Πρόβλημα συγχρονισμού εικόνας - ήχου

JohnR

Established Member
8 June 2009
124
Παίδες καλησπέρα

Μια ερώτηση:

Έχω ένα HTPC και στα AVI που παίζω υπάρχει μια μικρή υστέρηση συγχρονισμού μεταξύ εικόνας και ήχου (μικρή αλλά υπαρκτή).

Δεν ξέρω αν φταίει κάποια ρύθμιση που πείραξα ή κάποιο update σε drivers. Έχω κοιτάξει διάφορα, αλλά δεν βρίσκω τι φταίει. Καμιά ιδέα?

Το PC έχει μητρική την Gigabyte GA-MA785GT-UD3H η οποία βασίζεται στο AMD 785G chipset με ενσωματωμένη μονάδα γραφικών ATI Radeon HD 4200. Το PC συνδέεται με HDMI με το AVR (Onkyo TX-SR607) και το AVR με HDMI με την TV (Samsung LE46B650).

φιλε μου δεν ξερω αν φταιει το setup σου παντως εγω στα δικα μου ποτε
δεν μπορεσα να συγχρονισω σωστα ηχο ψηφιακα.. μονο 5.1 αναλογικα
δηλαδη απο την καρτα του pc 5.1 παει στον ενισχυτη 5.1 in
μονο ετσι εχω απολυτο συγχρονισμο

Ο συγχρονισμός ήχου έχει πρόβλημα μόνο όταν ακούς από τον ενισχυτή, ή και από τα ηχεία της τηλεόρασης;

φιλε μου δεν ξερω αν φταιει το setup σου παντως εγω στα δικα μου ποτε
δεν μπορεσα να συγχρονισω σωστα ηχο ψηφιακα.. μονο 5.1 αναλογικα
δηλαδη απο την καρτα του pc 5.1 παει στον ενισχυτη 5.1 in
μονο ετσι εχω απολυτο συγχρονισμο

Το να περνάει ο ήχος αναλογικά 5.1, είναι θέμα συνδεσμολογίας ή ρυθμίσεων του λογισμικού?

Η συνδεσμολογία μου είναι η εξής: ένα καλώδιο HDMI φεύγει από την έξοδο HDMI της κάρτας οθόνης του HTPC (που είναι ενσωματωμένη στην μητρική) και πάει σε ένα HDMI IN του AVR. Ένα δεύτερο καλώδιο HDMI από το HDMI OUT του AVR πάει στο HDMI IN της τηλεόρασης. Και ένα SPDIF digital πάει από την τηλεόραση στο Digital In του AVR.

Όταν τώρα πατάω το εικονίδιο του ήχου που υπάρχει δεξιά κάτω στο task bar, έχει δυο ενεργά playback devices: Το Realtek HDMI Output (με περιγραφή ATI HDMI Audio) και το Realtek Digital Output (με περιγραφή Realtek High Definition Audio). Ήχος ακούγεται μόνο όταν ως Default Device έχω επιλεγμένο το πρώτο.

Για να δοκιμάσω αυτό που λες, πρέπει να αλλάξω τη συνδεσμολογία ή κάποια ρύθμιση στο Realtek?

Ο συγχρονισμός ήχου έχει πρόβλημα μόνο όταν ακούς από τον ενισχυτή, ή και από τα ηχεία της τηλεόρασης;

Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ ήχο του PC από τα ηχεία της τηλεόρασης.

Όταν στον ενισχυτή έχω επιλεγμένο το DVD/DB που αντιστοιχεί στη είσοδο HDMI που έρχεται το καλώδιο από το PC, τότε ο ήχος ακούγεται από τον ενισχυτή. Διαφορετικά δεν ακούγεται καθόλου.

Πώς μπορώ να δοκιμάσω να ακούσω από τα ηχεία της τηλεόρασης να δω αν συγχρονίζεται?

Το πρόβλημα του συγχρονισμού το εισάγει η τηλεόραση. Η επεξεργασία σε κάθε τηλεόραση κάνει κάποια ms (από 33-200 ms).
Πρέπει να βρεις πόσα ms καθυστέρηση εισάγει η δική σου τηλεόραση, με βάση τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει, και να βάλεις την τιμή στον ενισχυτή.

Το πρόβλημα του συγχρονισμού το εισάγει η τηλεόραση. Η επεξεργασία σε κάθε τηλεόραση κάνει κάποια ms (από 33-200 ms).
Πρέπει να βρεις πόσα ms καθυστέρηση εισάγει η δική σου τηλεόραση, με βάση τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει, και να βάλεις την τιμή στον ενισχυτή.

Ευχαριστώ Petasis

Για να επιβεβαιώσω ότι το πρόβλημα είναι αυτό, πώς μπορώ να ακούσω τον ήχο του HTPC από την τηλεόραση?

Και αν από την τηλεόραση ο ήχος είναι όντως συγχρονισμένος, και πάω να κάνω αυτό που είπες να βρω πόσα msec καθυστέρηση έχω, πώς το μετράω?

Απάντηση: Re: Πρόβλημα συγχρονισμού εικόνας - ήχου

Ευχαριστώ Petasis

Για να επιβεβαιώσω ότι το πρόβλημα είναι αυτό, πώς μπορώ να ακούσω τον ήχο του HTPC από την τηλεόραση?

μπορείς να πας στις ρυθμίσεις της κάρτας ηχου και να διαλέξεις στο output το HDMI που παει στη τηλεόραση.
Μπορείς ακόμα πιο ευκολα να βαλλεις ενα ζευγαρι ακουστικα στο HTPC.
παντως επειδή είχα και γω καποια θεματα/μπερδεματα με τον συγχρονισμού ηχου-εικονας με το MPC-HC προσφατα πέρασα το LAVSplitter o οποίος είναι και ο Μανίσιος media splitter του Xbmc και μεχρι στιγμής δουλεύει αψογα σε ότι HTPC εχω φτιάξει.

μπορείς να βρεις τα φιλτρα να τα δουλεψεις σαν standalone εδω
και δεις και ενα θεμα εδώ οπου εχει να κατεβάσεις και installer.

Ευχαριστώ Petasis

Και αν από την τηλεόραση ο ήχος είναι όντως συγχρονισμένος, και πάω να κάνω αυτό που είπες να βρω πόσα msec καθυστέρηση έχω, πώς το μετράω?

Θα συνδέσεις το HDMI από τον υπολογιστή στην τηλεόραση, και θα δώσεις σήμα στέρεο (ή Dolby Digital αν το δέχεται η τηλεόραση). Και θα δεις, ότι από τα ηχεία της τηλεόρασης δεν υπάρχει καθυστέρηση.

Δυστυχώς, η μέτρηση δεν είναι εύκολη. Μια προσέγγιση μπορείς να πάρεις τρέχοντας το κατάλληλο πρόγραμμα από εδώ:
http://tft.vanity.dk/