Project 'Projectορας'!

vman

Senior Member
15 September 2012
697
Γεια σας φίλοι,

ξεκινάω τη διερεύνηση του project 'projectορας'.
Αφού είδα τηλεοράσεις σε διάφορα μεγέθη κατάλαβα ότι όσο πιο μεγάλη τόσο πιο πολύ πλησιάζεις την αίσθηση του κινηματογράφου αλλά πάνω από τις 50-55 ίντσες το κόστος ξεφεύγει πολύ.
Στο σχέδιο που επισυνάπτω βλέπετε το χώρο. Ο τοίχος που κάνει εξοχή και μήκους 2.3 m νομίζω ότι προσφέρεται για προβολή. Στο μυαλό μου έχω να μη βάλω πανί αλλά κατευθείαν στον τοίχο, και είμαι διατεθειμένος να κάνω και βαψίματα και ότι άλλο χρειάζεται.
Από την απέναντι μεριά που θα μπει ο προβολέας υπάρχει ένας περιορισμός καθώς υπάρχει πίνακας (που δεν μπορεί να φύγει
601.gif
). Το ύψος του χώρου είναι περίπου 2.9 m και η πάνω πλευρά του πίνακα από το ταβάνι περίπου 85 cm.

Μπορείτε να με κατευθύνετε σιγά σιγά προς τη σωστή επιλογή;

Η χρήση θα είναι για ταινίες από media player κυρίως, hd, αδιάφορο το 3D.
Επιθυμητό το τηλεοπτικό σήμα για κανένα ματσάκι, αθλητικό γεγονός, φαντάζομαι θα χρειαστεί δέκτης για αυτό. Οι αποκωδικοποιητές κάνουν αυτή τη δουλειά ή θέλει κάτι περισσότερο;

Θα υπάρχει ένας AVR στο χώρο για ήχο 3.1 ίσως αργότερα να πάμε και στο 5.1.

Δεκτές και αξιόλογες προτάσεις σε μεταχειρισμένα μηχανήματα, αλλά εδώ θα ήθελα την εμπειρία σας για το τι να προσέξω.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν!
614.gif

Attachments

• hc.jpg
    hc.jpg
    19.5 KB · Views: 257
κάποιες ερωτήσεις

1) budget???
2) για την τοποθέτηση προφανώς σκέφτεσαι ο προβολέας να είναι πάνω από τον πίνακα σωστά?? εννοώ στα 85 cm μεταξύ της πάνω πλευράς του πίνακα και του ταβανιού.

όπως βλέπω τη διάσταση του τοίχου μπορείς να ανοίξεις 100 ίντσες περίπου.

ναι οι αποδικωποιητές κάνουν για αυτή τη δουλειά

1) Ιδανικά για αρχή περίπου στα 1000 ευρώ, αλλά να μην μας περιορίσει στην κουβέντα αυτό από την άποψη ότι αν δεν γίνεται η δουλειά σε αυτά τα λεφτά και πρέπει να πάμε παραπάνω ας το ξέρω να το προγραμματίσω για αργότερα τουλάχιστον.
2) Ναι για πάνω από τον πίνακα το σκέφτομαι, οπότε μάλλον θέλω αυτη τη λειτουργία που λέγεται shift, σωστά; Τώρα μόλις έπαιζα στο site της BenQ αλλά δεν έχω επιλογή να φιξάρω τη θέση του προβολέα σε ύψος και να δω τι οθόνη βγαίνει και σε τι ύψος με το shift???

Για να μην αφήσω σκιές στο μυαλό μου, οι αποκωδικοποιητές των 35 ευρώ mpeg4 αν συνδεθούν σε ένα AVR από εκεί μπορώ να δρομολογήσω τηλεοπτικό σήμα στον προβολέα;

Θα αφήσω τους guru να σου απαντήσουν καλύτερα, από μένα μόνο μια συμβουλή:

Εφόσον είσαι πρωτάρης στη μεγάλη εικόνα, θα ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ ο,τι κι αν αγοράσεις. Θα σε εντυπωσιάσει τόσο, που θα τον λιώσεις στις προβολές, κάνοντας την απόλυτη απόσβεση. Γι'αυτό, για μένα, ακόμα και ένας παλαιάς κοπής 720p θα σε ικανοποιούσε αφάνταστα. Και μ'αυτόν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με αρκετά κάτω από χιλιάρικο, και πολύ ποιοτικά αποτελέσματα. Και όταν τον λιώσεις , τον φτάσεις στις 1000 ώρες και αρχίσεις να ψάχνεσαι για λαμπα κλπ... τότε θα ξερεις ακριβως τι θες... και θα μπορείς να κάνεις ίσως μια καλύτερη επένδυση. Για μένα, οι χιλιες ωρες ακομα δεν εχουν φτασει μετα απο κοντά 5-6 χρόνια ΑΤΕΛΕΙΩΤΩΝ προβολων και μαγικων στιγμων με παρεα, με γυναικα, ή και μόνος.

Have fun!

Hehe... απλά το κακό με ένα τόσο δυνατό team "εμπειρογνωμώνων" στο χώρο, είναι ότι ο καθένας θα σου προτείνει αυτά που τον ικανοποιούν, όπως είναι απόλυτα λογικό. Όμως άλλο πράγμα ικανοποιεί τον πρωτάρη και άλλο τον βετεράνο. Θυμάμαι πχ τότε, πριν χρόνια, στην πρώτη μου προβολή στο κατάστημα, παρακολούθησα σήμα DVD και όχι και κάνα ιδιαίτερης ποιότητας, και είχε κρεμάσει το σαγόνι μου με έναν ταπεινό Benq που ΤΟΤΕ έκανε ένα 500άρικο... (και πολύ πιο κάτω μεταχειρισμένος). Αντιθέτως, πριν λίγο καιρό που ήμουν στο σπίτι ενός φίλου που μόλις αγόρασε την τελευταία ναυαρχίδα της Panasonic, ήμουν όλο σχόλια για τις ρυθμίσεις του, την εικόνα του, κλπ κλπ, ακριβώς επειδή πλέον δε "θαμπώνομαι", έχω συνηθίσει, και αντί για το δέος, βλέπω πιο αντικειμενικά. Αλλά πέρασε τόσος καιρός.

Για μένα, το μοναδικό που πρέπει να κοιτάξεις αυτή τη στιγμή με προσοχή, είναι το περίφημο Rainbow effect (το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο έχει καταπολεμηθεί πλήρως μέχρι σήμερα). Αυτό ήταν το μόνο ενοχλητικό που παρατήρησα τότε στον Benq (και ο λόγος που δεν τον αγόρασα), και είτε το βλέπεις, είτε όχι, είναι ανάλογα τον άνθρωπο (έχουν χυθεί τόνοι μελάνι εδώ μέσα και αλλού περί του θέματος).

Πάντως το βέβαιο είναι ότι δε θα μετανιώσεις για την επιλογή σου να πας σε πανί. Εκτός αν είσαι ιδιαίτερα τηλεορασόβιος, οπότε θα σου λείψει πράγματι η ευκολία του να πατάς ένα κουμπάκι και να βλέπεις, χωρίς να χρειάζεται να κλείνεις πατζούρια κλπ. Για μένα ομως πάντα η ταινία ήταν ιεροτελεστία!

Εγκρίνω αυτό που λέει ο Μαέστρο, εγώ με ένα καλό λίγο παλιότερο 720p προβολέα πορεύομαι.
Ότι και να λέμε, το μέγεθος αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την παρακολούθηση μιας ταινίας.
Τα χίλια ευρώ σου δίνουν αξιοπρεπείς επιλογές σήμερα, και ίσως και με λιγότερα να μείνεις ευχαριστημένος για τα πρώτα 1-2 χρόνια.
Είναι άπειρα τα θετικά της προβολής, θα τα ανακαλύψεις, εμείς νομίζω πως πρέπει να επισημάνουμε τα "προβλήματα" που θα πρέπει να έχεις υπόψιν.

Ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι η συσκότιση του χώρου. Αν και τα καινούρια μοντέλα προβολέων έχουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα και δεν "ξεθωριάζει" η εικόνα από λίγο περιρρέον φως, πάντα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή η απόδοση σε ένα καλά συσκοτισμένο δωμάτιο και σημαντικά μικρότερη έστω και με λίγο φως.

Η απόσταση 4 μέτρα του προβολέα από τον απέναντι τοίχο είναι τέτοια ώστε οι 100 ίντσες που ανέφερε ο φίλος, να είναι κοντά στο ελάχιστο που μπορούν να περιορίσουν την εικόνα τους οι περισσότεροι προβολείς. Τα πιο πολλά μοντέλα είναι σχεδιασμένα να ανοίγουν την εικόνα σε πολλές ίντσες από μικρή απόσταση προβολής και όχι το αντίθετο και εδώ πρέπει να δώσεις μια μικρή προσοχή, ίσως να υπάρχουν μοντέλα που το ελάχιστο της εικόνας που δίνουν από 4 μέτρα, να "ξεχειλίζει" από τα 2.3μ πλάτος. Αν και θα είναι λίγα ως ελάχιστα αυτά τα μοντέλα μάλλον.

Το ύψος 85 εκατοστά από το ταβάνι δεν είναι προβληματικό, αλλά θα έχεις πολύ καλύτερα τοποθετημένη και εστιασμένη εικόνα αν κρεμάσεις τον προβολέα "ανάποδα" από μια κατάλληλη (όχι πολύ ακριβή ελπίζω) βάση. Κι αυτό γιατί οι πιο πολλοί προβολείς έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κατακόρυφης κίνησης προς τα "επάνω" όταν βρίσκονται πάνω σε τραπέζι ή ράφι. Με το "ανάποδο" κρέμασμα (η εικόνα αντιστρέφεται κατακόρυφα από το μενού όλων των προβολέων) θα πετύχεις μεγαλύτερο περιθώριο κίνησης του φακού και θα πετύχεις ομοιογενώς εστιασμένη εικόνα σε όλη την επιφάνεια.
Την οριζόντια μετακίνηση του φακού μπορείς απλά να την αποφύγεις τοποθετώντας τον προβολέα ακριβώς στη μέση απέναντι από την επιφάνεια προβολής.
Να έχεις στο νου σου το πόσο χαμηλά είναι κρεμασμένα τα φωτιστικά του δωματίου, καθώς από το φακό ανοίγει ένας κώνος φωτός και αν δεν προσέξεις θα βλέπεις τη σκιά του φωτιστικού να καλύπτει μέρος της εικόνας όταν θα έχεις ήδη τρυπήσει τον τοίχο και κρεμάσει τον προβολέα. :damnyou:

Οι προβολείς LCD είχαν μέχρι πρότινος πολύ μεγαλύτερα περιθώρια μετακίνησης του φακού τους από τους DLP αλλά μαθαίνω πως αυτό σιγά σιγά αλλάζει.

Να κάνεις ένα "προϋπολογισμό" των ωρών χρήσης, όσο αυτό είναι εφικτό... απλά για να ξέρεις πως οι λάμπες με τον καιρό χάνουν αρκετά. Όχι πως θα καλύψεις το όριο ζωής μιας λάμπας σύντομα, αλλά η απόδοσή της σιγά σιγά θα πέφτει, οπότε πρέπει να το λάβεις υπόψιν από πλευράς κόστους. Ένας "καλύτερος" και πιο ακριβός στην αγορά του προβολέας που θα παίζει με παλιά λάμπα σε δυο-τρία χρόνια, ίσως να μην είναι τόσο καλύτερος από κάποιο φθηνότερο αρχικά μοντέλο, όπου με τη διαφορά χρημάτων θα μπορέσεις να αντικαταστήσεις τη λάμπα πριν αυτή χάσει μεγάλο μέρος απόδοσης... τέλος πάντων είναι λίγο θεωρητικό αυτό που αναφέρω, αλλά δεν βλάπτει να το ξέρεις. Και πρακτικά μεταφράζεται στον να μην δώσεις πολλά παραπάνω λεφτά στην αρχική αγορά για μικρές διαφορές στην εικόνα.

