Προταση !!

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,164
Πειραιας
Να κανω μια προταση??
Επειδη dac ,καρτα ηχου, audio interface ολα μπερδευονται γλυκα (τουλαχιστον στο δικο μου μυαλο),μηπως θα ητο σκοπιμον να μας τα ξεκαθαρισει με τον δικο του υπεροχο τροπο (φωτο-χρηση-παραδειγματα) ο αρχηγος μας???

Αν αυτο εχει γινει καπου (μαλλον κατι καπου θυμαμαι) να μας το ανεβασει και να γινει sticy, να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεωτεροι:flipout:

Αν δεν υπαρχει λογος και αυτα που γραφω ειναι περιττα, παρακαλω "σκουπιστε το".

Ξέρω για ποόν χτυπάει η καμπάνα!

bell2.png

Τέτοια αρχηγιλίκια ας έλειπαν!:furious3:

Τώρα εδώ που τα λέμε δίκιο έχεις, ανάγκη υπάρχει, το έχω σκεφτεί από πολύ καιρό, σε κάποια άκρη του μυαλού μου είναι καταχωνιασμένο:

Εισαγωγή στο Computer Audio

Χρειάζεται χρόνος, αρκετή δουλειά και προπαντός καλή ψυχική διάθεση! Που πρέπει να στο πω, γίνεται όλο και πιο χάλια...

Αλλά έχω μία αντιπρόταση: Έχω παρατηρήσει ότι τελευταία έχουμε εδώ μερικά καλά παιδιά που επίσης το έχουν μάθει καλά το αντικείμενο:

Μιλάμε για το Σωκράτη (sokmav), ο πιο έμπειρος απ' όλους μας στο Computer Hardware και στο Foobar

και για τον tuxx (ξεχνάω το μικρό του όνομα αυτή τη στιγμή), ο ειδικός μας για το Linux.

Έχουμε και τον Τάσο (tmju), γνώστης σε βάθος του EAC. Είναι πολυάσχολος και δεν ξέρω αν θα μπορεί -εμείς τον θέλουμε βέβαια!

Λοιπόν παίδες, τι λέτε; Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και συνεργαστούμε, μπορούμε να φτιάξουμε κάτι πολύ καλό.
Και να σας πω την αμαρτία μου, μόνος μου το βαριέμαι, όταν συνεργάζομαι και δουλεύω μαζί με άλλους, το κάνω με πολύ περισσότερη όρεξη και κέφι! :smile:

Οι Εθελοντές για συνεργασία ευπρόσδεκτοι... -bye-

Τα λίγα που ξέρω,στην διάθεσή σας,αν και υπάρχουν κι άλλοι που ξέρουν πιο πολλά.(Εγώ είμαι μάλλον ο πολυλογάς..:flipout:)
Αλλά προτείνω να υπάρξει πλαίσιο,να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλό,λιτό και χρηστικό.
Στο οτιδήποτε σχεδιαστεί λοιπόν,μέσα!

Re: Απάντηση: Προταση !!

Τα λίγα που ξέρω,στην διάθεσή σας,αν και υπάρχουν κι άλλοι που ξέρουν πιο πολλά.(Εγώ είμαι μάλλον ο πολυλογάς..:flipout:)
Αλλά προτείνω να υπάρξει πλαίσιο,να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλό,λιτό και χρηστικό.
Στο οτιδήποτε σχεδιαστεί λοιπόν,μέσα!
Το πλαίσιο θα το καθορίσουμε από κοινού. Θα βρούμε τους τρόπους πως να γίνει.
Άλλος εθελοντής διαθέσιμος; :smile:

Re: Απάντηση: Προταση !!

Ταχω μεσα στο μυαλο μου ενα κουβαρι,για να δουμε..,προκαταβολικα ευχαριστω!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προταση !!

Ταχω μεσα στο μυαλο μου ενα κουβαρι,για να δουμε..,προκαταβολικα ευχαριστω!

Άντε ν'αρχίσουν τα παιδιά να...ξετυλίγουν το κουβάρι.
Θα είναι πολύ χρήσιμο για όλους.

Γενικά... και όπως τα έχω καταλάβει...

