ΠΡΟΣΟΧΗ - ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ !!!

audiophile62

AVClub Enthusiast
9 February 2007
1,292
Αθηνα-Γλυφαδα
Μιά καί συνέβη στή δική μου οικογένεια , το αναφέρω προκειμένου νά βοηθήσω στήν αποφυγη τέτοιων περιστατικών...

Η μέθοδος εξαπάτησης πού εφαρμόζεται σε ηλικιωμένα κυρίως ατομα είναι η εξής.
Μετά από συλλογή πληροφοριών ( ονόματα οικείων προσώπων , επαγγελματική δραστηριότητα τους , ωράριο απουσίας από τό σπίτι κλπ ) πλησιάζουν ατομα μεγάλης ηλικίας είτε στό δρόμο είτε μέσα στό σπίτι εφ όσον διαπιστώσουν οτι είναι μόνα τους εκείνη τή στιγμή καί αφού συστηθούν σάν πολύ καλοί φίλοι τού γιού/κόρης/εγγονού η κατι τέτοιο , ( αναφέροντας σωστά ονόματα , επαγγέλματα καί γενικά στοιχεία πού πείθουν τούς ανυποψίαστους ηλικιωμένους οι οποίοι συνήθως εχουν έντονο συναισθηματισμό καί αρκετές φορές μειωμένη δυνατότητα λογικής επεξεργασίας ερεθισμάτων καί καταστάσεων λόγω τού προχωρημένου της ηλικίας ) τούς πείθουν οτι στάλθηκαν από αυτά τά συγγενικά άτομα προκειμένου νά ζητήσουν βοήθεια γιατί βρίσκονται σέ ξαφνική δύσκολη κατάσταση π.χ. στήν αστυνομία μέ κάποιο ενταλμα γιά χρέος , σέ συνεργείο αυτοκινήτων μέ βλάβη καί χρειάζεται νά πληρώσουν , σέ νοσοκομείο μέ ελαφρό τραυματισμό καί πολλά παραπλήσια , μέ αποτέλεσμα νά ΑΠΟΣΠΟΥΝ από αυτούς ποσά πού ξεκινόυν από τά 500e καί αρκετές φορές καταφέρνοντας νά τούς οδηγήσουν στήν ΤΡΑΠΕΖΑ νά τούς βάζουν νά κάνουν ανάληψη μέχρι καί 5000e !!! Στό διάστημα αυτό , προσποιούνται ότι επικοινωνούν μέ τό άτομο πού χρειάζεται τή βοήθεια , μέσω κινητού , μπροστά στό ΘΥΜΑ αλλά "δυστυχώς" η γραμμή είναι χάλια καί συνήθως κλείνει σέ δευτερόλεπτα , προκειμένου νά αποφευχθή η πιθανότητα επιθυμίας τού ΘΥΜΑΤΟΣ νά μιλήσει κάι τό ίδιο μέ τόν "παθόντα" συγγενή.

Τό τελευταίο διάστημα τέτοια κρούσματα εχουν πολλαπλασιασθεί , ιδίως στίς αρχές κάθε μήνα ( είσπαρξη συντάξεων καί ενοικίων ) , μέ θύματα άτομα ηλικιωμένα/μοναχικά/ ευπιστα. Τό αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει προετοιμασία καί μεθόδευση , καθώς είναι ΠΛΗΡΩΣ ενημερωμένοι γιά τήν οικογένεια - ονόματα, επαγγέλματα , αυτοκίνητα , ωράρια κλπ.......

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν , καί ενημέρωση τών συγγενικών ηλικιωμένων ατόμων κάι τών συνοδών τους....

Ετσι κάποιος πήγε και ζητούσε λεφτά απο την γιαγια μου αλλα δεν ψάρωσε και μας πηρε τηλ. Αυτος δεν ξαναεμφανιστηκε και δεν τον βρήκαμε ποτέ. Καθαρματα!!!!!!!!

Συνέβει πρόσφατα,σε ζευγάρι(α) ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Χτυπάει το κουδούνι τους,καλοντυμένος νεαρός και συστήνεται σαν προσωπικό ασφαλείας της τράπεζας,απ' όπου πληρώνονται την σύνταξή τους.
Τους λέει,ότι στις τελευταίες ημέρες,διατέθηκαν στο συγκεκριμένο υποκατάστημα πολλά πλαστά χαρτονομίσματα.Τους ζητάει,να του δείξουν αυτά που πήραν.Του φέρνουν 1-2 κι αποφαίνεται,ότι είναι πλαστα.Τους ζητάει να δεί και τα υπόλοιπα.Του φέρνουν πολλές εκατοντάδες ευρό σ' άλλα.Φυσικά είναι πλαστά κι αυτά.
Για να μην μπλέξουν με αστυνομίες,τους λέει,ότι θα τα κρατήσει και θα τους κάνει μιά βεβαίωση για το υποκατάστημα,για να πάνε να πάρουν άλλα.Τους φτιάχνει μία σε έντυπο,όπου αναγράφεται η επωνυμία της τράπεζας,τα παίρνει και φεύγει.

Το ίδιο σκηνικό,επαναλήφθηκε σε αρκετά σπίτια ηλικιωμένων στην περιοχή.

τι να λέμε τώρα...
Είναι παλιά ιστορία...
ήμουνα 16-17 δεν θυμάμαι.
Η γιαγιά μου σε προχωρημένη ηλικία και αρκετά προβλήματα αντίληψης προσώπων και καταστάσεων ήταν μόνη στο σπίτι.
Γυρίζω μπαίνω μέσα και βλέπω έναν τύπο γύρω στα 30 να είναι στρογγυλοκαθισμένος.
Θεωρώ ότι είναι κάποιος γνωστός. (τι στο καλό, δεν μπορεί να τους ξέρω και όλους)
Χαιρετώ και προσπαθώ στην κουζίνα (που ήδη του ετοιμάζει κέρασμα) να καταλάβω από την γιαγιά ποιός είναι. Αδύνατον... ο αυτός του αυτού, που αυτό κλπ.
Ξαναβγαίνω έξω και ρωτάω να μου πει ποιός είναι. Με το πρώτο όνομα που πάει να αναφέρει καταλαβαίνω τη φάση και αυτός επίσης ότι κατάλαβα και λέγοντας "πρέπει να φύγω έχω αργήσει" ανοίγει και φεύγει.

Δεν ξαναήρθε παρά τις νουθεσίες που έδωσα στη γιαγιά (καλή της ώρα...)

Με την ίδια μέθοδο και πρόφαση κάτι χρωστούμενα λέει, πριν λίγα χρόνια το έπαθαν οι παπούδες της γυναίκας μου.

Και μιλάμε για το παππου που ήταν τσακάλι αλλά το έχαψε. Άμα σου πεί κάποιος για τους δικού σου ανθρώπους το μυαλό θολώνει.