Πρόβλημα διάβρωσης σε nikon d3100

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,693
Τήνος / Ελλάς
Παρατήρησα τυχαία κατά την αλλαγή φακού στην nikon d3100 προχτές ότι στο σώμα του φακού έχει μια διάβρωση - αν είναι η σωστή λέξη - λευκού προς πράσινου χρώματος.
Η μηχανή δεν εκτίθεται σε βροχή, νερό ή υγρασία και μάλιστα την έχω σε ένα συρτάρι με άριστες συνθήκες αποθήκευσης.
Ανεβάζω φωτογραφίες που τράβηξα με την nikon 1 όσο πιο καλές μπορούσα.
Η εγγύηση με καλύπτει?
Δεν δοκίμασα να το καθαρίσω ή να το ξύσω φοβούμενος μην πέσει και τίποτα μέσα στον καθρέπτη.

9248061141_35c85c4ea2_c.jpg

9250852414_1a0d0d0aea_c.jpg
9248066149_1df3e755b3_c.jpg
9248061643_99bb0bbbe2_c.jpg
9248076727_bf56bc5357_c.jpg

Πολύ περίεργο μου φαίνεται, αν βλέπω καλά υπάρχει αρχή διάβρωσης... Ας μας διαφωτίσουν οι πεπειραμένοι Nikonians από τι μέταλλο είναι η μοντούρα του φακού.

Δεν στέλνεις καμιά φωτογραφία στην αντιπροσωπεία? Αφού μιλήσεις πρώτα με κάποιον...

Μίλησα με Δαμκαλίδη.
Ο φωστήρας από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου έβγαλε το συμπέρασμα χωρίς να το δει.
Η υγρασία φταίει!
Δεν το αναγνωρίζει η εταιρία.
Είναι αλουμίνιο μου είπε του λέω αν είναι αλουμίνιο τότε έχει πάθει ψωρίαση και είναι αστοχία υλικού.
Μου έκανε τον κινέζο.
ΤΟ κόστος αλλαγής είναι 14 ευρώ.
Ούτε ένα δε θα πάρουν.
0 από εμένα το servise της nikon στην Ελλάδα.
Μου αρέσει που πολλοί μου λέγανε κορυφαία υποστήριξη η nikon στην Ελλάδα.
Κλείνοντας του λέω θα τα γράψω στα φόρουμ μόνο Χέστηκα δεν μου απάντησε.

Μίλησα με Δαμκαλίδη.
Ο φωστήρας από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου έβγαλε το συμπέρασμα χωρίς να το δει.
Η υγρασία φταίει!
Είναι αλουμίνιο μου είπε του λέω αν είναι αλουμίνιο τότε έχει πάθει ψωρίαση και είναι αστοχία υλικού.
Μου έκανε τον κινέζο.
Ούτε ένα δε θα πάρουν.

δεν εχω ξαναδει κατι παρομοιο,αλλα νομιζω οτι εχει δικιο αυτος που στο ειπε.
μηπως εκει που την αποθηκευεις,υπαρχει οντως υγρασια?
δεν βρισκω καποια αλλη αιτια...

**καλυψε καπως τον αισθητηρα και με ενα νωπο μαλακο πανακι,προσπαθησε να το καθαρισεις,να δουμε ποσο βαθυ ειναι.

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο η αντιπροσωπεία ή όχι..

Εκείνο που ξέρω μιας και έχουμε (η γυναίκα) σπίτι στην Τήνο είναι οτι η υγρασία και το αλάτι τσακίζει τα πάντα κάθε χρόνο αναγκάζοντας μας να χώνουμε χρήματα για συντήρηση σε συνεχή βάση. Σκέψου οτι ο καινούργια εστία κουζίνας που πήγαμε πριν 6 χρόνια είναι ήδη σχεδόν για πέταμα (με χρήση 50-60 μέρες το χρόνο)

Σε νησι κατοικω και εγω αλλα αυτο δεν το εχω ξαναδει σε φωτογραφικη και εχουμε τις Κ200&5,40d,2x60d και μια 5d lll.
Τις πενταξ τις παιρνω πολυ συχνα σε σκαφος η κανουμε φωτογραφικες βολτες με τις κροπ στις παραλιες,παντα με σχετικη προσοχη βεβαια αναλογα με τις συνθηκες.
Παντως αν και το σπρει και τις επικαθησεις αλατιου δεν τις εχω γλυτωσει,η Κ200 (και η 40d) παραμενει σαν καινουρια μετα απο καποια χρονια.
Πιστευω πως ειτε ειναι αστοχια υλικου ειτε την εχεις αποθηκευσει σε εχθρικο περιβαλλον με υψηλη υγρασια χωρις καμμια προστασια.
Με λιγα λογια αν την καθαριζες απο αλατια και νερα μετα απο τους περιπατους σου και την αποθηκευες στην τσαντα της στεγνη και καθαρη δεν δικαιολογειται αυτο που βλεπω κατα την γνωμη μου.
Δεν μπορω να δωσω αδικο ομως και στην Νικον γιατι πως μπορουν να ξερουν τι εχει συμβει;

Ποσο καιρο εχεις την μηχανη?..αν ειναι τοσο ευκολα να παθαινει ψωριαση τοτε καηκαμε..

