Πρωτάρης στα δίκτυα ψάχνει!!!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
Κύριοι θα ήθελα την συμβουλή σας!

Θα ήθελα να σιγά σιγά να φτιάξω ένα μικρό δίκτυο για το σπίτι!
Θα αναφέρω τι υπάρχει ήδη, τι θέλω να πετύχω και αναμένω συμβουλές!

Το λοιπόν απο υπολογιστές έχω ενα mac mini ως κύρια πηγή στο ηχοσύστημα και ένα PC laptop γενικών καθηκόντων!

Απο δίσκους: 2Χ1ΤΒ Seagate Goflex ενας usb και ενας f/w και έπειτα άλλους 4 (μεχρι 500gb) φορητούς εκ των οποιων οι 3 είναι απο παλιότερα λαπτοπ σε case δλδ.
Ο f/w είναι συνδεδεμένος μονιμα στο m.mini και απο αυτόν ακουω 99% των περιπτώσεων!

Θα ήθελα τις συμβουλές σας για το πως μπορώ να αξιοποιήσω τους δίσκους που ήδη έχω σε ένα δίκτυο -αν γίνεται-!! Κυρίως τους δυο μεγάλους και τον 500αρη απο το παλιό λαπτοπ!

Να πάρω ένα router με εισόδους USB; Αυτο πχ; Άλλες προτάσεις;
Αυτή η λύση θα είναι αρκετά γρήγορη ή θα έχω καθυστερήσεις στην πρόσβαση των αρχείων;
Επίσης θέλω να πω, πως αν τελικά βρω μια άκρη μάλλον θα επιλέξω ethernet σύνδεση των υπολογιστών μιας και όταν κάνω "καλές" ακροάσεις κλείνω το wi-fi!! Αν αυτό έχει κάποια σημασία δλδ!

Προφανώς μια λύση τυπου NAS θα είναι καλύτερη αλλά αυτή τη στιγμή τα οικονομικά είναι πολύ περιορισμένα και επίσης δεν μπορώ να πάω σε τέτοια λύση!

Τέλος υπάρχει θέμα με το γεγονός οτι χρησιμοποιώ και PC και Μac; Θα μπορουν και οι δυο υπολογιστές να επικοινωνουν σωστά με το δίκτυο;

Αυτά... οποιαδήποτε άλλη λύση που δεν έχω σκεφτεί καλοδεχούμενη!!!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Εύκολη λύση είναι το synology USB που είναι μια μικρή συσκευή με θύρες USB που κουμπωνεις σκληρούς πάνω. Κοστίζει όμως λίγο κάτω απο κατοσταρικο. Ρουτερ με USB συνήθως δεν έχουν καλές ταχύτητες εκτός από κάποια ακριβά. Αλλη λύση είναι κουμπωνεις τους USB πανω στο λαπτοπ γενικών καθηκοντων και τους κανείς share.

Εύκολη λύση είναι το synology USB που είναι μια μικρή συσκευή με θύρες USB που κουμπωνεις σκληρούς πάνω. Κοστίζει όμως λίγο κάτω απο κατοσταρικο. Ρουτερ με USB συνήθως δεν έχουν καλές ταχύτητες εκτός από κάποια ακριβά. Αλλη λύση είναι κουμπωνεις τους USB πανω στο λαπτοπ γενικών καθηκοντων και τους κανείς share.
πολύ ενδιαφέρον... υπάρχει στην Ελλάδα ή μονο απο νετ;
έχεις κάποιο link;;

Ευχαριστώ πολύ!!!!

Ναι αλλά οι δίσκοι κάθονται στο usb2 … είναι πολύ αργό … για τα μεγέθη δίσκων που συζητάμε

Domie , καταρχάς ένα έχεις τρόπο να περάσεις καλωδίωση ethgernet θα ήταν το καλύτερο.

Δεύτερων οτιδήποτε με usb2 ή 100Mbps Ethernet IMHO είναι αργό για τα σημερινά δεδομένα.

Η άλλη προσέγγιση!

