προτασεις phono για το μηχανημα μου?

BURNIN AMBITION

Established Member
4 November 2010
110
καλησπερα παιδια. εχω ενα πικαπ thorens 126 mk2 με βελονα denon dl110 και βραχιονα alphason delta. το λατρευω. με εκανε να ακουω πολλη μουσικη ξανα και γουσταρω τρελα. ενισχυτη εχω εναν sony ta-fb20r και τα ηχεια μου ειναι τα roister ps 80 που εχω βαλει πανω σε βασεις που γεμισα με αμμο.
καποια στιγμη εχω σκοπο να παρω καλα ηχεια δαπεδου (για την ωρα ειμαι αναμεσα στα monitor audio rx6 αλλα και στα rois acoustics 8.3. αν εχετε καποιο σχολιο για αυτα ή καποια αλλη προταση κατω του χιλιαρικου, ευπροσδεκτη).
για την ωρα ομως σκεφτομαι πως ο πιο αδυναμος κρικος ειναι το phono stage του ενισχυτη. πχ αγορασα ενα καινουργιο βινυλιακι να βαλω (το οποιο το ξερω καλα, το ειχα σε φλακ), και καθως ακουγα την πρωτη πλευρα εβριζα. σκεφτομουν πως ειτε κοψαν μπ3 και το βαλαν στο βινυλιο ή καποιααλλη μπαρουφα παιζει. τελικα μαλλον ηθελε να ζεσταθει το φονο, μιαμιση πλευρα του πηρε...
οποτε, ερωτησεις.
συμφωνειτε πως ο αδυναμος κρικος αυτη τη στιγμη ειναι το φονο και μετα τα ηχεια? (που εχω σκοπο να αλλαξω ουτως ή αλλως)
αν συμφωνειτε, τι εχετε να προτεινετε? δεν θελω να ξεφυγω. τιμες που ακουω απο μουσικοφιλους του στυλ 400 500 600 2000 ευρω, δεν παιζουν. υπαρχει καποιο φονο στο οριο των διακοσιων (ή ακομα καλυτερα στα 150) καινουργιο ή μεταχειρισμενο (προτιμω μεταχειρισμενο για να παρω κατι καλυτερο θεωρητικα), που να κανει καλη δουλεια? κατι ισορροπημενο που να βγαζει οσο δυνατον περισσοτερη πληροφορια μπορει απο το βινυλιο? κατι ανταξιο του πικαπ?
ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

Σιγουρα στα μεταχειρισμενα βρισκεις κατι καλο δεδομενου και του περιορισμενου budget σου

Η κεφαλη ειναι καλη και ευτυχως για σενα υψηλοεξοδη οποτε ταιριαζει με πληθωρα phono

Προσωπικα βρεθηκα (ως λυση αναγκης) με ενα phono της nad το pp2 το οποιο επιδεχεται μερικων βελτιωσεων (αλλαγη πυκνωτων) και που πλεον δεν θεωρω οτι μου λειπει κατι (εχοντας συνηθισει στο παρελθον με καποια ψιλοακριβα phono τυπου ear 834p, trichord dino κλπ)

Ωστοσο η γνωμη μου ειναι οτι απο πηγη και κεφαλη εισαι κομπλε και απο ηχεια καλα κρατιεσαι στην παρουσα φαση (εαν ειναι σε καλη κατασταση)

Σιγουρα ο αδυναμος κρικος ειναι ο ενισχυτης σου και η προταση μου ειναι κοιτωντας στα μεταχειρισμενα να βρεις κατι αξιολογο (ιδανικα και με ενσωνατωμενο phono) ο οποιος θα ξεζουμισει τα ηχεια και θα αναβαθμισει το συστημα

Το προβλημα ειναι ενισχυτες με αξιολογο phono ειναι ειτε παλαιοτητας ειτε ακριβοι...οποτε ειτε ειναι δυσκολο να βρεθουν σε καλη κατασταση μτχ ειτε σε προστιτη για σενα τιμη
Οποτε οι λυσεις εχουν ως εξης
1: συγχρονος ενισχυτης μτχ περι τα 400 (τυπου xindak η nad η xtz) + 200 για ξεχωριστο phono μτχ (nad pp2, campridge audio, trichord ισως κλπ)
2: καποιος αξιολογος με ενσωματωμενο οπου με ενα φρεσκαρισμα θα αναστηθει (πχ marantz pm 80 η με πολυ τυχη για μια προσιτη τιμη κανενας yamaha as 1000 η luxman αλλα πιο παλιο μοντελο κλπ)

