Προβολέας - Καινούργιος VS Μεταχειρισμένος

20 June 2006
9,531
Θεσσαλονίκη
VS.jpg

Παρόλο που τον τελευταίο καιρό διανύουμε περίοδο οικονομικής ύφεσης, τις μερες των εορτών συμπεριφερόμαστε στα πορτοφόλια μας με χαλαρή διαθεση κανοντας αγορες που ανεβάζουν την ψυχολογία μας και που ταιριαζουν με το εορταστικό κλιμα.
Ετσι… και στην κατηγορία των τρελαμένων εραστών της μεγάλης οθονης ( οπου δυστυχώς ανήκουμε) οι παλιοι στον χώρο βρισκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρια για αντικατάσταση του παλιού προβολεα ,ενω οι νεοι εχοντας διαβάσει σελιδες επι σελίδων σε διαφορα sites αλλα και εχοντας παραβρεθεί σε παρουσιάσεις νεων μοντέλων, ετοιμάζονται να μπούνε στον χώρο αγοράζοντας τον πρώτο τους προβολέα.

Τα πράγματα όμως όπως γράφω παραπάνω οσον αφορά την οικονομία δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους κατάσταση και έχοντας αλλάξει πολλα τα τελευταία χρονια στην τιμολογιακή πολιτική των νεων μοντελων αλλα και με την συνεχή τροφοδότηση από τις εταιρείες με νεα προϊόντα , εχει δημιουργηθεί μια νεα αγορα.
Η αγορά των μεταχειρισμένων.

Η εξάπλωση της βιντεοπροβολής στην χωρα μας αλλα και η συνεχιζόμενη αντικατάσταση από του τρελαμένους του χωρου με νεα μοντέλα, εχει δημιουργήσει μια αρκετά μεγαλη αγορά μεταχειρισμένων προβολέων που εχει ωφελήσει σε μεγάλο ποσοστό του νεους υποψηφιους αγοραστές με μικρο βαλάντιο.
Κάνοντας μια μικρή βολτα στις αγγελίες διαδικτυακών τοπων που ασχολούνται με εικονα και ηχο ( καλη ωρα) παρατηρούμε πληθωρα περσινών και προπέρσινων μοντέλων που βγαινουν στο σφυρί για χαρη ενός καινούργιου που και αυτός με την σειρα του σύντομα θα εχει παρόμοια τυχη με τον προκάτοχο του.
Με την αγορα γεματη από ελαφρώς μεταχειρισμένα μηχανακια αλλα και λόγο της οικονομικής δυσχέρειας ,πολύ νεοι επίδοξοι αγοραστές , αντι να προβούν σε αγορα καινούργιου προβολεα προτιμουν την λυση του μεταχειρισμένου γλιτώνοντας ετσι πολλα χρήματα αλλα και αποφορτίζοντας του ιδιοκτήτες αυτων των προβολέων επιτρέποντας τους να συνεχίζουν την αναζήτηση για το διαφορετικό και το καλύτερο.
Η συνεχιζόμενη πτώση τιμων τα τελευταία χρονια εχει μεγαλώσει ακομα περισσότερο την διαθεσιμότητα των μεταχειρισμένων βιντεοπροβολέων όπως επισης και τις ευκαιρίες.
Οι τιμες είναι άκρως δελεαστικές καθως με κοστος από 500 εως 1000 ευρω εχουμε την δυνατοτητα να βρουμε βιντεοπροβολεις που ανήκουν στην μεσαία κατηγορία και που καινούργιοι θα κόστιζαν τα διπλα χρήματα.
Η γιγάντωση αυτης της αγορας εχει φερει ακομα και τους παραδοσιακούς κυνηγούς νεων μοντέλων να κοιτούν με θετικο ματι την αγορα μεταχειρισμένου , καθως με αυτό τον τροπο επιτέλους κανουν λιγη οικονομία.
Μεσα σε ολα αυτά οι πωλήσεις των νεων μοντέλων είναι πολύ πιθανόν να πέσουν σε κρίση, κατι που για να πουμε και του στραβου το δικιο σε μεγαλο ποσοστό ευθύνη φέρουν οι ιδιοι οι κατασκευαστές που έχουν κατακλύσει την αγορα με πολλά νεα μοντελα σε σύντομο χρονικό διαστημα.

Από όλα παραπανω το ερωτημα που βγαινει είναι πολύ απλο και επικαιρο καθως πολύ από μας ( μεσα και εγω) αυτές τις μερες σκεφτόμαστε να προβούμε σε αντικατάσταση του προβολεα μας η ακομα και σε αγορα νεου για πρώτη φορα.

