Πρόβλημα με Ξεχονδριστήρα - Πλάνη Woodster PT85

Diabolic

Supreme Member
22 April 2012
8,936
Πράβι
Καλησπέρα στην παρέα.

Θεώρησα ότι καλό θα είναι να φτιάξω αυτό θέμα ξέχωρα αντί να ποστάρω την περίπτωση μου μέσα σε κάποιο τόπικ για να μην χαθεί.
Λοιπόν, διαθέτω τον βαφτισμένο ξεχονδριστήρα Woodster PT85, τον οποίο και αγόρασα πριν από περίπου 1 μήνα (και λιγότερο αν βαλουμε την μεταφορά) από το mytoolstore.de.
Μέχρι και πριν από μερικές μέρες τον δούλευα κανονικά και χωρίς κανένα θέμα (έχετε δει πολλές κατασκευές μου στα γνωστά θέματα).
Από χθες και προχθές όμως άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στην λειτουργία του μηχανήματος με το μεγαλύτερο σήμερα (αβαρία) μέχρι τουλάχιστον να βρω ανταλλακτικό (ελπίζω πολύ σύντομα βέβαια γιατί υπαρχει σε πληθώρα στην αγορά).

Τις προηγούμενες μέρες και ενώ λειτουργούσα κανονικά το μηχάνημα, άκουγα κάτι μεταλλικούς θορύβους αλλά δεν έδινα σημασία. Ώσπου χθες είπα να τσεκάρω το σύστημα μετάδοσης μπας και από εκεί λάσκαρε καμία βίδα και ακούγονται οι θόρυβοι. Με το που άνοιξα το καπάκι (στο λογότυπο μεριά), έπιασα στα χέρια μου 2 σπασμένες βίδες και 2 παξιμάδια μαζί με τις ροδέλες τους. Αμέσως πήρα φακό στα χέρια και άρχισα να ψάχνω να δω τι έγινε.
Έφαγα όλο το μηχάνημα αλλά δυστυχώς δεν βρήκα κάτι και θεώρησα εφ όσον λειτουργούσε σωστά να συνεχίσω να το δουλεύω. Έτσι λοιπόν σήμερα μιας και παρέλαβα και φρέσκα ξύλα για τον νέο μου πάγκο είπα να τα ξεχονδρίσω.
Εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι την μέρα που είδα τις βίδες και αργότερα δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη σχετικά με την προέλευση τους, δοκίμασα να πλανίσω μία επιφάνεια αλλά με το που την έσπρωχνα έβρισκε πάνω στο σταθερό μέρος του τραπεζιού και εκτός αυτού πλανιζόταν μόνο από την μία πλευρά καλά.
Δεν πήγε το μυαλό πουθενά βέβαια...

Σήμερα λοιπόν καθώς πλάνιζα την ξυλεία για τον πάγκο παρατήρησα πάλι ότι πλανίζει λίγο στραβά και ότι συνεχώς το ξύλο κολλούσε μέσα στο μηχάνημα και δεν λειτουργούσε καλά ο προωθητήρας.

1,2, 3 στο τρίτο κόλλημα του ξύλου, δεν πρόλαβα να κατεβάσω τον ξεχονδριστήρα και άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Σταμάτησα αμέσως και άνοιξα το καπάκι να δω τι είχε συμβεί (αφού το έβγαλα από την πρίζα φυσικά).
Παρατήρησα λοιπόν ότι ο ιμάντας που δίνει κίνηση στο μαχαίρι, είχε λιώσει (λόγω του γλυστρίματος από την ακινητοποίηση του δεύτερου) και βρήκα επίσης και μία ακέφαλη βίδα.

Μετά πολλά σκέφτηκα πόσο άτυχος είμαι (όχι γκαντεμιά τύχη, δεν είναι το ίδιο) και αμέσως σκέφτηκα πως θα διορθώσω το πρόβλημα. Φυσικά η αγορά είναι γεμάτη μηχανήματα οπότε σκέφτηκα ότι έναν ιμάντα δεν θα είναι τόσο δύσκολο να βρω. Ελα μου ντε όμως που ο ιμάντας δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Λέω μιας και που άνοιξα να δω τελικά γιατί δεν κάθεται καλά το μετακινούμενο τραπέζι.

Τελικά το μετακινούμενο τραπέζι καθόταν πολύ καλά. Το τύμπανο της πλάνης όμως είχε χάσει την θέση του και μαντέψτε πως...
Κοίταξα να δω τι συνέβη και αντιλήφθηκα ότι βιδώνει με 3 βίδες πάνω στο σώμα της πλάνης, οι οποίες όλως τυχαίως ήταν κουρεμένες.
Αμέσως έβγαλα φωτογραφίες και μόλις πριν από λίγο έγραψα ένα παρόμοιο κείμενο προς Γερμανία όπου τους εξηγώ τι συνέβη και ότι σίγουρα δεν φταίω εγώ μιας και που πλάνισα απλά ξύλο στις πρέπουσες διαστάσεις και τίποτε άλλο. Για αρχή τους ζήτησα έναν ιμάντα, τις βίδες που έσπασαν και τον άξονα που μπαίνουν πάνω οι ιμάντες γιατί μου φαίνετια ολίγον τι παράκεντρος.

Για την ώρα αντικατέστησα τις σπασμένες βίδες με ποιοτικότατες και το 1 καρυδάκι εξ αυτών με ασφαλείας για να μην φύγει ξανά από την θέση του.
Θεωρώ ότι οι βίδες δεν βιδώθηκαν καλά από το εργοστάσιο γιατί είναι πολύ δύσκολο με την ελάχιστη χρήση που έκανα να ξεβιδώθηκαν τόσο γρήγορα...

Τώρα σε ότι αφορά την σταθεροποίηση του τύμπανου, είναι τζάμι και σίγουρα καλύτερο από πριν. Μένει φυσικά να βρω ιμάντα. Θα παραγγείλω αύριο έναν (θα πάρω τηλέφωνο σε τοπικό κατάστημα και μετά Αθήνα κέντρο βίδας), δεν φαντάζομαι να κοστίζει πάνω από 10 ευρώ αλλά είναι καλής ποιότητας και επώνυμος (φοράνε τα Subaru τέτοιους).

Ο Άξονας πάλι δεν νομίζω να στράβωσε έτσι καθώς είναι χοντρό κομμάτι σίδερο και το θεωρώ πολύ δύσκολο να λύγισε με τόση λίγη χρήση. Έχει απλά μία μικρή εκκεντρότητα αλλά μάλλον έτσι είναι το φυσιολογικό.

Τέλος για να αποκτήσω πρόσβαση στις βίδες του τύμπανου και για μην λύσω όλο το μηχάνημα έκανα αναγκαστηκά από 2 τρύπες σε κάθε μεριά ίσα ίσα να χωράει το μυτοτσίμπιδο με το παξιμαδάκι για να μπει.

Άντε να δούμε που θα πάει η όλη ιστορία τώρα.
Εσείς που έχετε αντίστοιχα μηχανήματα ελένξτε το σημείο που φαίνεται στις φωτογραφίες που παραθέτω τώρα για να δείτε αν είναι σφιχτές οι βίδες.
Επίσης αν μπορεί κανείς να βγάλει φωτογραφίες των νούμερων του ιμάντα για να δω ποιον φοράει θα του ήμουν υπόχρεος.

Καλη τυχη Νικο και συντομα να το φτιαξεις να επανελθεις στις κατασκευες σου!

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με Ξεχονδριστήρα - Πλάνη Woodster PT85

Καλη τυχη Νικο και συντομα να το φτιαξεις να επανελθεις στις κατασκευες σου!

Χαχα δεν ξέρει με ποιον έμπλεξε ο κινέζος.. Τώρα που πρόσεξα καλά είδα ότι η ακέφαλη βίδα ήταν για να σφίγγει το ραούλο για τον ιμάντα του μοτέρ. Ευτυχώς την κράτησα, θα την βιδώσω αύριο και αυτήν.

Ευτυχώς που τα δοκάρια μπορεί να τα χειριστεί εξαίσια κια η πλάνη χειρός, οπότε για την ώρα ο ξεχονδριστήρας μπορεί να κάτσει. Πιστεύω ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα έχω άνετα ανταλλακτικό και με την τωρινή πατέντα θα μείνει για πολύ καιρό χωρίς θέμα...

Κρίμα να ακούς τέτοια για καινούρια μηχανήματα. .. θα ελέγξω τα σημεία που είπες και στο δικό μου να δω αν έχει καμία βίδα λάσκα! Ιμάντα γιατί ψάχνεις ομως; Δεν είχε έξτρα σετ ιμάντες μεσα;

Εμ αυτα εχουν οι Κινεζιες παιδια,και προπαντον οι αγορές τέτοιων μηχανηματων απο εξωτερικο,μηδέν εγγύηση.Good luck στίς modifies σε καινουργιο εργαλειο,και το νου σου μην επαναπαυτεις μετα την επισκευη,ισως να διαλυσουν και αλλες βιδες απο την τρομερη ποιοτητα.:HTEHETH63:

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με Ξεχονδριστήρα - Πλάνη Woodster PT85

Κρίμα να ακούς τέτοια για καινούρια μηχανήματα. .. θα ελέγξω τα σημεία που είπες και στο δικό μου να δω αν έχει καμία βίδα λάσκα! Ιμάντα γιατί ψάχνεις ομως; Δεν είχε έξτρα σετ ιμάντες μεσα;

Τυχαίνουν αυτά και δη σε κινέζικα Γιάννη.
Είχε ιμάντες αλλά όχι και τους 2. Είχε 2 ιμάντες μόνο για τον προωθητή δυστυχώς.
Δεν θα δυσκολευτώ καθόλου να βρω και εκτός αυτού θα πλανίσουμε τα ξύλα με τον φίλο που είναι επαγγελματίας οπότε για την ώρα δεν χρειάζεται ο μικρός..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mε το καλαο να το φτιαξεις!

Μηπως δεν επρεπε να το πειραξεις για λογους εγγυησης?

Πάνο στην ουσία ένας ιμάντας έσπασε...
Τώρα που το ξανακοίταξα, οι βίδες δεν κουρεύτηκαν καθόλου απλά λύθηκαν. Και το μεγάλο κομμάτι που το είπα σπασμένο είναι για σφίγγει το μεταλλικό ραούλο.
Οπότε θέλω μόνο ιμάντα και καθάρισα.
Αυτός ήταν ο λόγους που είχε τους τζόγους και μάσαγε το ξύλο...

Εμ αυτα εχουν οι Κινεζιες παιδια,και προπαντον οι αγορές τέτοιων μηχανηματων απο εξωτερικο,μηδέν εγγύηση.Good luck στίς modifies σε καινουργιο εργαλειο,και το νου σου μην επαναπαυτεις μετα την επισκευη,ισως να διαλυσουν και αλλες βιδες απο την τρομερη ποιοτητα.:HTEHETH63:

Σάκη δεν είναι ακριβως όπως τα λες, Αυτό συμβαίνει σε όλα τα εργαλεία και σε μπλεδάκια. Στον φίλο μου του έβγαλε θέμα το κρουστικό κατσαβίδι, θα βγάλουμε όλες τα μπλεδάκια μούφα δηλαδή?
Επίσης ποιος σου είπε ότι έχει μηδέν εγγύηση από την στιγμή που πωλείται και εδώ?

Εδώ σε ryobi φυσητήρα που ήταν κατηργημένος η Unimac έιχε ανταλλακτικό και άμεσα διαθέσιμο και σε πολύ καλή τιμή.

