Προβλημα με Pioneer 2021 κ ηχο καναλιου τηλεορασης

kacey

Senior Member
18 June 2006
336
Αλοχα,

μολις εστησα το home theater το οποιο αποτελειται απο

Panasonic P46G30
Pioneer 2021
Focal Sib XL

H panasonic ειναι συνδεδεμενη μεσω του HDMI In 2 που ειναι το ARC hdmi της, στο HDMI out (control) του ενισχυτη.

Εχω το εξης προβλημα:

Με τον ενισχυτη κλειστο, η τηλεοραση δειχνει κανονικα τηλεοραση (αναλογικη ή ψηφιακη) οταν μεσω του κουμπιου input επιλεγεις το TV, κ πατωντας την επιλογη AV στην οποια ειναι καρφωμενος ο ενισχυτης τοτε δειχνει το τελευταιο HDMI που ειχες αφησει στον ενισχυτη πριν τον σβησεις. Ο ηχος ακουγεται απο τα ηχεια της τηλεορασης. Κοινως κ η εικονα αλλα κ ο ηχος κανουν την διαδρομη συσκευη αναπαραγωγης ταδε σε - σβηστος ενισχυτης σε - τηλεοραση κ μεταδιδονται κ τα δυο απο την TV. Υποθετω αυτο ειναι το passthrough (?).

Το προβλημα μου ειναι με τον ενισχυτη αναμμενο. Οταν στην TV επιλεξω AV input = HDMI2 τοτε δειχνει κανονικοτατα οτι της δινει ο ενισχυτης απο τις δικες του επιλογες, με ηχο μεσω των ηχειων home theater.

Οταν ομως στην τηλεοραση πατησω TV input (ψηφιακη παντα) δηλαδη το γυρισω σε κανονικη τηλεοραση, τοτε α) ο ενισχυτης γυρναει μονος του στην επιλογη TV/SAT (για την οποια δεν εχει ξεχωριστο HDMI in ο ενισχυτης οποτε θεωρω οτι την βλεπει απο το HDMI out του που παει προς την τηλεοραση κ β) δεν εχω ηχο απο πουθενα. Το ωραιο ειναι οτι αν πατησω volume up στην TV τοτε η TV αντι να μου λεει "ενταση" μου δειχνει "ενταση συστηματος home theater" με + και - να αναβοσβηνουν κ η ενταση του ενισχυτη ανεβοκατεβαινει (μεσω του κοντρολ της τηλεορασης). Οποτε το hdmi control δουλευει, το θεμα ειναι οτι δεν εχω ηχο ουτε απο TV αλλα ουτε απο τον 2021 οταν βλεπω TV. Αυτο δεν ειναι το περιφημο audio return channel? Αυτη τη δουλεια δεν θα επρεπε να κανει?

ευχαριστω.

EDIT:

Οσο εγραφα το απο πανω κ χωρις να πειραξω τιποτα (θα σαλεψω...), εμφανιστηκε ηχος απο την TV με τον ενισχυτη αναμμενο κ την TV να δειχνει TV. Δηλαδη oταν γυρναω την τηλεοραση σε DTV τοτε α) η τηλεοραση γυρναει στα ηχεια της κ παιζει DTV εικονα κ ηχο μονη της (ενω στο απο πανω ελεγα οτι δεν εχω καθολου ηχο, αυτο αλλαξε) κ β) ο ενισχυτης γυρναει σε TV/SAT κ τα ηχεια home theater δεν παιζουν τιποτα.

Αρα παραμενει το προβλημα οτι δεν μπορω να ακουσω τον ηχο της DTV δια μεσου του ενισχυτη, ενω την εχω συνδεσει δια μεσου του ARC HDMI.

