Πρόβλημα με μνήμη σε android...

Fanfaras

Established Member
19 July 2012
149
Έχω το Sony Sola. Μια χαρά κινητό, αλλά με μικρή δυστυχώς μνήμη. Και επειδή έχω κόρη 7 ετών που της αρέσει να παίζει παιχνίδια στο κινητό, έχω κατεβάσει πολλά και διάφορα. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Το κινητό σέρνεται πλέον σταθερά. Αιτία; Η έλλειψη μνήμης και η ηλιθιότητα του android να διατηρεί ανοιχτά τα προγράμματα! Δοκίμασα διάφορα προγράμματα που ελευθερώνουν μνήμη, αλλά τίποτα. Βλέπω τι τρέχει και παρατηρώ πως ανοίγει από μόνο του τα παιχνίδια που έχουν ανοίξει πρόσφατα. Ο λόγος απ' ότι διάβασα σε ένα ξένο forum είναι η 'κατ εμέ βλακώδης τακτική του android να τα ανοίγει για να μειωθεί ο χρόνος λέει εκκίνησής τους όταν πας να τα φορτώσεις! Αποτέλεσμα, η μνήμη να είναι πάντα γεμάτη και το κινητό να σέρνεται...

Μόνος τρόπος να μην ανοίγει τα προγράμματα είναι να πηγαίνω ένα ένα και να τους κάνω "αναγκαστική διακοπή" αλλά αυτό καταλαβαίνετε πως είναι αδύνατον να το κάνω σε 100 εφαρμογές (είναι αλήθεια πως έχω πολύ πράγμα μέσα)

Πως αντιμετωπίζεται αυτό? (το κινητό δεν είναι root και δεν έχω ιδέα πως γίνεται, το φοβάμαι). Υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να κλείνει πραγματικά τις εφαρμογές και όχι προσωρινά? Που να μη μπορεί μετά το android να τις ξανανοίξει μόνο του?
 
Δυστυχώς, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των android. Βασικά είναι ένα λογισμικό που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για συσκευές με κάποια σχετικά καλά χαρακτηριστικά. Για να γίνει όμως προσιτό σε περισσότερο κόσμο έχουν βγει και σχετικά αδύναμα κινητά με android, που όμως ζορίζονται. Βασικό πρόβλημα είναι η σχετικά μικρή μνήμη που μπουκώνει, ο σχετικά μικρός επεξεργαστής, αλλά κυρίως η μικρή RAM που γεμίζει με τις εφαρμογές που τρέχουν συνέχεια. Υπάρχει ένα κρίσιμο σκαλοπάτι που αν η RAM πέσει κάτω από αυτό, τότε το σύστημα αυτοπροστατεύεται, και κλείνει όλες τις περιττές εφαρμογές. Αλλά το σκαλοπάτι αυτό είναι σχετικά χαμηλό, και τα αδύνατα κινητά ζορίζονται αρκετά πριν καν φτάσουν σε αυτό το σκαλοπάτι.
Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσεις εφαρμογές που τρέχουν μόνες τους. Αν ο κατασκευαστής της εφαρμογής την έχει φτιάξει ώστε να εκκινεί μόνη της, δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσεις. Υπάρχουν μερικές εφαρμογές (task killers) που κλείνουν τις υπόλοιπες εφαρμογές που τρέχουν εκείνη την στιγμή. Αλλά δεν μπορούν να τις κλείσουν μόνιμα. Αν ο κατασκευαστής της την έχει φτιάξει να ανοίγει μόνη της, μετά από λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά θα ξανανοίξει. Στην ουσία οι task killers κυνηγούν την ουρά τους. Ρυθμίζονται να κλείνουν τις περιττές εφαρμογές που θα έχεις ορίσει εσύ (πχ όταν σβήνει η οθόνη, ή όταν ανοίγει η οθόνη, ή κάθε 10 πχ λεπτά), αλλά μετά από λίγο όπως είπα οι εφαρμογές θα ξανανοίξουν. Με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι κάνουν δουλειά (αφού βλέπεις την RAM να εκτοξεύεται), αλλά μετά από λίγο και η RAM έχει πάει στα ίδια επίπεδα, και έχει καταναλωθεί μπαταρία και επεξεργαστικοί πόροι για να ξανανοίξουν. Και τελικά τρώγεται και περισσότερη μπαταρία.
Μετά από μία περίοδο που παιδεύτηκα και εγώ με τέτοιες εφαρμογές (Advanced Task Killer, Advanced Task Manager ως οι πιο διάσημες, και Clean Master που έχει τέτοια και λειτουργία μεταξύ άλλων), έκανα το μόνο που κάνει δουλειά. Έκανα root, και με ένα πρόγραμμα παγώματος εφαρμογών (Greenify, Titanium Backup Pro, App Quarantine) παγώνει τις εφαρμογές που δεν θέλεις να τρέχουν συνέχεια και δεν καταναλώνουν κανέναν πόρο. Όχι μόνο παιχνίδια, αλλά και άχρηστες εφαρμογές που έχουν βάλει οι κατασκευαστές των τηλεφώνων. Μόνο που με τις εφαρμογές του τηλεφώνου θέλει προσοχή μην παγώσεις κάτι χρήσιμο και μπλοκάρει το σύστημα. Και όταν χρειάζεσαι κάποια την ξεπαγώνεις.
Υπάρχουν και άλλα κόλπα, όπως εφαρμογές που ψηλώνουν το σκαλοπάτι που προανέφερα ώστε να κλείνουν μόνα τους τα άχρηστα πριν πέσει η μνήμη χαμηλά και αρχίσει το κινητό να ζορίζεται.
Πάντως όλα αυτά τα δραστικά θέλουν root. Και το root ακυρώνει την εγγύηση. Πρέπει να ξερουτάρεις πριν πας σε service, αν χρειαστεί. Και η δυνατότητα να παρέμβεις στα απόκρυφα της συσκευής μπορεί να σε κάνει να κάνεις κάποιο λάθος, αν δεν είσαι σίγουρος τι κάνει κάθε αρχείο, εφαρμογή ή στοιχείο του συστήματος.
Κάθε κινητό έχει διαφορετικό τρόπο root. Μάλλον χρειάζεται διαφορετικό αρχείο εφαρμογής root το καθένα. Δεν υπάρχει στάνταρ για όλα. Άρα πρέπει να ψάξεις στο internet πως γίνεται αποκλειστικά για την συσκευή σου.
 
