Προβλήματα απεικόνισης εικόνας με τον BENQ 1070

msan

New member
7 July 2006
85
Παιδιά Καλησπέρα από Σάμο

Πρόσφατα απέκτησα τον πιο πάνω προβολέα, αλλά συγχωρείστε μου την ατάκα θα πρέπει να είμαι Σαββατογεννημένος...
Και εξηγούμαι...
Η αγορά του έγινε από την Diditeli στις 03 τρεχ. μηνός
Αφού τον εγκατέστησα παρατήρησα από την πρώτη στιγμή προβλήματα γεωμετρίας της εικόνας του, φανταζόμουν όμως ότι μπορεί να είναι θέμα ρύθμισης αυτής την οποία δεν ήξερα μέχρι εκείνη την στιγμή να κάνω..!!
Μετά από μερικές ημέρες (17/07) και αφού δεν μπορούσα να πετύχω κάτι αναφορικά με την διόρθωση της γεωμετρίας της ( η κάτω πλευρά του ορθογωνίου 16:9 είχε μία κλίση προς τα πάνω από αριστερά προς τα δεξιά της εικόνας ), επικοινώνησα με τον προμηθευτή μου ο οποίος με την σειρά του με παρέπεμψε στο τεχνικό τμήμα της BENQ ( CPI), οι αρμόδιοι του οποίου με ενημέρωσαν να τους στείλω τον προβολέα για έλεγχο.. Πράγματι τον έστειλα και μετά 2-3 ημέρες ο αρμόδιος τεχνικός με ενημέρωσε ότι είχε πρόβλημα εκ κατασκευής και ότι η CPI θα ζητούσε αντικατάστασή του από την BENQ ΕΛΛΑΣ και την εν συνεχεία αποστολή του σε μένα . Η όλη πιο πάνω διαδικασία θα κρατούσε 10ήμερο περίπου..
Σήμερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και παρέλαβα τον νέο μου προβολέα ( όντως ήταν καινούργιος γιατί η συσκευασία του ήταν νέα μαζί με τα παρελκόμενά του και με διαφορετικά S/N των μηχανημάτων ).
Και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι θα τελείωνε εδώ η ταλαιπωρία μου, εν τούτοις και ο νέος παρουσιάζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα .. ( Συνημμένα σας στέλνω φωτό για εμπέδωση από πλευράς σας του προβλήματος )
Έπεσα και την δεύτερη φορά σε προβληματικό κομμάτι, ή είναι κάτι που πρέπει να κάνω και δεν ξέρω για την διόρθωσή του?
Οδηγήστε με σας παρακαλώ γιατί βρίσκομαι σε απόγνωση..!!!

Υ.Γ. Η βάση στήριξης του προβολέα μου στην οροφή είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα όπως θα παρατηρείτε η απεικόνιση της εικόνας να ξεκινά ακριβώς κάτω από τον μηχανισμό μαζέματος του πανιού... Μήπως θα πρέπει να αλλάξω βάση ( και εάν ναι ποια μου προτείνετε για αυτόν ) για να μου έρθει η εικόνα παρακάτω για είναι και ποιο άνετη η παρακολούθησή της ?

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να λύσω το σοβαρό πρόβλημα με αυτόν ...

Ευχαριστώ από καρδιάς για τις απαντήσεις σας...

Φιλικά

Μανώλης
ΣΑΜΟΣ

Attachments

• ΓŽΒ ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽβ€™ΓŽΕΈΓŽβ€ΊΓŽβ€’ΓŽβ€˜ΓŽΒ£.jpg
    ΓŽΒ ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽβ€™ΓŽΕΈΓŽβ€ΊΓŽβ€’ΓŽβ€˜ΓŽΒ£.jpg
    38.5 KB · Views: 215
Καλησπέρα. Πιθανότατα είναι ζήτημα τοποθέτησης. Κάνε κάτι:

Μέτρησε κέντρο φακού πάτωμα και μετά πάνω μέρος οθόνης πάτωμα και δώσε μας τα νούμερα. Χρησιμοποιείς το lens shift? Στην τοποθέτηση έχεις κεντράει ακριβώς το κέντρο του φακού του προβολέα με το πανί (υπολογίζεις με τις άκρες).

