Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για ανάκτηση δεδομένων από σκληρό;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Έχετε υπ'οψιν σας κάποια συγκεκριμένη (αν είναι και δοκιμασμένη ακόμη καλύτερα) εταιρία (στην Αθήνα) για ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο;
Πρόκειται για το σκληρό από το laptop μιας φίλης όπου μέσα έχει πολύ σημαντικά αρχεία (χωρίς να έχει back-up).
Σε τι κόστος κυμαίνεται η διαδικασία;

Ευχαριστώ

Δοκίμασες με κάποιο σχετικό προγραμματάκι να τα επανακτήσεις; Ενοείται οτι απαγορεύεται να γράψει οτιδήποτε σ´αυτό το δίσκο.

Δεν τον έχω εγώ το δίσκο. Απ'ότι μου είπε τον έχει ήδη δώσει σε κάποιο φίλο της (δεν μου διευκρίνισε αν είναι επαγγελματίας) και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Οι εταιρίες του χώρου πληρώνονται ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ανάκτηση;

Last edited:
εξαρτάται από το πρόβλημα Διονύση.
αν πχ έχει χτυπήσει ο boot sector και δεν ξεκινάει ο δίσκος είναι θεωρητικά εντάξει όσον αφορά τα δεδομένα.
Παίρνεις ένα κουτάκι βάζεις το δίσκο μέσα και τον βλέπεις με Usb σε έναν άλλον.

Απάντηση: Re: Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για ανάκτηση δεδομένων από σκληρό;

εξαρτάται από το πρόβλημα Διονύση.
αν πχ έχει χτυπήσει ο boot sector και δεν ξεκινάει ο δίσκος είναι θεωρητικά εντάξει όσον αφορά τα δεδομένα.
Παίρνεις ένα κουτάκι βάζεις το δίσκο μέσα και τον βλέπεις με Usb σε έναν άλλον.

Μακάρι να είναι έτσι γιατί σ´αυτή τη περίπτωση, κι αφού μιλάμε για δίσκο laptop, υπάρχουν πολύ φτηνά κουτάκια στο Πλαίσιο, περίπου 13 Ευρώ, που μετατρέπουν το δίσκο σε USB 3.

Έχετε υπ'οψιν σας κάποια συγκεκριμένη (αν είναι και δοκιμασμένη ακόμη καλύτερα) εταιρία (στην Αθήνα) για ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο;
Πρόκειται για το σκληρό από το laptop μιας φίλης όπου μέσα έχει πολύ σημαντικά αρχεία (χωρίς να έχει back-up).
Σε τι κόστος κυμαίνεται η διαδικασία;

Ευχαριστώ

Όπως είπαν και οι φίλοι άνωθεν πρέπει ο δίσκος να βγει και να μπει σε μια εξωτερική θήκη ώστε με άλλο υπολογιστή να γίνει η προσπάθεια ανάκτησης δεδομένων με κάποιο ειδικό πρόγραμμα. Εκτός βέβαια και αν απλά δεν ξεκινάνε τα Windows οπότε τα δεδομένα θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Ελπίζω ο φίλος να έχει κάποιες βασικές γνώσεις και να μην πειραματιζεται πάνω στον σκληρό.

Πρόσφατα φίλος γύρισε από ομαδικο κυνήγι στον Έβρο με λεία 250 άγριο πάπιες. Ήθελε να διαγράψει μια θολή φώτο και φυσικά πάτησε διαγραφή όλων (υψηλή εργονομία λογισμικού σε πολλές μηχανές...). Μοιρολόι από όλη την κυνηγετικη ομάδα! Του πήρα την κάρτα μνήμης χρησημοποιησα ένα λογισμικό ανάκτησης δεδομένων, πήρε λίγη ώρα (υποθέτω σε πολλά γιγα θα πάρει πολλές ωρες) αλλά όλες οι φωτογραφίες ανακτηθηκαν κανονικά. Μόνο τα βίντεο δεν μπόρεσε να επαναφέρει.

