Πρόβλημα ενισχυτή?

apostolosz

Senior Member
29 November 2007
392
38°3'N 23°47'E
Γεια σας και πάλι,

Παρατηρώ το εξής φαινόμενο κατά την προβολή ταινιών μόνο, όχι όταν ακούω μουσική η τουλάχιστον δεν το έχω αντιληφθεί. Κυρίως από το κεντρικό ηχείο (αλλά και από τα surround) στους διαλόγους σε μεσαία ως μεγάλη ένταση, ακούγονται παράσιτα. Θα τα παρομοίαζα με τον κλασσικό ήχο όταν ακούμε δίσκους σε πικαπ. Δεν ακούγονται πάντα. Μπορεί για παράδειγμα ο ήχος να είναι στο -20db και να ακούγονται αλλά μετά να το δυναμώσω στο -15db και να μην ακούγεται. Ο ήχος πους σας περιγράφω ακούγεται όσο ακούγεται η φωνή του ηθοποιού (κυρίως σε σκηνές που φωνάζει). Επίσης παρατήρησα πως όταν δυναμώνω την ένταση του ενισχυτή με το χέρι (όχι μέσω remore) δεξιόστροφα και αριστερόστροφα με γρήγορη ταχύτητα πάλι ακούγεται από τα ηχεία ένας παρόμοιος θόρυβος. Για κάθε db που δυναμώνουμε η χαμηλώνουμε δεν έχουμε ένα feedback στο χέρι που υποδηλώνει ότι χαμηλώνουμε η αυξάνουμε την ένταση? Στο κάθε "κλικ" σχεδόν ακούγεται και ένα παρασιτάκι. Να προσθέσω επίσης, μήπως και σχετίζεται, πως ο ενισχυτής η τηλεόραση το PS3 ο Χtreamer δυο λάμπες & το DVD player είναι συνδεδεμένα στο ίδιο πολύμπριζο ΙΚΕΑ. Υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα στατικού ηλεκτρισμού? Tο διαμέρισμα είναι παλιό και υπάρχει περίπτωση να μην έχει καν γείωση. Συγνώμη για το μεγάλο ποστ όποιος έχει καμία ιδέα ας βοηθήσει.

Ο ενισχυτής είναι ο Η/Κ 255 και τα ηχεία Chario Silverette 200
Στις χειροκίνητες ρυθμίσεις για τα ηχεία στον ενισχυτή έχω επιλέξει "Μεγάλο" έχω επιλέξει 80ΗΖ 60ΗΖ μήπως και αλλάξει κάτι αλλά τίποτα.

Δοκίμασε να συνδέσεις τον ενισχυτή σε άλλη πρίζα μόνο του, ώστε να δεις αν εξακολουθεί το φαινόμενο. Η βάλε μία ταινία να παίζει στο Χtreamer, και βγάλε απ' το πολύπριζο την τηλεόραση και το DVD. Παίξε τότε λίγο με την ένταση του ενισχυτή να δεις τι γίνεται.

Επίσης ρίξε μία ματιά στις συνδέσεις των καλωδίων των ηχείων.

Δοκίμασε να συνδέσεις τον ενισχυτή σε άλλη πρίζα μόνο του, ώστε να δεις αν εξακολουθεί το φαινόμενο. Η βάλε μία ταινία να παίζει στο Χtreamer, και βγάλε απ' το πολύπριζο την τηλεόραση και το DVD. Παίξε τότε λίγο με την ένταση του ενισχυτή να δεις τι γίνεται.

Επίσης ρίξε μία ματιά στις συνδέσεις των καλωδίων των ηχείων.
Στο υπάρχον setup πάντως το πρόβλημα το παρατηρώ και σε ταινίες που βλέπω μέσω ΧΤ αλλά και μέσω PS3. Πιστεύεις πως είναι θέμα στατικού ηλεκτρισμού? Υπάρχει περίπτωση να είναι πρόβλημα του ενισχυτή σε συνδυασμό με τα ηχεία?
Το γρατζούνισμα (παρασιτάκια) στους διαλόγους δεν μου φαίνεται για πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού. Που μπορεί να οφείλεται αυτή η μικρή παραμόρφωση?
Η σύνδεση των ηχείων είναι μια χαρά, καθαρή χωρίς να περισσεύουν καλώδια η να βραχυκυκλώνουν μεταξύ τους

Last edited:
Tι να σου πω, δεν ξέρω. Ακούγονται μόνο απ' το κεντρικό και τα surround; Απ' τα L - R δεν ακούγονται αυτά τα παράσιτα;
Ως επι το πλέιστον από το κεντρικό ακούγονται.. 1-2 φορές τα έχω ακούσει και από τα surround.. L - R δεν έχει τύχη..Το κουφό είναι ότι όταν ακούω μουσική δεν το έχω ακούσει..