Το Αudio interface είναι το εργαλείο με το οποίο μπορείς να συνδέσεις τις αναλογικές πηγές σου στο pc και να "επικοινωνήσουν". Πχ μια κιθάρα, ένα μικρόφωνο, πικάπ κτλ
H σύνδεσή του με το pc μπορεί να γίνει με usb, firewire ή pci card σε υποδοχή του mobo, ενώ φυσικά διαθέτουν και αναλογικές εισόδους για τη λήψη του αναλογικού σήματος.
Για να το πετύχουν εμπεριέχουν λοιπόν έναν adc, δηλαδή analog to digital convertor.

H κάρτα ήχου είναι το ανάποδο, δηλαδή ο τρόπος που θα συνδέσεις το pc με εξωτερικές αναλογικές συσκευές, πχ ενισχυτή, ηχεία κτλ. Διαβάζει data (τα audio αρχεία στο pc) και τα μετατρέπει σε αναλογικό σήμα στην έξοδο, χρησιμοποιώντας έναν dac, δηλαδή digital to analog convertor.

O dac όπως είπαμε είναι το εργαλείο που θα μετατρέψει το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Εμπεριέχεται στη κάρτα ήχου, αλλα και σε πολλές άλλες συσκευές, απο τα cd, dvd/bd και hc ενισχυτές μέχρι τα φορητά mp3 media players. Στη περίπτωση των ολοκληρωμένων συσκευών DACs, εκτός απο data (μέσω usb ή firewire απο pc, δηλαδή ουσιαστικά μία εξωτερική κάρτα ήχου), μπορεί να δεχτεί και spdif ψηφιακό σήμα απο transports όπως ένα CDp ή DVD/BDp. Η συσκευή ολοκληρώνεται με την προσθήκη αναλογικής εξόδου (όπως και στη περίπτωση της κάρτας ήχου).

Όλα αυτά απαιτούν ειδικό software και hardware βέβαια, απο την ποιοτική σχεδίαση και υλοποίηση των οποίων εξαρτάται το αποτέλεσμα που παίρνουμε.
(imo εξαρτάται και απο το πόσο ανεξάρτητα είναι τα κυκλώματα κάθε δουλειάς που κάνουν, μεταξύ τους... αλλά άλλο θέμα αυτό...)

To μπέρδεμα μάλλον οφείλεται στο ότι οι πολλές σύγχρονες συσκευές εμπεριέχουν όλα τα παραπάνω... Ίσως και επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να αποστηθίζεις όλες τα ονόματα και τις συντομεύσεις.
Επίσης είναι δεδομένο ότι υπάρχει στη πιάτσα των reviewers μια τάση ελιτισμού (όσο περισσότερα δεν καταλαβαίνεις τόσο καλύτερος ο reviewer!).

Aυτό που μας χρειάζεται να ξέρουμε imo είναι ότι για να γεφυρώσεις εξωτερικές συσκευές ήχου με ένα pc χρειάζεσαι ένα τρόπο να μετατρέψεις το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό και τούμπαλιν.
Βλέποντας τις εισόδους και εξόδους μιας συσκευής μπορείς να καταλάβεις αν σου κάνει, ασχέτως αν γνωρίζεις την κατηγορία που ανήκει. Τόσο απλά...

(περισσότερα για το software και hardware απο τους ειδικούς... εγώ δεν...)

Last edited:
Καπως ετσι τα εχω και γω στο μυαλο μου ,αλλα κατι νομιζω οτι παιζει παραπανω με το audio interface.
Οι συσκευες που ειναι usb σε spdif ,νομιζω οτι και αυτες ονομαζονται audio interface.......αρα???

Μιχάλη, απ'όσο ξέρω άλλο πράγμα το audio interface και άλλο το usb to (οτιδήποτε... spdif, i2s κτλ) interface.

Aλλά γηράσκω αεί διδασκόμενος... οπότε μένει να διαλευκανθεί απο όποιο φίλο το γνωρίζει.

Απάντηση: Re: Προταση !!

Interfaces may be for input, output or both.

+1
Μην κολλάμε στις λέξεις,είναι διαφορετικές οι δουλειές που κάνει το κάθε τι,θα τα πούμε σωστά και αναλυτικά....

Ειναι μια πολυ καλη ιδεα.

Ακουγονται παντως πολυ πιο συνθετα απο οτι ειναι.

Μιλωντας αυστηρα για HW, το μονο που εχουμε να σκεφτουμε ειναι οτι εχουμε μια πηγη και θελουμε με καποιο τροπο να φτασουμε σε εναν ενισχυτη για να αναπαραγουμε το αποτελεσμα.

Πηγη μπορει να ειναι ενα PC, ενα μινι PC, ενα media player κλπ.

