Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos vs Auro 3D

emperor

Senior Member
2 February 2008
682
Main Listening Position NYC
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να ακούσω μία από τις πρώτες εγκαταστάσεις ηχοσυστήματος με Dolby Atmos και Αuro 3D σε σπίτι πολύ καλού φίλου. Θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία και να ανοίξουμε και συζήτηση για όσους από εσάς προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο.

Σύνθεση:
Δεν θα αναφέρω ούτε τα ηχεία ούτε τους εξωτερικούς ενισχυτές. Το σύστημα δούλευε με προενίσχυση, με επεξεργαστή των Denon 7200 και συνολικά 13 ηχεία και 2 sub.
Επίσης δεν θα αναφερθώ για την ποιότητα του Dolby Αtmos στις 2 μοναδικές ταινίες που το άκουσα και έπαιζε σαν 'native' δηλαδή στο Transformers και στο Expandables 3. Η ανάλυση θα γίνει στις υπόλοιπες ταινίες που δεν είναι 'καθαρόαιμες' μιας και υπάρχουν ελάχιστες και σίγουρα δεν είναι προϊόν καθημερινής χρήσης κατά την άποψή μου τουλάχιστον.

Dolby Atmos σύνθεση ηχείων: 7.2.4

Tαινία: Gladiator 5.1

Μία από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες που έχω κατ'επανάληψη δει μέσα από το δικό μου σύστημα. Η ταινία είναι καθαρόαιμα 5.1, κατ'επέκταση μιλάμε για εξομείωση που κάνει ο Denon. Το σύστημα εξομοίωσης μετατρέπει ουσιαστικά τα κανάλια από 5.1 σε 7.2.4 (όπου 7 είναι τα παραδοσιακά αριστερό-δεξί-κεντρικό-πλαινά surround-πίσω surround), 2 είναι τα sub και 4 είναι τα επάνω με 2 να βρίσκονται επάνω αριστερά δεξιά και 2 πάνω από τα κεφάλια μας στη θέση ακρόασης.

Στην περισσότερη διάρκεια της ταινίας δεν είτανε αισθητή η διαφορά του atmos από το δικό μου 11.1 με εξομοίωση DTS-Neo X:11 . Υπήρχαν σκηνές (χαρακτηριστική η σκηνή όπου γίνεται η επίθεση στην αρχή της ταινίας και τα βέλη βαράνε από πίσω προς το κέντρο της οθόνης) όπου το atmos είτανε μάλλον 'απροσδιόριστο' και επηρέαζε αρνητικά σε σχέση με το DTS την ταινία. Άλλη σκηνή είτανε στο σημείο με την επίθεση με όλους τους μονομάχους μέσα στην αρένα. Με το DTS ακούς αρκετά πιο ευρύ το χώρο και το πεδίο, το atmos τα μπέρδευε αρκετά.

Ταινία: Star Wars III 7.1

Εδώ τα πράγματα αλλάξανε. Σε σχέση με το DTS η συνολική ακρόαση είτανε αρκετά πιο εντυπωσιακή. Όλη η ταινία έγινε αρκετά πιο απολαυστική και τα εφέ ακουγόντουσαν σχεδόν παντού κανονικά. Ελάχιστα σημεία όπου ο ήχος έκανε 'περίεργα' με την έννοια ότι έπρεπε π.χ. να ερχότανε κάτι από χαμηλά (χαρακτηριστικές σκηνές με τα κυνηγητά των μαχητικών) και τα άκουγες από πάνω. Γενικά είτανε καλύτερο - όπου το καταλάβαινα - με το DTS Neo X.

Ταινία: Star Wars III 7.1 mkv

Διαβάζοντας κάποια άρθρα σε αμερικάνικα forum, ήθελα να δω το πόσο πραγματικότητα είναι ότι το atmos σε μη αυθεντική εγγραφή δεν είναι και τόσο καλό. Πράγματι, βλέποντας 1-to-1 συγκεκριμένες σκηνές από το mkv των 15GB, ενώ είτανε επίσης HD (όχι δηλαδή υποβάθμιση σε DTS ή απλό Dolby Digital) διαπίστωσα σοβαρότατες διαφορές και σαφέστατα το DTS Neo X υπερίσχυε αρκετά. Συγκεκριμένα όλοι οι ήχοι είτανε πιο ψόφιοι πιο 'ηλεκτρονικοί'.

