Προενισχύτριες λυχνίες και gain

monad

AVClub Addicted Member
2 April 2008
1,541
Έχω έναν primaluna prologue two. Έιναι push pull και φοράει 2 x 12ax7, 2 x 12au7 και 4 x kt88.
Είχα συζητήσει αρκετές φορές με τον συγχωρεμένο τον Μιχάλη, για τροποποιήσεις, δεν τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση.
Ως προς τις 4 λυχνίες του τελικού σταδίου, είχα καταλήξει από καιρό σε 6550 και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Με τις προενισχύτριες όμως δεν είχα καταλήξει κάπου, και απλά είχα αντικαταστήσει τις κινέζικες με philips. Στο πρώτο στάδιο, είχα βάλει τις 5751 που έχουν λιγότερο gain, γισ την ακρίβεια 70% της 12ax7 και είχα παρατηρήσει αισθητή διαφορά.
Σήμερα, μου ήρθε ξαφνικά η ιδέα, να βρω λάμπα με ακόμη μικρότερο gain προκειμένου να δίνω περισσότερο ρεύμα στα ηχεία στην ίδια στάθμη ακρόασης. Ψάχνοντας βρήκα όλη την οικογένεια 12ax7 και τα ποσοστά gain τους. Η πιο αδύναμη, είναι η 12au7 αυτή δηλαδή που φοράει στο 2ο στάδιο προενίχυσης με μόλις 19& gain της 12ax7.
Πριν παραγγείλω λυχνίες, σκέφτηκα να κάνω τη δοκιμή με τις κινέζικες 12au7 που είχα.
Έτσι έστησα τον ενισχυτή με 4 χ 12au7 στο στάδιο της προενίσχυσης και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό!
Και ρωτάω,
1. στέκουν όλα αυτά που περιγράφω παραπάνω?
2. κινδυνεύει από κατι ο ενισχυτής με αυτό το setup?
3, κινδυνεύουν οι λυχνίες με αυτό το setup?

Επαναλαμβάνω, ότι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσικά ανώτερο και συγκεκριμένα στο διαχωρσμό των οργάνων και στην καθαρότητα. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά?

Eαν ηταν να γινει κατι θα ειχε γινει στην αλλαγη .Εφοσον δουλεψε δεν νομιζω να υπαρξει προβλημα στη συνεχεια.Moυ βαζεις ιδεες.Έχω τον One και θα δοκιμασω να δω διαφορες.Ελπιζω να μην ακουσω μονο μπαμ και τιποτα αλλο.

περιμένω εντυπώσεις...
πάντως να αναφέρω για την ιστορία, ότι είχα "περισευούμενη" στάθμη ακρόασης και οτι ακόμη και τώρα που έχω χάσει gain, η ένταση είναι υπέραρκετή.

Σήμερα, μου ήρθε ξαφνικά η ιδέα, να βρω λάμπα με ακόμη μικρότερο gain προκειμένου να δίνω περισσότερο ρεύμα στα ηχεία στην ίδια στάθμη ακρόασης.

Ουδεμία σχέση μεταξύ τους.

αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησα το νήμα, να με διαφωτίσετε με βάση τα δεδομένα που αναφέρω αλλα διακρίνω λακωνικότητα στην απάντηση.

κάποιος πρόθυμος να μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί μας? ο κος Κόγιας είναι φειδωλός στη διαρροή πληροφοριών και γνώσης.

Βαζοντας στη θεση μιας λυχνιας καποια αλλη με διαφορετικα χαρακτηριστηκα δεν ειναι μονον το αποτελεμα που ακους που κατα συμτωση μπορει να σου αρεσει,πρεπει να [ματσαρεις]και τα περιφερειακα τηςεξαρτηματα για να λειτουργεισει στις προδιαγραφες της.

δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση τι θα πρότεινες, να "ματσάρω" με τις 12AU7?

η διαφορά του ενισχυτή πριν και μετά, είναι χαοτική. τίποτα από όσα έχω κάνει στο σύστημα μου ποτέ, δεν είχε τόση διαφορά. είμαι σίγουρος ότι έχει να κάνει με το κατά πολύ μικρότερο gain της 12au7 σε σύγκριση με την 12ax7 αλλά δεν μπορω να το αιτιολογήσω τεχνικά. εκεί είναι που θέλω κάποιος να βοηθήσει.

Τωρα τι αλλο να πω θα μπορουσες να βρεις καποιο RADIO TUBES εκει υπαρχουν για ολες αυτες τις λαμπες υποδειγματα συνδεσης ακρως αξιοπιστα με ολα τα συνοδα, θα δεις οτι δεν εχει καμια σχεση η μια με την αλλη.