Οταν με το καλο ακουσεις καποιον ενισχυτη με τα ηχεια σου και δεν σε καλυπτουν πλεον αποφασιζεις σε δευτερο χρονο για αλλαγη και των ηχειων

Για το marantz στο γραφω καθως ειμαι ευτυχης πλεον κατοχος ενος μτχ σε κατασταση mint οπου εδεσε απιστευτα με καποια ηχεια της castle και με κοστος κτησης οσο ενα phono εχω εναν ολοκληρωμενο ενισχυτη με πολυ καλο phono

Τελος για να σε μπερδεψω ακομη περισσοτερο (χαχαχα) υπαρχει και η λυση προενισχυτη με phono και ενα ζευγαρι ενεργων ηχειων και ξεμπερδευεις μια και καλη απο το θεμα ηχειων (εαν ο χωρος και η αποσταση ακροασης το επιτρεπουν)
Εγω προσωπικα αυτο θα εκανα στη θεση σου

σε ευχαριστω φιλε για την απαντηση. δεν ηξερα οτι ειναι τοσο αδυναμος κρικος ο ενισχυτης. τον ειχα για καλουλη. (και οταν τον ειχα παει για σερβις μου χαν πει οτι ειναι αξιοπρεπεστατος....σιγουρα δεν ειμαι σε φαση να ξοδευτω και για ενισχυτη και για φονο. θα ειμαι οβερ μπατζετ. εκτος και αν εδινα το ενισχυτη και επαιρνα εναν αλλον και ενα φονο αλλα δεν ξερω τι πιανει ο σονυ (εχετε καμια ιδεα για την αξια του? ειναι σε υπεραριστη κατασταση και με πολυ καλο σερβις με αλλγες πυκνωντων και γενικοτερα ρετουσαρισματα).
επισης δεν ψηνομαι με την καμια για ενεργα ηχεια για λογους που δεν χρηζουν αναλυσης εδω.
να ρωτησω κατι αλλο. αντι για αγορα φονο, μηπως ειναι προτιμοτερο μια αγορα καλου μεταχειρισμενου προενισχυτη (παλι δεν θελω να ξεπερασω τα 200 αντε βαρια 250) που θα εχει και καλο ενσωματωμενο φονο? θα ρεφαρει μια τετοια επιλογη τον μετριο ενισχυτη μου? ή ο ενισχυτης, ειτε με φονο εξωτερικο, ειτε με προενισχυτη, παλι θα μου χαλα την αλυσιδα?
(και αν η αγορα προενισχυτη, ρεφαρει τον κακο ενισχυτη μου, το ποια η γνωμη σας για αυτους τους 2 προενισχυτες? εχουν αξιοπρεπεστατο φονο? αξιζει η αγορα τους αντι για εξωτερικο φονο? Denon PRA 1100 και Harman Kardon citation 21 )
τελος, αν πω οτι πουλαω τον σονυ (πιανει κανα κατοσταρικο ή τζιφος?) και περνω εναν καλο ενισχυτη, με πολυ καλο φονο, ποια η γνωμη σας για τους εξης? αξιζουν?
Harman Kardon HK 6200
Marantz Pm 5003
DENON PMA 520
JVC AX 550 (ή 572)
ONKYO A 8051
NAKAMICHI Amplifier 2
σας ευχαριστω πολυ, και σορυ αν σας ζαλιζω

Yπάρχουν δύο δρόμοι
α] αγοράζεις ενα phono στη τιμή πού αναφέρεις και κάνεις τη δουλειά σου ,αλλά σε 1-2 χρόνια θα ψάχνεις για κάτι καλύτερο
β] ξοδεύεις κάποια χρήματα παραπάνω [+ 200-300} και αγοράζεις ένα αξιοπρεπέστατο phono πού θα σε καλύψει και μελοντικά
Καταλαβαίνω ότι χρήμα δεν υπάρχει σε κανέναν μας ,αλλά και το να μπαλώνουμε πολύ προσωρινά κάποια κατάσταση ,δεν είναι πιό οικονομικό .
Κάνε υπομονή 3-4 μηνες εξοικονόμησε άλλα 200 -300 ευρώ και θα πάς σε πολύ καλύτερη επιλογή Την λύση με τα ενσωματωμένα προσωπικά δεν την επικροτώ εκτος αν πέσεις στην <ευκαιριάρα >

