Πρόβλημα με vintage ενισχυτή.

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,110
Κηφισια Αττικής
Καλησπέρα παιδιά, έχω πρόβλημα όπως πολύ καλά καταλάβατε....
Έχω έναν vintage ενισχυτή ιδιοκατασκευή παλαιά, ο οποίος μου δώθηκε απο συγγενή μετά απο δεκαετίες αχρησίας. Αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω με παλαιά ηχεία ιδιοκατασκευές και αυτά που είχα παροπλισμένα για χρόνια και είδα οτι μιά χαρά τα πάει αφού λοιπόν τον συνέδεσα και δούλεψε 3 μέρες κανονικά και έκανε και το παρτάκι του την τρίτη μέρα παίζοντας γύρω στις 12 ώρες συνεχόμενα αποφάσισα να τον κρατήσω στο σαλόνι για να βελτιώσω τον ήχο της τηλεόρασής μου...
όλα καλά έγιναν οι συνδέσεις με την διαφορά ότι λόγω της μόνιμης θέσης των ηχείων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού που περνάει μέσα απο τους τοίχους για τα πίσω ηχεία...αυτό.
Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε είναι οτι μετά απο λίγη ώρα χρήσης (15-30λεπτά) το ένα απο τα δύο κανάλια "πέφτει"...παύει να ακούγεται και μετά απο λίγο και το δεύτερο....Μπορεί να "πέσουν" και τα δύο ταυτόχρονα κάποια φορά, και για να επανέλθει πρέπει να κλείσω και να ξανανοίξω μετά απο λίγο τον ενισχυτή. Το λαμπάκι του ενισχυτή βέβαια παραμένει ανοικτό...!
Οι εντάσεις λειτουργίας εννοέιται οτι είναι χαμηλές προς μέτριες δεν τον έχω τσιτώσει ποτέ....
Κάτι σε ασφάλεια μου μυρίζει.....αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω αφού τα ηχεία είναι τα ίδια με πρίν...η καλωδίωση έχει αλλάξει...
Μήπως επειδή είναι σε ένα πολύμπριζο ο ενισχυτής με την τηλεόραση και το dvd πειράζει?....

Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια...

παρτυ 12 ωρων με τετοιο μηχανημα? Ειναι σαν να προσπαθησεις να τρεξεις ραλυ Ακροπολις με simca 40 ετιας... Δεν γινονται αυτα... Μετα απο 12 ωρες θα αρπαξε οτι υπηρχε μεσα και σου βγαλε τα γουστα την επομενη. Κυριος..

καλά μην φανταστείς οτι έπαιζε και τσίτα σε κανονικές εντάσεις έπαιζε....και ήθελα να δω απο νωρίτερα αν θα με έβγαζε ασπροπρόσωπο για τις τελαυταίες 3,4 ώρες για να ξέρω να τον σκατζάρω με τον άλλο που έχω, αλλά εκεί ο γέρος απτόητος....τι έχει περάσει και αυτό το μηχανηματάκι....

ενας ενισχυτης ξεχασμενος τοσα χρονια και χωρις καθολου φρεσκαρισμα, μπορει να ειναι πολυ το 12ωρο ανεξαρτητως εντασεων, Ειναι σαν να ναι καποιος σε κωμα και να σηκωθει και να τον βαλεις να περπατησει 12 ωρες :)

Κατσε να δουμε τι θα σου πει ο Σακης...

Καθε μηχανημα το οποιο ειχει χρονια στην πλατη του πρεπει πριν μπει σε χρηση να του ριξεις μια ματια .... Ασφαλεια δεν ειναι ξεχασε το ...οι ασφαλειες ειναι καταστασεις 1-0 δουλευει δεν δουλευει δεν υπαρχει περιπου ουτε περιοδικη εμφανιση της βλαβης .... Οι συνηθεις υποπτοι ειναι γερασμενοι πυκνωτες ψυχρες κολλησεις και κουρασμενοι ρελεδες αν υπαρχουν .