Tαινία: Star Wars III υποβαθμισμένη από mkv σε 5.1 Dolby Digital

Φυσικά και εδώ το πρόβλημα είτανε αρκετά μεγαλύτερο. Σχεδόν όλη η ταινία είτανε αλλά ντι άλλων στα εφέ. Τα κανάλια δεν ανταποκρίνονταν καθόλου καλά με το σύνολο των ηχείων και στην πραγματικότητα ΔΕΝ γίνεται να το ακούσεις σε 7.2.4 αλλά μόνο σε 7.2 ακυρώνοντας ουσιαστικά τα επάνω κανάλια.

Auro 3D σύνθεση ηχείων: 5.2.6 (6= 2 επάνω αριστερά και δεξιά, ένα επάνω κεντρικά, 2 επάνω αριστερά δεξιά από τη θέση ακρόασης, 1 από πάνω)

Το σύστημα για κάποιο λόγο ΔΕΝ μπορούσε να παίξει ταυτόχρονα και τα έξι επάνω οπότε περιοριστήκαμε σε δοκιμές με συνδυασμό είτε 5 επάνω είτε 4.

Tαινία: Gladiator 5.1

To Gladiator με το Auro 3D δεν είτανε καλό. Εκνευριστικό στις περισσότερες σκηνές λόγω άλλα ντι άλλων ήχων και εφέ.

Tαινία: Star Wars III 7.1 bluray

Αποκάλυψη. Με όποιον συνδυασμό καναλιών και αν το κάναμε το Auro είτανε στα αυτιά μου κατά πολύ καλύτερο από το Dolby Atmos και από το Neo X. Τα εφέ είτανε όλα σχεδόν σωστά (πολύ ελάχιστα παρατράγουδα). Η ποιότητα του ήχου - και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον - είτανε επίσης σωστή.

Tαινία: Stars Wars III 7.1 mkv

Επίσης κατά πολύ καλύτερα από το Atmos. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση είχαμε αρκετά περίεργα σε διαφορετικές μάλιστα σκηνές από ότι στο atmos. Σε καμμία όμως περίπτωση δεν σε έκανε να γυρίσεις σε παραδοσιακό setup

Ταινία: Star Wars III 5.1 υποβαθμισμένη από mkv σε 5.1 Dolby Digital
Πάλι πρόβλημα όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Συγκεκριμένα είτανε εμφανώς κάτω η ποιότητα όλων των καναλιών και 'ψόφια' τα εφφέ στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Σε σύγκριση με την ίδια κόπια και DTS Neo X ή Addusey DSX δεν πιάνει μία ούτε το Auro 3D. Ξανά αναγκάζεσαι να γυρίσεις σε παραδοσιακό setup.

Γρήγορα Συμπεράσματα:

Μέσα σε 5 ώρες δεν μπορείς να κρίνεις μία τόσο νέα τεχνολογία. Το θεώρησα εντυπωσιακό το σύνολο των ηχείων αλλά και αρκετά κοστοβόρο μιας και το κάθε ένα οροφής έκανε κάπου $400. Η σύγκριση μεταξύ των δύο αλγορίθμων (εάν το λέω σωστά) σε ταινίες οι οποίες ΔΕΝ είναι φτιαγμένες για κανένα από τα δύο αυτά μου άφησε μία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα υπερ του Auro. Από την άλλη υπήρχαν προβληματάκια όπως προανέφερα με τα κανάλια (δεν παίζανε όλα) και δεν ξέρω γιατί αλλά δεν έπαιζει ένα συνδυασμό πιο νορμάλ με 7 κάτω και 4 πάνω (Εκτός αν ο φίλος μου δεν το χε κάνει σωστά setup πράγμα το οποίο δεν γνωρίζω και δεν ήθελα και να ασχοληθώ με ξένα μηχανήματα).

Εάν κάποιος από εμάς έχει αντίστοιχες εμπειρίες έστω και με ένα από αυτά τα συστήματα καλό θα είναι να τις μοιραστούμε γιατί σίγουρα αυτή είναι η τεχνολογία που θα μας απασχολήσει τα επόμενα 2-3 έτη μαζί με το νέο πρωτόκολλο που περιμένουμε από την DTS (αντίστοιχα με ηχεία οροφής). Νομίζω ότι αυτή την φορά δεν θα πρέπει να την πατήσουμε όπως με το DTS Neo X που όλοι το παρουσιάζανε με 'εξειδικευμένες' ταινίες φτιαγμένες ειδικά αλλά θα πρέπει να συγκρίνουμε και πως παίζουν αυτά τα καινούρια εργαλεία σε πιο καθημερινές λειτουργίες όπως π.χ. μία παλαιότερη ταινία bluray, ένα DVD και ακόμη και ένα mkv αρχείο.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Auro 3D δεν έχει περάσει ακόμα από τα χέρια μου (τα αυτιά μου μάλλον) αλλά εάν πρόκειται για native atmos, σου παίρνει το μυαλό και δεν υπάρχει επιστροφή μετά σε setup με ηχεία height. Το εκνευριστικό στο Dolby Upmix είναι ότι αυτό αντικαθιστά όλα τα προηγούμενα (τουλάχιστον στον Pioneer SC-LX88) και δεν έχει και τίποτε να ρυθμίσεις. Κάποιο πιο wide dispersion ας πούμε όπως έχει στο DPLIIx στο music, κάποιο panorama. Ούτε music, movie, game βέβαια, αυτά είναι παρελθόν.
Μικρή διαφορά από 2 σε 4 οροφής, αυτό μάλλον καλό. Το setup ήταν 7.2.2 και 5.2.4, πάντως επειδή γενικά έχει πολύ καλό surround ακόμα και σε κλασικά 5.1 setup o LX88 δεν μπορώ να πω ότι το να επιλέξεις 7 γύρω γύρω και 2 οροφής ή 5 γύρω γύρω και 4 οροφής έχει μεγάλη διαφορά.
Εντάξει το μέλλον θα δείξει για τα καινούργια format με ηχεία από πάνω. Το κυρίως πιάτο είναι που μπορεί να είναι από πάνω σου ένας ήχος και να μένει εκεί. Εκεί μένεις κάγκελο! Αλλά αυτό σε κανονικό περιεχόμενο Dolby Atmos.
Πάντως πιο ουσιαστική τη βλέπω την κίνηση με τα Dolby speakers. Σε οικιακές συνθήκες προβλέπω πολλά φωτιστικά στη μέση, μάλλον απίθανο να μπει σε σαλόνι αν δεν είναι φτιαγμένο γι' αυτό το σκοπό.

EDIT: Τώρα που το θυμήθηκα. Βρε σεις εκεί στην Pioneer, για να συνδέσει κάποιος τα ηχεία στις σωστές μπόρνες αν δεν διαβάσει το manual δεν γίνεται να βρει ποιο πάει που κάθε φορά. Με 4 έχεις άλλες μπόρνες και με 2 άλλες; Μισή ώρα παιδευόμουν να καταλάβω το σχεδιάγραμμα. Γράψτε το από πίσω στις μπόρνες ποιο ηχείο παίρνει σε όλες τις περιπτώσεις next year έτσι;
 
Last edited:
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Δηλαδή τα ηχεία οροφής πόσο συχνά τα άκουγες σε κάθε ταινία ? Σε σχέση με τα πλαϊνά surround έχουν μεγάλη διαφορά ? Γιατί τα πλαϊνά ακούγονται σχεδόν συνέχεια. Τις περισσότερες φορές έχουν και μουσική πληροφορία όχι μόνο εφέ. Παρατήρησες κάτι τέτοιο στα ηχεία οροφής ?
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Βασικά εγώ περίμενα να ακούσω εντυπώσεις από καθαρόαιμες ταινίες μιας και η όποια προσομοίωση σε ταινίες που δεν φτιαχτήκαν εξ αρχής με κανάλι ύψους και δίχως περεταίρω επεξεργασία συμβατότητας σε ελάχιστες και σχεδόν τυχαίες περιπτώσεις θεωρώ ότι αυτό μπορεί να ακουστεί πιστικό.

