Προβληματισμός για τη σωστή ψύξη του HTPC (που θα φτιάξω)

salig

New member
6 September 2006
45
Πεύκη, Αθήνα
Καλησπέρα,

Πρόκειται να φτιάξω ένα HTPC για να εξυπηρετήσει τις θεάσεις σε τηλεόραση που πρόκειται να αγοράσω σύντομα. Τα της σύνθεσης θα τα παραθέσω σε άλλο topic, αλλά πρώτα απ'όλα θέλω να ακούσω απόψεις για το θέμα της ψύξης, το οποίο με απασχολεί.

Η περίπτωση: Υπάρχει έπιπλο επάνω στο οποίο θα καθίσει η τηλεόραση, το οποίο έχει ανοίγματα για τοποθέτηση συσκευών π.χ. DVD player. Κατά τη συναρμολόγηση από τη Neoset φρόντισα να ζητήσω να ανοιχτεί τρύπα στο πίσω μέρος για να μπορώ να περνάω τα καλώδια, όπως και έγινε. Η τρύπα αυτή πρέπει να έχει διάμετρο περίπου 7 με 8 cm.

Ο προβληματισμός: Εάν βάλω HTPC σε ένα από τα ανοίγματα, με δεδομένο ότι μέρος της τρύπας θα εξυπηρετεί έξοδο καλωδίων, πιστεύετε ότι θα έχω σοβαρό πρόβλημα θερμοκρασιών; Για να το θέσω διαφορετικά, επαρκεί ένα τέτοιο άνοιγμα για την εξαγωγή του θερμού αέρα;

Επειδή η δική μου εκτίμηση είναι ότι "ναι, θα υπάρχει πρόβλημα" και με δεδομένο ότι θέλω να προστατέψω την επένδυσή μου, σκέφτομαι τα εξής:
(α) Άνοιγμα άλλων 2 οπών ανάλογης διαμέτρου.
(β) Κόψιμο μεγάλου ορθογώνιου τμήματος ώστε να έχω πλέον ένα μεγάλο άνοιγμα πίσω.
(γ) Στήσιμο του HTPC σε κουτί tower (θα βρω ένα γκλαμουράτο που να αρέσει στη σύζυγο) και τοποθέτηση στο πλάι του επίπλου, όπου ευτυχώς υπάρχει επαρκής χώρος.

Να σημειώσω ότι δεν παίζει περίπτωση rack, αν και πάρα πολύ θα το ήθελα. Αλλαγή επίπλου επίσης αποκλείεται, αν και θα το ήθελα και αυτό. Οπότε μένω σε ότι έχω τώρα και ψάχνω τη σωστή λύση.

Ειδικοί του HTPC ενωθείτε και πείτε τις απόψεις σας. Ευχαριστώ.

Φιλικά,
Σωτήρης

Μάλλον το (β)...
Βασικά αναλογα και με το κουτί που θα επιλέξεις, θα εχεις και κάποια διαφορετικά σημεία εισαγωγής και εξαγωγής αέρα... Π.χ. κάποια silverstone εχω δει ότι έχουν εισαγωγή στο πλάι... Εμένα πάλι έχει από πάνω περίπου στην μέση, ώστε να ρουφαει απευθείας η ψύκτρα του επεξεργαστή...
Η εξαγωγή επίσης, στο δικό μου είναι δεξιά (τροφοδοτικό) και μεσοδεξιά οι ανεμηστήρες..

Γι'αυτό κα επιλέγω το (β), που μάλλον θα σε καλύψει ανεξαρτήτως κουτιού...

α! Και αριστερά - δεξιά - πάνω καλό θα ήταν να εχει περιθώριο γύρω από το κουτί το έπιπλο... Ωστε να "αναπνέει" το μηχανημα...

Το (γ) νομίζω πως είναι καθαρά δικη σου επιλογή.

thanx lykman,

Για τον χώρο πάνω-κάτω θα φροντίσω να μετακινηθεί ανάλογα το ραφάκι που δημιουργεί τα δύο ανοίγματα. Για το δεξιά-αριστερά θα εξαρτηθεί από το κουτί (έχω πάντως λίγο χώρο, όχι πολύ αλλά πιστεύω αρκετό).

