Προβληματισμοί περί Plasma

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Γειά σας.-bye-

Για να μπω κατευθίαν στο θέμα,μέχρι τα χριστούγεννα θα στήσω σύστημα στο σαλόνι,και έχω αποφασίσει να πάρω μια Plasma της Samsung την PS50B650.

Ο προβληματισμός μου είναι γύρο από το burn-in με τις χρήσης που θα κάνω.

Ξέρω διάφορα για το burn-in και έχω βγάλει το δικό μου πόρισμα (ότι δεν το γλυτώνω το μόνιμο),απλά θέλω και μια γνώμη σας.
Να σημειώσω ότι ο πατέρας μου έχει μια σάπια LG plasma 42" απ'το 2007,και τι κανάλια δείχνει όλη μέρα με τα logo άκρυφτα,burn-in ούτε για αστείο τόσα χρόνια.

Η Plasma προορίζεται για:

Gaming στο ps3,αρκετές ώρες μπορεί έως και ολημερής αν τύχει.

Ταινίες vhs (oh yeah),dvd,blu-ray κτλ,και καμιά καλή ταινία σε κάνα κανάλι αν έχει.

Μουσική,δηλαδή όχι απ'τα ηχεία της tv αλλά η tv θα δείχνει είτε τον player του ps3,είτε τον δικό της.

Video από youtube στον ps3 browser,και σπανίως κάνα web browsing και λίγο chatting στο msn μέσω linux που θα εγκαταστήσω στο ps3.

Οι προφυλάξεις που έχω στο μυαλό,είναι:

Στα κανάλια κάνω zoom μέχρι να μην φαίνεται το logo,
Κατά τα games κτλ να κάνω ένα διάλειμμα να βάζω κάνα video να παίζει για να κουνιούνται τα pixels και μετά ξανά ότι έκανα,
Αν και ακούω μουσική σχεδόν από το πρωί ως το βράδι,να μην αφήνω τον player στην tv πολύ ώρα,πχ να βάζω κάνα video ή να την σβήνω.

Για πείτε τις εμπειρίες σας πάνω στο (μόνιμο) burn-in με αυτές τις χρήσης,συγκεκριμένα σε νέες plasma τύπου samsung 650,και τι άλλο μου προτείνετε,συζήτηση να γίνεται δηλαδή.

Βασικά ξέρω τι θα μου πείτε,δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω 1300+ ευρώ να πάρω μια LCD η οποία θα είναι άχρωμη και το μαύρο θα το δείχνει γκρί,και θα έχει και clouding,προτιμώ ολοκαίνουρια burnιασμένη plasma.-bye-

Η δική μου άποψη περί Burn in, η οποία έχει προκύψει από τη χρήση που κάνω/έχω κάνει στις plasma που έχω... http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=951062&postcount=12

Ξέρω διάφορα για το burn-in και έχω βγάλει το δικό μου πόρισμα (ότι δεν το γλυτώνω το μόνιμο),απλά θέλω και μια γνώμη σας.
Αν πιστεύεις ότι το μόνιμο Burn in δεν το γλυτώνεις μήπως είναι καλύτερα να πας σε άλλη λύση???.... αντιγράφω από το post μου τη γνώμη μου..

... 'δεν νομίζω ότι είναι 100 % εξασφαλισμένο ότι θα το πάθουν .... αν ο κάτοχος αγνοήσει την πιθανότητα, παίζει με τη φωτιά... αν την έχει κατά νου, δεν κινδυνεύει'.

Για πείτε τις εμπειρίες σας πάνω στο (μόνιμο) burn-in με αυτές τις χρήσης,συγκεκριμένα σε νέες plasma τύπου samsung 650,και τι άλλο μου προτείνετε,συζήτηση να γίνεται δηλαδή.
Από τις αναφορές των μελών που έχουν γίνει στο δικό μας forum έχουν αναφερθεί....αντιγράφω από το post μου....

'Μήπως ???....λέω μήπως????....και αν κάνω λάθος διορθώστε με...

