Προσθήκη σε κεντρική εγκατάσταση πολυκατοικίας με περασμένα καλώδια

kostaus

New member
15 April 2012
49
Καλησπέρα,

Είμαι ενοικιαστής σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας με προεγκατεστημένη κεντρική εγκατάσταση καλωδίων δορυφορικών. Επίσης έχει εγκατασταθεί και ένα πιάτο που βλέπει στον Hotbird.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε τα εξής:

1. Μπορώ να επέμβω στην υπάρχουσα εγκατάσταση και να βλέπω και ASTRA 19.2; Πρέπει να βάλω επιπλέον LNB;
2. Θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ την κεντρική καλωδίωση και να εγκαταστήσω δικά μου πιάτα, ώστε να βλέπω και άλλους δορυφόρους;

Γενικώς δεν καταλαβαίνω αν η κεντρική εγκατάσταση πιάτου είναι δεσμευτική, όπως ισχύει για τα επίγεια, δηλαδή δεν επιτρέπεται να βάζει ο καθένας το πιάτο του (για να μη γίνουμε Αλβανία με 100 πιάτα σε κάθε πολυκατοικία..).

Μπορεί κάποιοι να μου πείτε να ρωτήσω το διαχειριστή μου, αλλά επειδή είναι λίγο περίεργος, θέλω να πάρω πρώτα γνώμες από εδώ μέσα...

Ευχαριστώ

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Προσθήκη σε κεντρική εγκατάσταση πολυκατοικίας με περασμένα καλώδια

Αυτό το καταλαβαίνω και το σέβομαι.
Παρόλα αυτά αν κάποιος μπορεί να μου απαντήσει για το τεχνικό κομμάτι θα με βοηθούσε...

το πιατο για τον hotbird λογικα θα ειναι 80cm αντε το πολυ 1m.οποτε για να δεις αστρα 19.2 πρεπει να βαλεις δευτερο lnb παρακεντρα,αλλα δεν εχει νοημα γιατι πρεπει το lnb στις 19.2 να μπει κεντρικα στο πιατο μιας και ο astra ειναι πιο αδυναμος δορυφορος.

εισαι τυχερος που εχεις καλωδιο δορυφορικο.καλυτερα να βαλεις πχ ενα δικο σου πιατο,παρα να τραβηξεις εξωτερικο καλωδιο που θα ενοχλει εξωτερικα.η εμπειρια μου εχει δειξει οτι σε μεγαλο ποσοστο δεν υπαρχει προβλημα να μπει πιατο επανω,αλλα οσο και ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ ειναι ο διαχειριστης θα δεις τι λεει το καταστατικο της πολυκατοικιας.αν επιτρεπεται δεν παει να ουρλιαζει ο αλλος εσυ θα το βαλεις.

αν το κεντρικο πιατο ειναι μονο για ενα διαμερισμα και οχι κεντρικο για ολα τα διαμερισματα,μπορεις α ερθεις σε συνενοηση με αυτον που το εχει να αλλαξεις το lnb και να βαλεις ενα με διπλη εξοδο.αν η εγκατασταση του hotbird ειναι κεντρικη τοτε δεν σε νοιαζει αφου στην πριζα σου θα εχεις hotbird.

εσυ τι θελεις να δεις?

Το πιάτο είναι κεντρικό και είναι για όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Εγώ θα ήθελα να βλέπω ASTRA.

Ξέρεις αν μπορώ να "κουμπώσω" τη δική μου καλωδίωση σε δικό μου πιάτο; Τεχνικά είναι εφικτό; Ή μήπως όλες οι καλωδιώσεις κουμπώνουν σε ένα τερματικό (ή όπως αλλιώς λέγεται) και δε γίνεται να ξεχωρίσει το δικό μου καλώδιο...;

γίνεται εάν βάλεις 2ο lnb κατεβάσεις καλώδιο κοντά σε αυτό που πάει στο σπίτι σου.
μετά βάζεις diseqc και συνδέεις στην Α το hotbird απο το multiswitch που υπάρχει ήδη
στην Β astra που θα κατεβάσες και την έξοδο στο καλώδιο του σπιτιού σου.
κοίτα ένα πρόχειρο σχέδιο που έκανα

Attachments

• ΓΖ’Γβ€‘ΓŽΒ΅ΓŽΒ΄ΓŽΒΉΓŽΒΏ.jpg
    ΓΖ’Γβ€‘ΓŽΒ΅ΓŽΒ΄ΓŽΒΉΓŽΒΏ.jpg
    12.9 KB · Views: 77
το 2ο καλώδιο θα πάει απο το Lnb μέχρι εκεί που καταλήγουν τα καλώδια απο τα διαμερίσματα στο Multiswitch στο κλιμακοστάσιο όχι μέχρι κάτω στο σπίτι
δές λίγο καλύτερα το σχεδιάκι

Ευχαριστώ! Δεν είδα ακόμη το σχέδιο, γιατί σε διαβάζω από το κινητό. Μόλις βρεθώ σε υπολογιστή θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ και πάλι!

Απάντηση: Re: Προσθήκη σε κεντρική εγκατάσταση πολυκατοικίας με περασμένα καλώδια

το πιατο για τον hotbird λογικα θα ειναι 80cm αντε το πολυ 1m.οποτε για να δεις αστρα 19.2 πρεπει να βαλεις δευτερο lnb παρακεντρα,αλλα δεν εχει νοημα γιατι πρεπει το lnb στις 19.2 να μπει κεντρικα στο πιατο μιας και ο astra ειναι πιο αδυναμος δορυφορος.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, ο Astra (οι Astra για την ακρίβεια) είναι πλέον εξίσου εύκολης λήψης με τους Hotbirds.

Μπορεί να πέρασαν μερικές δεκαετίες, αλλά πλέον έγινε κι αυτό στις λήψεις μας στηνΕλλάδα.

γίνεται εάν βάλεις 2ο lnb κατεβάσεις καλώδιο κοντά σε αυτό που πάει στο σπίτι σου.
μετά βάζεις diseqc και συνδέεις στην Α το hotbird απο το multiswitch που υπάρχει ήδη
στην Β astra που θα κατεβάσες και την έξοδο στο καλώδιο του σπιτιού σου.
κοίτα ένα πρόχειρο σχέδιο που έκανα

Είδα το σχέδιο σου.
Από ότι καταλαβαίνω θα χρειαστώ:
1. 1 LNB
2. 1 DisEqc
3. 10m καλώδιο

Τι κόστος έχουν αυτά; Και επιπλέον πόσο κοστίζει η εργασία; Χοντρά-χοντρα με ενδιαφέρει...

20-30ε τα υλικά,
επιπλέον θέλεις μια βάση να στηρίξεις το 2ο Lnb στο υπάρχον.
άν βρείς & ένα μάστορα με 30ε να είσαι ευχαριστημένος :D

@kostaus: Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το καλώδιο από το multiswitch πάει κατευθείαν στο διαμέρισμα σου
Θα χρειαστείς ένα lnb στη περίπτωση που επιτρέπεται να το βάλεις στο κοινόχρηστο πιάτο που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 εκ. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστείς να βάλεις δικό σου πιάτο.
Το diseqc θα πρέπει να είναι 1.1 και ο δέκτης σου να το υποστηρίζει .