ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

vlkr

Senior Member
21 August 2010
329
Τα ρυθμιστικα τονικότητας και ο τηλεχειρισμός επηρεάζει τη ποιότητα ενός προενισχυτή;Και γενικώς το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα;

Σε γενικές γραμμές όλα επηρεάζουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Όσο λιγότερο πείραγμα στο σήμα,τόσο το καλύτερο.

Η ρύθμιση των τόνων έχει μεγάλη επήρεια στον ήχο,ειδικά όταν ξεφεύγεις και αλλοιώνεται σε τραγικά επίπεδα ο ήχος.

Αν εννοείς από τα εξαρτήματα για την ρύθμιση έντασης με τηλεχειρισμό,και των τόνων,εξαρτάται από την ποιότητα στο σύστημα που έχει ο κάθε προενισχυτής/ενισχυτής,άλλα ηλεκτρονικά ποτενσιόμετρα/ψηφιακά συστήματα ρυθμίσεων ακούγονται καλύτερα από άλλα,και σε αναλογικά τα ίδια,αλλά όπως προανέφερα όσο το λιγότερο πείραγμα στο σήμα,τόσο το καλύτερο.

Δεν έχουμε δει και λίγες φορές ποτενσιόμετρα να παραμορφώνουν...

Οπότε και μόνο η ύπαρξη ρυθμιστικών τονικότητας επηρεάζει τον ήχο,ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιούμε και είναι στο 0.Δηλαδή αν πάρουμε ένα προενισχυτή και τον κατασκευάσουμε ξανά με ακριβώς τα ίδια υλικά αλλά χωρίς τα ρυθμιστικά και το τηλεχειρισμο,θα αποδώσει καλύτερα;

Εξαρτάται από το αν το κύκλωμα είναι μονίμως στο σήμα ή στη θέση 0 παρακάμπτεται. Εγώ δεν νομίζω ότι τα ρυθμιστικά τονικότητας έχουν κάποια αξία απλά γιατί είναι υλοποιημένα λάθος. Το μόνο σωστό κύκλωμα είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Quad (shelf/tilt). Αντίθετα θεωρώ απαραίτητο το balance (με πολύ μικρή ρύθμιση), γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ποτενσιόμετρο να μην χάνει λίγο σε ακρίβεια σε όλη τη διαδρομή του.

Και αν μιλάμε για οικονομικό προενισχυτη που συναρμολογείται στη κίνα,πχ vincent,θα δίνατε βάση στο αν έχει τις παραπάνω ευκολίες ή όχι;

Εμένα η γνώμη μου είναι ότι ασχέτως τι έχει πάνω,πρέπει να κοιτάμε πως παίζει σε σύγκριση σε άλλα της τιμής και μόνο.

Αν παίζει καλά σε σύγκριση τα άλλα,παίζει ως έχει,και 100 ποτενσιόμετρα να έχει,αν παίζει.... Παίζει. ;)

Και αν μιλάμε για οικονομικό προενισχυτη που συναρμολογείται στη κίνα,πχ vincent,θα δίνατε βάση στο αν έχει τις παραπάνω ευκολίες ή όχι;

στο sv129 που εχω, οταν ενεργοποιω τα ρυθμιστικα (στη θεση 0 εννοειται) χανει λιγο σε ογκο και 'ατακα'.
χωρις να εχω ακουσει ολα τα μηχανηματα που υπαρχουν, ειμαι της γνωμης οτι ειδικα σε 'φθηνες' υλοποιησεις τα ρυθμιστικα τονικοτητας πρεπει να αποφευγονται