Μακάρι εσύ προσωπικά να έχεις 700άρια να παίρνεις επώνυμους ξεχονδριστήρες, θεώρησα καλό να αναφέρω την περίπτωση μου για να προειδοποιήσω τα παιδιά που πήραν σχεδόν ίδια μηχανήματα.

Το ίδιο ίσως και να συνέβαινε αν το έπαιρνα και από εδώ...
Αν διαβάσεις τα εγχειρίδια των μηχανημάτων που έχεις όλα θέλουν κάποια στιγμή να κοιτά τις βίδες τους.
Οπότε καλύτερα να τα τσεκάρεις και να αφήσεις τις ειρωνίες.
Εδώ μιλάμε σοβαρά, αν αρχίσω και εγώ να λέω και όλοι μας δηλαδή ότι τα bosch και τα dewalt είναι τα καλύτερα, τότε να το διαλύσουμε το μαγαζί..

"και τον άξονα που μπαίνουν πάνω οι ιμάντες γιατί μου φαίνετια ολίγον τι παράκεντρος"
Συμφορουμίτη Νίκο , από τα διεθνή φόρα (και κυρίως από το do it com ) , διαβάζω ότι είναι και άλλοι που έχουν πρόβλημα καμμένου ιμάντα , που το αποδίδουν ακριβώς στο παράκεντρο του άξονα .Δέστο , γιατί φοβάμαι ότι και να αλλάξεις τον ιμάντα , αν ο άξονας παραμείνει ο ίδιος , θα στον ξαναλιώσει . Θα έλεγα να επικοινωνήσεις με Unimac , άσχετα αν το μηχάνημα δεν είναι δικό τους , αφού τα ανταλλακτικά , κατά πάσα πιθανότητα είναι ίδια .
Επικοινώνησε και με τον Νικολάου , που έχει την αντιπροσωπεία της Scheppach , αφού η woodster είναι το "άλλο" όνομα για τις scheppach , μήπως σε καλύψει στην εγγύηση .

"και τον άξονα που μπαίνουν πάνω οι ιμάντες γιατί μου φαίνετια ολίγον τι παράκεντρος"
Συμφορουμίτη Νίκο , από τα διεθνή φόρα (και κυρίως από το do it com ) , διαβάζω ότι είναι και άλλοι που έχουν πρόβλημα καμμένου ιμάντα , που το αποδίδουν ακριβώς στο παράκεντρο του άξονα .Δέστο , γιατί φοβάμαι ότι και να αλλάξεις τον ιμάντα , αν ο άξονας παραμείνει ο ίδιος , θα στον ξαναλιώσει . Θα έλεγα να επικοινωνήσεις με Unimac , άσχετα αν το μηχάνημα δεν είναι δικό τους , αφού τα ανταλλακτικά , κατά πάσα πιθανότητα είναι ίδια .
Επικοινώνησε και με τον Νικολάου , που έχει την αντιπροσωπεία της Scheppach , αφού η woodster είναι το "άλλο" όνομα για τις scheppach , μήπως σε καλύψει στην εγγύηση .

Βαγγέλη έστειλα μύνημα στο mytoolstore και τους εξήγησα αναλυτικά το πρόβλημα.
Στην δική μου περίπτωση βέβαια ξεβιδώθηκαν οι βίδες γι αυτό και ζόρισε τον ιμάντα.
Ωστόσο εγώ ζήτησα και τον παράκεντρο άξονα ως ανταλλακτικό.
Για την ώρα θα πάω σε τοπικό κατάστημα που έχει ιμάντες να δω αν έχει να μου δώσει και μετά βλέπουμε.