ενα πραγμα που μπορεις να κανεις ειναι να ανεβασεις φωτο , να πεις αν οι διακοπες που κανει ειναι σε χαμηλη ενταση και εαν επανερχεται αν τον ""τσιτωσεις ""λιγο που σημαινει οτι ειναι ο ρελες προστασιας αν υπαρχει

Πολλες φορες τυχαινει κατασκευες τετοιου τυπου να ειναι διαμαντια στην κυριολεξια που απλα επειδη ηταν ντουικα δεν ειχαμε δωσει σημασια ... ανεβασε φωτο ... αμεσως μετα θα μπορεσω να σου πω παρα πολυ περισσοτερα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Απο εχθές το βράδυ που άνοιξα το νήμα δεν μου το έχει ξαναπαρουσιάσει και τώρα ακόμα δουλεύει κανονικά σε μέτρια ένταση στο σαλόνι...
Παρ'όλ'αυτά δείτε κάποιες φωτογραφίες γιατί θα με ενδιέφερε μια γνώμη σας επι του περιεχομένου..
Ευχαριστώ πολύ

DSCN1473[1].jpgDSCN1469[1].jpgDSCN1468[1].jpgDSCN1467[1].jpgDSCN1466[1].jpgDSCN1465[1].jpgDSCN1464[1].jpgDSCN1463[1].jpg

προνομια της ηλικιας .....

οι πλακετες του τελικο ειναι της εταιριας mak & spot απο την θεσαλονικη αλλα δεν ειναι αυθεντικες ειναι αντιγραφη ...το κυκλωμα ειναι quasi complementary με τρανσιστορ 2Ν3055 ενω στην ουσια δεν ειναι καν ταξης ΑΒ ειναι σχεδον ταξης Β με μονη τροφοδοσια και πυκνωτη στην εξοδο Η εποχη που εγινε η κατασκευη η η σχεδιαση αν θελεις ειναι μεταξυ του 1982 και του 1986.

Τα κυκλωματα προενισχυσης ειναι επισης αντιγραφη ( καμμια απο τις πλεκετς δεν ειναι αγορασμενη απο τον προμηθευτη ειναι ολες μαλλον φιαγμενες στο χερι αλλα πολυ πιστα απο οτι δειχνει ) Τσπ τα κυκλωματα τονων και προενισχυσης ειναι επισης αντιγραμμενα απο το περιοδικο Nuova Electronica φαντασου κατι σαν το Ελεκτορ της εποχης αλλα Ιταλικο .

Το συγκεκριμενο μηχανημα εχει μυρια προβληματα και δεκαδες τεχνικα θεματα ( τα οποια ευχαριστως αν θελεις μπορω να σου αναλυσω αν θελεις να τα βελτιωσεις ) απο την κατασκευη του .Ενω αυτος που το ειχε κατασκευασει εχει ακολουθησει πιστα τις οδηγιες κατασκευης εκεινης της εποχης ειναι δεδομενο οτι σημερα να καποιος ""εστηνε "" το ιδιο μηχανημα θα το εκανε με τελειως διαφορετικο τροπο .( τα δικα μου κατασκευασματα εκεινης της εποχης ηταν δεκα κλασεις πιο κατω ) Αυτα σε οτι αφορα τιην κατασκευαστικη προσεγγιση .Περα απο αυτο απο πλευρας ηλικας ειναι απλα δεδομενο οτι το 95% των πυκνωτων εχουν προβληματα .

Αν θελεις την φιλικη μου αποψη το μηχανημα που εχεις στα χερια σου ειναι μαλλον επικινδυνο και αν συνεχιζεις να το χρησιμοποιες ακομα και αν δεν το πατησεις ειναι θεμα χρονου ποτε θα παθει ζημια και θα πιθανον να προξενησει ζημια και στα ηχεια σου .

Ακομα και να ειχες την προθεση να πληρωσεις για να το ""μαζεψεις"" παραμενει η φιλικη μου συμβουλη οτι ακομα και φτιαγμενο οριακα αγγιζει τον ορο hifi ... σχεδιαστικα ειναι πολυ φτωχο .

Παραδοξως η mak& spot υπαρχει ακομα και εχει να κανει κυριως με ντιμμερ και αυτοματισμους ενω η nuova electronica δεν ξερω τι κανει οπου καποιες προσπαθειες να πουληθουν κιτ εκεινη την εποχη απο τον φιλο μας τον Κωστα Νοστη που εχει την smart kit δεν πηγαν καλα διοτι απλα ηταν πανακριβα πλην ομως μακραν καλυτερα απο τα τοτε Ελληνικα .

Πηρες ενα μικρο κομματι της Ελληνικης Ιστοριας ηλεκτρονικων !!! με τις υγειες σου !!!

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Last edited: