Πρώτο "καλό" ηχοσύστημα.

Arismak

New member
2 December 2025
2
Καλησπέρα σε όλους,
Νέο μέλος. Αποφάσισα να φτιάξω το πρώτο μου "καλό" ηχοσύστημα για ακρόαση μουσικής. Προσανατολίζομαι σε 2.0 ή 2.1 μελλοντικά. Ως τώρα χρησιμοποιώ ένα σετ ακουστικών Sony XM5 και ακούω.
Ο χώρος είναι δωμάτιο περίπου 4.5x3.5 και ύψος 2.7. Τα ηχεία πρέπει να είναι βιβλιοθήκης για να τοποθετηθούν πάνω σε γραφείο σε κάποιες βάσεις ίσως. Δεν υπάρχει χώρος για ηχεία δαπέδου.
Ιδιαίτεροι περιορισμοί στο μέγεθος δεν υπάρχουν. Δηλαδή θα ήθελα να έχουν ίσως 6.5" μεγάφωνο-woofer ώστε να μπορούν να αναπαράγουν καλύτερα και τις χαμηλές συχνότητες.
Δε μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να πάρω ενεργά ή παθητικά+ενισχυτή. Ίσως να είναι πιο καλή λύση χωροταξικά τα ενεργά ώστε να αποφύγω έναν ογκώδη ενισχυτή.
Οι μουσικές που ακούω είναι τα περισσότερα είδη σε ελληνικό και ξένο στίχο όπως και κλασσική, jazz, blues, soul κλπ. Δηλαδή και πιάνο, σαξόφωνο κλπ.
Ελάχιστα έως καθόλου ακούω μέταλ, hard rock κλπ.
Εκτός από ηχητικά, θα ήθελα τα ηχεία να μου αρέσουν και οπτικά χωρίς να είναι δεσμευτικό.
Ενδεικτικά μερικά μοντέλα που έχω δει και μου αρέσουν οπτικά είναι (με τυχαία σειρά) τα
1) Adam (T7V, T8V ίσως και τα ακριβά A7V)
2)Focal Shape
3)Focal Alpha
4)Elac Debut 3.0
5)Dali
6) Σίγουρα υπάρχουν και αλλά, απλά αυτά βάζω για αρχή.
Πηγή θα είναι ένα Macbook που έχω.
Θα βοηθούσε αν είχαν αρκετό μπάσο ώστε να μη χρειαστεί η λύση subwoofer αλλά δεν το αποκλείω αν αυτό κάνει πιο πλήρη τον ήχο.
Αρχικά δε μπορώ να αποφασίσω αν θέλω ενεργά ή παθητικά ηχεία. Τα ενεργά έχουν θόρυβο όταν δεν ακούγεται τίποτα ? (Ρωτάω γιατί σε παλιά ηχεία υπολογιστή κλπ ο θόρυβος(zzzz...) αυτός είναι κάπως ενοχλητικός)
Έψαξα λίγο στο ίντερνετ και χάθηκα με τις τόσες επιλογές.
Το διαθέσιμο budget για τα ηχεία (ζεύγος) είναι περίπου 700-1000 αν μιλάμε για ενεργά ηχεία. Στα ενεγά ίσως να μπορω να το υπερβώ λίγο αν μιλαμε για κατι εξαιρετικο που αξιζει.
Για παθητικά θέλω να διαθέσω λιγότερα καθώς χρειάζεται και ο ενισχυτής κλπ.
Οποιαδήποτε βοήθεια/πρόταση κλπ είναι ευπρόσδεκτη.

Kαλησπέρα Άρη.

Ίσως από τα πιο ολοκληρωμένα μηνύματα νεοεισερχόμενου χρήστη που έχω διαβάσει στην αναζήτηση καθοδήγησης - συμβουλών!! :)

Θα πάρεις την βοήθεια που πρέπει όταν με το καλό πέσει το μάτι κάποιου εξπερτ στο ποστ σου.

Γι αυτό up!!!!:LOL:

• Like
Reactions: Arismak
Kαλησπέρα Άρη.

Ίσως από τα πιο ολοκληρωμένα μηνύματα νεοεισερχόμενου χρήστη που έχω διαβάσει στην αναζήτηση καθοδήγησης - συμβουλών!! :)

Θα πάρεις την βοήθεια που πρέπει όταν με το καλό πέσει το μάτι κάποιου εξπερτ στο ποστ σου.