Πέσαμε στην περίπτωση!!! :)

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με Ξεχονδριστήρα - Πλάνη Woodster PT85

Βαγγέλη έστειλα μύνημα στο mytoolstore και τους εξήγησα αναλυτικά το πρόβλημα.
Στην δική μου περίπτωση βέβαια ξεβιδώθηκαν οι βίδες γι αυτό και ζόρισε τον ιμάντα.
Ωστόσο εγώ ζήτησα και τον παράκεντρο άξονα ως ανταλλακτικό.
Για την ώρα θα πάω σε τοπικό κατάστημα που έχει ιμάντες να δω αν έχει να μου δώσει και μετά βλέπουμε.

Πέσαμε στην περίπτωση!!! :)

από δονήσεις πως πας? δεν μου φαίνεται λογικό να έχεις παράκεντρο άξονα και αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που έλυσε τις βίδες. μιλάς για τον άξονα της κεφαλής με τα μαχαίρια έτσι?
αν μπορείς να βγάλεις τον άξονα για να τον ζυγίσεις να δεις αν όντως είναι παράκεντρος καντο. ο άξονας είναι πρεσαριστοσ στην κεφαλή? αν ναι τότε είναι παράκεντρα τρυπημένη η κεφαλή .στις βίδες βάλε κόλα για να μην λύνουν. έχει ιδικές κόλες και είναι καλύτερες πιστεύω από τα παξιμάδια ασφαλειασ .

Thicknesser gearing.jpg

προφανως μιλας για τον ιμαντα διπλα στην καδενα,μπορεις αμα δεν βρεις απο τα ειδη αυτοκινητου στα ανταλλαντικα πλυντηριου

Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα με Ξεχονδριστήρα - Πλάνη Woodster PT85

από δονήσεις πως πας? δεν μου φαίνεται λογικό να έχεις παράκεντρο άξονα και αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που έλυσε τις βίδες. μιλάς για τον άξονα της κεφαλής με τα μαχαίρια έτσι?
αν μπορείς να βγάλεις τον άξονα για να τον ζυγίσεις να δεις αν όντως είναι παράκεντρος καντο. ο άξονας είναι πρεσαριστοσ στην κεφαλή? αν ναι τότε είναι παράκεντρα τρυπημένη η κεφαλή .στις βίδες βάλε κόλα για να μην λύνουν. έχει ιδικές κόλες και είναι καλύτερες πιστεύω από τα παξιμάδια ασφαλειασ .

Δημήτρη σήμερα παρήγγειλα ιμάντα από μαγαζί που φέρνει ανταλλακτικά για γεωργικά μηχανήματα κια εκτός απροόπτου θα τον έχω την Τρίτη.
Τώρα σχετικά με αυτά που αναφέρεις.

Ο άξονας του τύμπανου είναι ολόισιος. Αυτός που γυρνάει ελαφρώς παράκεντρα (ίσως και να είναι έτσι κατασκευαστικά βέβαια - έστειλα μύνημα στους Γερμανούς κια περιμένω απάντηση)
Το ραούλο για τους ιμάντες (παίρνει κίνηση από το μοτέρ και δίνει και στον προωθητήρα) είναι μεταλλικό και πρεσαριστό (το χτύπησα με ένα σφυρί λίγο και μπήκε). Το θέμα είναι ότι βρήκα και την δική του βίδα ξεβιδωμένη και με έβαλε σε σκέψεις αυτό.

Στις 3 βίδες δεν έβαλα κόλλα σπειρωμάτων αλλά στην μία έβαλα καρυδάκι ασφαλείας και την έσφιξα καλά. Τώρα αν βγουν πάλι τουλάχιστον με τις 2 τρύπες που έκανα θα μπορώ να τις ελέγχω τακτικά.
Όταν παραλάβω τον ιμάντα θα ξαναποστάρω με εξελίξεις.
Πιστεύω ότι θα λυθεί μετά από αυτό!
Ο λόγος που κόπηκε ο ιμάντας πάντως είναι σίγουρα λόγω των βιδών που φύγανε...