Το Transformers που φτιάχτηκε εξ αρχής με κανάλι ύψους ακόμα και σε 5.1 σύστημα ακούγεται εξαιρετικά, και αν τα περιφερικά ηχεία είναι τοποθετημένα σχετικά ψηλά η αίσθηση του ύψους ακόμα και σε κατάσταση phantom συμβαίνει αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ταινίας όπως και σε άλλες ταινίες πχ το Gladiator σε 5.1 όπου το σπαθί ξεκινά από πίσω και καταλήγει μπροστά στο κέντρο της οθόνης.
Οπόταν εγώ θα περίμενα εντυπώσεις και συμπεράσματα ιδικά από το Transformers!
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Σε σύστημα 7.4.1 και με Yamaha 3040, το Atmos Demo Disc σου δινει και καταλαβαίνεις τι μπορεί να γινει με μια καλή μίξη (ακόμα και σε τραγούδια).

Με μια λέξη: Μαγεία!

Από ταινίες (τις 2 που εχω δει), το TF4 κάνει ελάχιστη χρήση του Atmos ενώ το Expendables 3 πολύ μεγάλη (και είναι άκρως εντυπωσιακό).

Σε non atmos track, δεν εχω σχηματίσει γνωμη ακόμη. Μια ταινία έχω δει μόνο (το τελευταίο Apes) και ηταν μια χαρα. Αλλά δεν το συνέκρινα με το original audio track.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Αναμενόμενα τα "mixed feelings/results" από τα "upmixed" τεστ.
Αν δοκιμάσεις 20 ταινίες π.χ. θα δείς ότι κανένα δεν υπερισχύει, όλα έχουνε τις καλές τους και τις κακές τους.

Το ζουμί είναι στα native soundtracks.
Εκεί που θα πάρεις τα μέγιστα από το κάθε "σύστημα".

Τον ζαχαρώνω τον Denon αλλά από μέσα μου λέω να κάνω υπομονή να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και από τις άλλες εταιρίες του χώρου και την "αποδοχή" στις κινηματογραφικές παραγωγές/κυκλοφορίες.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Τον ζαχαρώνω τον Denon αλλά από μέσα μου λέω να κάνω υπομονή να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και από τις άλλες εταιρίες του χώρου και την "αποδοχή" στις κινηματογραφικές παραγωγές/κυκλοφορίες.
Καλα κάνεις, είναι νωρίς ακόμη.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Το Expendables 3 είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι και το μόνο. Το ίδιο είχε συμβεί και με το Neo DTS παλιά, μόνο το expendables μας έμεινε ως καθαρόαιμο.

Όσο αφορά αυτό που ρωτάει ο Αντώνης, είτανε απόλυτα εντυπωσιακός ο ήχος, αλλά ξαναλέω μόνο στο συγκεκριμένο έργο που το υποστήριζε καθαρά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δηλαδή τα ηχεία οροφής πόσο συχνά τα άκουγες σε κάθε ταινία ? Σε σχέση με τα πλαϊνά surround έχουν μεγάλη διαφορά ? Γιατί τα πλαϊνά ακούγονται σχεδόν συνέχεια. Τις περισσότερες φορές έχουν και μουσική πληροφορία όχι μόνο εφέ. Παρατήρησες κάτι τέτοιο στα ηχεία οροφής ?

Δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα πόσες φορές παίζανε, με ενδιέφερε να έχω την 'κεντρική' εικόνα του χωρου. Νομίζω ότι συνέχεια έβγαινε κάποιος ήχος από εκεί, έστω και περιβαλων ήχος ο οποίος τεχνήεντα δημιουργήθηκε για να καλύψει την απώλεια από την κωδικοποίηση. Η εντύπωσή μου είναι - και καλό είναι να μοιραστούμε απόψεις και με τους υπολοίπους - ότι κατά τη διάρκεια του Atmos (όχι τόσο του Αuro 3D) τα πλαινά surround παίζανε λιγότερο ενώ τα πίσω ακόμη λιγότερο από πριν.

Ενοιωσα δηλαδή μια μετακίνηση του όγκου του ήχου από εκεί που είμουνα στο κέντρο πριν, τώρα στη μέση του χώρου 1-2μ μπροστά μου και 1μ επάνω περίπου, με ότι αυτό σημαίνει.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Σε σύστημα 7.4.1 και με Yamaha 3040, το Atmos Demo Disc σου δινει και καταλαβαίνεις τι μπορεί να γινει με μια καλή μίξη (ακόμα και σε τραγούδια).

Με μια λέξη: Μαγεία!

Από ταινίες (τις 2 που εχω δει), το TF4 κάνει ελάχιστη χρήση του Atmos ενώ το Expendables 3 πολύ μεγάλη (και είναι άκρως εντυπωσιακό).