Re: Απάντηση: Προβλήματα απεικόνισης εικόνας με τον BENQ 1070

Ευχαριστώ Φίλε Γιάννη για την απάντησή σου...
Συμπάθα με αλλά επειδή η εμπειρία μου είναι σχεδόν ανύπαρκτη τι είναι το lens shift? Υπόψη σου τέλος ότι σε εκείνο το σημείο προηγούμενα είχε τοποθετηθεί ο optoma hd 72 χωρίς κανένα απολύτως παρεμφερές πρόβλημα...
Σε παρακαλώ πολύ τόσο εσένα όσο και τα άλλα παιδιά που τυχόν θα απαντήσουν να είσαστε το δυνατόν ποιο απλοί και συγκεκριμένοι , λόγω της αναφερθείσας αδυναμίας μου, στις οδηγίες σας..

Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και πάλι!!!!

ΦΙΛΙΚΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ

Μην ανησυχείς, όλα θα λυθούν. Πιθανολογώ ότι είναι ζήτημα τοποθέτησης διότι ο 72 (Optoma) δεν κάθεται στο ίδιο σημείο με τον 1070. Μέτρησε αυτά που σου έγραψα πιο πριν και τα ξαναλέμε.

Last edited:
Θέμα τοποθέτησης είναι,μη στεναχωριέσαι.Διάβασε προσεκτικά ότι σου γράφει ο Γιάννης,θα τον στρώσεις.Πιάσε το προβόλι και στρίψε το άφοβα στη βάση του,θα βρείς τη θέση.

Edit:
τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία υποπτεύομαι πως δεν είναι ο προβολέας παράλληλος με την κάτω μεριά της οθόνης.Αν έχεις τη δυνατότητα στρίψε την αριστερή του γωνία ελαφρά προς τα πάνω.

Last edited:
Σε αυτή την περίπτωση Φίλε Νικόλα, δεν θα μου φύγει η πάνω πλευρά που είναι σχεδόν ΟΚ?
Πληροφοριακά επίσης πρέπει να σας πω ότι όντως η βάση μου παίζει και συνεπαγωγικά και ο προβολέας ( Δεν στηρίζεται σταθερά ), αν και τα ούπα στην γυψοσανίδα είναι σφιγμένα αρκετά . Μήπως θα πρέπει να αλλάξω βάση?
Αναφορικά με τις οδηγίες του Γιάννη, θα ξεκινήσω να τις εκτελώ αύριο που θα λείπουν οι υπόλοιποι από το σπίτι.. Τώρα αν καταφέρω με μία μεταλλική μετροταινία να πάρω τόσο ακριβείς μετρήσεις μόνος μου, ο Θεός να με βοηθήσει...!!!!

Last edited:
Για να σε βοηθήσω:

Οι προβολείς DLP θέλουν αυστηρή τοποθέτηση καθ' ύψος σε σχέση με την οθόνη σου διότι δεν διαθέτουν lens shift (μετακίνηση φακού) ώστε να κάτσουν όπου και όπως θέλεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ενώ ο 72άρης σου έπρεπε να κάτσει ~30-35 πόντους πάνω από το ύψος της οθόνης (ενεργό κάδρο και όχι μπορντούρες ή κάσα), ο 1070 πρέπει να κάτσει μόνο 5 εκατοστά πάνω από την οθόνη. Αυτό πιθανότατα σου δημιουργεί το πρόβλημα γεωμετρίας. Γι' αυτό σου είπα να μετρήσεις πρώτα...

Πόσες ίντσες είναι η οθόνη και ποια η απόσταση από τον προβολέα?

Last edited:
Καλημέρα και από μένα. Χωρίς να είμαι ειδικός αλλά επειδή ενδιαφέρομαι για την αγορά του συγκεκριμένου προβολέα παρακολουθώ την συζήτηση και έχω την εξής απορία.
Οι τεχνικοί της CPI που έλεγξαν τον πρώτο W1070 κατέληξαν ότι είχε πρόβλημα εκ κατασκευής και έγινε αντικατάσταση με νέο ο οποίος και παρουσιάζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Αν είναι απλά ζήτημα κακής τοποθέτησης αυτό δεν θα είχε φανεί στον τεχνικό έλεγχο από τους ειδικούς της αντιπροσωπίας;
Μου φαίνεται περίεργο να προβούν σε αντικατάσταση χωρίς να τον έχουν δοκιμάσει σε δική τους βάση ή έστω σε κάποιο τραπέζι.
Μήπως πρέπει ο φίλος να τοποθετήσει τον προβολέα σε ένα οριζόντιο τραπεζάκι για και να ελεγχθεί η γεωμετρία της εικόνας, αν όντως φταίει η βάση οροφής το πρόβλημα θα εξαφανιστεί…

Είναι μια ωραία παρατήρηση φίλε. Θα εφαρμόσω το πείραμα ΑΜΕΣΑ!!!