Στο αλλο ακρο ειναι ο ενισχυτης μας ο οποίος "καταλαβαινει" line level (στη γενικη του περιπτωση).

Τη δουλια λοιπον της "μεταφρασης" σε line level την κανει το dac μας.

Αρα, στην ουσια, ο προβληματισμος μεταφερεται στη συνδεση της πηγης μας με το DAC.

Συνολικα οι τροποι εξοδου απο την πηγη ειναι 4 (οι κυριοι).

1) Spdif coax
Απλη συνδεση, χρειαζεται βυσματα 75Ω και αντιστοιχο καλωδιο. Προτιμητεα ειναι τα BNC των 75Ω αλλά και RCA ψευδο75 να βαλει κανεις δεν θα παρεξηγηθουμε...

2)Spdif Toslink
Επισης απλη συνδεση, μια οπτικη ινα και ολα οκ

3)USB
Εδω θα χρειαστουμε εναν μετατροπεα ο οποιος θα αναλαβει να "μεταφρασει" την διεπαφη ειτε σε spdif coax, ειτε σε Toslink, ειτε σε I2s.
Οι πρωτες δυο περιπτωσεις ειναι απλες και υλοποιουνται με τα αντιστοιχα καλωδια. Η τριτη περιπτωση ομως, για να υλοποιηθει θα πρεπει αφ' ενος το dac μας να εχει προσβασιμους headers για I2s και αφ' ετερου η αποσταση του μετατροπεα απο το DAC να ειναι οσο το δυνατον μικροτερη (ιδανικα). Η διασυνδεση δε, θα πρεπει να γινει ειτε με cat5-6 καλωδιο ειτε με καλωδια και βυσματα 50Ω (αν δε με γελαει η μνημη μου).

4)I2s
Σε αυτη την περιπτωση χρειαζομαστε απλα ενα dac με I2s headers.

Οι περιπτωσεις 3-4 (κυριως οταν μιλαμε για I2s) απαιτουν επεμβαση απο το χρηστη, κοινως χεριασμα.

Αυτα χοντρα χοντρα για το HW και χωρις αποψη για την ηχητικη αποδοση μιας και μετα μπαινει η κολοκυθοπιτα.

Οι διεπαφες και ρυθμισεις SW ειναι μια αλλη ιστορια...

Υ.Γ. Παρελειψα επιτηδες την AES/EBU γιατι απο οτι βλεπω, τουλαχιστον σε mainstream υλοποιησεις εχει αρχισει και δεν χρησιμοποιειται. (μπορει βεβαια να κανω και λαθος)

Last edited:
Από την οπτική γωνία του υπολογιστή & λειτουργικού συστήματος,
Όλα τα παραπάνω καρτες ήχου / usb dacs / usb to spdif / κ.ο.κ.
Audio interfaces είναι
Δηλαδή η ίδια οικογένεια

Οι περεταίρω ονομασίες (κάρτες ήχου / usb dacs / usb to spdif / κ.ο.κ.) είναι απλά πιο περιγραφικές για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε για τί συσκευή συζητάμε.

δηλαδή να μη βάλουμε στο παιχνίδι και όρους όπως: daw ή codec....:grandpa:

Απάντηση: Re: Προταση !!

δηλαδή να μη βάλουμε στο παιχνίδι και όρους όπως: daw ή codec....:grandpa:

Αν μπούμε σε τέτοια,βλέπω συγκρίσεις του στυλ Flac vs. Wav.
Κούγκι το νήμα...

Daw
Digital audio workstation
Ένας υπολογιστής εργαλείο δουλειάς για ήχο
Κάποιες φορές αναφέρεται για το hardware του υπολογιστή, κάποιες άλλες για τη σουίτα εφαρμογών
Γενικά τα τελευταία χρόνια η έννοια του workstation όλο και πιο θολή γίνεται στις μέρες μας και αναφερόμαστε και σε πολύ απλά pc/software με αυτό τον όρο. Ενώ παλιότερα το χρησιμοποιούσαμε περισσότερο για πολύ εξειδικευμένες ‛κονσόλες’ workstations.

Και το codec (coder-decoder, κωδικοποιητής-αποκωδικοποιητής) είναι και αυτό αρκετά γενική ορολογία στις μέρες μας
Άλλες φορές αναφέρεται σε software codecs που εγκαθιστούμε σαν software , άλλες φορές σαν hardware capabilities ενός chip.