Σε non atmos track, δεν εχω σχηματίσει γνωμη ακόμη. Μια ταινία έχω δει μόνο (το τελευταίο Apes) και ηταν μια χαρα. Αλλά δεν το συνέκρινα με το original audio track.

7.1.4 εννοείς; Τα οροφής πάνε στο τέλος. Έχεις δηλαδή και τελικό επιπλέον για να φτάσεις τα 11 κανάλια; Όντως το Demo disc της Dolby είναι εντυπωσιακό, αλλά γι' αυτό φτιάχτηκε όμως.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Αν μπορέσεις δες και τις άλλες ταινίες με Atmos soundtrack ( TMNT, Step Up All In )

Ενδιαφέρον θα έχει και το Gravity που θα κυκλοφορήσει 15 Φεβρουαρίου ( νωρίτερα λογικά στην... "Σουηδία" ) με Atmos soundtrack σε Blu-ray
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Υπάρχει και αυτό (REMOTE GALAXY by Flint Juventino Beppe)
2L100_box-B.jpg

που έχει μόνο μουσική ηχογραφημένη σε Auro 3D.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

7.1.4 εννοείς; Τα οροφής πάνε στο τέλος. Έχεις δηλαδή και τελικό επιπλέον για να φτάσεις τα 11 κανάλια; Όντως το Demo disc της Dolby είναι εντυπωσιακό, αλλά γι' αυτό φτιάχτηκε όμως.

Ναι, προφανώς, 7.1.4.

Και στον 3040, επισης προφανώς :p, με τελικό

(btw μέγιστη μπαρούφα τα 9 κανάλια (ακόμα και σε προενίσχυση) της Pioneer - ακριβως την ιδια μούφα είχε κάνει στο 1ο μοντέλο που υποστηριζε IIz

Αν μπορέσεις δες και τις άλλες ταινίες με Atmos soundtrack ( TMNT, Step Up All In )

Ενδιαφέρον θα έχει και το Gravity που θα κυκλοφορήσει 15 Φεβρουαρίου ( νωρίτερα λογικά στην... "Σουηδία" ) με Atmos soundtrack σε Blu-ray

Και αυτές που είδα, με το ζόρι ήταν και μόνο για το Atmos.

Αντε να παλέψω, με κατάλληλη παρεα και τα χελωνονιντζάκια (οκ, παίζει και η Megan...:p)

Αλλα το step up, not a chance....(το εχω μονο και μόνο γιατί ένας φίλος το ήθελε).

Το Gravity θα είναι ενδιαφερόν (αν και λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι ταινία που κανονικά θα έπρεπε να είναι σχεδόν ''μουγγή'' (διάστημα γαρ), επιλέγεται για ''demo'' νέου πολυκάναλου φορμα...:p)
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Άκουσα άλλες 2 και πείστηκα. Παρήγγειλα ήδη τον 5200 και όχι τον 7200 γιατί δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα παραπάνω που δίνει.

Είδα/άκουσα το transformers Dolby atmos από κόπια ISO και τα χελωνονιντζακια από bluray. Και οι 2 περιπτώσεις εντυπωσιακές. Να προσθέσω ότι παίζει τελικά και το dts neo x με αυτούς τους ενισχυτές, γιατί είχα την εντύπωση ότι δεν έπαιζε, αλλά μου το ξεκαθάρισαν από την denon ότι είναι με επιλογή ηχείων ενεργό.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Αυτοκράτορα, βγήκε και νέα πιο ενδιαφέρουσα ταινία με Dolby Atmos.

John Wick ( Keanu Reeves )

Μπαμ μπούμ, ξυλίκι, εφέ, σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα με Dolby Atmos.
Plus ακούγονται καλά λόγια για την ταινία.
 
Re: Πρώτα ακούσματα Dolby Atmos VS Auro 3D

Λοιπόν, να επιβεβαιώσω ότι παίζει και το 11.1 με wide και fh και φυσικά το atmos με fh και top middle. Όλα καλά και πολύ καλά αποτελέσματα ηχητικά. Δύσκολο πολύ το setup λόγω απίθανα περίεργων επιλογών.
επισης από σήμερα auro 3d διαθέσιμο ΚΑΙ για 5200 με 200 δολλαριακια.