Είναι λίγο ακριβότερη λύση (δηλαδή παραπάνω από λίγο) και ελαφρός πιο μπελαλίδικη (δηλαδή αρκετά) από το έτοιμο αλλά είναι ένας κανονικός υπολογιστής και μπορεί να κάνει περισσότερα στο μέλλον που ξέρεις δεν χάνεις να διαβάσεις τα δύο άρθρα ίσως...

HP MicroServer N40L & Nas4Free: Το τέλειο HomeNas Part 1
HP MicroServer N40L & Nas4Free: Το τέλειο HomeNas Part 2

Αρχικά όταν το διάβασα μου άνοιξε την όρεξη αλλά χρόνος που (δικαιολογία).
Κάποτε ίσως το επιχειρήσω.

Re: Απάντηση: Πρωτάρης στα δίκτυα ψάχνει!!!

Η άλλη προσέγγιση!

Είναι λίγο ακριβότερη λύση (δηλαδή παραπάνω από λίγο) και ελαφρός πιο μπελαλίδικη (δηλαδή αρκετά) από το έτοιμο αλλά είναι ένας κανονικός υπολογιστής και μπορεί να κάνει περισσότερα στο μέλλον που ξέρεις δεν χάνεις να διαβάσεις τα δύο άρθρα ίσως...

H παραπάνω πρόταση είναι ό,τι καλύτερο! Ο,τι άλλο είναι πεταμένα λεφτά !!

Ναι αλλά οι δίσκοι κάθονται στο usb2 … είναι πολύ αργό … για τα μεγέθη δίσκων που συζητάμε

Domie , καταρχάς ένα έχεις τρόπο να περάσεις καλωδίωση ethgernet θα ήταν το καλύτερο.

Δεύτερων οτιδήποτε με usb2 ή 100Mbps Ethernet IMHO είναι αργό για τα σημερινά δεδομένα.
Ναι Τάσο θα κάνω κάποιες παραχωρήσεις στο οπτικό καμμάτι και θα περάσω καλωδίωση!
Θα ήθελα και σε αυτό την συμβουλή σας .. τι καλώδιο να πάρω; Μιλάμε για καμιά 15αριά μέτρα αν το πάω τοιχο τοιχο κ γωνιά γωνιά!!

ΟΚ οπότε το USB2 το ξεχνάμε ... πως ελέγχω την ταχύτητα του Ethernet; Αυτό είναι θέμα router; Αυτή τη στιγμή έχω αυτό που είχαν φέρει απο την HOL!

Re: Απάντηση: Πρωτάρης στα δίκτυα ψάχνει!!!

Η άλλη προσέγγιση!

Ξεκινώ μελέτη... κ επανέρχομαι!!! :)

OK δεν ήταν και πολύ χρονοβόρο να πάρω μια ιδέα! Λοιπον κατ' αρχήν είναι πολύ πιο ακριβό. 200 πες υπολογιστής, συν οι σκληροί δίσκοι, συν η RAM κλπ..
Δευτερον λόγω ελειψης χώρου είναι αρκετά ογκώδες και τρίτον όπως λέει εναν σχετικό θόρυβο τον έχει, πράγμα που μάλλον είναι θέμα μιας και θα τοποθετηθεί -λέμε τωρα- κοντά στο υπνοδωμάτιο στο οποιο όμως δεν υπάρχει πόρτα (το πως γίνεται είναι off topic) ...

?????Οπότε???? Τι κάνουμε τώρα;;

Η πρώτη λύση λέτε δεν;; Με τπτ;; Ετσι όπως το σκέφτομαι θα συνδέσω τον ένα δίσκο με το 1ΤΒ και τον εναν φορητό 500GB. Αργότερα ίσως πάρω ακόμα έναν μεγάλο 2 ή 3ΤΒ

Επίσης να ρωτήσω κάτι ακόμα... στην περίπτωση Ethernet σύνδεσης με δυκτιακό σκληρό δίσκο μέσω router η μεταφορά των δεδομένων δεν επηρεάζεται από το internet; Μπορείς δλδ να ακους μουσική και να σερφάρεις χωρίς πρόβλημα; Εκτός αν για σοβαρές ακροάσεις κλείνεις την πρόσβαση στο δίκτυο απο τον router ...