Τελευταίο αλλά από τα πολύ σημαντικά για μένα, είναι πόσο ΘΟΡΥΒΟ κάνει ο προβολέας. Γιατί είναι ένα μηχάνημα κρεμασμένο πάνω από το κεφάλι σου στην κυριολεξία, το οποίο εξαρτάται από την καλή ψύξη για να λειτουργήσει! Αν βουίζει έντονα θα το βρεις σύντομα ενοχλητικό. Να προσέξεις τα νούμερα dB που αναφέρουν οι κατασκευαστές. Όσο πιο κοντά στο 20 τόσο πιο ανεπαίσθητος ο θόρυβος, όσο πλησιάζεις ή ξεπερνάς το 30 θα σε ενοχλήσει κάποια στιγμή. Η λειτουργία των προβολέων στο eco (μειωμένη φωτεινότητα της λάμπας) συνήθως σχεδόν διπλασιάζει τη διάρκεια ζωής της λάμπας και λιγοστεύει πολύ το θόρυβο, κάνει όμως πιο ευαίσθητη την εικόνα στον περιβαλλοντικό φωτισμό.

Να επαναλάβω πως και ένα βασικό μοντέλο να αγοράσεις θα το χαρείς πολύ. Άντε με το καλό!

( διόρθωση στο Μαέστρο... έχουν φθαρεί πολλά πληκτρολόγια για τις διαφορές των προβολέων, όχι μελάνι! :) :) :) ) τόσο που ένας λόγος να μην αντικαταστήσω τον παλίο μου Sanyo είναι πως δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω πια...

Last edited:
Προσωπική μου άποψη επειδή λες ότι βλέπεις αρχεία από media player σε hd ανάλυση, να πας σε full hd δηλ. 1920Χ1080 ώστε να τα εκμεταλλευτείς. Ο ενισχυτής σου έχει εισόδους - εξόδους hdmi; Θα υπάρχει και τηλεόραση στο χώρο; Αν ναι θα χρειαστείς ενισχυτή με 2 εξόδους hdmi ώστε να χεις επιλογή, ειδάλλως να πας σε hdmi splitter. Mε έναν αποκωδικοποιητή ναι θα χεις και τηλεοπτικό σήμα, φρόντισε μόνο να είναι κι αυτός hd και σύνδεση hdmi. Αυτόν εδώ στον προτείνω ανεπιφύλακτα μιας και τον έχει φίλος μου και τον έχω δει, κάνει και για ταινίες και τηλεοπτικό σήμα. Βάσει του σχεδίου σου, αυτό το προβόλι θα στηθεί υποχρεωτικά στα 3,5 μέτρα ο φακός απ τον τοίχο ώστε να χωρέσει το σώμα του και σε 48 εκατοστά το κέντρο του φακού του απ το ταβάνι σου δίνει 113 ίντζες με το ζουμ στο τέρμα ανοιχτό και 74 ίντζες με το ζουμ τέρμα κλειστό. Με το βάψιμο τα πράγματα είναι απλά, το ίδιο έχω κάνει κι εγώ, υπάρχουν πολλοί τρόποι και ποιότητες, θα σου πουν κι άλλοι απ το φόρουμ, διαλέγεις και παίρνεις, είναι πολύ απλό.

Last edited:
Μου αρέσει η λογική του βλέποντας και κάνοντας, ειδικά όταν κάνεις καλές επιλογές με τη βοήθεια εμπειρότερων γιατί αλλιώς κινδυνεύεις απλά να πετάς τα λεφτά από το παράθυρο.
Ο χώρος είναι γενικά πολύ σκοτεινός και το βράδυ αργά που βλέπουμε ταινία με τη σύζυγο μπορεί να γίνει απόλυτο σκοτάδι.
Από το ψάξιμο που κάνω εν τω μεταξύ βλέπω ότι στα 3.6 μέτρα (κάπου εκεί υπολογίζω το φακό από τον τοίχο) είμαι στα 2,3 μέτρα +/-, αν αλλάζω το ζουμ βγαίνει και λιγότερο. Νομίζω ότι ιδανικά θα ήθελα να έχω πλάτος 2 μ. ώστε να καλύψω 15 πόντους (μήπως είναι πολύ;) δεξιά και αριστερά με ξύλο ή χρώμα μαύρο (όπως σκοπεύω να κάνω και πάνω-κάτω).
Δείτε τα σχέδια που βάζω παρακάτω από ένα manual Benq που χάζευα πριν λίγο και έχει shift lens. Νομίζω ότι δεν το πολυκαταλαβαίνω γιατί το στο πρώτο μετρά από το κέντρο της εικόνας και στο δεύτερο δείχνει από την άκρη ή κάπου κάνω λάθος, λίγη βοήθεια παρακαλώ.