...οι μοναδικές που αναφερθεί ότι έχοuν πάθει Burn in (και όχι προσωρινό IR) στο δικό μας forum, είναι η Q97 του etien και τώρα η 50Α656 (και δεν έχει αναφέρει ο φίλος, αν έχει καταφέρει τίποτα με την 'μπουγάδα'), που τυγχάνει να είναι Samsung'.

Η Plasma προορίζεται για:

Gaming στο ps3,αρκετές ώρες μπορεί έως και ολημερής αν τύχει.

Αποψη μου ειναι να το ξεχασεις , ουτε οι Panasonic (που ειναι πιο ανθεκτικες) δεν κανουν για τοσο gaming...

Μπορεις να διαβασεις και εδω ορισμενες αποψεις...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=48579&page=5

Βασικά ξέρω τι θα μου πείτε,δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω 1300+ ευρώ να πάρω μια LCD η οποία θα είναι άχρωμη και το μαύρο θα το δείχνει γκρί,και θα έχει και clouding,προτιμώ ολοκαίνουρια burnιασμένη plasma.-bye-

Εχεις δει ποτε LCD της προκοπης? Ακομη και μια Samsung B550 δεν εχει καμια απολυτως σχεση με την περιγραφη που κανεις...και υπαρχουν και LCD της Samsung που εχουν καλυτερο μαυρο απο τις πλασμα της ιδιας εταιρειας....πχ. Β650 ,B750 , B7000 κτλ.

Last edited:
Ευχαριστώ czoun,το τσέκαρα το post σου.-bye-

Για μόνιμο burn-in υπολογίζω ότι έχω πολλές πιθανότητες.

Είχα κοιτάξει ένα review της 50άρας ή της 650 σειράς,ή της 550,δεν θυμάμαι,πάντως έλεγαν ότι με κοντά μια ώρα στο media center στο htpc και είχαν ναι μεν προσωρινό ir το οποίο για μόνιμο θα ήταν εντελώς ενοχλητικό γιατί έβλεπες καθαρά τα σχήματα,αλλά ανησυχητικό δε αν φανταστείς τι θα μπορούσε να γίνει -χωρίς να είναι απόλυτο- τις ώρες που θα την αφήνω έτσι.

Το θέμα είναι ότι όπως λες αν το έχω στο μυαλό μου δεν κινδυνεύω.
Ε εγώ από τώρα σκέφτομαι να είμαι προσεκτικός.

Πάντως για άλλη λύση δηλαδή προς LCD δεν το συζητώ,καθώς η sammy είναι power buy σε αυτήν την τιμή.
Αν βγάλουμε εκτός την ποιότητα εικόνας και υπόλοιπα χρώματα εκτός μαύρου των LCD,ειδικά μέσα στο κατασκόταδο το backlight bleeding στις LCD και το ξεθωριασμένο μαύρο,είναι πολύ ενοχλητικό.:operator:

[Αν και ακούω μουσική σχεδόν από το πρωί ως το βράδι,να μην αφήνω τον player στην tv πολύ ώρα,πχ να βάζω κάνα video ή να την σβήνω.]

Έχεις επίσης αναλογιστεί την κάτανάλωση ρευματος που θα έχεις αν έχεις ανοιχτή την tv όλη μέρα για να ακούς μουσική; -bye-

Re: Απάντηση: Προβληματισμοί περί Plasma

Έχεις επίσης αναλογιστεί την κάτανάλωση ρευματος που θα έχεις αν έχεις ανοιχτή την tv όλη μέρα για να ακούς μουσική; -bye-

Και ειδικα την συγκεκριμενη που χαλαρα φτανει τα 400 Watt...

@Yperion θα το κοιτάξω τώρα το topic να δω τι λέτε και εκεί,όσο για αυτό με τις LCD,προσωπικά δεν έχω δει ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ LCD (ασχέτως το κόστος τους) που να την βάζεις να σου δείχνει μαύρη εικόνα και να μην φωτίζει το backlight όπως να'ναι και το μαύρο να είναι μαύρο,αλλά αν παρόλα αυτά μέσα σε 5000 tv μου έχει ξεφύγει μια και είναι στο κόστος της plasma και καμιά 50αριά ίντσες,ρίχτην να ρίξω μια ματιά.-bye-