Πάντως εμένα το μιάμιση πλευρα δίσκου για να ζεσταθεί ενα μηχάνημα δε μου κανει καμια περίεργη εντύπωση.
Όλα κάπως έτσι δεν ειναι;
Εσένα όταν ζεσταθηκε σε κάλυπτε; Επίσης μήπως ηταν και ο ενισχυτής που ζεσταθηκε τοτε;

κυριε πετρο για αξιοπρεπεστατο phono γυρω στο 400αρι λοιπον, (ισως μεταχειρισμενο να βρω και με λιγοτερα?) εχουμε καποια στο μυαλο, για να καταλαβω περιπου που παιζω? η διαφορα στον ηχο θα ειναι τοσο μεγαλη? θα ειναι δηλαδη value for money ενα τετοιο απγκρειντ? αν δηλαδη θα μιλαμε για διαφορες μερα με νυχτα, ε μηπως να το σκεφτω.
αγαπητε πανοραμιξ, οταν ζεσταθηκε ηταν πολυ καλα, γουσταρα. αλλα ειναι οαλ σχετικα ετσι? εχω ακουσει μουσικη απο πολυ καλυτερα μηχανηματα που φυσαγαν, αλλα δεν εχω τετοιο συστημα ευκαιρο για αμεσες συγκρισεις. οποτε ναι, θα απαντησω με καλυπτε αλλα ολα σχετικα ειναι. το θεμα ειναι ποσο καλυτερο ηχο θα παρω αν αναβαθμιστω. γιατι ολοι γενικα αναβαθμιζονται και μπαινουν σε μια φαση συνεχους ξοδεματος. εγω θελω να ειμαι σε ενα επιπεδο πουεχω αξιοπρεπη ηχο και που απο εκει και περα οποιαδηποτε αναβαθμιση δεν θα ειχε και πολυ νοημα μιας και θαεπρεπε να σκασω πολλ,α και η διαφορα στον ηχο δεν θα ηταν τοσο μεγαλη. υπο αυτο το πρισμα, να ξαναρωτησω. παω μονο για φονο? ο ενισχυτης παλευεται ή οντως ειναι ο πολυ αδυναμος κρικος που ανεφεραι ο φιλος παραπανω? εχω λιγο μπερδευτει. για φονο εκανα το θρεντ, και τελικα μηπως να δω τι γινεται και με ενισχυτη?
καποια γνωμη για προενισχυτες και ενισχυτες που ανεφερα παραπανω?
ευχαριστω

Yπάρχουν δύο δρόμοι
α] αγοράζεις ενα phono στη τιμή πού αναφέρεις και κάνεις τη δουλειά σου ,αλλά σε 1-2 χρόνια θα ψάχνεις για κάτι καλύτερο
β] ξοδεύεις κάποια χρήματα παραπάνω [+ 200-300} και αγοράζεις ένα αξιοπρεπέστατο phono πού θα σε καλύψει και μελοντικά
Καταλαβαίνω ότι χρήμα δεν υπάρχει σε κανέναν μας ,αλλά και το να μπαλώνουμε πολύ προσωρινά κάποια κατάσταση ,δεν είναι πιό οικονομικό .
Κάνε υπομονή 3-4 μηνες εξοικονόμησε άλλα 200 -300 ευρώ και θα πάς σε πολύ καλύτερη επιλογή Την λύση με τα ενσωματωμένα προσωπικά δεν την επικροτώ εκτος αν πέσεις στην <ευκαιριάρα >

Πάντως εμένα το μιάμιση πλευρα δίσκου για να ζεσταθεί ενα μηχάνημα δε μου κανει καμια περίεργη εντύπωση.
Όλα κάπως έτσι δεν ειναι;
Εσένα όταν ζεσταθηκε σε κάλυπτε; Επίσης μήπως ηταν και ο ενισχυτής που ζεσταθηκε τοτε;

