Προβολέας για αίθουσα προβολών

psifunction

New member
1 July 2007
11
Χαίρετε. Είμαι στην επιτροπή του κινηματογραφικού τομέα του ΕΚΠΑ, ήρθε ο καιρός να αγοράσουμε καινούριο προτζέκτορα και ήθελα να ζητήσω την βοήθεια σας καθώς με είχατε βοηθήσει και παλιότερα. Αν τυχαίνει να έχει έρθει κανείς, πρόκειται για την αίθουσα Ίριδα που βρίσκεται στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης στην Ιπποκράτους 15 στο κέντρο.
Οι διαστάσεις της αίθουσας είναι περίπου 50 με 15 μέτρα αλλά δεν έχουμε αποφασίσει την απόσταση από την οποία θα προβάλουμε. Μέχρι τώρα είχαμε ένα φτηνότερο προτζέκτορα τον οποίο κουβαλούσαμε κάθε φορά εκεί περίπου στα 15 μέτρα απόσταση από το πανί και η διαγώνιος του πανιού γύρω στα 8 μέτρα. Θα προσπαθήσω να πάρω ακριβείς μετρήσεις απλά τώρα θέλω γενικότερες συμβουλές. Το μπάτζετ είναι από 5000 μέχρι 8000 ευρώ. Ο προβολέας προορίζεται για κινηματογραφικές προβολές.
Συγκεκριμένες απορίες είναι
1) Τι μοντέλα προτείνετε
2) Θα ήταν καλύτερα να φιξαριστεί κάπου μόνιμα και αν ναι πως μπορεί να προστατευτεί απο κλοπή?
3) Υπάρχει κάποιος ειδικός που μπορεί να έρθει να δει τον χώρο και να μας κάνει προτάσεις?

και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να μας προτείνετε. Ευχαριστώ!

Last edited:
To πανι που εχετε στο χωρο ειναι σε 16/9 φορμα φανταζομαι. Τι κερδος εχει?

Τα Lumens που θα χρειαστεις θα εξαρτηθουν απο το κερδος που εχει το πανι.
Επισης, 8 μετρα πλατος η διαμετρο ? (γραφεις διαμετρο, αλλα ξαναρωταω)

Μας λες και τον προηγουμενο προτζεκτορα εαν θελεις.

οταν λες ειχατε φτηνοτερο προτζεκτορα εννοεις πιο φτηνο απο 5000ευρω προφανως,και επαιζε σε οθονη 8 μετρα????περιεργο μου φαινεται.

Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις. Λοιπόν πήγα και μέτρησα. Οι διαστάσεις είναι

Πανί : 7 μέτρα διάμετρος
Απόσταση από την οποία προβάλλαμε : 10 μέτρα
Πλάτος αιίθουσας : 9 μέτρα
Μήκος Αίθουσας : 25 μέτρα

Στην αίθουσα υπάρχει δωμάτιο με προβολέα 35mm φιλμ στον δεύτερο όροφο και πλαϊνα που δεν λαμβάνουμε υπόψη (ήταν κινηματοθέατρο κάποτε).

Το πανί είναι παλιό και θα αλλαχτεί, δεν ξέρω τι θα πάρουμε καθώς δεν ξέρουμε από που να πάμε να βρούμε αυτές τις διαστάσεις ακόμα. Οπότε δεν ξέρω το κέρδος. Είναι τετράγωνο 5 επί 5 μέτρα,

Οι ταινίες που προβάλλουμε είναι κυρίως σε 4:3 φορμά καθώς παίζονται πολλές παλαιότερες ταινίες.

@vipcinema Ο προτζέκτορας που χρησιμοποιούμε τώρα είναι ένας NEC VT440 και δεν ξέρω στην πραγματικότητα πόσο ακριβός ήταν, αλλά είναι αρκετά παλιός οπότε πιστεύω ότι ένας αντίστοιχος τώρα θα είναι σχετικά φτηνός, μπορεί να έκανα και λάθος.

Ευχαριστώ και πάλι! Θα τραβήξω ένα βιντεάκι και καμιά φωτογραφία της αίθουσας το συντομότερο. Μια φωτογραφία που έχω πρόχειρη τώρα είναι αυτή αν και δεν βοηθάει πολύ

irida_iii1.jpg

Last edited:
φιλε μου,δεν εκανες λαθος για τον NEC,απλα δεν φανταζομουνα οτι βλεπατε μ'αυτον σε 5Χ5 οθονη απο δεκα μετρα!!!!!!!
Σημερα οπως θα ξερεις οι προβολεις προβαλουν σε 16/9,αν ομως βλεπετε σχεδον αποκλειστικα 4/3 τιθεται ενα θεμα.
Υπαρχει μια σειρα της Canon που λεγεται REALIS,εχουν αναλυση 1400Χ1050 και πολυ φως και απ'οτι εχω ακουσει ειναι ιδανικοι για 4/3 εικονα.Αν μπορει ο αντιπροσωπος να σας κανει καμμια επιδειξη καλο θα ειναι.

Κατα τ'αλλα, σχεδον οτι συγχρονο προβολεα HD παρεις θα βλεπετε πολυ καλυτερα απ' οτι με τον NEC και δεν χρειαζεται να δωσετε παρα πολλα χρηματα.Αν αποφασισεις να παρεις προβολεα 16/9 ειμαι βεβαιος οτι εδω θα βρεις παρα πολλες προτασεις.

Πολυ καλοι οι canon αλλα για την περιπτωση σου, θα σου προτεινα να κοιταξεις τον Sony VPL FE40. Εχει πολυ μεγαλο throw distance (24m), πολυ μεγαλη φωτεινοτητα (4000ansi), αναλυση 1400χ1050 και lens shift που οι canon δεν εχουν. Επισης κοστιζει αρκετα λιγοτερο απο αυτους, περιπου 1000 δολλαρια λιγοτερο απο το αντιστοιχο μοντελο της canon... Γυρω στα 5000 δολλαρια...
Αν δεν ηταν για σινεμα, θα μπορουσες να εχεις πολυ καλυτερες προτασεις σε 1080 DLP προβολεις, αλλα με το RBE μαλλον ειναι δυσκολο. Γι'αυτο και οι προτασεις που εχεις, ειναι σε LCD...

To μονο μειονεκτημα που βρισκω σε σχεση με τους Canon, ειναι η τιμη της λαμπας που ειναι σχεδον διπλασια, περιπου στα 600-650 ευρω... Αλλα νομιζω οτι αυτο δεν θα ειναι προβλημα...