Το ερώτημα για την τοποθέτηση είναι πόση πρέπει να είναι η απόσταση της εικόνας από το πάτωμα ώστε καθήμενος στον καναπέ να μην κουράζει η θέαση...στους 80-100 πόντους το κόβω αλλά δεν είμαι σίγουρος, εδώ θέλω την καλύτερη σύμβουλη σας!

Η τηλεόραση θα φύγει από το χώρο. Ο ενισχυτής δεν υπάρχει ακόμα αλλά έχει πάρει το δρόμο του, μάλλον θα έχει μόνο μία hdmi out και πάνω σε αυτόν θα μπει αρχικά το Media player και ίσως αργότερα κάποιος αποκωδικοποιητής ώστε να έχω και τηλεοπτικό σήμα.

Στα μτχ τι πρέπει να κυττάει κανείς;
lens shift.jpginstallation.jpg

Last edited:
Θα σου έλεγα ότι ο χώρος σου είναι τέλειος για βιντεοπροβολή και οι αποστάσεις σωστές. Υπολόγισε 6-10 πόντους μαύρη μπορντούρα γύρω-γύρω στο κάδρο σου και όσο μείνει είναι το ωφέλιμο κάδρο (96 με 97 ίντσες υπολογίζω). Με μια απόσταση θέασης γύρω στα 3,5 μέτρα είσαι μια χαρούλα. Προβλήματα τοποθέτησης δεν βλέπω να υπάρχουν μιας και είπες ότι η τηλεόραση φεύγει. Υπολόγιζε ότι το κάδρο σου θα ξεκινάει από τους 70-80 πόντους από το πάτωμα.

Αφού θέλεις να πας σε DIY οθόνη, θα πούμε πολλά και διάφορα!!!

Πρώτη σου ''δουλειά'' είναι να δεις ποια από τις 2 (διαθέσιμες στο μπάτζετ σου) τεχνολογίες σου αρέσει καλύτερα (DLP vs LCD) ώστε να διαπιστώσεις και ιδίοις όμμασι τις διαφορές, τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Re: Απάντηση: Project 'Projectορας'!

Αφού θέλεις να πας σε DIY οθόνη, θα πούμε πολλά και διάφορα!!!

Πρώτη σου ''δουλειά'' είναι να δεις ποια από τις 2 (διαθέσιμες στο μπάτζετ σου) τεχνολογίες σου αρέσει καλύτερα (DLP vs LCD) ώστε να διαπιστώσεις και ιδίοις όμμασι τις διαφορές, τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

κανά δυο lnks και για τα δύο θέματα να αρχίσω το διάβασμα...

Καλησπέρα κι απο μένα.Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι στο θέμα του μεγέθους της οθόνης. Όπως λες ο τοίχος σου έχει μήκος 2,3 μέτρα. Να φανταστείς ότι αυτό το μήκος το έχω στο δικό μου πανί (106'') αλλά στο "ωφέλιμο" σημείο δίχως τα πλαϊνά black borders. Άρα υποθέτω ότι απο τα 2,3 μέτρα που έχεις κρατώντας και κάποιο μικρό περιθώριο για τα πλαϊνά, αν τα έχω υπολογίσει όλα σωστά, πας για λιγο κάτω απο 100'', περίπου 92-96 δλδ.

Η απόσταση θέασης είναι αυτή που βλέπω ? Περίπου 3,5 μέτρα? Αν ναι, είσαι στο τέλειο σημείο για θέαση.

Στο ερώτημα σου περι τοποθέτησης της οθόνης σε σχέση με το πάτωμα το ιδανικό για μένα είναι τα 80-90 εκατοστά. Όχι παραπάνω. Σαν tip απλά να σου πω ότι πρέπει οι υπότιτλοι να βρίσκονται ακριβώς απέναντι απο τα μάτια σου. Στο δικό μου σύστημα το πανί το έχω ακριβώς 80 εκατοστά απο το πάτωμα.

