Προτάσεις για κεφαλή σε Thorens TD 126MKII + TP16 MKIII βραχίονα

packux

New member
3 May 2011
25
Χαιρετώ άπαντες.

Πριν μερικούς μήνες είχα την χαρά να αποκτήσω το πλατό του τίτλου. Είναι σε αρκετά καλή κατάσταση - χρειάστηκε μερικές εργασίες όπως αλλαγή interconnent κλπ - αλλά κατά τα λοιπά λειτουργεί αξιοπρεπώς.

Το πλατό ήρθε εξοπλισμένο με μία Stanton 681EEE (ίδια με την εικονιζόμενη
εδώ ).

Θαρρώ όμως πως η κεφαλή αυτή έχει ζήσει με το πλατό πολλά χρόνια, οπότε σκέφτηκα πως είναι καλή ιδέα να την αλλάξω.

Έψαξα γενικά στο internet, και δυστυχώς λόγω ελλείψεως εμπειρίας έχω μια δυσκολία στο τι κεφαλή θα ήταν καλό να αγοράσω ως αντικαταστάτη της παρούσας. Από όσο διάβασα, άλλοι ιδιοκτήτες προτιμούν vintage κεφαλές. Από την άλλη όμως, οι περισσότερες εξ' αυτών είναι είτε αδύνατο να βρεθούν είτε εντελώς εκτός των χρημάτων που έχω σκοπό να δώσω.

Θα εκτιμούσα λοιπόν ιδιαίτερα οποιαδήποτε πρόταση έχετε να μου κάνετε σχετικά με υποψήφιες κεφαλές, έχοντας υπ' όψιν τα παρακάτω κριτήρια

1. Το μέγιστο χρηματικό ποσό που μπορώ να διαθέσω είναι 250 eu.
2. To Phono Stage που χρησιμοποιώ επί της παρούσης είναι αυτό που διαθέτει ο Emotiva USP-1. Δυστυχώς, ο κατασκευαστής δεν διαθέτει καμία πληροφορία στο manual ή το site του σχετικά με την ευαισθησία εισόδου. Αναφέρει μόνο την αντίσταση εισόδου για MM (47 Kohm) και MC (240 Ohm).
3. Τα μουσικά μου ακούσματα είναι αποκλειστικά Jazz και κλασσική μουσική

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο και τις προτάσεις σας.

τυπική πρόταση τότε σε 126 ήταν οι 681ΕΕΕ ή shure V15III.
Δούλεψα επίσης ακριβές AKG της εποχής P8 ES όλες υψηλής ενδοτικότητας άνω των 25 έως 35.
ή ακριβές audio technica.
για ΜΜ μιλάμε.
Αν θα ξαναβάλεις stanton δεν θα χρησιμοποιήσεις το βουρτσάκι.

τυπική πρόταση τότε σε 126 ήταν οι 681ΕΕΕ ή shure V15III.
Δούλεψα επίσης ακριβές AKG της εποχής P8 ES όλες υψηλής ενδοτικότητας άνω των 25 έως 35.
ή ακριβές audio technica.
για ΜΜ μιλάμε.
Αν θα ξαναβάλεις stanton δεν θα χρησιμοποιήσεις το βουρτσάκι.

Μέχρι στιγμής και εγώ αυτές έχω διαβάσεις. Αναρωτιέμαι όμως αν μπορώ να βάλω μια νεότερη κεφαλή (για παράδειγμα την Ortofon MC Vivo Red)

Re: Απάντηση: Προτάσεις για κεφαλή σε Thorens TD 126MKII + TP16 MKIII βραχίονα

Δεν θα την άλλαζα την Stanton
Aπίθανη κεφαλή

Ο βασικότερος λόγος που θέλω να την αλλάξω είναι πως έχει εντονη οξείδωση στις επαφές, η οποία δεν καθάρησε όταν την ψέκασα με αντιοξειδωτικό.

Και δυστυχώς, όσες 681 έχω βρει, πάνω κάτω παρουσιάζουν την ίδια οξείδωση. Πέραν αυτού, είμαι σχετικά σίγουρος πως με μια 20ετία στην πλάτη της, η βελόνα έχει μάλλον φάει τα ψωμιά της.

Ξέρω πως ενδεχωμένος θα μπορούσα να αλλάξω μόνο την βελόνα. Καμιά ιδέα επ' αυτού;

Re: Απάντηση: Προτάσεις για κεφαλή σε Thorens TD 126MKII + TP16 MKIII βραχίονα

Ο βασικότερος λόγος που θέλω να την αλλάξω είναι πως έχει εντονη οξείδωση στις επαφές, η οποία δεν καθάρησε όταν την ψέκασα με αντιοξειδωτικό.