Γι αυτό up!!!!:LOL:
Καλησπέρα και ευχαριστώ !! Η αλήθεια είναι ότι διάβασα μερικά θέματα πριν γράψω και είδα τι ρωτάνε οι περισσότεροι πριν δώσουν απαντήσεις οπότε είπα να τα γράψω από την αρχή.

• Like
Reactions: djmnv81
Καλησπέρα και ευχαριστώ !! Η αλήθεια είναι ότι διάβασα μερικά θέματα πριν γράψω και είδα τι ρωτάνε οι περισσότεροι πριν δώσουν απαντήσεις οπότε είπα να τα γράψω από την αρχή.
Συγχαρητήρια φίλε μου!! Από εμένα είναι ΝΑΙ , προσλαμβάνεσαι!! :LOL:

Ε, αφού θα τα έβαζες σε βάση, παίρνεις δαπέδου που θα πιάνει τον ίδιο χώρο και θα έχεις και περισσότερο μπάσο, στην περίπτωση που θα ήθελες να αποφύγεις το subwoofer.

O ενισχυτής δεν προσθέτει έξτρα όγκο. Ξεχνάς ότι έχει περισσότερες εισόδους και πως θέλει μια πρίζα αντί για δύο που θέλουν τα ενεργά. Εκτός των άλλων, συγκεντρώνει όλα τα καλώδια επάνω του και τελικώς θα καταλάβεις ότι σε οικιακές συνθήκες, το hub εισόδων και ενίσχυσης που είναι ο ενισχυτης, είναι καλύτερη συνθήκη.

Καλησπέρα σε όλους,
Νέο μέλος. Αποφάσισα να φτιάξω το πρώτο μου "καλό" ηχοσύστημα για ακρόαση μουσικής. Προσανατολίζομαι σε 2.0 ή 2.1 μελλοντικά. Ως τώρα χρησιμοποιώ ένα σετ ακουστικών Sony XM5 και ακούω.
Ο χώρος είναι δωμάτιο περίπου 4.5x3.5 και ύψος 2.7. Τα ηχεία πρέπει να είναι βιβλιοθήκης για να τοποθετηθούν πάνω σε γραφείο σε κάποιες βάσεις ίσως. Δεν υπάρχει χώρος για ηχεία δαπέδου.
Ιδιαίτεροι περιορισμοί στο μέγεθος δεν υπάρχουν. Δηλαδή θα ήθελα να έχουν ίσως 6.5" μεγάφωνο-woofer ώστε να μπορούν να αναπαράγουν καλύτερα και τις χαμηλές συχνότητες.
Δε μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να πάρω ενεργά ή παθητικά+ενισχυτή. Ίσως να είναι πιο καλή λύση χωροταξικά τα ενεργά ώστε να αποφύγω έναν ογκώδη ενισχυτή.
Οι μουσικές που ακούω είναι τα περισσότερα είδη σε ελληνικό και ξένο στίχο όπως και κλασσική, jazz, blues, soul κλπ. Δηλαδή και πιάνο, σαξόφωνο κλπ.
Ελάχιστα έως καθόλου ακούω μέταλ, hard rock κλπ.
Εκτός από ηχητικά, θα ήθελα τα ηχεία να μου αρέσουν και οπτικά χωρίς να είναι δεσμευτικό.
Ενδεικτικά μερικά μοντέλα που έχω δει και μου αρέσουν οπτικά είναι (με τυχαία σειρά) τα
1) Adam (T7V, T8V ίσως και τα ακριβά A7V)
2)Focal Shape
3)Focal Alpha
4)Elac Debut 3.0
5)Dali
6) Σίγουρα υπάρχουν και αλλά, απλά αυτά βάζω για αρχή.
Πηγή θα είναι ένα Macbook που έχω.
Θα βοηθούσε αν είχαν αρκετό μπάσο ώστε να μη χρειαστεί η λύση subwoofer αλλά δεν το αποκλείω αν αυτό κάνει πιο πλήρη τον ήχο.
Αρχικά δε μπορώ να αποφασίσω αν θέλω ενεργά ή παθητικά ηχεία. Τα ενεργά έχουν θόρυβο όταν δεν ακούγεται τίποτα ? (Ρωτάω γιατί σε παλιά ηχεία υπολογιστή κλπ ο θόρυβος(zzzz...) αυτός είναι κάπως ενοχλητικός)
Έψαξα λίγο στο ίντερνετ και χάθηκα με τις τόσες επιλογές.
Το διαθέσιμο budget για τα ηχεία (ζεύγος) είναι περίπου 700-1000 αν μιλάμε για ενεργά ηχεία. Στα ενεγά ίσως να μπορω να το υπερβώ λίγο αν μιλαμε για κατι εξαιρετικο που αξιζει.
Για παθητικά θέλω να διαθέσω λιγότερα καθώς χρειάζεται και ο ενισχυτής κλπ.
Οποιαδήποτε βοήθεια/πρόταση κλπ είναι ευπρόσδεκτη.

