Προσθήκη subwoofer στο σύστημα μου.

frequency_on1530.gif

Μην παρεξηγείτε το 6.5" γουφεράκι, η σχεδίαση του ηχείου είναι transmission-line η οποία του προσδίδει μεγάλες ικανότητες σε χαμηλές συχνότητες. Άπλα το συγκεκριμένο κάπου στα 150hz όπως δείχνει και η απόκριση είναι σαν να έπεσε σε μαύρη τρύπα. Εξού και η σοβαρή έλλειψη στα μπάσα.

Sorry, το σχεδιάγραμμα είναι για το PMC GB1, αν και στην εμφάνιση μοιάζει το ίδιο.

frequency_on1530.gif

Μην παρεξηγείτε το 6.5" γουφεράκι, η σχεδίαση του ηχείου είναι transmission-line η οποία του προσδίδει μεγάλες ικανότητες σε χαμηλές συχνότητες. Άπλα το συγκεκριμένο κάπου στα 150hz όπως δείχνει και η απόκριση είναι σαν να έπεσε σε μαύρη τρύπα. Εξού και η σοβαρή έλλειψη στα μπάσα.

Το dip που παρουσιαζεται στους 160 περιπου κυκλους ειναι κατα πασα πιθανότητα ακύρωση. Τολμω να κανω και μια εικασία, χωρις να ξερω την αποσταση που εγινε η μετρηση αλλα υποθέτοντας το 1 μετρο, θα ελεγα πως ειναι η ακύρωση αναμεσα στην οπη εκτόνωσης του transmission line και το καθεαυτο 6.5".

Μαλιστα πιστευω οτι ακριβως επειδη ειναι ακυρωση, στην θεση ακροασης δεν θα ειναι ουτε μετρήσιμη, ουτε φυσικα αισθητη γιατι απλα δεν θα υπαρχει.

Γενικα, οι στανταρισμενες μετρήσεις χωλαίνουν οταν εφαρμοζονται σε μη στανταρ ηχεια, με λαμπρο παράδειγμα τις κόρνες η τα πολυ μεγαλα ηχεια στα οποια προφανώς οι μοναδες δεν χρονίζουν σωστα σε τοσο μικρη απόσταση.

Περαν αυτου, η τρυπα των 160 σε καμια περίπτωση δεν εχει να κανει με την απώλεια χαμηλου. Οι 160 κυκλοι ειναι μεσαιοχαμηλες προς το μεσαίες με αυθονη μουσικη πληροφορια απο τα περισσότερα οργανα καθως και την ανθρώπινη φωνη.

Η έλλειψη στα μπασα πρεπει να αναζητηθεί σε κατι αλλο, την τοποθέτηση στον χωρο σε πρώτη φαση. Ολα αυτα εντος των αναμενόμενων οριων ενος ηχείου με 6.5", μην περιμένουμε να σείονται τα θεμελια.

Το dip που παρουσιαζεται στους 160 περιπου κυκλους ειναι κατα πασα πιθανότητα ακύρωση. Τολμω να κανω και μια εικασία, χωρις να ξερω την αποσταση που εγινε η μετρηση αλλα υποθέτοντας το 1 μετρο, θα ελεγα πως ειναι η ακύρωση αναμεσα στην οπη εκτόνωσης του transmission line και το καθεαυτο 6.5".

Ακριβώς. Η μαγκιά θα έλεγα σε τέτοιου είδους σχεδιάσεις δεν είναι απλά η προέκταση του χαμηλού από το μικρό γουφεράκι, αλλά οπή εκτόνωσης χαμηλού, και το γουφεράκι να εκπέμπουν σε πλήρη φάση.
Παρόλα αυτά πιστεύω το συγκεκριμένο παρά την αδυναμία στα μεσωχαμηλά είναι ένα πολύ γλυκόηχο ηχείο.

To προβλημα ολων των TL σχεδιων ειναι η χρονοκαθυστερηση στην εκπομπη του port. Προσδίδει ενα "γλυκο" για κάποιους ηχο και βοηθα στην εκταση του χαμηλου και στο λιγο ηπιότερο roll off αλλα καποιοι αλλοι το ακουνε σαν καθεαυτο χρονοκαθυστερηση και δεν τους αρεσει.

Οπως και να εχει το συγκεκριμένο ηχειο δεν εχει καμία αδυναμία στα μεσωχαμηλα. Η αδυναμια του ειναι χαμηλα οπου δεν μπορουμε να περιμενουμε θαυματα απο ενα 6.5"

έτσι πίστευα κι εγώ μέχρι που κάθησα και ασχολήθηκα.

Και κάνει διαφορά ένα καλό σαμπ, ακόμα και με ηχεία που θεωρητικά αποδίδουν καλά το κάτω μέρος του φάσματος...

Το ταίριασμα σαμπ-ηχείων είναι μια διαδικασία επίπονη και μακροχρόνια.
Αλλά έτσι είναι όλο το χόμπι μας, δε συμφωνείτε?

Δεν έχω λόγους να διαφωνήσω,αλλά ψυχολογικά δεν είμαι έτοιμος!