View attachment 124556

προφανως μιλας για τον ιμαντα διπλα στην καδενα,μπορεις αμα δεν βρεις απο τα ειδη αυτοκινητου στα ανταλλαντικα πλυντηριου

Βρήκα φίλε μου σε μαγαζί που φέρνει ανταλλακτικά για γεωργικά μηχανήματα. Απλά θα τον έχει την Τρίτη.

Ευχαριστώ πολύ πάντως! :)

Δεν έχω πρόβλημα απλά το ανεβάζω εδώ καθώς αφορά την πλάνη/ξεχονδριστήρα.
Μήπως να αλλάξει το όνομα του thread σε σκέτο "Πλάνη/ξεχονδριστήρας" με προβήματα, εμπειρίες;

Επειδή ο ξεχονδριστήρας βγάζει πολύ, μα πάρα πολύ πριονίδι, είπα να βελτιώσω λίγο την αναρρόφηση της σκούπας. Έτσι έκλεισα τα 2 πλαϊνά όπως φαίνεται στη 1η φώτο και έβαλα σιλικόνη στις άκριες, εκεί που εφάπτεται με την πάνω επιφάνεια της πλάνης έτσι ώστε να μη χάνει αναρρόφηση δηλ να μην εξασθενεί από εκεί, 2η φώτο.
Όντως τώρα η αναρρόφηση είναι πολύ καλύτερη.

IMG_20160304_124008.jpg
IMG_20160304_124031.jpg

Παναγιώτη μήπως τώρα όμως θα έχεις θέμα με μεγάλο όγκο πριονιδιού (πλάνισμα/ξεχόνδρισμα μεγάλων κομματιών)?

Ο μεγάλος όγκος πριονιδιού είναι πρόβλημα. Αφότου έκανα τις βελτιώσεις δεν έχει τύχει για μεγάλο όγκο αλλά σε ξεχόνδισμα γενικά τραβάει καλύτερα Karcher απ' ότι πρίν. Η διαφορά άλωστε φαίνεται
και πως ρουφάει το όλο σύστημα και εκτός μηχανήματος. Σε πάρα πολύ πριονίδι σίγουρα θα μπουκώσει αλλά θα το υποστώ. Έχω βάλει και διάφανο παραθυράκι στο κυκλωνικό και έτσι βλέπω τι γίνεται.

Να παραθέσω μια κακιά εμπειρία που μου έτυχε χτες.
Όπως είχα βάλει μια τάβλα στο ξεχονδριστήρα βρήκε πάνω σε χοντρό-σκληρό ρόζο και όπως έσπασε μάλλον σφήνωσε ανάμεσα στον κύλινδρο των μαχαιρών και μιας λάμας που έχει δίπλα με αποτέλεσμα να στραβώσει η λάμα και να φρακάρει ο ξεχονδριστήρας και να ρίξει θερμικό.

Μη γνωρίζοντας τι είχε φρακάρει τα μαχαίρια και δεν γύρναγαν, ξεμοντάρισα τον ξεχονδριστήρα και είδα την ζημιά.
aIMG_20161007_114608.jpg
aIMG_20161007_114550.jpg

Το ίσιωσα όσο μπόρεσα και το έβαλα ξανά στην θέση του. Η θέση του είναι εκεί που έχω βάλει τις κόκκινες γραμμές
και τα βελάκια.
aIMG_20161007_175522.jpg
aIMG_20161007_115526.jpg
aIMG_20161007_114622.jpg

Παιδεύτηκα πολύ να τον κλείσω πάλι. Έκανα δοκιμή και δουλεύει πάλι μια χαρά. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξω μαχαίρια.
Εύκολη υπόθεση και έχω παρακαταθήκη. Είχα πάρει 5άδα από Aliexpress με 40 .

Η δουλεια της ειναι να μην πηγαινουν τα ροκανιδια απο το μαχαιρι στα ραουλα; Αν ναι τοτε μαλλον το προβλημα θα το δεις οταν φρακαρει απο ροκανιδι. Εικασια κανω βεβαια, εσυ που το βλεπεις "ζωντανο" καταλαβαινεις καλυτερα.