Τα ερωτηματα που τιθενται ειναι σχετικα και ειδικοτερα οταν εμπλεκεται και ο οικονομικος παραγοντας η οι προσωπικες προτιμησεις τοτε το πραγμα περιπλεκεται

Κανενας δεν μπορει να σου απαντησει με σιγουρια

Το καλυτερο που εχεις να κανεις εντελως φιλικα ειναι να προσπαθησεις να ακουσεις καποιο νεο μηχανημα στο συστημα σου (ειτε phono ειτε ενισχυτη ειτε και τα δυο) σαν δοκιμη και αναλογως επιδοσης/αναβαθμισης πρατεις

Δεν μπορει κανενας απο εμας χωρις να εχει ακουσει το δικο σου συστημα στο δικο σου χωρο να εχει απολυτη αποψη
Εκτιμηση μου ειναι οτι διαφορες θα υπαρχουν και ουσιαστικες
Δεν ξερω ομως εαν αυτες θα δικαιολογησουν πληρως το κοστος αποκτησης τους

Κοινως προσπαθησε να ακουσεις οσα περισσοτερα μπορεις και παρε το χρονο σου...δεν θελει αγχος και απαιτειται αρκετη υπομονη για να γινουν σωστες κινησεις

Το μονο σιγουρο ειναι οτι και το πικαπ και η κεφαλη σου στεκονται επαξια σε πολλαπλασιου κοστους συστηματα και θεωρω οτι αυτος ειναι ο μογος που το σκεφτεσαι

Το θεμα ειναι το χρειαζεσαι το καλυτερο συστημα στην παρουσα φαση?

@BURNIN AMBITION πιστεύω ότι αν κάνεις υπομονή και κινηθείς στη κατηγορία πού αναφέρω θα έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε περισσότερες επιλογές και στο τέλος αφού κάνεις δοκιμές να επιλέξεις αυτή που θα <καθίσει> καλύτερα .Βέβαια στη περίπτωση του μεταχειρισμένου θέλει υπομονή και λίγη τύχη για να βρείς κάτι καλό από κάποιον πού θέλει να πουλήσει λόγω αναβάθμισης Προσωπικά είχα αγοράσει το ASR mini basis σε κατάσταση κουτιού από Γερμανια -ebay κάπου στα 500 ευρώ ,βέβαια είχα υπομονή μέχρι να το πετύχω Οπως και ένα άλλο μέλος ,φίλος μου ,είχε αγοράσει από τις αγγελίες του φόρουμ phono μερικών μηνών σε τιμή κάτω από τα μισό κόστος
Επίσης μια καλή περίπτωση θα είναι να βρείς κάπου στα χρήματα που θέτεις τώρα σαν όριο ένα μεταχειρισμένο trigon vanguard Απλά θέλει υπομονή ...

Re: Απάντηση: προτασεις phono για το μηχανημα μου?

σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας. οσον αφορα το αν χρειαζομαι καλυτερο συστημα στην παρουσα φαση, ισως η απαντηση να ειναι οχι, μιας και δεν εχω ακομα τα καλα ηχεια που σκεφτομαι να παρω. και τα οποια θα παρω. ομως οταν τα παρω σιγουρα θα θελω και καλυτερο φονο μιας και καλα ηχεια καλο πικαπ και generic phono, ε θα χανω πολυ.
καταλαβαινω απολυτα αυτο που λεει ο κυριος πετρος. παιρνεις μια φορα κατι καλο και τελειωνεις. η απορια μου ειναι η εξης. παιρνω λοιπον ενα μεταχειρισμενο φονο ας πουμε στα 400 ευρω. ο ενισχυτης μετα με καλυπτει? ή λογω του κακου ενισχυτη (ειναι κακος τελικα?) παλι δεν θα ακουωαυτα που μπορει να δωσει η πηγη?
μηπως καλυτερα να επαιρνα power amplifier και εναν καλο προενισχυτη με ενσωματωμενο καλο φονο με τα ιδια λεφτα? θα ημουν στα ιδια επιπεδα ηχου με το να επαιρνα ενα καλυτερο φονο? εχω προβληματιστει. αλλα σας ευχαριστω ολους που προσπαθειτε να με ξεμπερδεψετε. το θεμα ειναι πως δεν ξερω και ποια θεωρουνται καλα φονο στην κατηγορια αυτη που λεει ο κυριος πετρος. εκει γυρω στα 400 δηλαδη.
εχει πουθενα το σαιτ καποια λιστα (που μου εχει διαφυγει) στην κατηγορια αυτη με value for money καλα φονο, ενισχυτες, προενισχυτες, για να εχω εναν καλο μπουσουλα στα μεταχειρισμενα? υπομονη εχω προφανως να περιμενω την καταλληλη αγγελια. οπως το εκανα και με το πικαπ. να ειστε καλα