Φιλικά

ΜΑΝΩΛΗΣ

Απάντηση: Re: Προβλήματα απεικόνισης εικόνας με τον BENQ 1070

Καλημέρα και από μένα. Χωρίς να είμαι ειδικός αλλά επειδή ενδιαφέρομαι για την αγορά του συγκεκριμένου προβολέα παρακολουθώ την συζήτηση και έχω την εξής απορία.
Οι τεχνικοί της CPI που έλεγξαν τον πρώτο W1070 κατέληξαν ότι είχε πρόβλημα εκ κατασκευής και έγινε αντικατάσταση με νέο ο οποίος και παρουσιάζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Αν είναι απλά ζήτημα κακής τοποθέτησης αυτό δεν θα είχε φανεί στον τεχνικό έλεγχο από τους ειδικούς της αντιπροσωπίας;
Μου φαίνεται περίεργο να προβούν σε αντικατάσταση χωρίς να τον έχουν δοκιμάσει σε δική τους βάση ή έστω σε κάποιο τραπέζι.
Μήπως πρέπει ο φίλος να τοποθετήσει τον προβολέα σε ένα οριζόντιο τραπεζάκι για και να ελεγχθεί η γεωμετρία της εικόνας, αν όντως φταίει η βάση οροφής το πρόβλημα θα εξαφανιστεί…

Φυσικά και έχεις απόλυτο δίκιο! Αυτή είναι η διαδικασία για τον έλεγχο.

Τώρα για το σέρβις, ναι, είναι παράξενο, ωστόσο, ακόμα πιο παράξενο είναι δύο νέοι προβολείς με πρόβλημα το οποίο έχει συχνότητα μία στα 10.000....με λίγα λόγια είναι πολύ σπάνιο.

Αυτό παιδιά με προβληματίζει και μένα, σχετικά με τα 2 μηχανήματα και τις πιθανότητες να παρουσιάζουν 2 διαφορετικά μηχανήματα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα...!! ( Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί ο τεχνικός του εξουσιοδοτημένου servis στην Ελλάδα, διέγνωσε κατασκευαστικό λάθος και μου τον αντικατέστησαν?)
Τα νεώτερα τώρα:
Πήρα τον προβολέα και τον τοποθέτησα στο τραπεζάκι του σαλονιού, σηκώνοντας το μπροστινό ποδαράκι για να μπορεί να προβάλει στο πανί. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο τραγικά... Παραμόρφωση είχα και στις κάθετες πλευρές αυτή την φορά . Αναγκάστηκα και τον πήρα στα χέρια , με κριτήριό μου να κάνω όσο το δυνατόν πιο κάθετη προβολή... !! Η κατάσταση βελτιωνόταν αισθητά σε σχέση με προηγούμενα, αλλά κάπως συμμαζευόταν η κατάσταση... ( Αν ευθυγράμμιζα την κάτω πλευρά της εικόνας , μου έφευγε προς την αντίθετη πλευρά η πάνω , αλλά νομίζω ότι οι αποκλίσεις πρέπει να ήταν μικρότερες... Μπορεί να ήταν και η ιδέα μου....

Σε προηγούμενο Post ο φίλος Γιάννης Χατζηγεωργίου με ρωτούσε αν χρησιμοποιώ το lens shift.. Στην αρχή δεν ήξερα ακριβώς τι ήταν και ανέτρεξα στις οδηγίες του προβολέα που γι' αυτό αναφέρεται επακριβώς το εξής :