Στο θέμα της επιλογής του προβολέα τώρα. Τον Benq που πρότεινε ο φίλος παραπάνω θα στον πρότεινα μόνο αν μου έλεγες ότι θα τον τοποθετήσεις ακριβώς απέναντι απο το κέντρο του πανιού. ΑΚΡΙΒΩΣ όμως, γιατί δεν έχει καθόλου lens shift. Αλλιώς θα έχεις θέμα με την θέαση. Σαν χαρακτηριστικά κατα τα άλλα και για την τιμή του εξαιρετικός.

Όπως εύκολα λοιπόν έχεις καταλάβει, ψάχνουμε προβολέα στο 1000αρικο και με Lens shift. Επειδή όμως αυτό, απλά δεν γίνεται όσο και να ψάχνεις, αναμένουμε να μας πεις αν μπορείς να κάνεις μια υποχώρηση κατεβάζοντας τον προβολέα λίγο πιο χαμηλά. Για το δικό σου καλό δλλ ώστε να βλέπεις λίγο πιο ξεκούραστα.

Last edited:
κανά δυο lnks και για τα δύο θέματα να αρχίσω το διάβασμα...

Για το θέμα των τεχνολογιών, μιας και είσαι νέος στον χώρο της βιντεοπροβολής (αν κατάλαβα καλά), δεν χρειάζεται να μπλέξεις με τεχνικά που περισσότερο θα σε μπερδέψουν παρά θα σε βοηθήσουν στην παρούσα φάση. Όπως λέει και ο Κωνσταντίνου στο ''χτυποκάρδια στα θρανία'' με το προφιτερόλ....''δεν θέλω να το μάθω (πως λέγεται), θέλω να το φάω!!''.

Έτσι και 'συ τώρα, δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε τεχνικά ζητήματα άμεσα. Γι' αυτό έγραψα να πας να δεις με τα μάτια σου έναν ενδεικτικό προβολέα από κάθε τεχνολογία ώστε να καταλήξεις αρχικά σε αυτό που σου αρέσει. Μην φανταστείς ότι οι διαφορές κάνουν μπαμ και είναι η μέρα με τη νύχτα, απλά, κάθε εικόνα έχει τα χαρακτηριστικά της και τη φυσιογνωμία της.

Για την οθόνη τώρα...

Σε τι κατάσταση είναι ο τοίχος σου? Σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο υλικό για κάδρο-οθόνη?

Όπως εύκολα λοιπόν έχεις καταλάβει, ψάχνουμε προβολέα στο 1000αρικο και με Lens shift. Επειδή όμως αυτό, απλά δεν γίνεται όσο και να ψάχνεις, αναμένουμε να μας πεις αν μπορείς να κάνεις μια υποχώρηση κατεβάζοντας τον προβολέα λίγο πιο χαμηλά.

Φίλε Teri, αν δεις τα περιγραφόμενα για το χώρο του συμφορουμίτη, θα αντιληφθείς ότι δεν χρειάζεται το lens shift (μετακίνηση φακού) για να τοποθετηθεί ο προβολέας στον χώρο του, ακόμα και αν έχει μεγάλο όφσετ. Όλοι οι προβολείς ενδείκνυται να ''κάθονται'' στις προτεινόμενες θέσεις από τους κατασκευαστές και φυσικά όλοι μα όλοι πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς στη μέση της οθόνης, ακόμα και αυτοί που διαθέτουν οριζόντιο lens shift. Το ύψος της τοποθέτησης ρυθμίζεται ανάλογα το όφσετ ή την ύπαρξη κάθετης μετακίνησης φακού. Στον οριζόντιο άξονα ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι προβολέας κάθεται ακριβώς στη μέση του πανιού.

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα φίλε Terl.
Σε τι ύψος πρέπει να τοποθετηθεί ιδανικά ένας προβολέας χωρίς shift lens λειτουργία ώστε το μέγεθος οθόνης που θα προκύψει να είναι εντός του 2.3 (ιδανικά γύρω στο 2-2.1) και το ύψος τέτοιο ώστε οι υπότιτλοι να έρθουν στο ύψος του ματιού όταν είμαι στον καναπέ, ψιλαξάπλα όταν βλέπω ταινία.

