Πρόβλημα με τηλεκοντρόλ

Pitako

New member
19 May 2011
25
Παρακαλώ, αν είναι δυνατόν λίγη βοήθεια σε μπέρδεμα που έχει προκύψει με τα τηλεκοντρολ.

Πριν λίγο καιρό αγόρασα ένα switcher hdmi 3Χ1 το οποίο δέχεται 3 καλώδια και βγάζει ένα που πάει στην tv, λόγω του ότι η tv έχει μόνο 2 υποδοχές και εγώ έχω παραπάνω πηγές.
Αυτό το switcher τώρα, το ελέγχω με ένα μικρο remote control που έχει επιλέγοντας απλά κάθε φορά την πηγή. 1,2,3, Αυτά είναι και τα μόνα πλήκτρα που έχει.
Προχθές αγόρασα και μια φτηνή soundbar για να ενισχύσω λίγο τον ήχο της tv, μάρκας benq(!)
Και αυτή όμως η μπάρα ρυθμίζεται από ένα αντίστοιχο με του switcher τηλεχειριστήριο 8 πλήκτρων . Φωνή + - , equalizer, mute, κλπ.
Το πρόβλημα λοιπόν έχει ως εξής...:
Προφανώς τα 2 προαναφερθέντα κοντρολς, καθώς και το κοντρολ του δορυφορικού δέκτη (edision progresive nano+) έχουν την ίδια συχνότητα ...με αποτέλεσμα να μπερδεύονται μεταξύ τους και όταν για παράδειγμα αυξάνω τον ήχο στη μπάρα, να ανοίγει το μενού πληροφοριών καναλιού στο δορυφορικό δέκτη. Επίσης όταν επιλέγω την πηγή hdmi 2 στο switcher να πατιέται το dimmer στη μπάρα. Και όταν επιλέγω αριστερό βελάκι στο κοντρολ του δέκτη να γινεται mute η μπαρα.
Ψάχνω στο ίντερνετ για σχετικές αναφορές και δεν βρίσκω κάτι πέραν από αναφορές για κοντρολ για γκαραζόπορτες.

Βασικά το θέμα είναι να καταφέρω με κάποιο τρόπο να αλλάξω τη συχνότητα του κοντρολ του edision γιατί μετά ούτε θα επηρεάζει τη μπάρα, ούτε θα επηρεάζεται από το κοντρολ αυτής. Για τα αλλά δυο, τη μπάρα και το swithcer, μικρό το κακό αφού δεν γίνεται συνέχεια χρήση σε αυτά.

Ρωτάω λοιπόν ....
Υπάρχει περίπτωση αλλαγής συχνότητας? Κι αν ναι πως....?

Re: Τηλεκοντρόλ Μπερδεύονται

Για υπέρυθρα τηλεκοντρόλ μιλάμε, έτσι;

Αυτά δεν λειτουργούν σε διάφορες συχνότητες. Έχουν απλά διαφορετικά σετ εντολών. Κάποια τηλεκοντρόλ, π.χ. της Apple, μπορούν να αλλάξουν σετ εντολών ώστε να μπορείς να έχεις 2-3 στον ίδιο χώρο χωρίς να μπλέκονται μεταξύ τους. Είμαι όμως 99% σίγουρος ότι αυτά που έχεις εσύ δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Για να βεβαιωθείς 100% καλό είναι να μιλήσεις με την αντιπροσωπεία του Edision.

Βασικά 2-3 πλήκτρα κάνουν τη ζημιά, αλλά κι αυτό είναι πολύ εκνευριστικό.
Δοκίμασα κι ένα universal control μπας και χωριζόντουσαν οι εντολές. Αλλά αφενός το κοντρολ είναι της πλάκας και αφετέρου δεν αλλάζει κάτι γιατί πάλι επηρεάζει η εντολή και τους δύο δέκτες.
Η τρίτη και πιο ...μπακαλίστικη λύση είναι ένα μικρό "εμπόδιο" κάτι σαν ένα αυτοκόλλητο ή χαρτί μπροστά στο μάτι του δέκτη, σε τέτοιο όμως σημείο που να πιάνει από συγκεκριμένη γωνία μόνο το κοντρόλ του δέκτη και όχι το άλλο που δίνει λάθος εντολή. Πως γίνεται αυτό? Με τρελή υπομονή και πολλές δοκιμές και φυσικά χωρίς την ελευθερία κινήσεων όπως πριν αλλά και πάλι θα δεν θα είναι αξιοπιστο 100%.
Και τελευταία λύση...................ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΚΤΗ!
Αλλά κι εδώ με ένα ρίσκο γιατί δεν ξέρεις αν και ο νεος δέκτης δεν θα εκπέμπει στην ίδια συχνότητα!
Πάντως μου κάνει εντύπωση ....άλλοι δεν έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα? Πίστευα ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο...

Τα συνηθισμένα οικιακά τηλεκοντρόλ λειτουργούν σε συγκεκριμένη συχνότητα (γύρω στα 38kHz). Από κεί και πέρα υπάρχει η διαμόρφωση αυτού του σήματος με σύστημα παλμών (αυτό που λέμε πρωτόκολλο). Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα αλλά κάθε συσκευή χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο από όλα αυτά. Απ' ότι έχω δει πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο της NEC.

Φαίνεται ότι έχεις πέσει στην περίπτωση που τα τηλεκοντρόλ που αναφέρεις χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο, χωρίς να περιλαμβάνουν κάποια διαφοροποίηση ανά κατασκευαστή ή ανά συγκεκριμένη συσκευή. Έχω την εντύπωση ότι δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτε.

Η δική μου πρόσφατη εμπειρία: Προχθές πήγα να ακούσω λίγη μουσική από το σύστημά μου που είναι σχετικά καλό. Ο προενισχυτής (Parasound JC-2) ξαφνικά άρχισε να κάνει τρελλά σε σχέση με τον τηλεχειρισμό. Άνοιγε και έκλεινε όποτε γούσταρε, η ένταση ανεβοκατέβαινε ανεξέλεγκτα, δεν άλλαζε πηγές κτλ. Γενικά μια τρομακτική κατάσταση. Αν και έκανα όλα τα τυπικά (reset, άλλαγμα μπαταρίες κτλ) η κατασταση παρέμενε ανεξέλεγκτη. Μετά από δύο ημέρες αφού είχα προσπαθήσει τα πάντα, ανακάλυψα ότι ........ πατιόταν κατά λάθος ένα άλλο τηλεκοντρόλ (ήταν στριμωγμένο) που προφανώς χρησιμοποιεί το ίδιο πρωτόκολλο και δημιουργούσε όλο αυτό το αλαλούμ. Ούφ!