@akisnm156 το έχω σκεφτεί και αυτό,γενικώς για να μην καταναλώνω πολύ ρεύμα ξέρω τις κινήσεις που κάνω.Υπολογίζω ότι ίδια θα μου έρχεται σχεδόν η κατανάλωση,γιατί για να πάω να κάτσω στο σαλόνι,πάει να πει ότι το υπόλοιπο μισό σπίτι αν δεν κάθεται κανείς εκεί "σβήνει",αλλά υπάρχει και η κατανάλωση ενισχυτή κτλ.Πάντως και με σκέτο τον ενισχυτή μπορώ να ακούσω μουσική από stick στην usb,οπότε δεν υπάρχει θέμα ούτε για το burn-in ούτε και για την κατανάλωση.

@Yperion(ξανά) δεν νομίζω να είναι και 400w,θυμάμαι παλιά έλεγαν οι 42άρες πιάνανε τα 400w για την πλάκα τους,αλλά τώρα οι καινούριες έχουν σαφώς λιγότερη κατανάλωση,θα το κοιτάξω.

Last edited:
@Yperion θα το κοιτάξω τώρα το topic να δω τι λέτε και εκεί,όσο για αυτό με τις LCD,προσωπικά δεν έχω δει ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ LCD (ασχέτως το κόστος τους) που να μην φωτίζει από πίσω το μαύρο και να θυμίζει γκρι,αλλά αν παρόλα αυτά μέσα σε 5000 tv μου έχει ξεφύγει μια και είναι στο κόστος της plasma και καμιά 50αριά ίντσες,ρίχτην να ρίξω μια ματιά.

H διαφορα πλασμα με LCD ειναι οτι στις τελευταιες μπορεις να ριξεις την ενταση του φωτισμου (backlight) ωστε να πετυχεις καλυτερο μαυρο...

Samsung B7000 (LCD)...μαυρο 0.06 cd.m2....

36_460_114.jpg

Samsung 58B850 (plasma) ...μαυρο 0.09 cd/m2...

36_445_114.jpg

Τα στοιχεια ειναι απο εδω...

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=10&ma1=36&mo1=493&p1=5330&ma2=36&mo2=448&p2=5131&ph=16

Απο οτι βλεπεις η LCD εχει και διπλασια αντιθεση δηλαδη το site που εχεις στην υπογραφη σου λεει βλακειες...γενικοτητες του τυπου "οι πλασμα εχουν καλυτερο μαυρο η κοντραστ" δεν ισχυουν...καποιες οντως εχουν (πχ. Panasonic G10) καποιες αλλες οχι...

Σχετικά με τα παιχνίδια και το φόβο του Burn-in, κατά τη γνώμη μου υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, το οποίο είναι βασικό και αυτό είναι το είδος του παιχνιδιού.

Θα φέρω ένα παράδειγμα, έχω στο PS3 το Half Life 2, έχει τύχει πολλές φορές να χτυπήσω κάτι 6ώρα ξεγυρισμένα, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, δεν υπάρχει πουθενά στην οθόνη κάποια μόνιμη στατική εικόνα, σε αυτή την περίπτωση, είναι σαν να παίζει ταινία ή τηλεοπτικό πρόγραμμα και μάλιστα χωρίς τις μαύρες μπάρες και χωρίς τα logo των καναλιών

..... και όλη τη μέρα να παίζω πως θα πάθω Burn-in στην οθόνη χωρίς στατική εικόνα???...πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να καεί η παιχνιδομηχανή.

Οι πιθανότητες για Burn in είναι μηδενικές χωρίς στατική εικόνα, σαφώς και τα πράγματα αλλάζουν σε παιχνίδια που υπάρχουν μόνιμα επί της οθόνης life bars, scoreboards και γενικά κάποια στατική εικόνα.

Γι' αυτό η γενικότητα του gaming είναι άστοχο παράδειγμα, το πρόβλημα του Burn-in αναμφισβήτητα υφίσταται, αλλά εξαρτάται καθαρά από τη χρήση της συσκευής από τον ίδιο τον χρήστη.

Last edited:
Απο οτι βλεπεις η LCD εχει και διπλασια αντιθεση δηλαδη το site που εχεις στην υπογραφη σου λεει βλακειες...γενικοτητες του τυπου "οι πλασμα εχουν καλυτερο μαυρο η κοντραστ" δεν ισχυουν...καποιες οντως εχουν (πχ. Panasonic G10) καποιες αλλες οχι...