Για να δούμε τι θα πουν και οι υπόλοιποι...

Φιλικά,
Σωτήρης

Φιλε μου καλημέρα

επειδή εχω τον ίδιο προβληματισμό με εσένα (θέλω να ετοιμάσω ενα HTPC προς τις γιορτές) και έχω και εγώ έπιπλο από την ΝΕΟΣΕΤ που μάλλον δεν θα το βολέψει ως έχει θα συμφωνούσα για την (β) λύση.

Παράλληλα όμως η λύση για το κουτί tower που λές είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σε βγάζει απο την διαδικασία της τροποποίησης του υπάρχοντος επίπλου...
αρκεί να βρούμε ένα καλό και εμφανισιακά όμορφο κουτί ..

Φιλε μου καλημέρα

επειδή εχω τον ίδιο προβληματισμό με εσένα (θέλω να ετοιμάσω ενα HTPC προς τις γιορτές) και έχω και εγώ έπιπλο από την ΝΕΟΣΕΤ που μάλλον δεν θα το βολέψει ως έχει θα συμφωνούσα για την (β) λύση.

Παράλληλα όμως η λύση για το κουτί tower που λές είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σε βγάζει απο την διαδικασία της τροποποίησης του υπάρχοντος επίπλου...
αρκεί να βρούμε ένα καλό και εμφανισιακά όμορφο κουτί ..

Μια και σου έβαλα την ιδέα, δεν ξεκινάμε να ρίχνουμε ματιές για κανένα όμορφο πυργάκι; Να είναι όμως καλοσχεδιασμένο, να απάγει σωστά τη θερμότητα, και φυσικά να μην έχει πηγές θορύβου.

Τι λες;

Φιλικά,
Σωτήρης

Το μονο που εχεις να κανεις ειναι με ενα μαχαιρι να δημιουργησεις μια τρυπα στην πλατη του επιπλου στο σημειο που βρισκονται ο/οι ανεμιστηρας/ες του κουτιου σε μεγεθος λιγο μεγαλυτερο απο τον ανεμιστηρα για να μπορει να απομακρυνεται ο θερμος αερας.-bye-

Re: Απάντηση: Προβληματισμός για τη σωστή ψύξη του HTPC (που θα φτιάξω)

Το μονο που εχεις να κανεις ειναι με ενα μαχαιρι να δημιουργησεις μια τρυπα στην πλατη του επιπλου στο σημειο που βρισκονται ο/οι ανεμιστηρας/ες του κουτιου σε μεγεθος λιγο μεγαλυτερο απο τον ανεμιστηρα για να μπορει να απομακρυνεται ο θερμος αερας.-bye-

Ναι... αλλά σκέφτομαι το άλλο μαχαίρι που θα πιάσει η κρητικιά και θα με κυνηγάει... :smash: :slapface:

Πέρα από την πλάκα, το έχω σκεφτεί αυτό αλλά δεν γίνεται με μαχαίρι. Θέλει "ποτηροτρύπανο" και για τέτοιο πράγμα πρέπει να ψάξω αν έχει κανένας γνωστός. Εγώ ούτε black&decker δεν έχω. Άσε που άμα δεν γίνεται δουλειά θα κλαίω τα λεφτά του case...

Τέλος πάντων, όλα είναι ακόμα υπό σκέψη. Ευχαριστώ για την απάντηση/συμβουλή...

Φιλικά,
Σωτήρης

κοιτα πιστευω οτι αν το Pc εχει Core2Duo και μια καρτα με παθητικο συστημα ψυξης και το Silverstone LC-16 δεν θα εχεις κανενα προβλημα με την ψηξη. ( Βεβαια ολα αυτα προυποθετουν οτι το μηχανημα δεν θα χρησιμοποιηται για gaming και οτι θα εχει χαρακτηριστικα τελευταιας τεχνολογιας