Πρόβλημα με ανεμιστήρα οροφής

costis_d

AVClub Enthusiast
20 November 2009
758
Πειραιάς
Τα φώτα σας παρακαλώ (pun intended):

Είπα να την κάνω την ερώτηση στη DIY, μετά είπα να τη βάλω στο thread "Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα" στους Φακούς, αλλά μου παραφαίνεται off topic. Τεσπα, αν κρίνουν οι διαχειριστές ότι πρέπει να πάει αλλού ας το μεταφέρουν.

Κάθε βοήθεια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, δεν ξέρω πώς να το πιάσω το θέμα και τί να κοιτάξω...

Έχω λοιπόν έναν ανεμιστήρα οροφής (δεν θυμάμαι από πού, ή από Lidl ή από Praktiker, πάνε πολλά χρόνια) με 3 σποτάκια και 2 αλυσιδούλες που κρέμονται στο κάτω μέρος: η μία αλυσιδούλα αλλάζει τις σκάλες λειτουργίας του ανεμιστήρα. Τράβηγμα και σκάλα/ταχύτητα: 1,2,3, off.

Η δεύτερη αλυσιδούλα ανοιγοκλείνει τα σποτάκια. Ένα τράβηγμα ανάβουν, δεύτερο σβήνουν.

Αυτή η αλυσιδούλα λοιπόν, δεν τραβιέται πλέον. Σαν να τραβήχτηκε παραπάνω κάποια στιγμή, γιατί στο κάτω μέρος του ανεμιστήρα, εκεί που ξεπρόβαλαν οι ασημί μπιλίτσες\κρίκοι της αλυσίδας, τώρα αυτές φαίνεται να έχουν κατέβει παρακάτω και να έχουν ξεπροβάλλει κάποιες πλαστικές μπιλίτσες που μάλλον πριν ήταν στο εσωτερικό του ανεμιστήρα. Να διευκρινήσω ότι δεν κατάλαβα σε κάποιο τράβηγμα να γίνεται κάποια ζημιά ή κάποιος θόρυβος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχω πλέον φως στο δωμάτιο, γιατί η αλυσιδούλα έμεινε στη θέση off.

Ο ανεμιστήρας στο κάτω μέρος έχει ένα μεταλικό κομάτι σαν καπάκι που βρίσκονται τα τρία σποτάκια και οι δύο τρύπες απ'όπου βγαίνουν οι αλυσίδες. Το καπάκι έχει μια βίδα απ'όσο μπόρεσα να δω. Άρα θεωρητικά μπορεί να ανοιχτεί εύκολα.

Ξέρει κάποιος την αρχή λειτουργίας των αλυσίδων; Υπάρχει κάποιο πλαστικό ρελέ εσωτερικά απ'όπου περνάει η αλυσίδα; Αν ναι, υπάρχουν ανταλλακτικά για κάτι τέτοιο; Εναλλακτικά, υπάρχει κάποιος μάστορας που να ξέρετε και να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο (αν και θα προτιμούσα να το φτιάξω μόνος μου);

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με ανεμιστήρα οροφής

Να το ανοίξεις - ειναι πανευκολο!
Εχει μέσα δυο πολύ απλά διακοπτάκια, μπορείς να αφαιρέσεις το προβληματικό (του φωτισμού)
και να το πάρεις μαζι σου σε κατάστημα Ηλεκτρονικού / Ηλέκτρολογικού υλικού, για αναζήτηση ανταλλακτικού (κόστος 3 ευρώ περίπου)

Εναλλακτικά (και επειδή έχω πρόσφατη - φετινή - εμπειρία) μπορείς (εφόσον θυμηθείς)
να αναζητήσεις ανταλλακτικό και μέσω του σημείου πώλησης...

πχ σε δικιά μου αντίστοιχη έλικα οροφής, έσπασα κατα λάθος ένα (απο τα 6) ξύλινο πτερύγιο...
Ο εισαγωγέας / πωλητής (το οποίο εντόπισα μέσω του εγχειριδιου χρησης)
μου έστειλε νεο με συνολικό κόστος 7 ευρώ

Ειναι πολυ ευκολο να το φτιαξεις μονος σου, μην ανησυχεις καθολου.

Ειναι προφανες οτι εχει χαλασει ο διακοπτης. Πρωτα απ'ολα κατεβαζεις απ τον πινακα τον σχετικο διακοπτη που αφορα το δωματιο.

Οπως ειπες, ανοιγεις τον ανεμιστηρα και βρισκεις τον διακοπτη. Ξεβιδωνεις τα βιδακια που τον κρατανε στο σωμα.
Θα δεις οτι ερχεται ενα καλωδιο και φευγουν 3 (αν εχει 3 σκαλες ο ανεμιστηρας). Eνα παει ενα φευγει αν ειναι για το φως. Τα ξεβιδωνεις και αυτα απο τον διακοπτη, η τα κοβεις, αναλογα τον διακοπτη.

Παιρνεις τον παλιο διακοπτη και τον πας σε ενα ηλεκτρολογιο να παραγγειλης εναν ιδιο. Αν δεν εχουν στον φερνουν, ειναι απλο θεμα.
Πριν βαλεις/κοψεις τα καλωδια μαρκαρε σε πια θεση παει το καθενα (πανω μεση κατω) για να τα ξαναβαλεις στην ιδια θεση στον καινουριο διακοπτη. Αν ειναι για το φως προσεξε μην τον βαλεις αναποδα.

Τον ανεμιστηρα δεν χρειαζεται να τον κατεβασεις. Ισως ειναι πιθανο να χρειαστεις και αλυσιδουλα με τον καινουριο διακοπτη. Θα σου πει ο μαστορας.

Good luck :)