Ναι Τάσο θα κάνω κάποιες παραχωρήσεις στο οπτικό καμμάτι και θα περάσω καλωδίωση!
Θα ήθελα και σε αυτό την συμβουλή σας .. τι καλώδιο να πάρω; Μιλάμε για καμιά 15αριά μέτρα αν το πάω τοιχο τοιχο κ γωνιά γωνιά!!

ΟΚ οπότε το USB2 το ξεχνάμε ... πως ελέγχω την ταχύτητα του Ethernet; Αυτό είναι θέμα router; Αυτή τη στιγμή έχω αυτό που είχαν φέρει απο την HOL!

Cat5e χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι και καλώδια τερματισμένα από εμάς.
Η πιο ‛όμορφη’ λύση είναι να βγάλεις καλώδια περιμετρικά έξω από το σπίτι – τρυπάνι -> εντός.
Και φυσικά και εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετοί , ολόκληρη κατηγορία με εργαλεία έχουμε, λ.χ. θα βρεθεί μακρύ τρυπάνι, εάν το πάρεις απόφαση.
Ενώ και εσωτερικά στο σοβατεπί μπορείς να βάλεις πολύ μικρό κανάλι που δεν ενοχλεί οπτικά.

Το εάν έχει ένα NAS Gbit, θα το δεις στα specs του , 100Mbps vs 1000Mbps=1Gbit
O router του παρόχου δεν έχει, θα χρειαστείς και ένα switch Gbit λ.χ. στο πλαίσιο είχαν ένα αλουμινένιο TPLink στα 25ευρώ.

Για το Microserver συντηρούμε και ένα (τεράστιο ομολογουμένως) thread http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/83772-HP-Microserver

OK δεν ήταν και πολύ χρονοβόρο να πάρω μια ιδέα! Λοιπον κατ' αρχήν είναι πολύ πιο ακριβό. 200 πες υπολογιστής, συν οι σκληροί δίσκοι, συν η RAM κλπ..
Δευτερον λόγω ελειψης χώρου είναι αρκετά ογκώδες και τρίτον όπως λέει εναν σχετικό θόρυβο τον έχει, πράγμα που μάλλον είναι θέμα μιας και θα τοποθετηθεί -λέμε τωρα- κοντά στο υπνοδωμάτιο στο οποιο όμως δεν υπάρχει πόρτα (το πως γίνεται είναι off topic) ...

?????Οπότε???? Τι κάνουμε τώρα;;

Η πρώτη λύση λέτε δεν;; Με τπτ;; Ετσι όπως το σκέφτομαι θα συνδέσω τον ένα δίσκο με το 1ΤΒ και τον εναν φορητό 500GB. Αργότερα ίσως πάρω ακόμα έναν μεγάλο 2 ή 3ΤΒ

Επίσης να ρωτήσω κάτι ακόμα... στην περίπτωση Ethernet σύνδεσης με δυκτιακό σκληρό δίσκο μέσω router η μεταφορά των δεδομένων δεν επηρεάζεται από το internet; Μπορείς δλδ να ακους μουσική και να σερφάρεις χωρίς πρόβλημα; Εκτός αν για σοβαρές ακροάσεις κλείνεις την πρόσβαση στο δίκτυο απο τον router ...

Αν σκεφτείς ότι το Internet σου είναι 20Mbit ας πούμε
Σε ένα LAN Ethernet στα 1000Mbit, το internet είναι κάτι το ελάχιστο για να επηρεάσει
Οπότε μην ανησυχείς δε θα χρειάζεται να κλείνεις λ.χ. το Internet ή αλλά άβολα πράγματα.