Ευχαριστώ για τη πλήρως εμπεριστατωμένη άποψή σου! Έτσι είναι όπως τα λες, και δυστυχώς το android σ' αυτό το σημείο με έχει απογοητεύσει πλήρως. Ήθελα να ήξερα, δεν το βλέπουν το πρόβλημα που δημιουργείται με τη RAM? Γιατί δεν κάνουν κάτι να αλλάξει η λογική του λειτουργικού και το χαντακώνουν οι ίδιοι? Πόσοι έχουν πανάκριβα κινητά με τρελές μνήμες που δεν έχουν ανάγκη?

Τελικά πράγματι μόνο το root είναι η λύση, δεν ξέρω, ίσως καταφύγω σ' αυτό και ότι βγει. Άλλωστε το κινητό νομίζω ότι δεν είχε πάνω από 1 χρόνο εγγύηση, οπότε είναι ήδη εκτός (το έχω 1 χρόνο και 2-3 μήνες περίπου)

Το κορυφαίο μάλιστα που είχα διαβάσει είναι ότι όσο επιδιώκεις να κλείσεις εφαρμογές με task killers, το android θεωρεί ότι ασχολείσαι περισσότερο με αυτές και τις ανοίγει συχνότερα! Οι περισσότεροι λένε να μη γίνεται χρήση τέτοιων προγραμμάτων σε "αρουτάριστα" κινητά, γιατί τελικά φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα...

*** Και μια ερώτηση ακόμα, είπες να "ξερουτάρω" το κινητό αν χρειαστεί. Αλήθεια, ένα κινητό που το έχεις ρουτάρει, μπορείς και να το ξερουτάρεις μετά? Δεν είναι μόνιμο το rooting?
 
