέπει να δώσουμε δηλαδή για να έχουμε mobo που να βλέπει 4 gb μνήμης???? Ας όψεται ο Bill και η Mi@@@@@sost...............Μου φαίνεται θα γυρίσω στο Linux.....

Σας ευχαριστώ όλους. Τελικά έβαλα XP 32bit καθώς διάβασα ότι τα 64bit δεν τρέχουν εφαρμογές 16bit και κάποια δικά μου plugins είναι 16bit.

Το σύστημα πετάει βεβαίως και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Βέβαια FYI έκανα μια τεράστια ΠΑΤΑΤΑ. Διαβάστε στο σχετικό θέμα με το XP SP3 RC2 και θα καταλάβετε.

Τέλος καλό (re-format) όλα καλά και τα XP βλέπουν 3,25GB μνήμης. Χαλάλι τα υπόλοιπα 0,75