1) Καλό θα ήταν να βγάλεις ένα συνολικό budget. Να αποφασίσεις πριν αυτό, αν θες να πας όλα τώρα, ή έχεις την υπομονή να πας σε σταδιακές αγορές για να ανέβεις λίγο σε budget και να πάρεις καλύτερο υλικό.
2) Θα ακούς καθήμενος στο γραφείο ή σκοπεύεις να κάθεσαι σε κάποια απόσταση με καρέκλα/whatever ?
3) Και 10ιντσο να έχουν τα ηχεία που θα πάρεις, λόγω της φυσικής (ακουστική χώρων) και των μεγεθών (καμπίνα του ηχείου... δες μέγεθος ενός ηχείου bookshelf και το μέγεθος ενός καλού subwoofer όπως π.χ. το SVS SB-3000), δεν θα έχεις σωστό μπάσο. Θα έχεις υψηλή παραμόρφωση στο μπάσο σε μεσαιο-υψηλές στάθμες. Θα έχεις κενά και κορυφώσεις (peaks & dips) σε διάφορες συχνότητες του μπάσου (λόγω των "room modes"). Μη μπορώντας π.χ. να αλλάξεις την θέση ακρόασης, τα ηχεία δεν μπορούν να μπουν στην σωστότερη θέση για την απόδοση μπάσου γιατί θα είναι... άλλα ντ' άλλων όλα τα υπόλοιπα (στερεοφωνία, κεντρικό είδωλο, σκηνή και το ίδιο το sweet spot τους).
4) Καλό θα ήταν αν βρίσκεσαι Αθήνα/Θεσσαλονίκη να ακούσεις και κανένα ηχείο από κοντά... όχι γιατί θα πάρεις σωστή εικόνα περί τίνος πρόκειται (αλλιώς θα το ακούσεις γενικά να παίζει στον χώρο του μαγαζιού και αλλιώς στο γραφείο σου), αλλά για να έχεις μια μικρή εικόνα των δυνατοτήτων του (πέραν του μπάσου που από τοποθέτηση σε τοποθέτηση και δωμάτιο σε δωμάτιο αλλάζει αρκετά) και μια σχετική εικόνα της "χροιάς" του.

Μιας και μιλάς για τοποθέτηση σε γραφείο, κοίτα και τα https://elac.com/dcb61 (ισως τα είδες / ακουσες στην έκθεση πρόσφατα)

Ενεργα με όλο το πακετο συνδέσεων / δε χρειάζεσαι τπτ άλλο πέρα της (όποιας) πηγής.

• Like
Reactions: billpeppas
Μιας και μιλάς για τοποθέτηση σε γραφείο, κοίτα και τα https://elac.com/dcb61 (ισως τα είδες / ακουσες στην έκθεση πρόσφατα)

Ενεργα με όλο το πακετο συνδέσεων / δε χρειάζεσαι τπτ άλλο πέρα της (όποιας) πηγής.
(θα έβαζα σίγουρα sub... όχι μόνο σε αυτά... και 8αρι "bookshelf" να πάρει τύπου Perlisten, Monitor Audio, Neumann, πάλι subwoofer θα έβαζα)

(θα έβαζα σίγουρα sub... όχι μόνο σε αυτά... και 8αρι "bookshelf" να πάρει τύπου Perlisten, Monitor Audio, Neumann, πάλι subwoofer θα έβαζα)
Εξαρτάται (από πολλά....καταρχήν από τις απαιτήεσις του καθενός)

Τα συγκεκριμένα πάντως έχουν και sub out.

