Πρόβλημα (;) με Yamaha YST SW-515

30 July 2006
185
Αθήνα
Παιδιά εδώ και κανένα 4άρι μήνες έχω το προαναφερθέν υπογούφερ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι σε διάφορες στιγμές "μπουκώνει" χωρίς να παίζει σε έντονες ή άντε πολύ έντονες στάθμες. Δεν "μπουκώνει" σε στιγμιαίους θορύβο αλλά σε μακρόσυρτους ήχους χαμηλής συχνότητας. Ακούγεται σαν ένα άσχημο τρίξιμο.
Ο ενισχυτής μου είναι ο Υamaha rxv 640, έχω όλα τα ηχεία σαν small, συχν. αποκοπής 80 hz στον ενισχυτή και μέγιστη στο sub (180 ή 200 δεν θυμάμαι ακριβώς) και στο speaker level setup μέγιστη την ένταση του LFE channel. Ο ενισχυτής παίζει συνήθως σε γενική ένταση -35db, που είναι δλδ περίπου στη μέση και η ένταση πάνω στο sub είναι και αυτή στη μέση.
Οι ερωτήσεις μου:
1) Υπάρχει περίπτωση να είναι ελαττωματικό κομμάτι ή μάλλον απλά δεν μπορεί γενικά το sub να σηκώσει την ένταση αυτή ή έχω κάνει κακές ρυθμίσεις ή κατεβαίνει σε πολύ χαμηλές συχνότητες που αδυνατεί να αναπαράγει; (Σαφής ερώτηση ε; :smile: )
2) Μήπως θα βελτιωνόταν με αντιστροφή φάσης;
3) Μήπως ο τριγμός δε βγαίνει από το sub αλλά από διάφορα ράφια και ντουλάπια καθώς βρίσκονται εκατέρωθεν βιβλιοθήκες; Αυτό είναι κάπως ακραίο, αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος ότι είναι μέσα από το sub γιατί οι χαμηλοί ήχοι δύσκολα εντοπίζονται.
4) Αν χαμηλώσω το LFE level θα έχω χαμηλή ένταση σε όλους τους ήχους που θα βγαίνουν από το sub (πχ ακόμα και από ήχους που προορίζονταν να βγαίνουν από τα L/R ηχεία) ή μόνο από το ειδικό .1 κανάλι?
Συγγνώμη για το μακρύ post και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες συμβουλές..

(Mήπως μπορεί να μεταφερθεί στην σωστή κατηγορία γιατί μόλις τώρα είδα ο βλαξ ότι εδώ είναι για 2 και 2.1 συστήματα?)

Last edited:
Παίζουν πολλά.
Μπορεί να μην αντέχει το sub τόσο χαμηλές συχνότητες οπότε κατεβάζεις λίγο ένταση, μπορεί να έχει "αρπάξει" το μεγάφωνο και όταν τερματίζει να "κτυπάει". Το από που προέρχεται ο τριγμός μπορείς να το βρεις κι εσύ ο ίδιος. Πολύ απλά απομάκρυνέ το και δες αν εξακολουθεί ο τριγμός.

Προσωπικά είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με ένα kef και μάντεψε τι ήταν: εσωτερικά μέσα στο sub είχε ξεκολλήσει το κομμάτι το διαχωριστικό το mdf που μπαίνει μέσα ο ενισχυτής. Αντε να το βρεις αν δεν ανοίξεις το ηχείο...

στο sub είναι και αυτή στη μέση.
Οι ερωτήσεις μου:
1) Υπάρχει περίπτωση να είναι ελαττωματικό κομμάτι ή μάλλον απλά δεν μπορεί γενικά το sub να σηκώσει την ένταση αυτή ή έχω κάνει κακές ρυθμίσεις ή κατεβαίνει σε πολύ χαμηλές συχνότητες που αδυνατεί να αναπαράγει; (Σαφής ερώτηση ε; :smile: )

Υπάρχει.
Γενικά το sub απαιτεί πολύ παίδεμα μέχρι να βρεις τα..."μπόσικα" του.

2) Μήπως θα βελτιωνόταν με αντιστροφή φάσης;
Μου ακούγεται άσχετο.

3) Μήπως ο τριγμός δε βγαίνει από το sub αλλά από διάφορα ράφια και ντουλάπια καθώς βρίσκονται εκατέρωθεν βιβλιοθήκες; Αυτό είναι κάπως ακραίο, αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος ότι είναι μέσα από το sub γιατί οι χαμηλοί ήχοι δύσκολα εντοπίζονται.

Πολύ πιθανο.
Το πιθανότερο δηλαδή.
Το πρώτο που πρέπει να ψάξεις.

4) Αν χαμηλώσω το LFE level θα έχω χαμηλή ένταση σε όλους τους ήχους που θα βγαίνουν από το sub (πχ ακόμα και από ήχους που προορίζονταν να βγαίνουν από τα L/R ηχεία) ή μόνο από το ειδικό .1 κανάλι?