Μίλησα με Δαμκαλίδη.
Η υγρασία φταίει!
Μου έκανε τον κινέζο.
Ούτε ένα δε θα πάρουν.

Τοποθέτησε ένα αυτοκόλλητο στην στεφάνη (και κατόπιν κόψτε το κυκλικά) για να αποτρέψεις οτιδήποτε να εισχωρήσει στο εσωτερικό και προσπάθησε να καθαρίσεις τα "άλατα" (μάλλον) που έχει η στεφάνη.

Last edited:
Και κάθεται ολόκληρη αντιπροσωπεία και ξεφτιλίζεται εδώ μέσα για ένα πραγματικό κόστος για αυτούς των 5 ευρώ.

Πολυ παραξενο παντως. Αν ειναι ετσι απλα η υγρασια να κανε τετοια ζημια τοτε φαντασου τι θα πρεπε να παθαιναν τα ηλεκτρονικα, εφοσον το σωμα δε ειναι weather sealed..
Το mount ειναι οντως αλουμινιο; Εγω νομιζα ειναι μπρουτζος νικελωμενος..

Απάντηση: Re: Πρόβλημα διάβρωσης σε nikon d3100

Όσο και αν φαίνεται παράξενο η υγρασία μπορει να καταστρέψει πολυ εύκολα τα ηλεκτρονικά, υπαρχουν χωρες με πολυ υψηλή υγρασία όπου το προβλημα είναι έντονο, εμείς ευτυχώς σαν χώρα δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία με εξαίρεση τις περιοχές που είναι πολύ κοντά στην θάλασσα όπου μαζι με την υγρασία υπάρχει και αρμυρα που ειναι έντονα διαβρωτική.

Τελευταια με ειχε προβληματίσει αρκετα το θέμα ειδικα για τον φωτογραφικό μου εξοπλισμό, οπότε προμηθευτηκα μια αεροστεγή βαλίτσα Peli και αρκετά silicon gels (packs των 1-10γρ σε συσκευασια των 50, εννοειται οχι μονο για αυτη την χρηση) για την αποθήκευσή τους.

Τα silicon gels όταν ρουφηξουν υγρασια εως 40% του βάρους τους αλλάζουν χρώμα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μετα απο ζέσταμα σε χαμηλη θερμοκρασία 150C στο φούρνο με ανοιχτη πόρτα.
H ποσότητα που πρεπει κανεις να χρησιμοποιησει έχει να κανει με τον όγκο του χώρου, την διαφορα υγρασίας που θέλει να πετυχει κανεις απο το περιβάλλον (ιδανική υγρασία για τα φωτογραφικά ειναι γυρω στους 40%) και την περίοδο συντήρησης.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα διάβρωσης σε nikon d3100

Όσο και αν φαίνεται παράξενο η υγρασία μπορει να καταστρέψει πολυ εύκολα τα ηλεκτρονικά,

Το παραξενο δεν ειναι να χαλασουν τα ηλεκτρονικα...το παραξενο ειναι απο υγρασια να επηρεαστει το μεταλο στη μοντουρα και να μη εχουν παθει κατι τα ηλεκτρονικα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα διάβρωσης σε nikon d3100

Το παραξενο δεν ειναι να χαλασουν τα ηλεκτρονικα...το παραξενο ειναι απο υγρασια να επηρεαστει το μεταλο στη μοντουρα και να μη εχουν παθει κατι τα ηλεκτρονικα!

Και αυτο συμβαινει (οπως συμβαινει με την σκουρια σε μια εργαλειοθηκη) , τι θα συμβει πρωτο δεν μπορεις να το προβλέψεις, αλλο σημαντικο προβλημα με τα φωτογραφικα λογω υγρασιας και των μυκητων που δημιουργούνται ειναι η μουχλα στα οπτικα, επίσης μια ακομη ενδειξη οτι εχουν ερθει σε επαφή με εντονη υγρασια είναι η ασπριλα που δημιουργειται γυρω απο πλαστικα μέρη και η κολωδης αισθηση που σου δινουν αυτα.

Κάλυψα το κενό στο σώμα με το προστατευτικό καπάκι και με το νύχι μου και με ένα μαλακό πανί σχεδόν εξαφάνισα την πρασινίλα.
Θα ανεβάσω φώτο να δείτε.