Να αλλάξεις πρώτα ενισχυτή και μετά phono
Υπάρχουν αξιόλογοι vintage,με ενσωματωμένο phono,όπως sansui,marantz,kenwood,όλοι δεκαετίας '70 και '80
Θα κάνεις τη δουλειά σου πάρα πολύ καλά και φθηνά

Απάντηση: Re: Απάντηση: προτασεις phono για το μηχανημα μου?

Και musical fidelity εαν σε ενδιαφερει... πολυ καλο για τα χρηματα του...

Τον οποίον πούλησα πριν λίγο καιρό σε υπεράριστη κατάσταση στο χρηματικό όριο του φίλου .Βέβαια έχει μόνο κινητό μαγνήτη ,αλλά το κόστος είναι σημαντικά μικρότερο

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: προτασεις phono για το μηχανημα μου?

χαχαχαχα πεσαν μαζεμενα ποστ και χαθηκα. για ενισχυτες μιλατε ή για φονο? ουτως ή αλλως με την κεφαλη που εχω (και δεν προκειτε ποτε να παω σε αλλο μοντελο), μονο moving magnet με νοιαζει...ενισχυτες με καλο φωνο που θα ανταπεξερχεται καλα, εχουμε στο μυαλο μας? ή ξερουμε κανενα σαιτ με λιστα για να ψαχτω? για να παω στα σιγουρα... σας εχω ζαλισει, συγνωμη. πελαγοδρομω ειναι η αληθεια. δεν ξερω απο που να ξεκινησω και τι να πρωτοψαξω. και δεν θελω και να την πατησω και να παρω και κατι που δεν εχει μεγαλη διαφορα απο το πως ειμαι τωρα... (δεν βρισκω και τιποτα στο ιντερνετ για τον ενισχυτη που εχω). σας ευχαριστω

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: προτασεις phono για το μηχανημα μου?

χαχαχαχα πεσαν μαζεμενα ποστ και χαθηκα. για ενισχυτες μιλατε ή για φονο? ουτως ή αλλως με την κεφαλη που εχω (και δεν προκειτε ποτε να παω σε αλλο μοντελο), μονο moving magnet με νοιαζει...ενισχυτες με καλο φωνο που θα ανταπεξερχεται καλα, εχουμε στο μυαλο μας? ή ξερουμε κανενα σαιτ με λιστα για να ψαχτω? για να παω στα σιγουρα... σας εχω ζαλισει, συγνωμη. πελαγοδρομω ειναι η αληθεια. δεν ξερω απο που να ξεκινησω και τι να πρωτοψαξω. και δεν θελω και να την πατησω και να παρω και κατι που δεν εχει μεγαλη διαφορα απο το πως ειμαι τωρα... (δεν βρισκω και τιποτα στο ιντερνετ για τον ενισχυτη που εχω). σας ευχαριστω

Να ένας ίδιος μ αυτόν πού πούλησα ,πού τον είδα τώρα στη τύχη ,στα χρήματα περίπου πού θέλεις

http://www.ebay.co.uk/itm/Musical-F...592151?hash=item1eba1eafd7:g:C4AAAOSwzaJX2RBI

Η κεφαλή σου δεν είναι moving magnet. Είναι moving coil υψηλής εξόδου.

Επειδή την έχω, είχα και παλιότερα και μια Benz MC20 Επίσης mc υψηλής εξόδου, έχω να πω πως το συγκεκριμένο είδος κεφαλών είναι κάπως "περίεργο" όσον αφορά την έξοδό τους.