Μετατόπιση φακού προβολής κάθετα

Ο έλεγχος μετατόπισης του φακού κάθετα παρέχει ευελιξία κατά την εγκατάσταση του προβολέα
σας. Επιτρέπει στον προβολέα να τοποθετηθεί ελαφρά πάνω ή κάτω από το ανώτερο επίπεδο
των προβαλλόμενων εικόνων.
Η μετατόπιση του φακού εκφράζεται ως ποσοστό του ύψους της προβαλλόμενης εικόνας.
Υπολογίζεται σαν μια μετατόπιση από το κάθετο κέντρο της προβαλλόμενης εικόνας. Μπορείτε
να χρησιμοποιήσετε το μοχλό για να μετακινήσετε το φακό προβολής προς τα πάνω ή προς τα
κάτω μέσα στο επιτρεπτό εύρος ανάλογα με την επιθυμητή θέση της εικόνας.
Για να χρησιμοποιήσετε το μοχλό μετακίνησης του φακού:
1. Απελευθερώστε το μοχλό στρέφοντάς τον προς τα αριστερά.
2. Μετακινήστε το μοχλό για να ρυθμίσετε τη θέση της προβαλλόμενης εικόνας.
3. Ασφαλίστε το μοχλό στρέφοντάς τον προς τα δεξιά.

Πως γίνονται ρε παιδιά όλα τα παραπάνω?

Εγώ τόσο στον προηγούμενο, όσι και στον νέο έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μία βιδούλα που όταν την στρίψεις προς μία κατεύθυνση ( ορίζεται ) ανεβαίνει ο φακός προς τα πάνω και προς την αντίθετη προς τα κάτω ... ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟς ΜΟΧΛΟΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ?

Η βιδούλα τόσο στον ένα όσο και στον άλλο, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ αναφορικά με την μετατόπισή της....!!!

Επικοινώνησα με το servis επίσης και μου είπαν ότι μεθαύριο κλείνουν ( ο τεχνικός έλειπε ήδη σε άδεια ), και μεταφέραμε τις όποιες ενέργειές μας από τις 18/08 όταν ανοίξουν εκ νέου... ( Η κοπέλα εξέφρασε και αυτή την απορία της για το συνεχιζόμενο ίδιο πρόβλημα και στον νέο ).

Επίσης θα πρέπει να σας γνωρίσω ότι η βάση ( μία Vogel's ) όταν τοποθετήθηκε εκ νέου στην νέα θέση της ( ήρθε πιο κοντά προς το σε σχέση με τον optoma ). Πλην όμως το μικρό μπράτσο της ( το κάθετο προς την γυψοσανίδα της οροφής τμήμα της ), έπαιζε αρκετά, παρά το επαρκές σφίξιμο των βιδών )
Ετσι αποφάσισα πριν επιχειρήσω την εκ νέου τοποθέτησή του ακολουθώντας τις οδηγίες σας ( Ελπίζω να τις έχω πιο αναλυτικές), να παραγγείλω μια νέα βάση ( την Vogel's PPC 1500 Silver) την οποία αναμένω αύριο, ελπίζοντας αυτή την φορά στην απόλυτη στερέωση του προβολέα...

Σας κούρασα το ξέρω, αλλά όπως καταλαβαίνεται με έχει προβληματίσει πολύ η όλη κατάσταση, θεωρώντας ότι όποια οδηγία ή οδηγίες μου δώσετε θα είναι προς το συμφέρον μου...

Θερμότατα σας ευχαριστώ όλους σας για άλλη μια φορά...

Φιλικότατα

Μανώλης

ΣΑΜΟΣ

Υ.Γ
Οι διαστάσεις του πανιού μου ( καθαρές ) είναι 200 cm πλάτος και 148 cm ύψος . Η διαγώνιος σύμφωνα με το Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι 248,80 cm και σε ίντσες ( 1 ιντσα = 2,54 cm ) 97,57.. Με τα λίγα που ξέρω πρόκειται για οθόνη 4:3...

Last edited:
Καλησπέρα. Πιθανότατα είναι ζήτημα τοποθέτησης. Κάνε κάτι:

Μέτρησε κέντρο φακού πάτωμα και μετά πάνω μέρος οθόνης πάτωμα και δώσε μας τα νούμερα. Χρησιμοποιείς το lens shift? Στην τοποθέτηση έχεις κεντράει ακριβώς το κέντρο του φακού του προβολέα με το πανί (υπολογίζεις με τις άκρες).

Μιας και τον έχεις σε τραπεζάκι, μετράς κέντρο φακού-πάτωμα, κάτω μέρος της οθόνης (εκεί που αρχίζει το ενεργό μέρος) - πάτωμα. Η οθόνη είναι αλφαδιασμένη σωστά?

