προγραμμα που να εμφανιζει το gain

gianniskops

New member
20 April 2009
8
βολος-λαρισα
Στο παρακάτω άρθρο (http://www.dvxuser.com/jason/hv20/) ,ο συντακτης βείσκει τις καλυτερες αναλογιες ταχυτητας κλειστρου-διαφραγματος-εκθεσης για την hv20, έτσι ωστε να πετυχει το λιγοτερο δυνατο gain(ηλεκτρονικό θόρυβο).Τα αποτελέσματα του σε gain τα βλέπει κανοντας playback σε μια Sony FX1.
Μηπως γνωρίζει κανεις αμα υπαρχει καποιο προγραμμα που να δείχνει πόσο gain εχει ενα footage?

Ευχαριστω

Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα. Μήπως εννοείς grain που είναι ο κόκκος; Γιατί το gain ή αλλιώς απολαβή δεν είναι ηλεκτρονικός θόρυβος.

Ο φίλος gianniskops μάλλον θα εννοεί τον θόρυβο που προκύπτει όταν ανεβάσουμε πολύ το gain, Photis -bye-.

Στις consumer βιντεοκάμερες που δεν έχουν χειροκίνητη ρύθμιση του gain ή δυνατότητα απενεργοποίησής του, ο μόνος τρόπος υποτυπωδούς ελέγχου είναι κατά την λήψη, βάζοντας την "έκθεση" πιο χαμηλά, αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα από πλευράς φωτεινότητας και, εάν η κάμερα διαθέτει δυνατότητα live view του data code, μπορούμε να βλέπουμε και την τιμή του (αλλά δεν μπορούμε να την ελέγξουμε με ακρίβεια).

καταρχήν ευχαριστω και τους δυο σας,
φιλε photis:
στην τριτη παραγραφο λέει:

If you put the camera in Aperture Priority mode (also called “Av”), you can manually dial in the aperture you want to use, but the camera will decide what shutter speed and what level of neutral density filter to employ......... ......................................................................................................
...... the camera will then change the aperture and neutral density filter as it sees fit, and (worse) it can start putting automatic electronic gain into your image, without you even knowing! And when it adds gain, it can add a lot of gain, up to 27dB of gain. The result is a surprisingly noisy, grainy picture, not at all what you’d want when you set out to capture 24fps 1080 high-def footage!

με τα λίγα που ξέρω gain ειναι ο ηλεκτρονικός θόρυβος(γι αυτό το μετραμε σε db) που οφείλεται στην αυξηση της ευαισθησίας του σενσορα, με αποτελεσμα ενα χονδρόκοκκο(grainy) footage.(αμα κανω καπου λάθως ας με διορθώσει καποιος)

φιλε JL,
η hv20(hv30) υποστιριζει εμφανιση του data code,αλλα εμφανίζει μόνο ταχυτητα κλείστρου,διαφραγμα και επειδη δεν εχω προσβαση σε καποια prosumer καμερα που να κανει display και το gain

Ξαναρωτάω λοιπον υπαρχει καποιος άλλος τρόπος να δω το gain?
πχ καποιο προγραμμα?

Το gain, όπως έχει ήδη αναφέρει ο Photis, είναι η απολαβή ή κέρδος.

Αυτό που κάνει σε γενικές γραμμές, είναι η ενίσχυση του σήματος του αισθητήρα, με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να πάρουμε πιο φωτεινή εικόνα. Είναι πολύ χρήσιμο όταν δεν έχουμε φωτισμό, ειδικά για τις consumer βιντεοκάμερες με τους μικροσκοπικούς αισθητήρες τους και τους σκοτεινούς φακούς τους, αλλά αν το παρακάνουμε, ξεπλένονται τα χρώματα και η εικόνα γεμίζει κόκκο.

Το data code έχει και δεύτερη "σελίδα" όπου φαίνεται η τιμή του gain, ψάξε πως θα την εμφανίσεις στην βιντεοκάμερά σου...

φιλε JL δεν υπαρχει αλλη σελίδα

For those who want to experiment on their own, how did I find this data? It’s true that the camera won’t tell you what the iris or the shutter is while shooting, and that’s really unfortunate. However, it will tell you both of them when you play the footage back. Turn on the Data Code display in playback, and the lower right corner of the screen will show you the iris and shutter speed that you shot at. So I recorded each of the settings on the EXP scale, from –11 to +11, and in playback I was able to use the Data Code to determine what the shutter and iris were. The gain, however, is a different story. The HV20 just plain won’t display the gain information

Τι να σου πω φίλε gianniskops, δυστυχώς δεν το ξέρω το μηχανάκι σου για να σε βοηθήσω περισσότερο, αλλά μου φαίνεται περίεργο...