Οι μετρήσεις στην Samsung B7000 (LCD) έχουν γίνει με κάποια τεχνολογία δυναμικής ρύθμισης του backlight ενεργοποιημένη;

@Yperion αυτή είναι με LED backlight όμως που δείχνεις,εδώ μιλάμε για αυτές με το κλασικό backlight.
Όσο και καλό μαύρο να έχει η TV με LED backlight,εγώ 50" με 1300ε δεν παίρνω,αλλά και να υπήρχε,δεν θα την έπαιρνα γιατί είναι ένα φιλέτο σε πάχος και ότι παίρνω θέλω να έχουν μέγεθος (μην ακούσω πρόταση για crt hdtv:D).-bye-

Επίσης δε γνωρίζω και πόσο καλή εικόνα θα έχεις με χαμηλομένο backlight.

@czoun και εγώ τα lifebars κτλ φοβάμαι,γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ένα παιχνίδι να δείχνει συνέχεια το ίδιο,τουλάχιστον από αυτά που παίζω εγώ.

.......Ο προβληματισμός μου είναι γύρο από το burn-in με τις χρήσης που θα κάνω.

Ξέρω διάφορα για το burn-in και έχω βγάλει το δικό μου πόρισμα (ότι δεν το γλυτώνω το μόνιμο),απλά θέλω και μια γνωμη......

Παρακατω εχει ενα πολυ ενδοιαφερον τεστ ισως σε βοηθησει να βγαλεις καποια συμπερασματα....

http://www.digitalversus.com/article-730.html

http://www.digitalversus.com/news_id-10621.html

http://www.digitalversus.com/article-730-5780-93.html

http://www.digitalversus.com/article-730-6210-93.html

http://www.digitalversus.com/article-730-6211-93.html

Εχε υποψην σου,κατω απο ποιες ιδιαιτερες συνθηκες εγινε το τεστ....

.........Brightness and contrast are at a max!.....

Τα διάβασα και σαν να με καθησύχασαν,αλλά και πάλι όταν με το καλό την πάρω πρέπει να το έχω στο μυαλό μου συνεχώς.-bye-

Πάντως αφού διάβασα όλες τις απόψεις και όλα τα test και sites που αναφέρθηκαν,αποφάσισα να συνεχίσω στην αγορά της Plasma,και θα είμαι προσεκτικός,αν πάλι πάθει burn-in,ας πάθει,αν δεν φαίνεται πολύ ή είναι σε "άχρηστο" σημείο,δεν με πειράζει.Αν πάλι ενοχλεί πάρα πολύ,θα περιμένω και μισό χρόνο,αν δεν φύγει,την δίνω μισοτιμής αν την θέλει κανείς μπερνιασμένη,και παίρνω μια άλλη ή LCD ή Plasma πάλι,αλλά δεν ρισκάρω να πάω κατευθίαν σε LCD για κάτι που ίσως να μην γίνει και ποτέ.

Αλήθεια gzoun στις δικές σου έκανες κάποιο "στρώσιμο" στην αρχή,ή αμέσως της χρησιμοποίησες;

Απάντηση: Re: Προβληματισμοί περί Plasma

Αλήθεια gzoun στις δικές σου έκανες κάποιο "στρώσιμο" στην αρχή,ή αμέσως της χρησιμοποίησες;

Ο g.. έχει μία plasma, ο c.. έχει δύο....:flipout:

Στην ΡΧ80 ακολούθησα ευλαβικά τις προτεινόμενες οδηγίες (υπάρχει αναφορά στο αντίστοιχο νήμα), στην G10 δεν έκανα τίποτα, έβαλα το Default : Cinema και κάποια στιγμή είχε φτάσει τις 200 ώρες.