Εσεις τι θα κάνατε και σε ποια κατηγορια καταναλωτών ανήκετε;;
Σε αυτους που θα παραμείνουν με τον προπέρσινο-περσινό προβολεα;;
Σε αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει παρα μονο το καινούργιο μεσα στην ζελατίνα…
η σε αυτους που με σύνεση και κάνοντας οικονομία θα επέλεγαν την ευκαιρία του μεταχειρισμένου;

Ανδρεα, πολυ ωραιο θεμα!
Θεωρω πολυ εξυπνη κινηση το να ειναι καποιος ενα βημα πισω απο την τρεχουσα τεχνολογια αιχμης, με τεραστιο χρηματικο οφελος αφου αγοραζει σημερα σε εξαιρετικη τιμη top προβολεις της προηγουμενης χρονιας...
Πχ. εκανε πολυ καλη κινηση ο φιλος μας ο Lepton που αγορασε τον JVC HD-100 του Συριου (ο οποιος δεν μπορεσε να αντισταθει τον νεο HD 750..).
Εγω αν και "κολάστηκα" με τον νεο JVC, για φετος, θα παραμεινω με το σετακι HD-1/Lumagen και θα περιμενω την επομενη γενια...

Γενικά και εγώ προτιμώ "ζελατίνα", αλλά ο 350 που είχα βάλει στο μάτι μάλλον (*) θα έβγαινε ψηλότερα από τα χρήματα που τελικά έδωσα, και που ήδη ζορίστηκα να διαθέσω. Αλλά η διαφορά τιμή σε σχέση με την αρχική σε (θεωρητικά) τρέχον μοντέλο ήταν πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Επιπλέον, ευελπιστώ το συγκεκριμένο να είναι μηχάνημα που θα μου κάνει παρέα πολλά χρόνια και εξηγώ γιατί:

1. H ανάλυση - το βασικότερο χαρακτηριστικό ενός προβολέα - ήδη είναι στο όριο που διακρίνουμε από τις συνήθεις (για εμάς ;)) αποστάσεις θέασης. Μέσα στο σπίτι μας, δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι καλύτερο. Η δουλειά τώρα πρέπει να γίνει στην κινηματογράφηση και τα transfer.

2. To μαύρο του και γενικότερα η οπτική απόδοσή του είναι επίσης πολύ καλή με τα δικά μου μέτρα. Για να σκεφτώ να ξαναβάλω το χέρι στην τσέπη για περαιτέρω βελτίωση, θα πρέπει να μιλάμε για τιμές κάτω του χιλιάρικου. Άρα για πολλά χρόνια μετά και αν...

3. Η τεχνολογία πλέον αρχίζει και στρέφεται στην επεξεργασία της εικόνας πριν αυτή φτάσει στο panel, βλέπε motion flow. Έτσι, λοιπόν, μπορώ να υποθέσω ότι τα άλματα των επόμενων χρόνων θα μπορώ να τα παρακολουθήσω (αν το θεωρήσω σκόπιμο) με εξωτερικούς επεξεργαστές.

Αν λοιπόν το μηχάνημα έχει την ίδια αξιοπιστία με τον προϊστορικό Infocus μου, νομίζω ότι θα μου κάνει παρέα για ακόμα περισσότερα χρόνια.

(*) "Μάλλον", γιατί η εδώ αντιπροσωπεία είναι incommunicado και τα όποια συμπεράσματα έρχονται από sites του εξωτερικού.

Εγώ είμαι από αυτούς που προτιμούν μεταχειρισμένο.
Ειδικά αγοράζοντας από μέλη του forum που ξέρω πόσο καλά περιποιούνται και συμπεριφέρονται στα μηχανήματα τους.
Με αυτό τον τρόπο κάνω και πιο εύκολα την αναβάθμιση, γιατί δεν έχω δώσει ένα σωρό λεφτά, οπότε λέω χαλάλι.
Με την συχνότητα μάλιστα που βγαίνουν τα νέα μοντέλα είναι κρίμα να δώσω ένα μεγάλο ποσό και μέσα σε ένα χρόνο να φαντάζει αντίκα, τρόπος του λέγειν.

Τελικα η υπομονή είναι αρετή…
Το κερδος από την αγορά ενός μεταχειρισμένου προβολεα αλλα ακομα και η αναμονή για τη αγορα ενός καινούργιου αφου εχει πέσει σημαντικά η αρχικη τιμη, είναι αρκετα μεγαλο και μπορει να φτασει μεχρι το 30%.
Είναι να μην το σκέφτεσαι;

Αν έχεις το Μπάμπη κολλητό, δε χρειάζεσαι καινούργιο προβολέα ποτέ. Τα πάντα στη μισή τιμή. Για τους υπόλοιπους θέλει προσοχή η αγορά μεταχειρισμένου. Η πείρα μου λέει μακριά από LCD καθώς ο καπνός και η θερμοκρασία σε πολύωρη χρήση καταστρέφουν τα πάνελ (κιτρινίζουν) ενώ η σκόνη είναι μόνιμος βραχνάς. Σε DLP μόνο ο τροχός μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα, στα LCOS προσοχή στον καπνό.