Last edited:
Ναι, δυστυχώς, το android σου επιτρέπει να επέμβεις σε αυτό, ή να εγκαταστήσεις εφαρμογές, για να λύσεις θέματα που δημιουργεί το ίδιο το android. Διαχείριση εφαρμογών με task manager που έτσι και αλλιώς πρέπει να υπάρχει ακόμα και αν είσαι root, εφαρμογή για να βλέπεις πότε σου στέλνει κάποιος ένα μήνυμα και όχι πότε το λαμβάνεις (έτσι τουλάχιστον κάνει σε εμένα), άλλο πληκτρολόγιο (σε έμενα τουλάχιστον γιατί το στάνταρ είχε μία σημαντική έλλειψη), και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος να δουλεύει το ξυπνητήρι όταν κλείνει το τηλέφωνο. Γιαυτό το θέμα χρησιμοποιώ το παλιό μου συμβατικό κινητό. Σαν κινητά δεν τα θεωρώ καλύτερα από τα συμβατικά (για απλή χρήση σαν κινητό επικοινωνίας), αλλά η δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών τα κάνει υπολογιστάκια, και δίνει μεγάλες δυνατότητες που δεν είχαν τα συμβατικά κινητά.
Και το root σου δίνει την δυνατότητα από απλά να παγώσεις κάποιες εφαρμογές, μέχρι να του περάσεις άλλη rom, με άλλα χαρακτηριστικά, και να έχεις ένα τελείως διαφορετικό κινητό. Μπορείς να άλλαξεις χρονισμό επεξεργαστή, και άλλα πολλά.
Για το ξερουτάρισμα, όταν ρουτάρεις χάνεις την εγγύηση, και πρέπει να το ξερουτάρεις για να το πας στο service. Ξέροντας αυτό το θέμα, αυτοί που έφτιαξαν τα λογισμικά ρουταρίσματος φτιάχνουν ταυτόχρονα και το λογισμικό ξερουταρίσματος. Το θέμα είναι ότι και το ρουτάρισμα και το ξερουτάρισμα διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
Στο μικρό Samsung μου πχ το ρουτάρισμα γίνεται τρέχοντας απλά έναν φάκελο σε περιβάλλον recovery. Στο internet βρήκα και τον φάκελο και οδηγίες. Και έγινε σε 5 λεπτά. Για το ξερουτάρισμα λέει τρέχω απλά πάλι έναν άλλο φάκελο. Δεν το έχω δοκιμάσει και ελπίζω να μην χρειαστεί. Αλλά για άλλο κινητό διάβασα το ξερουτάρισμα γίνεται ξαναπερνώντας το original λογισμικό με ειδικό πρόγραμμα σε υπολογιστή. Πάλι υπάρχουν και τα λογισμικά και τα προγράμματα.
Δηλαδή δεν ξέρω πως γίνεται στο δικό σου κινητό, και πόσο εύκολο είναι. Αλλά ότι ρουτάρεται μπορεί να ξερουταριστεί.
 
Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε εμένα φίλε Κώστα, ή στον Fanfara που ξεκίνησε την ερώτηση. Πάντως, όσο αφορά εμένα, έχεις δίκιο. Ακόμα και τώρα που είμαι root χρησιμοποιώ task manager. Και της συσκευής όπως λες, αλλά έχω και άλλες 4 εφαρμογές που έχουν task manager εκτός των άλλων που κάνουν. Και τους χρησιμοποιώ ανάλογα με την περίσταση. Γιατί εκτός από τις εφαρμογές που δεν χρειάζομαι ή που χρησιμοποιώ πολύ σπάνια, υπάρχουν εφαρμογές που δεν χρησιμοποιώ συνέχεια, αλλά δεν θέλω να τις παγώσω. Αλλά δεν πολυκαταλαβαίνω το android στον τρόπο που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές. Πολλές εφαρμογές εκκινούν μόνες τους με το άνοιγμα της συσκευής και χρειάζονται χειροκίνητο σταμάτημα γιατί δεν θέλω να τις παγώσω. Πολλές εκκινούν από μόνες τους στα καλά καθούμενα και θέλουν σταμάτημα. Πχ όταν ανοίγω wi fi βλέπω κάποιους browser να ανοίγουν από μόνοι τους. Δεν τους παγώνω, αλλά τους κλείνω. Για όλα αυτά χρειάζονται οι task manager ακόμα και αν είσαι root. Από ότι έχω καταλάβει το android για να δουλεύει απρόσκοπτα χρειάζεται πολύ RAM. Μου φαίνεται ότι πολύ αδύναμες συσκευές δεν θα έπρεπε να είναι android. Γιατί κυνηγάς συνέχεια την μνήμη αν θες να δουλεύουν γρήγορα και χωρίς κολλήματα. Αλλά έτσι δεν θα ήταν προσιτές σε πολύ κόσμο.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι όλα αυτά. Το πρόβλημα που αναφέρεται και ο Fanfaras είναι οι εφαρμογές που είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να δουλεύουν συνέχεια. Γιατί αυτές ακόμα και με task manager κλείνουν για λίγο και σε λίγο ξανανοίγουν. Πολλές από τις εφαρμογές δηλαδή που κλείνεις με τον task manager που λες, θα δεις ότι μετά από λίγο θα έχουν ξανανοίξει. Αυτές σταματάνε μόνο με root και πάγωμα.