Την εχω μπροστα μου την σελ.45, δεν ειναι ετσι. Δουλευει σε διαφορες συσκευες που στηριζουν αυτη τη λειτουργια, αποδειξη αυτου ειναι οτι δουλευει κ σε μενα. Δεν εχω προβλημα με το control, οταν σβηνω την TV σβηνει κ ο ενισχυτης, επισης οπως ειπα οταν γυρναω την τηλεοραση σε DTV το καταλαβαινει ο ενισχυτης κ γυρναει στην επιλογη sat/tv ενω δεν υπαρχει τετοια θυρα κ ενω φυσικα η μοναδικη συνδεση τηλεορασης κ ενισχυτη ειναι αυτο το ενα HDMI).

Το προβλημα που ΕΙΧΑ (γιατι ως δια μαγειας εφτιαξε μονο του...) ειναι οτι δεν ειχα τον ηχο των καναλιων να φτανει στον ενισχυτη μεσω του ARC. Το θεμα ειναι οτι τωρα εγινε κ αυτο, μονο του χωρις να αλλαξω τιποτα...

Τωρα ομως εχω αλλο προβλημα: οταν σβηνω τον ενισχυτη, δεν κανει passthrough, δηλαδη δεν στελνει σημα στην τηλεοραση ωστε αυτη να παιζει πχ τη Νοβα (μεσω hdmi) χωρις να χρειαζεται να ειναι αναμμενος ο ενισχυτης.

Μεχρι πριν λιγο, οταν τον εσβηνες εχανε η tv την εικονα για λιγο, μεχρι να ξανααναψει το κοκκινο λαμπακι HDMI στη φατσα του ενισχυτη. Αυτη η διαδικασια ηταν το "ψαξιμο" που εκανε για να βρει ενεργο HDMI κ να το στειλει passthrough στη τηλεοραση. Τωρα αναβει για λιγο, ΔΕΝ στελνει εικονα, κ μετα σβηνει κ αυτο. Κ μενω με κενη οθονη.

Μετα απο πολυ παιδεμα εχω καταληξει στο εξης συμπερασμα: με το θεμα του ηχου απο κ προς την τηλεοραση εβγαλα ακρη, ΑΛΛΑ οταν ειναι σβηστος ο ενισχυτης, δεν βλεπει ενεργα HDMI (= σβηνει τελειως κ δεν κανει passthrough) οταν λειτουργει μονο ο αποκωδικοποιητης της Nova.

Πανω στον ενισχυτη εχω PS3, dvr κ Nova, ολα μεσω HDMI.
Ο ενισχυτης εχει στη φατσα του ενα κοκκινο λαμπακι "HDMI" που, ωντας σβηστος, αναβει οταν ο ενισχυτης "βλεπει" στις εισοδους του καποιο ενεργο HDMI, κ επιτρεπει στο τελευταιο AV input που παρακολουθουσαμε να περναει μεχρι την τηλεοραση. Κανει δηλαδη passthrough στο σημα. Αυτο το επιτυγχανει με το να ελεγχει συχνα πυκνα τις εισοδους του ακομα κ οταν ειναι σβηστος. Αυτο το καταλαβαινεις απο το λαμπακι που αναβει οταν κανει αυτη τη λειτουργια.

Το προβλημα ειναι το εξης: αν κ το PS3 κ το DVR ειναι σβηστα, τοτε ο ενισχυτης ΔΕΝ βλεπει το Nova κ κλεινει τελειως, σταματωντας κ το passthrough. Για την ακριβεια, αναβει το λαμπακι HDMI για λιγο, ΔΕΝ δινει σημα στην TV, κ μετα απο 5-6 δευτερολεπτα σβηνει κ το λαμπακι. Αν ενα εκ των PS3 & dvr ειναι αναμμενο, τοτε συνεχιζει να δινει σημα κανονικα στην TV. Ειναι σαν να μην εχει αρκετο "γκαζι" το σημα του HDMI της Nova ωστε να καταλαβαινει ο ενισχυτης οτι κατι μπαινει σε αυτον.

Αν εχει καμμια ιδεα κανεις, ακουω. Ευχαριστω.

Απλως να συμπληρωσω οτι εχω δοκιμασει κ να αλλαξω θυρα HDMI του ενισχυτη στην οποια βαζω τη Nova, και αλλα καλωδια HDMI για τη συνδεση.