Λοιπόν σταμάτησα το γράψιμο και βρήκα τη γυναίκα εύκαιρη και έκανα μερικές μετρήσεις.
Υψος ματιού περίπου 70cm.
Απόσταση ματιού από πίσω τοίχο 40cm..και λέω δεν μετράω και μέχρι τον τοίχο και μέτρησα 3.4 m...οοπς, τοίχο-τοίχο στα 3.8 m και διόρθωση σχεδίου, sorry παιδιά.

hc.jpg

Ο τοίχος δεν είναι σε κατάσταση που θα την έλεγα 'λεία'. Στο μυαλό μου έχω σκοπό να κάνω τα εξής βήματα,
α) προβολή όπως είναι να δούμε τι ενοχλεί,
β) βάψιμο, με ´σωστό' χρώμα και βλέπουμε βελτιώσεις, και αν ενοχλεί κάτι προχωράμε σε
γ) είτε στοκάρισμα και τρίψιμο να γίνει λείος είτε τοποθέτηση κάποιου έξτρα υλικού (γυψοσανίδα, mdf, ...)
δ) τέλος πάμε σε πανί αν τίποτα δεν μας ευχαριστεί και μετά....πάλι από την αρχή σε δουλειά να βρισκόμαστε!!!:laugh:

Από ότι ψιλοδιάβασα μάλλον σε dlp πάμε...που όμως θα μπορέσω να τους δω και τους δύο; Στην έκθεση μεθαύριο λέτε να έχει και τέτοια;

Μια χαρά είσαι!! 3,5 μέτρα απόσταση θέασης.

Κάθε προβολέας δεν στήνεται στο ίδιο σημείο με κάποιον άλλο. Για να βοηθηθείς με τις ιδιαιτερότητες διαφόρων μοντέλων, όσον αφορά την τοποθέτηση, ένα πολύ καλό εργαλείο είναι αυτό:

http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

Επιλέγεις κατασκευαστή και μοντέλο και τα γραφήματα σε βοηθούν να δεις που θα τοποθετηθεί ο προβολέας. Επίσης βλέπεις και πόσες ίντσες μπορείς να ανοίξεις από αυτή την απόσταση ανάλογα του ζουμ του.

Φίλε Teri, αν δεις τα περιγραφόμενα για το χώρο του συμφορουμίτη, θα αντιληφθείς ότι δεν χρειάζεται το lens shift (μετακίνηση φακού) για να τοποθετηθεί ο προβολέας στον χώρο του, ακόμα και αν έχει μεγάλο όφσετ. Όλοι οι προβολείς ενδείκνυται να ''κάθονται'' στις προτεινόμενες θέσεις από τους κατασκευαστές και φυσικά όλοι μα όλοι πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς στη μέση της οθόνης, ακόμα και αυτοί που διαθέτουν οριζόντιο lens shift. Το ύψος της τοποθέτησης ρυθμίζεται ανάλογα το όφσετ ή την ύπαρξη κάθετης μετακίνησης φακού. Στον οριζόντιο άξονα ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι προβολέας κάθεται ακριβώς στη μέση του πανιού.

Γιάννη καλησπέρα τελικά η ευχή μου έπιασε τόπο το ξυπνήσαμε το τόπικ..,Απλά το είπα επειδή και ο δικός μου είναι τοποθετημένος ακριβώς στο κέντρο καθ ύψος αλλά περίπου 60 εκατοστά απο το κέντρο της οθόνης στο πλατος και προβάλλω μια χαρά κατα τα άλλα. Βέβαια χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όλο μου το οριζόντιο Lens shift για να γίνει αυτό και μια ελαχιστη μετακίνηση του προβολέα ώστε να κεντράρει. Το ανέφερα αυτό επειδή στην προηγούμενη τοποθέτηση τον είχα 1 μέτρο πάνω απο το πανω μέρος του πανιού και αναγκαζόμουν να χρησιμοποιήσω το keystone.

Φίλε vman στα 75-80 εκατοστά να ξεκινάει η προβολή και είναι μια χαρά. Εγώ πανί έχω αλλά έχω ακούσει εξαιρετικές εντυπώσεις και απο τους φίλους που προβάλλουν σε τοίχο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Project 'Projectορας'!