Επίσης...

Μπες μέσα στο μενού και ψάξε για το keystone....βάλτο στο 0 (αν δεν είναι ήδη).

Τέλος, ο προβολέας έχει εγγενή διάσταση πλευρών 16:9 και όχι 4:3....δηλαδή, θα έχεις μαύρες μπάρες πάνω και κάτω.

Χαιρετώ από καρδιάς όλο το Team και τους καλούς φίλους του forum.

Θα μου επιτρέψετε να σας παραθέσω κάποια νέα στοιχεία που προκύπτουν από την σοβαρή προσπάθεια που κάνω, προκειμένου να διαπιστώσω το τι μπορεί να φταίει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω...!!

Σας παραθέτω δύο νέες φωτογραφίες προκειμένου να δείτε από αυτές τα νέα στοιχεία που πιο πάνω επικαλούμαι..

1.- Στην πρώτη φωτό όπως θα παρατηρείται στο σχεδόν τυλιγμένο μου ηλεκτρικό πανί, το κομμάτι που είναι στην δεξιά πλευρά ( όπως βλέπουμε ) , είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την αριστερή.. Και αν θα μπορούσα να δώσω κάποια νούμερα η απόσταση κάσας με το κάτω άκρο της ενεργής επιφάνειας του πανιού της αριστερής πλευράς είναι 5 cm, ενώ η αντίστοιχη της δεξιάς είναι 5,7 cm..

2. Στην συνέχεια κατέβασα το πανί , τράβηξα την δεύτερη φωτό και όπως ήταν, έκανα τις παρακάτω "απίθανες μετρήσεις ..."

Διαβάστε...!! ( Η όλη κατασκευή πίσω από το πανί είναι από γυψοσανίδα)

Μετρήσεις πάνω πλευράς από το βάθος της κατασκευής μέχρι την άκρη του πανιού

Αριστερή πλευρά 68 cm
Δεξιά πλευρά 71,1 cm

Οι αντίστοιχες της κάτω πλευράς ( κορυφές των γωνιών ) είναι :

Αριστερή πλευρά 70 cm
Δεξιά πλευρά 72,3 cm

Αλήθεια τι γίνεται ρε παιδιά? Έχω χάσει την μπάλα...!!

Μήπως τελικά είναι τα παραπάνω και δεν έχω σωστή γεωμετρία εικόνας?

Περιμένοντας με ενδιαφέρον τις απόψεις σας...

Φιλικότατα

Μανώλης
ΣΑΜΟΣ

ΥΓ Όπου φωτό 1 είναι η 2....

Attachments

• ΓŽΒ ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽβ€™ΓŽΕΈΓŽβ€ΊΓŽβ€’ΓŽβ€˜ΓŽΒ£ 1.jpg
    ΓŽΒ ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽβ€™ΓŽΕΈΓŽβ€ΊΓŽβ€’ΓŽβ€˜ΓŽΒ£ 1.jpg
    67.2 KB · Views: 105
  • ΓŽΒ ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽβ€™ΓŽΕΈΓŽβ€ΊΓŽβ€’ΓŽβ€˜ΓŽΒ£ 2.jpg
    ΓŽΒ ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽβ€™ΓŽΕΈΓŽβ€ΊΓŽβ€’ΓŽβ€˜ΓŽΒ£ 2.jpg
    61.8 KB · Views: 108
Αυτό σημαίνει είτε ότι ο προβολέας δεν είναι τοποθετημένος σωστά (είναι σε πολύ μικρή γωνία), είτε ότι το πανί σου δεν είναι αλφαδιασμένο.

Ειναι στραβό το πανι σου ξέρεις γιατί;ίσως το ταβάνι δεν ειναι επίπεδο 100% να σου πω κάτι ΕΧΩ δει τις παλιές φωτό σου δεν ειναι και κάτι τραγικό για να παρακολουθήσεις ταινία

Φίλε Γιάννη δείχνω μεγάλο σεβασμό για την διάθεσή σου να μοιραστείς το πρόβλημά μου....!!! Δεν υπάρχουν λέξεις για να σου εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γι' αυτό..!!
Επικουρικά των όσων λες έβαλα και αλφάδι στην προβληματική δεξιά πλευρά μου από το οποίο προέκυψε ότι πράγματι η ενδεικτική φουσκάλα δεν είναι απόλυτα στο κέντρο, αλλά πάντως είναι μέσα στα όρια των δύο γραμμών του αλφαδιού που θεωρητικά πρέπει να κινείται η φουσκάλα...
Επίσης θα πρέπει να σου γνωρίσω ότι όταν έσπρωχνα το πανί στην κάτω δεξιά πλευρά του (δεν θυμάμαι αν ήταν μέσα ή έξω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω φαίνονταν να εξαλείφεται...!!!

