Προβολέας σε εξωτερικό χώρο

rigo1981

New member
27 January 2009
11
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε για προβολέα με χρήση κυρίως σε εξωτερικό χώρο. Ο άνθρωπος ο οποίος ενδιαφέρεται έχει μια ταράτσα στο κολωνάκι με πιάτο όλη την Αθήνα και ενδιαφέρεται για κάτι σαν πριβέ καλοκαιρινό κινηματογράφο. Με ρώτησε λοιπόν αν μπορεί να βρει κατι μέχρι τα 1500 ευρώ. Η ερώτηση είναι πολύ γενική, αλλά είπα να την υποβάλλω όσο θα ψάχνω στο site. Αναμένω κάποιες γενικές κατευθύνσεις. Ευχαριστώ πολύ.

Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κατηγορία προβολέων εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, οπότε πάμε στα πιο βασικά. Τι προτιμά να βλέπει, ταινίες ή μπαλίτσα? Απόσταση θέασης? Ίντσες πανιού? Κάδρο 16:9, 2,35:1?? Πηγή? Μέγεθος χώρου? Απόσταση θέσης προβολέα-πανιού? Κάποια προτίμηση σε προβολικό, LCD, DLP, SXRD???

Επειδή όπως είπε κι ο Γιάννης δεν υπάρχει ειδική κατηγορία προβολέων εξωτερικού χώρου (κι αν υπάρχει θα'ναι πολύ εξειδικευμένα μηχανήματα όχι για τη δουλειά που τα θέλεις), νομίζω το βασικότερο για έναν προβολέα που θα χρησιμοποιηθεί έξω είναι η ΜΕΓΑΛΗ φωτεινότητα.... Έξω δε θα μπορέσεις ποτέ ούτε καν να πλησιάσεις συνθήκες συσκότισης, ειδικά δε όταν είσαι στο κέντρο της Αθήνας...

Εάν δεν είχα την πιο κάτω εμπειρία πρόσφατα, θα σου πρότεινα να πας σε κάποιον προβολέα Data κερδίζοντας μεν σε φωτεινότητα, αλλά θυσιάζοντας πολλά σε ποιότητα εικόνας.

Είχα φέρει το προηγούμενο Σ/Κ από τη δουλειά έναν Optoma HD800XLV (Home Cinema προβολέας με αρκετή φωτεινότητα) με σκοπό να δοκιμάσω ένα Blu Ray player που αγόρασα τώρα τελευταία, αλλά και με σκοπό να του "βγάλω τα μάτια". Άλλωστε πόσες ώρες να γράψει κανείς στη λάμπα σε δυο μέρες.

Την Κυριακή το βράδυ και αφού είχα τελειώσει τις δοκιμές, μου ήρθε μια τρελή ιδέα. Απέναντι από το διαμέρισμά μου, σε απόσταση 50-60 μέτρων υπάρχει ο πλαϊνός τοίχος μιας 7όροφης πολυκατοικίας. Ευτυχώς δεν έχουν χτίσει ακόμα απέναντι από εμένα.

Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν παράνομο αυτό που έκανα, αλλά ο πειρασμός ήταν μεγάλος.
Τον έστησα λοιπόν στο μπαλκόνι (στην αρχή δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα τίποτα αφού η απόσταση είναι τεράστια).
Ήταν κατά τις 10 το βράδυ, υπήρχε μια σχετική φασαρία στη γειτονιά, κόσμος στα μπαλκόνια κλπ.
Φόρτωσα κάτι Demo δισκάκια blu-ray και άναψα τον προβολέα. Οι εικόνες με καταρράκτες, λουλούδια, πυροτεχνήματα, χορευτές άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη.
Η εικόνα ήταν αρκετά έως πολύ σκοτεινή αλλά ολοκάθαρα διακριτή, και το focus δούλευε μια χαρά, απλά η εικόνα περίσσευε αρκετά δεξιά και αριστερά της πολυκατοικίας.
Περιττό να πω πως σχεδόν αμέσως με τις πρώτες εικόνες, έπεσε ησυχία στα γύρω σπίτια και ακούστηκαν τα πρώτα Ωωωω!

Το τράβηξα 10 λεπτά (μετά ντράπηκα είναι αλήθεια και το σταμάτησα) αλλά τουλάχιστον κατάλαβα ότι πλέον ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις - τι να πω τώρα η εικόνα πρέπει να ήταν αρκετές εκατοντάδες ίντσες - οι σύγχρονοι προβολείς Home Cinema και ιδίως τα μοντέλα με υψηλή φωτεινότητα καλύπτουν άνετα ένα εξωτερικό χώρο, αρκεί να μην περιμένουμε εικόνα επιπέδου αναφοράς.
Φαντάζομαι ότι αν στην περίπτωση που περιέγραψα πιο πάνω υπήρξε εικόνα στα 50-60 μέτρα (έστω πολύ σκοτεινή), σε χώρους με απόσταση προβολής γύρω στα δέκα με δώδεκα μέτρα, είναι εφικτό να πάρουμε εικόνα αποδεκτή.

Λέω να το ξανακάνω και να τραβήξω και φωτογραφίες... -bye-

Last edited:
Παιδια καμια προταση για προβολεα με μεγαλη φωτεινοτητα?
αν γινεται λιγο πιο φτηνο budget απο τα 1500 που ειπε ο φιλος που ανοιξε το νημα
κυριως για ταινιες και καμια μπαλιτσα
ευχαριστω

Απάντηση: Re: Προβολέας σε εξωτερικό χώρο

Παιδια καμια προταση για προβολεα με μεγαλη φωτεινοτητα?
αν γινεται λιγο πιο φτηνο budget απο τα 1500 που ειπε ο φιλος που ανοιξε το νημα
κυριως για ταινιες και καμια μπαλιτσα
ευχαριστω

http://www.skroutz.gr/s/30574/Panasonic-PT-AX200E.html

http://www.skroutz.gr/s/33220/Optoma-Themescene-HD65.html

http://www.skroutz.gr/s/48892/Infocus-Play-Big-X10.html

http://www.skroutz.gr/s/52844/Infocus-X9.html

Απάντηση: Re: Προβολέας σε εξωτερικό χώρο

σουπερ ευχαριστω φιλε-bye-
να υποθεσω οτι ο πρωτος και ο τελευταιος πρεπει να ειναι οι πιο καταλληλοι λογω υψηλοτερης φωτεινότητας ετσι δεν ειναι?

Μην παίρνεις τοις μετρητοίς τα νούμερα φωτεινότητας διότι είναι απλά ονομαστικά. Πάντως, οι συγκεκριμένοι είναι, όντως, πολύ φωτεινοί προβολείς. Οι Infocus γενικά σαν πολιτική δίνουν έμφαση στο φως. Όσο γι' αυτό που ρωτάς, ο Πανασόνικ είναι μηχάνημα σχεδόν διετίας, αν δεν κάνω λάθος, ενώ οι άλλοι τρεις είναι αρκετά πιο νέοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα της εικόνας. Ο καλύτερος από τους 4 είναι ο Χ10, αλλά και ο πιο ακριβός καθότι πιο φρέσκος, είναι επίσης και 1080 ανάλυσης. Aν θέλεις τη γνώμη μου, θα έβλεπα και τους 4 και θα αποφάσιζα αν δικαιολογούνται τα παραπάνω χρήματα που ζητάει ο καθένας, σύμφωνα με το προσωπικό-υποκειμενικό μου value for money.-bye--bye-

Στην περιπτωση σου θα αγοραζα Panasonic AX200
Σε torch mode βγαζει απειρο φως