Πρόβλημα με LG BD620

hobbit

New member
29 December 2015
4
Το έχω εδώ και ένα χρόνο περίπου. Από την αρχή είχα θέματα όταν έπαιζε κάποια dvd (κυρίως) και blu-ray disc. Το πρόβλημα ήταν με έντονο θόρυβο τριξίματος συνήθως στην αρχή της ταινίας (σχεδόν πάντα σε συγκεκριμένους τίτλους και σε συγκεκριμένα σημεία) αλλά χωρίς πρόβλημα στην αναπαραγωγή (αν και αρκετές φορές όταν το τρίξιμο ήταν πολύ έντονο δεν συνέχιζα την ταινία προληπτικά και μόνο). Το πρόβλημα με το τρίξιμο όπως διαπίστωσα είναι αρκετά κοινό ειδικά στα LG. Έτυχε να διαβάσω κάποιες λύσεις στο internet αλλά επειδή δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος πως κατάλαβα την διαδικασία και μιας και απαιτούσε να ανοίξω το player, τελικά δεν έκανα κάτι.

Πρόσφατα όμως για πρώτη φορά κόλλησε η εικόνα σε blu-ray disc κατά την αναπαραγωγή (αγορασμένο ολοκαίνουργιο το δισκάκι χωρίς ίχνος ζημιάς, γρατζουνιάς ενώ έπαιξε για πρώτη φορά). Και πάλι σε συγκεκριμένο σημείο και ενώ υπήρχε ξανά έντονος ήχος τριξίματος (αν και διαφορετικός αυτή την φορά, περισσότερο σαν να ζοριζόταν στην αναπαραγωγή ενώ συνήθως ακουγόταν σαν να τρίζει όλο το έπιπλο, για να δώσω μια όσο καλύτερη περιγραφή μπορώ). Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο στην ταινία το επανέλαβα 2-3 φορές με το ίδιο αποτέλεσμα (κολλούσε η εικόνα και σε μια φάση έκανε skip ενώ αδυνατούσε να συνεχίσει την αναπαραγωγή). Αφού έκλεισα το player και το άνοιξα μετά από 2-3 λεπτά όταν επανέλαβα το συγκεκριμένο σημείο αυτή την φορά έπαιξε κανονικά με σχεδόν καθόλου τρίξιμο (για ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα ακούστηκε) και η υπόλοιπη ταινία έπαιξε κανονικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα (άρα δεν μπορεί να είναι ζημιά στο δισκάκι).

Γενικά έχω διαβάσει και για θέματα υπερθέρμανσης, στην συγκεκριμένη περίπτωση έπαιζε για 4,5 ώρες χωρίς να κλείσει κάτι που δεν μου φαίνεται και τόσο πολύ προσωπικά (τις τελευταίες μέρες πάντως παίζει συχνά αλλά όχι πάνω από 2-3 ώρες σερί) ενώ γενικά το μηχάνημα δεν μου φάνηκε ζεστό στην αφή. Πάντως το player βρίσκεται σε ανοιχτό σημείο και όχι στριμωγμένο σε κάποιο έπιπλο, παίρνει αέρα δηλαδή.

Any ideas?? Πόσο αθώο είναι το τρίξιμο και πόσο τυχαίο ότι η εικόνα άρχισε να κολλάει ξαφνικά χωρίς λόγο; Να σημειώσω ότι στην πόλη όπου μένω αν και υπάρχει service για LG από όσο ξέρω δεν πρέπει να έχουν και μεγάλη εμπειρία με Bluray Players.

Δεν είναι θέμα firmware κάνω update πάρα πολύ συχνά, το player είναι μόνιμα συνδεδεμένο με wi-fi.