Cat5e χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι και καλώδια τερματισμένα από εμάς.
Η πιο ‛όμορφη’ λύση είναι να βγάλεις καλώδια περιμετρικά έξω από το σπίτι – τρυπάνι -> εντός.
Και φυσικά και εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετοί , ολόκληρη κατηγορία με εργαλεία έχουμε, λ.χ. θα βρεθεί μακρύ τρυπάνι, εάν το πάρεις απόφαση.
Ενώ και εσωτερικά στο σοβατεπί μπορείς να βάλεις πολύ μικρό κανάλι που δεν ενοχλεί οπτικά.

Το εάν έχει ένα NAS Gbit, θα το δεις στα specs του , 100Mbps vs 1000Mbps=1Gbit
O router του παρόχου δεν έχει, θα χρειαστείς και ένα switch Gbit λ.χ. στο πλαίσιο είχαν ένα αλουμινένιο TPLink στα 25ευρώ.

Για το Microserver συντηρούμε και ένα (τεράστιο ομολογουμένως) thread http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/83772-HP-Microserver

ΟΚ σε ευχαριστώ πολύ!!!
Τα καλώδια προς ώρας θα τα περάσω απο μέσα απο το σπίτι και αν τελικά αγότερα κάνω κάποιες εργασίες που ετσι κ αλλιώς θέλει θα δω τι θα κάνω... το cat5 με το cat6 τι διαφορά έχουν;
Καλώδιο μπορώ να φτιάξω κ εγώ έχω πενσα οποτε ΟΚ απο εκει...

Αν όπως λές μπορώ να πάρω Gbit switch τότε δεν θα την κάνω τη δουλειά και με το μηχανάκι της synology που προτάθηκε πιο πάνω;; Βέβαια είναι και το θέμα του USB2 που είπες πριν...

ΟΚ σε ευχαριστώ πολύ!!!
Τα καλώδια προς ώρας θα τα περάσω απο μέσα απο το σπίτι και αν τελικά αγότερα κάνω κάποιες εργασίες που ετσι κ αλλιώς θέλει θα δω τι θα κάνω... το cat5 με το cat6 τι διαφορά έχουν;
Καλώδιο μπορώ να φτιάξω κ εγώ έχω πενσα οποτε ΟΚ απο εκει...

Αν όπως λές μπορώ να πάρω Gbit switch τότε δεν θα την κάνω τη δουλειά και με το μηχανάκι της synology που προτάθηκε πιο πάνω;; Βέβαια είναι και το θέμα του USB2 που είπες πριν...

πάρε και cat6, το 5e μπορεί να είναι λιγο πιο φθηνό, αλλα 5εψιλον

Σωστά το κατάλαβες το bottleneck θα ήταν από ‛την είσοδο’ το usb2 και όχι από την ‛έξοδο’ που είναι Gbit

Δλδ συνδέεις το Gbit switcher στο router κ μετά από το switcher στους υπολογιστές;

Όταν λες bottleneck τι εννοείς;
Δλδ πόσο μπορεί να αργεί; τόσο ώστε να διακόπτεται η αναπαραγωγή; ή αφορά στο φόρτωμα των κομματιών;
Επίσης γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο κ όταν έχουμε τον σκληρό δίσκο πάνω στον υπολογιστή;;

Δλδ συνδέεις το Gbit switcher στο router κ μετά από το switcher στους υπολογιστές;
ναι :-)
Όταν λες bottleneck τι εννοείς;
Δλδ πόσο μπορεί να αργεί; τόσο ώστε να διακόπτεται η αναπαραγωγή; ή αφορά στο φόρτωμα των κομματιών;
Επίσης γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο κ όταν έχουμε τον σκληρό δίσκο πάνω στον υπολογιστή;;

Bottleneck - η στενωπός, το σημείο που θα περιορίσει τη ροή – σα τον λαιμό του μπουκαλιού.

Όχι ρε φίλε δεν είπα να μου μεταφράσεις τον όρο :-P
Ρωτώ αν θα αργεί τόσο ώστε το στριμαρισμα ενός flac 24/192 πχ να είναι προβληματικό...