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που περιγράφεις το παρατήρησα κι εγώ χθές, βλέποντας μια παλία ταινία(GLADIATOR) σε κάποιες σκηνές αρκετά έντονες ηχητικά...μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση γιατί ενώ έχω δεί πάρα πολλές ταινίες και δεν το έχω παρατηρήσει πουθενά αλλόυ. σύγκεκριμένα στη σκήνή που μπαίνουν στο κολοσσαίο και ακούγεται το πλήθος που φωνάζει. (πολλά πρίμα).
Οπώς κι εσύ έτσι κι εγώ όπως λέσ έχω συνδεδεμένα TV, Blueray, ενισχυτή στο ίδιο πολύμπριζό, αν έχει να κάνει με αυτό.
Να αναφέρω ότι format ηχου ήταν DTS-HD Master audio και η ένταση στο -10dB.
Το θέμα είναι ότι με το συγκεκριμένο format και αυτό το επιπεδο της έντασης έχω δει πολλές ταινίες και δεν έχει ξανατύχει.
Να αναφέρω ακόμα ότι σε μουσική και σε εντάσεις ακομά και πιο υψηλές απο -10db δεν ακουγεται απολύτως τίποτα. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό??? Μήπως έχει κανείσ κάποια εξήγηση????

Αντρέα δυστυχώς το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως έντονο σε mkv αρχεία κατεβασμένα από το Ιντερνετ. Σχεδόν σε όλα ή λίγο ή πολύ το παρατηρώ. Δεν ξέρω αν είναι κακή η κωδικοποίηση των αρχείων ή αν φταίει κάτι άλλο αλλά δυστυχώς το πρόβλημα υπάρχει. Στις ρυθμίσεις των ηχείων μέσω του ενισχυτή ότι και αν έχω επιλέξει δεν αλλάζει τίποτα. Είναι πλέον προφανές ότι δεν έχει να κάνει με στατικό ηλεκτρισμό.

Το περίεργο είναι ότι εμένα μου το έκανε μόνο σε μία ταινία, τη συγκεκριμένη που αναφέρω παραπάνω...δε ξέρω τι να πώ μπορεί να είναι θέμα τών ηχείων και να μην άντεχαν τόσα πρίμα με αποτέλεσμα να κάνουν αυτό το "τσικ τσικ". αλλά μόνο σάυτή την ταινία...με τόσα CD και με πιο υψηλές εντάσεις τίποτα.
Θα το παρατηρήσω...γιατί μπορεί μέχρι τώρα να μην το είχα παρατηρήσει, και θα προσπαθήσω να βρώ κάπιοα λύση.

Aν το παρατηρήσεις πάλι ή αν βρεις κάποια λύση ενημέρωσε.. προσπάθησα να πάρω ήχο από οπτικό καλώδιο, αποσύνδεσα το κεντρικό ηχείο μήπως και αυτό είχε το πρόβλημα και πάλι τα ίδια, ακούγονταν από τα L - R το γρατζούνισμα. Ο ήχος μοιάζει όντως σαν να έχει κάψει πρίμα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Πρόβλημα ενισχυτή?

Κάτι συνβαίνει είτε με τα δικά του ρεύματα, είτε με τα ρεύματα διπλανών μηχανημάτων....
Θέμα ρύθμισης ηχείων δεν υπάρχει.
Γιάννη τι εννοείς ότι κάτι τρέχει με τα δικά του ρεύματα?Έχεις την καλοσύνη να μου εξηγήσεις λίγο γιατί με έχει ξενερώσει αυτή η κατάσταση... Όποτε ζορίζεται σε δύσκολες σκηνές με έντονους θόρυβους ή έντονους διαλόγους το φαινόμενο είναι εκεί και δεν ξέρω τι να κάνω..