Πρόβλημα ενισχυτή ή ηχείων?

nikS68

Senior Member
26 February 2007
633
Γεια σας,
εδώ και μερικές μέρες αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: παίζει μόνο το ένα μπροστινό ηχείο και αυτό στη διπλάσια (τουλάχιστον) ένταση.
Αντιστρέφω τα καλώδια στις εξόδους του ενισχυτή, το ίδιο (άρα δε φταίει το καλώδιο).
Βγάζω το ένα καλώδιο του ηχείου που παίζει και μετά από λίγο ακούγεται το άλλο (σε κανονική ένταση).
Κοίταξα πίσω τη σύνδεση στα ηχεία, ήταν σωστά όλα.
Το ίδιο συμβαίνει ακόμη κι αν βγάλω τα καλώδια απο αυτές τις εξόδους του ενισχυτή και τα βάλω στις δεύτερες που έχει (για ένα ακόμη μπροστινό ζευγάρι ηχεία).
Για να συνοψίσω: όταν συνδέω και τα 2 καλώδια παίζει μόνο το αριστερό ηχείο. Με ένα καλώδιο, παίζουν και τα δύο
Καμμιά ιδέα?

Για δώσε παραπάνω λεπτομέρειες, πηγές, ενισχυτή, ηχεία, καλώδια, καμιά φωτό κι ό,τι άλλο γενικά μπορεί να βοηθήσει. Οταν λες αντιστρέφεις τα καλώδια στις εξόδους παίζει το ίδιο ηχείο στη μεγάλη ένταση ή το άλλο;

Σορυ για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά ήθελα να κάνω ένα καλύτερο τεστ και σήμερα βρήκα το χρόνο.
Μετά λοιπόν από πάμπολλες δοκιμές, βρήκα ότι η δεξιά πλευρά του ενισχυτή του ενισχυτή, εκεί δηλαδή που συνδέω τα δεξιά ηχεία, έχει πρόβλημα.
Άσχετα με το αν αντιστρέψω τα ηχεία ή τα καλώδια, όταν τα συνδέω από τις εξόδους αυτές (Right) τότε παίζει το ηχείο που είναι συνδεμένο σε πολλή μεγαλύτερη ένταση. Ενώ από την αριστερή είναι όλα μια χαρά.
Ο ενισχυτής είναι ένας παλιός Dolby Prologic (Yamaha RXV-890) και ίσως να χαιρόμουν μιας που έχω μια καλή δικαιολογία για να πάρω έναν σύγχρονο αλλά αφενός χρήματα για ξόδεμα δεν υπάρχουν, αφετέρου, λόγω της ακατάλληλης διαρρύθμισης των επίπλων στο σπίτι δεν τον χρησιμοποιούμε για τις ταινίες (η σύζυγος άλλωστε δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το σπόρ :BDGBDGB53:).
Ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό πρόβλημα και πώς μπορεί - αν μπορεί να διορθωθεί?
ΣΗΜ: Οι προβληματικές έξοδοι φαίνεται στη συννημένη φωτό

Attachments

• rxv-890-back.jpg
    rxv-890-back.jpg
    154.8 KB · Views: 99
Εχεις κανει λαθος συνδεση, η κατω πλευρα ειναι η Β ζωνη αν βλεπω καλα γιατι ειμαι απο κινητο, πρεπει να συνδεσεις το ενα ηχειο αριστερα κι οχι απο κατω. Θα συνδεσεις το αριστερο στο Α left (L) και το δεξι στο Α right (R).

Απάντηση: Re: Πρόβλημα ενισχυτή ή ηχείων?

Εχεις κανει λαθος συνδεση, η κατω πλευρα ειναι η Β ζωνη αν βλεπω καλα γιατι ειμαι απο κινητο, πρεπει να συνδεσεις το ενα ηχειο αριστερα κι οχι απο κατω. Θα συνδεσεις το αριστερο στο Α left (L) και το δεξι στο Α right (R).
Αυτό έχω κάνει. Απλά έβαλα τη φωτό για να δείξω πού είναι το πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται είτε τα συνδέσω στη ζώνη Α είτε στη ζώνη Β.

Εχεις τσεκάρει όλη τη διαδρομή του καλωδίου μήπως έχει κάποιο κόψιμο; Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να έβγαλαν πρόβλημα και οι δύο ζώνες ταυτόχρονα. Ο ενισχυτής έχει διακόπτη επιλογής φορτίου; Impedance selector θα το γράφει, υπάρχει περίπτωση να "έπαιξες" μ αυτό με τον ενισχυτή στο ρεύμα; Δοκίμασε αυτό το διακόπτη στην άλλη επιλογή που έχει αλλά βγάλτον πρώτα απ την πρίζα, απίθανο βέβαια το σενάριο που σου προτείνω αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ειδάλλως πας για επισκευή.

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά αλλά, για μπούμε σιγά σιγά στην ουσια
Τα ηχεία θα είναι συνδεδεμένα είτε στην ζώνη Α είτε στην Β. Οποία ζώνη επιλέξεις την ενεργοποιείς από τον διακόπτη Α-Β. Για να παίξουν και οι Α-Β ταυτόχρονα πρέπει απαραίτητα να έχεις σε όλες τις εξόδους συνδεδεμένα ηχεία και επιλογή Α+Β

Παιδιά, έκανα πάμπολλες δοκιμές για να καταλήξω στο συμπέρασμα που ανέφερα.
Ας πιάσουμε τη ζώνη Α για να μην μπερδευόμαστε.
Βάζω το καλώδιο τους ενός ηχείου μόνο στο Left (+ και -). Το συνδέω και παίζει πάρα πολύ δυνατά.
Αλλάζω το ηχείο και βάζω το δεξί στη θέση χωρίς να πειράξω τίποτα στα καλώδια. Παίζει πάρα πολύ δυνατά. Άρα δε φταίνε τα ηχεία.
Κρατάω το ίδιο ηχείο και αλλάζω τα καλώδια στις εξόδους και βάζω το καλώδιο που έχω στο δεξί ηχείο. Τώρα παίζει το δεξί ηχείο πάρα πολύ δυνατά. Άρα δε φταίνει τα καλώδια.
Βγάζω τα καλώδια από τη ζώνη Α και τα βάζω στη ζώνη Β, στο Left πάντα. Πατάω το αντίστοιχο κουμπάκι στον ενισχυτή. Παίζει πολύ δυνατά.

Βγάζω το καλώδιο από τη Left και το βάζω στη Right. Μετά από 1-2 δευτερόλεπτα και αφού ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος των παρασίτων, ξεκινάει και παίζει στη σωστή ένταση.
Αν τώρα του συνδέσω και το Left, σταματάει να παίζει το Right και παίζει μόνο το Left ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ

ΑΥΤΑ