Το τρίξιμο είναι δηλαδή μηχανικός θόρυβος, σα να έχει πρόβλημα η θήκη του δίσκου;

Ναι, καθαρά μηχανικό μου φαίνεται. Το θέμα είναι υπάρχουν συγκεκριμένοι τίτλοι που κάνει τον θόρυβο αυτόν (άλλοτε πιο έντονος άλλοτε όχι και τόσο) και είναι κάτι που το έκανε πάντα. Και κυρίως συγκεκριμένα σημεία που το κάνει. Συνήθως είναι όταν φορτώνει και για μερικά λεπτά στην αρχή της ταινίας. Το θέμα είναι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πόσο συχνά το κάνει καθώς παίζει η ταινία αφού συνήθως έχω ακουστικά στα αυτιά (μου αρέσει περισσότερο να βλέπω έτσι ταινίες). Πρώτη φορά κόλλησε η εικόνα πάντως και ήταν λόγω αυτού του προβλήματος που έβγαλα τα ακουστικά και άκουσα το τρίξιμο στην συγκεκριμένη ταινία που κόλλησε (αφού δεν ακούστηκε κάτι στην φόρτωση και στην αρχή όπως συνήθως). Το τρίξιμο στο συγκεκριμένο σημείο ακούγεται κάθε φορά απλά τώρα δεν κολλάει η εικόνα (έπαιξα την ταινία σε εκείνο το σημείο μόνο άλλες 2-3 φορές για να δω τι θα γίνει)

Επίσης κάτι που παρατήρησα μόλις χθες. Οι τίτλοι στους οποίους κάνει τον θόρυβο αυτόν είναι όλοι από Warner Bros. Μπορεί να είναι τυχαίο βέβαια αλλά το αναφέρω.

Αυτό ακούγεται σαν ανισορροπία ροπών κατά την περιστροφή του δίσκου, το οποίο μπορεί να οφείλεται είτε σε στρέβλωση του ίδιου του δίσκου (αν το κάνει σε συγκεκριμένα δισκάκια), είτε σε προβληματική σταθεροποίηση του από το clamp του drive (αν το κάνει σε όλα)...

Ο λόγος που γίνεται πιο έντονα αισθητό στην αρχή της ταινίας, είναι ότι το drive περιστρέφει τον δίσκο με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν διαβάζει την πληροφορία που είναι προς το κέντρο του...

:happynewyearblue:

Να φταίνε τα δισκάκια μου φαίνεται λίγο παράξενο. Συνήθως σε dvd είναι το πρόβλημα (το τρίξιμο βασικά) αλλά μιλάμε σε κάθε περίπτωση για αγορασμένα δισκάκια και όχι νοικιασμένα από videoclub που ως τώρα έπαιζαν κανονικά στο dvd-player που είχα.

Πάντως το κάνει σχετικά σπάνια. Δηλαδή από τους 200+ τίτλους που έχω (dvd & bluray) το έχω συναντήσει σε καμιά 10αρια όλα και όλα. Κανένα δεν δείχνει να έχει κάποια ζημιά, έτσι και αλλιώς τα προσέχω πολύ.

Η εικόνα πρώτη φορά κόλλησε σε bluray δισκάκι που ήταν ολοκαίνουργιο από την ζελατίνα, χωρίς καμιά ζημία. Απλά ξέχασα να αναφέρω πως 2 μέρες πριν είχε κάνει ένα μικρό freeze και σε μια άλλη ταινία (πάλι bluray disc). Εκεί είχα πατήσει την παύση για κανένα 5λεπτό και όταν πάτησα play στο ξεκίνημα κόλλησε 2 φορές για ελάχιστα δευτερόλεπτα και συνέχισε κανονικά μέχρι το τέλος (δεν το είχε δώσει και πολύ σημασία).

Αυτό που είχα διαβάζει κάπου έκανε αναφορά για μερικούς που άνοιγαν τα player και αφαιρούσαν ένα στήριγμα που αν κατάλαβα καλά και έτσι σταματούσε αυτός ο έντονος ήχος τριξίματος. Απλά δεν το τολμάω μόνος μου. Εκτός αυτού δεν ξέρω κατά πόσο ο ήχος τριξίματος συνδέεται με την εικόνα που κόλλησε.