Μπορείς να τον ''δουλέψεις'' (τρίψιμο, στοκάρισμα, αστάρωμα) ώστε να τον φέρεις σχετικά ικανοποιητικά και κατόπιν να τον βάψεις? Ή θέλεις να πας σε λύσεις γυψοσανίδας ή mdf ή ακόμα-ακόμα μελαμίνης και λαμινέιτ*?

Με τα χρώματα πειραματίζομαι (έχω βρει ήδη αρκετά καλά) αν και υπάρχουν και έτοιμες λύσεις όπως αυτή:

http://www.hometheatershack.com/for...black-widow-pfg-presentation-black-widow.html

η οποία είναι δοκιμασμένη και εξαιρετική!!

* Το λαμινέιτ είναι πολύ καλό υλικό για οθόνη. Το πρόβλημα είναι να βρεθεί μονοκόμματο φύλλο σε αυτές τις διαστάσεις. Επικοινώνησα με την εταιρεία Wilsonart (υπάρχει αντίπρόσωπος στη χώρα μας), η οποία θεωρείται top από τα παλληκάρια πέρα απ' τον Ατλαντικό, αλλά, απ' ό,τι κατάλαβα δεν πουλάει ένα-ένα κομμάτι. Θέλει κάποια μίνιμουμ ποσότητα για να παραγγείλει.

Η αναζήτηση για άλλες εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις συνεχίζεται φυσικά...

Re: Απάντηση: Re: Project 'Projectορας'!

* Το λαμινέιτ είναι πολύ καλό υλικό για οθόνη. Το πρόβλημα είναι να βρεθεί μονοκόμματο φύλλο σε αυτές τις διαστάσεις. Επικοινώνησα με την εταιρεία Wilsonart (υπάρχει αντίπρόσωπος στη χώρα μας), η οποία θεωρείται top από τα παλληκάρια πέρα απ' τον Ατλαντικό, αλλά, απ' ό,τι κατάλαβα δεν πουλάει ένα-ένα κομμάτι. Θέλει κάποια μίνιμουμ ποσότητα για να παραγγείλει.

Η αναζήτηση για άλλες εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις συνεχίζεται φυσικά...

τι πάχους θα είναι; Αν είναι πολύ λεπτό και ακολουθήσει τον τοίχο τότε ο τοίχος θα πρέπει να είναι και αυτός επίπεδος ή δεν πειράζει; Εννοώ μήπως με το laminate φαίνονται πιο έντονα οι ατέλειες μη επιπεδότητας που υπάρχουν στους περισσότερους ελληνικούς τοίχους!

Ολα γίνονται, αλλά επειδή έκανα τελευταία μερεμέτια στο σπίτι και είχα πολλά τριψίματα και φάγαμε πολύ σκόνη θα κυττάξω να το αποφύγω όσο μπορώ τουλάχιστον για τόσο σύντομα...δεν παλεύεται η σκόνη από το τρίψιμο του στόκου!

Γιάννη καλησπέρα,απλά το είπα επειδή και ο δικός μου είναι τοποθετημένος ακριβώς στο κέντρο καθ ύψος αλλά περίπου 60 εκατοστά απο το κέντρο της οθόνης στο πλατος και προβάλλω μια χαρά κατα τα άλλα. Βέβαια χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όλο μου το οριζόντιο Lens shift για να γίνει αυτό και μια ελαχιστη μετακίνηση του προβολέα ώστε να κεντράρει. Το ανέφερα αυτό επειδή στην προηγούμενη τοποθέτηση τον είχα 1 μέτρο πάνω απο το πανω μέρος του πανιού και αναγκαζόμουν να χρησιμοποιήσω το keystone.

Φίλε vman στα 75-80 εκατοστά να ξεκινάει η προβολή και είναι μια χαρά.

Καλησπέρα Teri!!

Με μπέρδεψες αδερφέ. Τελικά, είναι τοποθετημένος ο Χ3 στο κέντρο ή παράκεντρα? Κάθετο lens shift σημαίνει ότι ο φακός κουνιέται καθ' ύψος πάνω-κάτω. Οριζόντιο σημαίνει ότι ο προβολέας κάθεται και παράκεντρα ώστε να μετακινεί την εικόνα πλάγια.