Ειναι σαν να μην εχει αρκετο "γκαζι" το σημα του HDMI της Nova ωστε να καταλαβαινει ο ενισχυτης οτι κατι μπαινει σε αυτον.

Ούτε γκάζι ούτε φρένο.... :p

Ο δέκτης της Nova δεν υποστηρίζει λειτουργία HDMI Control, συνεπώς δεν πρόκειται ποτέ να γίνει passthrough το σήμα στην τηλεόραση με τον ενισχυτή στο off.

Οι δορυφορικοί δέκτες πρέπει να συνδέονται απ' ευθείας στην TV μέσω HDMI, και με ψηφιακή σύνδεση (otpical ή coaxial) στον ενισχυτή. Η ψηφιακή σύνδεση είναι αρκετή για το πολυκάναλο Dolby Digital των HD τηλεοπτικών καναλιών.

Μαλιστα...Δηλαδη τσαμπα εκανα βουντου για να δουλεψει το πραμα? Σε ευχαριστω. Για τη λυση που προτεινεις, αν πχ βαλω nova hdmi out σε tv hdmi1 in κ nova coaxial out σε 2021 coaxial in, οταν στην τηλεοραση το γυρναω σε HDMI1 ωστε να βλεπω 1, ο ενισχυτης θα το καταλαβαινει κ θα παιρνει ηχο απο την nova μεσω της ομοαξονικης?

Κατι αλλο που σκεφτηκα επειδη δεν εχω προχειρο καλωδιο για ομοαξονικο, αν στειλω τη nova στην τηλεοραση μεσω του hdmi1, κ εχω τον ενισχυτη στο HDMI2 (arc), οταν βλεπω HDMI1 δεν θα επρεπε ο ενισχυτης να παιρνει ηχο της nova μεσω του arc?

EDIT μολις το εκανα, κ ο ενισχυτης παιζει τον ηχο της NOVA (αρα τον λαμβανει μεσω του ARC) αλλα σε στερεο, βλεποντας τα HD καναλια που ειναι DD.

Μολις το εκανα, κ ο ενισχυτης παιζει τον ηχο της NOVA (αρα τον λαμβανει μεσω του ARC) αλλα σε στερεο, βλεποντας τα HD καναλια που ειναι DD.

Κοίταξε τις ρυθμίσεις ήχου της τηλεόρασης. Μήπως υπάρχει στο audio out λειτουργία downmix και είναι ενεργοποιημένη σε Stereo.
Αν υπάρχει τέτοια επιλογή στο menu, θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη ως Audio out: Dolby Digital -> Dolby Digital (και όχι PCM ή stereo ή 2ch audio).

Το σκεφτηκα αυτο, αλλα ολες οι ρυθμισεις κ της τηλεορασης κ της Nova ειναι σε "direct" η "digital", αλλα οταν παιζω ετσι οπως περιεγραψα ο ενισχυτης γυρναει σε prologic 2 κ δειχνει μονο τα L+R ενεργα (εχει κατι εικονιδια που δειχνουν τα ηχεια που παιζουν σε καθε φορματ, πχ σε κανονικο DD μου δειχνει 5.1 ηχεια με εικονιδια).

Εν τω μεταξυ οταν γυρναω στο HDMI1 in της τηλεορασης - αυτο που παιρνει σημα απ´ευθειας απο τον αποκωδικοποιητη - ο ενισχυτης παλι γυρναει σε TV/SAT μονος του (αρα απο το δικο του συνδεδεμενο με την TV HDMI, που ειναι το ARC, βλεπει σημα κ ηχο της NOVA καθως κ το οτι γυρναω την TV στη NOVA). Κ στο μενου του στην εισοδο TV/SAT εχει μοναδικη επιλογη audio in via HDMI, την οποια δεν μπορεις να πειραξεις. Γιατι τωρα τον ηχο της NOVA τον βλεπει ως αναλογικο αν ακολουθεις αυτη τη διαδρομη ενω ολες οι συνδεσεις ειναι HDMI, δεν το καταλαβαινω.