Αν πας σε εξειδικευμενη εταιρία το κόστος πάει με συμφωνία. Συνήθως είναι υψηλό και συνήθως μιλάμε από 200-300 ευρώ αρχικά και με όριο το άπειρο. Αν εχεις κάποιες βασικές γνώσεις hardware και ο φίλος της δεν έχει κάνει τίποτα πάρε τον φορητό βγάλε τον σκληρό από μέσα και βάλε τον σε θήκη. Μετά ανάλογα τι συμπεριφορά θα έχει βλέπεις τι θα κάνεις.

Last edited:
Εάν πρόκειται για δίσκο με σοβαρό πρόβλημα
(δεν αναγνωρίζεται καν, παρά πολλά bad sectors etc.)
Τότε το ποσό για ανάκτηση μπορεί να είναι πολύ μεγάλο (χιλιάδες ευρώ)

Ο φίλος που έχει το δίσκο μπορεί να είναι καλός γνώστης, και εφόσον πρόκειται για απλό πρόβλημα
(boot sector / just a quick format / etc.)
θα έχει είδη αποκαταστήσει τα δεδομένα που σώζονται.

Εάν δεν τα έχει, ρώτα τον τι είδους πρόβλημα βλέπει. Και όλο το ιστορικό. Πώς χάλασε, σε τί κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή?

Δεν είναι λίγες οι φορές πάντως που κάποιος ‛φίλος γνώστης’ ολοκλήρωσε την καταστροφή των δεδομένων του δίσκου…

Άρα αφού τον εμπιστευτήκατε για αρχή. Καλό είναι να τον ρωτήσετε για τη διάγνωση που έχει κάνει, και να δούμε από εκεί και πέρα τι αξίζει και πόσο μπορεί να κοστίζει.

Ο δίσκος βρίσκεται στα χέρια μου. Τον τοποθέτησα σε εξωτερική θήκη USB και τα πράγματα έχουν ως εξής:

στη Διαχείριση δίσκων και στη θέση ''Ο Υπολογιστής μου'' φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαμερίσματα E, F (εικόνα 1,2). Στο μικρό διαμέρισμα μπορώ να μπω (είναι άδειο) και μπορώ να κάνω δεξί κλικ>Ιδιότητες κλπ. Στο μεγάλο διαμέρισμα δεν μπορώ να μπω. Όταν κάνω διπλό κλικ για να ανοίξει, εμφανίζεται παράθυρο σφάλματος (εικόνα 3). Επίσης με το δεξί κλικ δεν γίνεται τίποτα, δεν εμφανίζεται το μενού.

Από εδώ και μετά δεν έχω ιδέα τι να κάνω (αν γίνεται κάτι), είμαι στο απόλυτο σκοτάδι και ζητώ τα φώτα σας.

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    88.2 KB · Views: 83
  • 3.jpg
    3.jpg
    10.8 KB · Views: 83
Φρόντισε να μη γράψεις τίποτα σε αυτό το δίσκο. Και να κάνεις όποιες κινήσεις σχετικά γρήγορο όταν τον έχει στο ρεύμα.
Υποθέτω ότι ο δίσκος δε στριγκλίζει αυτή τη στιγμή και δεν έχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί και μονό στο ρεύμα που τον βάζεις μπορεί να γίνει ζημιά.

Βήμα πρώτο κατέβασε το CrystalDiskInfo και δες εάν σου βγάζει το δίσκο πράσινο / πορτοκαλί / κόκκινο - ανάλογα με το τι προβλήματα έχει βρει από το S.M.A.R.T.
Εφόσον είναι πράσινος είναι πολύ καλά τα νέα – δεν έχει ‛μηχανικό’ πρόβλημα που να έχει ανιχνευτεί.