Ανάλογα την ρύθμιση που έχεις κάνει στο "από που θα αναπαράγεται το LFE channel"

(Mήπως μπορεί να μεταφερθεί στην σωστή κατηγορία γιατί μόλις τώρα είδα ο βλαξ ότι εδώ είναι για 2 και 2.1 συστήματα?)

Καλησπέρα σε όλο το χωριό, καλησπέρα ή μάλον καλημέρα πλέον και σε σένα
Αντώνη!

Το ίδιο subwoofer της YAMAHA έχω κι' εγώ εδώ και ένα μήνα περίπου και
αντιμετώπησα για πολύ λίγο (ευτυχώς), το ίδιο πρόβλημα!
Αν κατάλαβα καλά τρίζει ολόκληρο όταν παίζει δυνατά και ιδιέτερα στις πολύ
χαμηλές συχνότητες και φαίνεται σαν να μπουκώνει.

Όταν το πήρες μέσα στο κουτί είχε κάτι λαστιχένιους κύκλους που έπρεπε να
τους κολήσεις απο κάτω στα πόδια,ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ ΤΡΙΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ μόλις το
τσιτώσεις λίγο.
Και αυτό γιατί εχει το γούφερ προς τα κάτω και αν και το βάρος του είναι
19 κιλά κυριολεκτικά χορέυει και βγάζει κατι τέτοιους ήχους που περιγράφεις!

Οσο για θέμα ησχύος φυσηκά δεν παίζει κάτι τέτοιο είναι πολύ δυνατό για να
καταλάβεις τι κάνει όταν βλέπω ταινία και ακούγεται μια έκρηξη ή κάποιο εφέ
σε χαμηλές συχνώτητες ακόμα και τόσο χαμηλές που δεν τις πιάνουν καλά
τα αυτιά μας τρίζουν όλα γύρω του αν έχεις δυνατά την ένταση αλλά όχι αυτό!
Επίσης όταν ακούω μουσική το συνδέω στον τελικό που έχω εκεί που παίρνει
σήμα απ' ευθείας απο τα ηχεία και αν ανοίξω την ένταση στο τέρμα και το
δικό του ρυθμηστηκό ισοροπίας που έχει για να ρυθμήζεται σε σχέση με τα
ηχεία L / R αν κι' αυτο το βάλω στοι τέρμα τότε χορέυει μαζί και το σπίτι χωρίς
τουλάχιστον εγώ να ακούω κάποια παραμόρφωση στον ήχο!
P.S. ο ενυσχητής μου ο τελικός είναι ο crescento milleniun edition και τον
δουλέυω με τάση τροφοδοσίας + - 62V και βγάζει άνετα πολύ περισσότερα
απο 92W που έλεγε το elektor οτι θα μου δίνει!

Τέλος για να μή σε πρήζω άλλο αν δεν εχεις κολήσει αυτά τα λάστιχα απο
κάτω κόλησε τα και σίγουρα θα στρώσει !
Αν δεν φταίει αυτό αποκλείεται η περίπτωση να τρίζει κάποιο έπιπλο που είναι
δίπλα στο SUB ?

Αν αυτοί οι λόγοι που σου περιγράφω δεν συντρέχουν τότε δοκίμασε να
το οδηγήσεις με κάποια άλλη πηγή και έχεις τα ίδια προβλήματα τότε ίσως
να χρειαστείς να το πάς στο service της YAMAHA!

Αν θέλεις και κάποια άλλη πληροφορία σχετικά στείλε μου e-mail εδώ:
[email protected] ή ακόμη αν θέλεις κάλεσε απογευματινές ώρες στο
6945877358

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Και εγώ φίλε μου πιστεύω οτι κάτι αλλό φταίει και όχι το ίδιο το sub. Έχω και εγώ το ίδιο πάνω σε έναν ενισχυτή yamaha 659 και προκαλεί... σεισμό χωρίς κανένα μα κανένα πρόβλημα. Δες αυτό που λεει ο φίλος με τα πόδια του ηχείου και αν δεν φτιάξει ξανακάνε τις ρυθμήσεις με το μικρόφωνο προσεκτηκά!

Λοιπον το μπουκωμα το κανει και σε μενα τοσα χρονια σε DTS ταινιες!
Οταν δουλευει το καναλι LFE (οχι σε ολες τις ταινιες,αλλα σε ορισμενες)κανει αποτομα κοψιματα αντι να ειναι συνεχες ο ηχος ,επισης προχτες ακουγοτανε καθαρα το ρελε να ανοιγοκλείνει οποτε συμπερανα οτι ηταν στα ορια του!
Το level στο sub ηταν στην μεση και το κατεβασα 1 κλικ ποιο κατω και το LFE level στον ενισχυτη το εβαλα 0 εκανα το τεστ με το audyssey και μετα το πηγα στο -10 για τις dts ταινιες ,στον Onkyo 876 που εχω.
Οποτε περιμενω το Σαββατοκυριακο για δοκιμη