...,,-bye-

Ωραία,σε ευχαριστώ.-bye-

LOL είστε δύο,τώρα το πρόσεξα,είπα και εγώ πότε πρόλαβε να αλλάξει avatar/υπογραφή :flipout:

Το επιβεβαιώνω κι εγώ..... 2 είναι οι zoun.....
και μην κάτσεις να πιείς μπύρες :ernaehrung004:μαζί τους, θέλουν 1 βαρέλι ο καθένας......:flipout::flipout:

Μετά δεν θα μπορείς να τους εμπιστευθείς γιατί όλες τις TV ίδιες θα της βλέπουν:flipout: :P

Btw το 100ο post μου,άντε με το καλό να κάνω και το 1000ο. -bye-

@Yperion αυτή είναι με LED backlight όμως που δείχνεις,εδώ μιλάμε για αυτές με το κλασικό backlight.
Όσο και καλό μαύρο να έχει η TV με LED backlight,εγώ 50" με 1300ε δεν παίρνω,αλλά και να υπήρχε,δεν θα την έπαιρνα γιατί είναι ένα φιλέτο σε πάχος και ότι παίρνω θέλω να έχουν μέγεθος (μην ακούσω πρόταση για crt hdtv:D).-bye-

Σωστα τα λες αλλα επειδη δεν παιρνεις καλη LCD 50+ με 1300 ευρω δεν σημαινει οτι πρεπει να τις θαβεις και να βαζεις λινκ απο χαζο-site στην υπογραφη σου...-bye-

Απάντηση: Re: Προβληματισμοί περί Plasma

Το επιβεβαιώνω κι εγώ..... 2 είναι οι zoun.....
και μην κάτσεις να πιείς μπύρες :ernaehrung004:μαζί τους, θέλουν 1 βαρέλι ο καθένας......:flipout::flipout:

Στην τελευταία συγκέντρωση θυμάμαι ότι καταναλώθηκαν 3 βαρέλια μπύρα...:vollkommenauf:

....που πήγε το τρίτο???......:hmmmm:.....:eviltongue:...:aetsch:

Βγάλε τη σκούφια σου και βάρα μας....:flipout:.....-bye-

Σωστα τα λες αλλα επειδη δεν παιρνεις καλη LCD 50+ με 1300 ευρω δεν σημαινει οτι πρεπει να τις θαβεις και να βαζεις λινκ απο χαζο-site στην υπογραφη σου...-bye-
Τις κλασικές LCD,ναι τις θάβω,αυτές με το LED backlight όχι,είναι πολύ αξιόλογες για την τεχνολογία τους,αλλά mainstream σαν της plasma δεν είναι,ούτε παίρνεις τις ίντσες της plasma με την ποιότητα plasma στην τιμή plasma.-bye-

Επίσης correct me if im wrong,αλλά αν βάλεις στο digital versus μια φτηνή plasma της samsung,με μια ακριβή (με κανονικό backlight) LCD της samsung την LE52B750 ας πούμε vs plasma 50b850,ή η ιδέα μου είναι,ή η plasma είναι ή ίδια ή καλύτερη σε κάποια τεστ (χρώματα πχ -μαύρο).Σύγκριση του πόσα δίνεις με το τι παίρνεις και τι μέγεθος φυσικά.

Όμως αγοράζοντας μια ακριβή LCD (κανονική) δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα έχεις clouding πράγμα που δεν έχει η plasma,πάρε παράδειγμα που ναι μεν του την έφτιαξαν αλλά δείχνει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ το πρόβλημα και στις ακριβές και πάντα θα υπάρχει με το κλασικό background,όπως και με τις plasma το burn-in:
http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=43223
Στην τελευταία συγκέντρωση θυμάμαι ότι καταναλώθηκαν 3 βαρέλια μπύρα...:vollkommenauf:

....που πήγε το τρίτο???......:hmmmm:.....:eviltongue:...:aetsch:

Βγάλε τη σκούφια σου και βάρα μας....:flipout:.....-bye-
2 για σας και 1 για τους υπόλοιπους.:D

Υ.Γ δεν ξαναποστάρω Off Topic :flipout:,μιλήστε μόνοι σας για Plasma Vs. LCD,εγώ την γνώμη μου την έχω πάνω στο θέμα σύμφωνα με το μάτι μου και την κρατάω για μένα και τις αγορές που κάνω,αν θέλει να συμπληρώσει κανέις κάτι πάω στο burn-in ή να πει την γνώμη του,ελεύθερα.