Και δυστυχώς, όσες 681 έχω βρει, πάνω κάτω παρουσιάζουν την ίδια οξείδωση. Πέραν αυτού, είμαι σχετικά σίγουρος πως με μια 20ετία στην πλάτη της, η βελόνα έχει μάλλον φάει τα ψωμιά της.

Ξέρω πως ενδεχωμένος θα μπορούσα να αλλάξω μόνο την βελόνα. Καμιά ιδέα επ' αυτού;

Ψάχνωντας, βρήκα αυτήν εδώ http://www.lpgear.com/product/STAD6800EEE2S.html . Κάνει όμως για την κεφαλή που έχω;

δεν διαφωνω. αυτη που εχεις δει εσυ ειναι shibata, δλδ εξαιρετικη αλλα με αντιστοιχη τιμη (και κατα την γνωμη μου πιο δυσκολο στησιμο αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα)
αυτη που σου προτινα εγω ειναι σαφως φτηνοτερη (σχεδον 1/3) και θα κανει πολυ καλα την δουλεια της.

εαν σου αρεσει τοσο πολυ η 681 καλα θα κανεις να βαλεις επανω οτι αντεχει η τσεπη σου. εγω δεν ειμαι απο τους "θαυμαστες" και θα πηγαινα η σε πιο οικονομικη λυση η θα κοιταζα εντελως διαφορετικη κεφαλη..

...θα κοιταζα εντελως διαφορετικη κεφαλη..

Αυτό είναι επίσης κάτι που κοιτώ με ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως, όπως ανέφερα και νωρίτερα, η 681 παρουσιάζει οξείδωση στις συνδέσεις της και αυτός είναι ίσως ένας καλός λόγος να αλλάξω κεφαλή. Επίσης, δεδομένης της ανύπαρκτης εμπειρίας μου στις αναλογικές πηγές, έχει ένα ενδιαφέρον να ακούσω και άλλες κεφαλές.

Έχεις κάποια να προτείνεις (με δεδομένο το budget που ανέφερα νωρίτερα και τις μουσικές μου προτιμήσεις);

Αν θέλεις κάτι καινούριο θα σου συνιστούσα μιά Grado Gold. Πολύ καλή, γλυκόηχη κεφαλή, κατάλληλη για ελαφρείς βραχίονες όπως ο ΤΡ16 που έχεις, ο οποίος έχει μόλις 7,5 γρ μάζα όπως φαίνεται εδώ.

Το σάιτ αυτό έχει και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πικάπ της Thorens γενικά, αξίζει να του ρίξεις μιά ματιά αν δεν το ξέρεις ήδη.

Ποιο ειναι το προβλημα με την οξειδωση ακριβως?
με μια λιμα νυχιων καθαρισες εκτος αν δεν σου μοιαζει χαιεντικως ορθον.
Ηχητικα θα ειναι με το παραπανω

250 ειναι αρκετα καλο ποσο για ΜΜ.

για ελαφρυ βραχιωνα ιδανικα κοιτας compliance 15-22 cu.

θα επερνα αυτη εδω, σε αυτη την τιμη ειναι ευκαιρια απο τις λιγες. http://www.lpgear.com/product/ATC0150MLX.html

την stanton, χωρις να θελω να την θιξω καθοτι αξιοπρεπεστατη, την κανει φυτιλια..

εναλακτικα http://www.lpgear.com/product/NAGAOKAMP200.html

http://www.lpgear.com/product/GOLDRG1012GX.html

και για να μην παρεξηγουμε, δεν ειμαι μετοχος στο συγκεκριμενο μαγαζι και στο εβαυ μπορει να βρεις ακομα καλυτερες τιμες

Αν θέλεις κάτι καινούριο θα σου συνιστούσα μιά Grado Gold. Πολύ καλή, γλυκόηχη κεφαλή, κατάλληλη για ελαφρείς βραχίονες όπως ο ΤΡ16 που έχεις, ο οποίος έχει μόλις 7,5 γρ μάζα όπως φαίνεται εδώ.

Το σάιτ αυτό έχει και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πικάπ της Thorens γενικά, αξίζει να του ρίξεις μιά ματιά αν δεν το ξέρεις ήδη.

Ευχαριστώ για την πρόταση και το site - ειδικά η ενότητα που μιλάει για τις παραμέτρους όσο αφορά την επιλογή κεφαλών είναι πολύ κατατοπιστική. Από όσα λίγα διάβασα για την Grado, φαίνεται μια πολύ καλή υποψήφια.