Βήμα δεύτερο κατεβάζεις ένα software ανάκτησης δεδομένων.
Φρόντισε να έχεις ελεύθερο χώρο σε άλλο δίσκο ώστε κατά την ανίχνευση αρχείων, όποια βρεθούν να μεταφερθούν σε άλλο δίσκο.
Το πιο γνωστό-παλιό-έμπιστο είναι το GetDataBack for NTFS
Πιο καινούριο και με καλές αναφορές ως τώρα τα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων της Easeus

Ανάλογα με το software , επέλεξε να σκανάρεις το δίσκο αρχικά με γρήγορο τρόπο, και αργότερα μπορεί και με τον πιο αργό και σύνθετο τρόπο. Μπορεί να πάρει και ώρες το σκανάρισμα είναι φυσιολογικό.
Εφόσον βρεθούν αρχεία, τα αντιγράφεις σε άλλο δίσκο ποτέ δε γράφεις στον δίσκο που πας να διασώσεις.

Ένας φίλος, μου έδωσε το Stellar Phoenix Windows Data Recovery Professional το οποίο το έτρεξα χθες και ευτυχώς διαβάζει τα δεδομένα από το σκληρό. Έχω ήδη αντιγράψει τα Documents της φίλης (word, excel, ppt, pdf) περίπου 3 Gb. Επειδή όμως ο μεγάλος όγκος των δεδομένων είναι φωτογραφίες και video, περίπου 40 Gb, θα πάρει η φίλη έναν εξωτερικό σκληρό ώστε να αντιγραφούν κατευθείαν εκεί.

Μια ερώτηση όμως για το πρακτικό κομμάτι.
Υποθέτω ότι είναι καλύτερα να γίνει με τη μία η μεταφορά, παρά να συνδέεται και να αποσυνδέεται πολλές φορές ο δίσκος. Ισχύει αυτό;
Να τον αφήσουμε δηλαδή συνδεδεμένο ένα ολόκληρο 24ωρο ή και περισσότερο αν χρειαστεί;
Υπάρχει κάτι άλλο που που πρέπει να πρέπει να προσέξω στη διαδικασία;

Ένας φίλος, μου έδωσε το Stellar Phoenix Windows Data Recovery Professional το οποίο το έτρεξα χθες και ευτυχώς διαβάζει τα δεδομένα από το σκληρό. Έχω ήδη αντιγράψει τα Documents της φίλης (word, excel, ppt, pdf) περίπου 3 Gb. Επειδή όμως ο μεγάλος όγκος των δεδομένων είναι φωτογραφίες και video, περίπου 40 Gb, θα πάρει η φίλη έναν εξωτερικό σκληρό ώστε να αντιγραφούν κατευθείαν εκεί.

Υποθέτω ότι είναι καλύτερα να γίνει με τη μία η μεταφορά, παρά να συνδέεται και να αποσυνδέεται πολλές φορές ο δίσκος. Ισχύει αυτό;
Να τον αφήσουμε δηλαδή συνδεδεμένο ένα ολόκληρο 24ωρο ή και περισσότερο αν χρειαστεί;

Εάν το πρόβλημα ήταν hardware / Μηχανικό, ναι ο χρόνος θα σε πίεζε πάρα πολύ.
Φαίνεται να είσαι απλά σε περίπτωση λάθους λογισμικού / λάθους χειρισμού / λάθους που ως ένα σημείο έστω διορθώνεται.

Νομίζω ότι έναν κερασμένο καφέ (τουλαχιστον) το δικαιούσαι από την φίλη σου. ;-)

Εγώ την σβησμένη κάρτα που έσωσα την διάβασα δύο φορές για σιγουριά. Αυτό που θα πάθεις αν διακόψεις στη μέση της διαδικασία είναι ότι όταν πας να την ξανά ξεκινήσεις θα αρχίζει να διαβάζει από την αρχή οπότε χρόνο δεν θα γλυτώσεις. Οπότε αφού είναι πολλά γιγα προτείνω να το αφήσεις μια και καλή να το τελειώσει με την πρώτη (η τη δεύτερη αφού το διέκοψες ήδη μια από ότι καταλαβα) .