Στο miniDV, ορίζεται από τις προδιαγραφές να εγγράφεται στο data code και το gain και το δείχνουν και οι κάμερες των 200 ευρώ. Να έχει αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα από το HDV, μου φαίνεται περίεργο. Μήπως, απλώς δεν το δείχνει σε live view;

σε live view δεν δειχνει τιποτα ουτως η άλλως,(εκτος αν πατησεις το μπουτόν photo για να τραβήξεις φωτογραφία)
display camera data επιλογή εχει μόνο στο playback.

JL ξερεις αν με το avid πχ, η καποιο προγραμμα επεξεργασίας μπορεις να δεις το gain?

Έκανα το τεστ που λεει ο τύπος και όντως δουλεύει. Βέβαια το gain της οθόνης του κινητού μου είναι μικρότερο από το N93 που χρησιμοποίησε ο φίλος, αλλά η δουλειά έγινε. Γiα τους παλιούς του αθλήματος το Exposure lock ίσως να θυμίζει τα κόλπα που κάναμε με τις Super8 κάμερες της Canon 514XLS, χρησιμοποιώντας το λαστιχάκι πάνω στο boom shue. Πήγα πολλά χρόνια πίσω...

Last edited:
@ gianniskops:
Αυτό που μπορείς να μετρήσεις με software είναι το ποσοστό του ηλεκτρονικού θορύβου. Από εκεί μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα για το πόσα dB είναι το gain στην HV20. Δεν ξέρω συγκεκριμένο πρόγραμμα που το κάνει αλλά στο matlab θυμάμαι ότι υπάρχει τέτοια μέτρηση.

ΜΙα δεύτερη επιλογή θα μπορούσε να είναι τα metadata που γράφονται μαζί με το clip. Εκεί υπάρχει επιλογή σε editing software να τα εμφανίσεις (το premiere CS4 το κάνει σίγουρα).

Last edited:
με τα λίγα που ξέρω gain ειναι ο ηλεκτρονικός θόρυβος(γι αυτό το μετραμε σε db) που οφείλεται στην αυξηση της ευαισθησίας του σενσορα, με αποτελεσμα ενα χονδρόκοκκο(grainy) footage.(αμα κανω καπου λάθως ας με διορθώσει καποιος)

Ως gain στην ηλεκτρονική ορίζεται η απολαβή. Η απολαβή λοιπόν είναι πολύ χοντρικά η μονάδα μέτρησης στην έξοδο προς την μονάδα μέτρησης στην είσοδο ενός κυκλωματος (όπου μονάδα μέτρησης μπορείς να βάλεις ένταση, τάση, ισχύ ότι θες). Αν σε αυτήν την εξίσωση βάλεις και συγκεκριμένους λογαρίθμους τότε προκύπτει η γραμμική κλίμακα των dB και όλες οι υπόλοιπες υποκλίμακες που έχουν να κάνουν με το τι μεγέθη χρησιμοποιείς στο κλάσμα. Αν θυμάμαι καλά όταν το μέγεθος είναι η τάση, 3dB σημαίνει διπλασιασμό της τάσης στην έξοδο του κυκλώματος.

Στο video και την ψηφιακή φωτογραφία η απολαβή εκφράζει την ευαισθησία του σένσορα. Κάτι σαν την ευαισθησία του φιλμ που μετράμε σε ASA. Όπως συμβαίνει και στο film έτσι και στα ηλεκτρονικά μέσα απεικόνησης, αύξηση στην ευαισθησία συνεπάγεται και αύξηση στον θόρυβο. Αυτό βέβαια δεν έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα μιας και υπάρχουν σένσορες και σένσορες. Επίσης είναι μεγάλη η μείωση του θορύβου στους CMOS σένσορες σε σχέση με τα CCD λόγω διαφοράς στην φιλοσοφία σχεδίασης των προενισχυτών σήματος για το κάθε pixel (στα CMOS έχουν τοποθετηθεί εσωτερικά στον sensor μειώνοντας έτσι τον θόρυβο λόγω RC). Οπότε για να το πούμε ορθότερα, αύξηση του gain συνεπάγεται αύξηση του θορύβου.

Photis ευχαριστώ,
και το ποσοστό χρήσιμο είναι,αλλα το matlab δεν το θυμαμαι και φοβαμαι να το ξαναπιάσω.
Θα το ψαξω με τα metadata που μου είπες στο Avid Media Composer, γιατι με αυτό λεω να αρχισω να δουλεύω