Τι ακριβώς εννοώ: Μια συνηθισμένη τιμή εξόδου για μια κεφαλή κινητού πηνίου είναι 0,3 με 0,5 mV, Για μια κινητού μαγνήτη είναι περίπου το δεκαπλάσιο 3 με 5 mV.

Οι είσοδοι phono των ολοκληρωμένων και τα περισσότερα phono stages χαμηλής τιμής έχουν δύο θέσεις MC και MM που αντιστοιχούν περίπου στις παραπάνω εξόδους.

Μια κινητού πηνίου υψηλής εξόδου έχει έξοδο κάπου ανάμεσα. Η DL110 για παράδειγμα έχει 1,2mV. Επομένως αν τοποθετηθεί στη θέση MM (για την οποία προορίζεται λόγω 47kΩ αντίστασης) θα έχει κάπως λιγότερο κέρδος απ' όσο πρέπει κανονικά.

Αυτό λύνεται με phono stages που έχουν περισσότερες από δύο ρυθμίσεις κέρδους.

Σε χαμηλή τιμή (κάτω από 500) δεν είναι πολλά τέτοια. Το ifi phono, το trigon vanguard και το trichord dino έχω υπόψη μου.

σε ευχαριστω πολυ για τις παρατηρησεις. το εψαξα και σε ξενα φορουμ και λενε τα ιδια
[BOOK SPOILER]The input impedance on most MC phonostages is round about 100 ohms, and on most MM phonostages is about 47k. The Denon DL-110 should be fed into a 47k input, but its output is lower than most moving magnet cartridges and the volume might be on the low side. Feeding the DL-110 into a typical MC phonostage will give more gain, but not as much as the figures might suggest because more than half the cartridge's output will be lost by feeding it into too low a load impedance. The sound might well be pretty ropey, too.
The ideal phonostage for the DL-110 would be one where the gain and input impedance can be set independantly (such as a Dino, as suggested by Werner).
The DL-110 needs 47k input impedance and about 50dB gain.[/BOOK SPOILER]

τα εκανα λιγο κουλουβαχατα στο μυαλο μου αλλα θα αρχισω να κοιταω σε αγγελιες και ξενα φορουμ και ιμπει κτλ κτλ.
θα προσπαθησω να ψαξω να δω ποιοι παλιοι ενισχυτες θεωρουνται πως εχουν καλο φονο και θα κοιταξω μια και καλη εναν τετοιο. εναλλακτικα κοιταω για ενα καλο φονο μονο του. ιδωμεν. να ειστε καλα

Η κεφαλή σου δεν είναι moving magnet. Είναι moving coil υψηλής εξόδου.

Επειδή την έχω, είχα και παλιότερα και μια Benz MC20 Επίσης mc υψηλής εξόδου, έχω να πω πως το συγκεκριμένο είδος κεφαλών είναι κάπως "περίεργο" όσον αφορά την έξοδό τους.

Τι ακριβώς εννοώ: Μια συνηθισμένη τιμή εξόδου για μια κεφαλή κινητού πηνίου είναι 0,3 με 0,5 mV, Για μια κινητού μαγνήτη είναι περίπου το δεκαπλάσιο 3 με 5 mV.

Οι είσοδοι phono των ολοκληρωμένων και τα περισσότερα phono stages χαμηλής τιμής έχουν δύο θέσεις MC και MM που αντιστοιχούν περίπου στις παραπάνω εξόδους.

Μια κινητού πηνίου υψηλής εξόδου έχει έξοδο κάπου ανάμεσα. Η DL110 για παράδειγμα έχει 1,2mV. Επομένως αν τοποθετηθεί στη θέση MM (για την οποία προορίζεται λόγω 47kΩ αντίστασης) θα έχει κάπως λιγότερο κέρδος απ' όσο πρέπει κανονικά.

Αυτό λύνεται με phono stages που έχουν περισσότερες από δύο ρυθμίσεις κέρδους.

Σε χαμηλή τιμή (κάτω από 500) δεν είναι πολλά τέτοια. Το ifi phono, το trigon vanguard και το trichord dino έχω υπόψη μου.