ΥΓ Μήπως υπάρχει τίποτα ρεγουλατόρος στο μηχανισμό του πανιού σε τρόπο ώστε να λυθεί και το πρόβλημα του σωστού μαζέματός του ?

Last edited:

Επίσης θα πρέπει να σου γνωρίσω ότι όταν έσπρωχνα το πανί στην κάτω δεξιά πλευρά του (δεν θυμάμαι αν ήταν μέσα ή έξω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω φαίνονταν να εξαλείφεται...!!!

Αυτό σημαίνει ότι η δέσμη δεν είναι κάθετη στην εικόνα. Πρόβλημα τοποθέτησης πρέπει να είναι όπως λέει και ο Γιάννης Χατζηγεωργίου παραπάνω.

Mηπως ειναι παραγωνη η τοποθετηση του πανιου σε σχεση με τον προβολεα. ? (η μια απο τις 2 πλευρες του βγαινει πιο εξω -πιο κοντα στον προβολεα- απο την αλλη πλευρα)
Παρε ενα κομματι σπαγγο και ακουμπησε τη μια ακρη του π.χ. στο κεντρο του φακου του προβολεα και την αλλη ακρη στο ενα πλαι της κασας της οθονης.
Υστερα ακουμπησε το στην αλλη πλευρα της κασας της οθονης. Θα πρεπει να εχεις το ιδιο μηκος σπαγγου ακριβως.
Απλως βρες δυο ιδια σημεια επανω στα πλαινα της κασας ως σημεια αναφορας να μετρησεις.

Ειτε αυτο συμβαινει, ειτε εβαλες τον προβολεα να παιζει ωστε να βλεπεις το καδρο του, τοποθετησες το πανι υστερα και αυτο ειχε φυγει ολο δεξια ή αριστερα, με αποτελεσμα να περιστρεψεις τον προβολεα για να μπει το καδρο μεσα στο πανι και τωρα ο προβολεας δεν κοιταζει ακριβως απεναντι στο πανι.

Μια απο τις δυο περιπτωσεις πρεπει να ειναι αφου και το πανι και ο προβολεας ειναι αλφαδιασμενα ως προς το υψος να μην εχουν κλιση.

Last edited:

Mηπως ειναι παραγωνη η τοποθετηση του πανιου σε σχεση με τον προβολεα. ? (η μια απο τις 2 πλευρες του βγαινει πιο εξω -πιο κοντα στον προβολεα- απο την αλλη πλευρα)
Παρε ενα κομματι σπαγγο και ακουμπησε τη μια ακρη του π.χ. στο κεντρο του φακου του προβολεα και την αλλη ακρη στο ενα πλαι της κασας της οθονης.
Υστερα ακουμπησε το στην αλλη πλευρα της κασας της οθονης. Θα πρεπει να εχεις το ιδιο μηκος σπαγγου ακριβως.
Απλως βρες δυο ιδια σημεια επανω στα πλαινα της κασας ως σημεια αναφορας να μετρησεις.

Ειτε αυτο συμβαινει, ειτε εβαλες τον προβολεα να παιζει ωστε να βλεπεις το καδρο του, τοποθετησες το πανι υστερα και αυτο ειχε φυγει ολο δεξια ή αριστερα, με αποτελεσμα να περιστρεψεις τον προβολεα για να μπει το καδρο μεσα στο πανι και τωρα ο προβολεας δεν κοιταζει ακριβως απεναντι στο πανι.

Μια απο τις δυο περιπτωσεις πρεπει να ειναι αφου και το πανι και ο προβολεας ειναι αλφαδιασμενα ως προς το υψος να μην εχουν κλιση.

Ιδιαίτερη Καλησπέρα φίλε Γιάννη!!!