Η αλήθεια είναι πως δεν πέρασε από το μυαλό μου να τρίψω τις επαφές με κάτι ώστε να φύγει η οξείδωση. Μιας και έχω και έναν μικρό ταχύτροχο της Dremel, θα το δοκιμάσω και θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.

250 ειναι αρκετα καλο ποσο για ΜΜ.

για ελαφρυ βραχιωνα ιδανικα κοιτας compliance 15-22 cu.

θα επερνα αυτη εδω, σε αυτη την τιμη ειναι ευκαιρια απο τις λιγες. http://www.lpgear.com/product/ATC0150MLX.html

την stanton, χωρις να θελω να την θιξω καθοτι αξιοπρεπεστατη, την κανει φυτιλια..

εναλακτικα http://www.lpgear.com/product/NAGAOKAMP200.html

http://www.lpgear.com/product/GOLDRG1012GX.html

και για να μην παρεξηγουμε, δεν ειμαι μετοχος στο συγκεκριμενο μαγαζι και στο εβαυ μπορει να βρεις ακομα καλυτερες τιμες

H Audio Technica φαίνεται όντως πολύ δυνατή επιλογή. Μιας και δεν έχω αγοράσει κάτι από το συγκεκριμένο κατάστημα στο παρελθόν, αν γνωρίζεις, θα μπορούσε να στείλει την κεφαλή ως απλό δέμα (ώστε να αποφύγω το τελωνείο);

Λίγο που κοίταξα πάντως στο ebay, η τιμή των εκεί πωλητών για την Audio Technica είναι ακριβότερη από τo lpgear (κοντά στα 300 eu χωρίς να υπολογίσω τον φόρο για εισαγωγή).

Απάντηση: Re: Προτάσεις για κεφαλή σε Thorens TD 126MKII + TP16 MKIII βραχίονα

Μία πολύ καλή λύση είναι η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας με αλοιφή για ανοξοίδωτα σκεύη,που αγοράζουν οι νοικοκυρές από super market

το συσγκεκριμενο site ειναι απο τα πλεον γνωστα στον χωρο, μπορεις να τους ζητησεις us postal ground service χωρις να ειναι εγκυηση για αποφυγη τελωνειου.

το συσγκεκριμενο site ειναι απο τα πλεον γνωστα στον χωρο, μπορεις να τους ζητησεις us postal ground service χωρις να ειναι εγκυηση για αποφυγη τελωνειου.

Διάβασα αρκέτα σχετικά με την κεφαλή και ομολογουμένως φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτά τα χρήματα - και η τιμή που την δίνει ο lpgear είναι ανταγωνιστική ακόμα και με τους φόρους. Ελπίζω τώρα ο Άγιος Βασίλης να προλάβει να την βάλει κάτω από το δέντρο :-)

οχι με dremel
θα τα ρημάξει όλα.
Λίμα νυχιών και χέρι...

Το δοκίμασα χτες - λίμα και πολύ ελαφρύ τρίψιμο. Μέσα σε 10 λεπτά οι επαφές ήταν σαν καινούργιες χωρίς εκδορές από το τρίψιμο. Αξίζει όμως να σημειώσω πως η λίμα που χρησιμοποίησα θεωρείται 'μαλακή'.

Η αλήθεια είναι πως δεν παρατήρησα καμία αλλαγή στον ήχο μετά τον καθαρισμό - σε αντίθεση με την βελτίωση που παρατήρησα όταν ψέκασα με αντιοξειδωτικό τις άλλες επαφές και άλλαξα τα RCA.

Θα ανοίξω ένα άλλο νήμα με τα ηχητικά προβλήματα που αντιμετωπίζω αυτή την στιγμή, ώστε να κρατήσω αυτό καθαρό.

Το δοκίμασα χτες - λίμα και πολύ ελαφρύ τρίψιμο. Μέσα σε 10 λεπτά οι επαφές ήταν σαν καινούργιες χωρίς εκδορές από το τρίψιμο. Αξίζει όμως να σημειώσω πως η λίμα που χρησιμοποίησα θεωρείται 'μαλακή'.

Η αλήθεια είναι πως δεν παρατήρησα καμία αλλαγή στον ήχο μετά τον καθαρισμό - σε αντίθεση με την βελτίωση που παρατήρησα όταν ψέκασα με αντιοξειδωτικό τις άλλες επαφές και άλλαξα τα RCA.

Θα ανοίξω ένα άλλο νήμα με τα ηχητικά προβλήματα που αντιμετωπίζω αυτή την στιγμή, ώστε να κρατήσω αυτό καθαρό.

σου είπα ότι είναι περισσότερο ψυχολογικό το θέμα παρά ηχητικό