Εξαρτάται (από πολλά....καταρχήν από τις απαιτήεσις του καθενός)

Τα συγκεκριμένα πάντως έχουν και sub out.
Κοίτα.... αν ακούει στα 50dB... δεν βάζω sub :D
Παραπάνω, τα ωφέλη του sub σε ένα σωστό setup (να έχει LPF, HPF, delays) είναι πάρα πολλά. Απαλλάσεις τους δορυφόρους από το μπάσο, λιγότερη παραμόρφωση σε όλο το υπόλοιπο φάσμα για αυτά, καλύτερα δυναμικά, μπάσο ομαλό στην "φούσκα ακρόασης", μπορείς να το φτιάξεις, με 2 ηχεία και δίχως subwoofer τα κενά στο φάσμα του μπάσου θα υπάρχουν σε οιανδήποτε θέση ακρόασης.

Και τα Kef LSX στην ίδια νοοτροπία, με πιο μοντέρνο design (μιας και ο φίλος μιλάει αρκετά και για το οπτικό του θέματος) παίζουν καλή μπαλίτσα (και έχουν και το αντίστοιχα ομόσταβλο sub τους από την μαμά).

υ.γ. σημαντικό αν κάθεται μόνο στο γραφείο για ακρόαση, το να μην έχει τραγικό hissing το ενεργό ηχείο... πολλά έχουν σοβαρό θέμα στον τομέα, λόγω κοντινής απόστασης είναι δυνατόν να ακούγεται και κατά την ακρόαση αν αυτή γίνεται σε χαμηλές στάθμες (π.χ. τα Kali IN-8 1st wave ήταν.. διάσημα για το θέμα αυτό)

Σωστα ολα αυτα για το sub αλλά όπως και να το κάνουμε, ειναι μια έξτρα παράμετρος (και οικονομική).

Φυσικα, αν υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί εκ των υστέρων (όπως σε αυτά που λέμε), τα πράγματα είναι απλούστερα.

Ωραια και τα KEF αλλά με πολύ μικρότερα γουφερ (εκεί, ναι, δυσκολα γλυτώνεις το sub - αν εχεις απαιτήσεις σε μπασο και η θεση ακρόασης δεν ειναι στο γραφειο)

• Like
Ακριβώς. Για αυτό και έριξα την ερώτηση του "όλα τώρα" ή "περιμένω, και κάνω προσθήκες".
Ακόμα και να μην θέλει να βάλει sub... καλό είναι να έχει έστω την δυνατότητα ότι πάρει, είτε ενισχυτή + παθητικά ηχεία, είτε ενεργά τύπου Elac/Kef/κλπ., να πάρει sub.
Μπορεί είτε να του λείπει κάτι (το μπάσο) και τελικά να πάρει sub... ή να αλλάξουν οι απαιτήσεις σε στάθμες ή απόσταση ακρόασης στο μέλλον, κλπ.
Βασικά πάντα καλύτερα να περισσεύει κάτι, παρά να μας λείπει και να χρειάζονται αγγελίες, χάσιμο χρημάτων, και νέες αγορές "εις διπλούν" :)

Προσωπικά βρίσκω υπερεκτιμημένα και ακριβά
αρκετά παθητικά δυδρομάκια.
πιθανόν τα ενεργά πιο βολικά και γλυτώνεις
το ενισχυτικό!
Αν επιλεχτούν παθητικά ηχεία θα έκανα τσεκ στα Wharfedale Evo 4.2.
Δειχνουν σοβαρά με καλά μεγάφωνα
η τριδρομία τους θα βοηθήσει και το μπάσο.
Αλλα όλα είναι θέμα ακρόασης..

Προσωπικά βρίσκω υπερεκτιμημένα και ακριβά
αρκετά παθητικά δυδρομάκια.
πιθανόν τα ενεργά πιο βολικά και γλυτώνεις
το ενισχυτικό!
Αν επιλεχτούν παθητικά ηχεία θα έκανα τσεκ στα Wharfedale Evo 4.2.
Δειχνουν σοβαρά με καλά μεγάφωνα
η τριδρομία τους θα βοηθήσει και το μπάσο.
Αλλα όλα είναι θέμα ακρόασης..
Αν ήταν προϋπόθεση να έχει ένα ηχείο 3 δρόμους για να παίζει καλά δεν θα υπήρχαν 2δρομα...
Τουλάχιστον όχι τα καλά 2δρομα... π.χ. Radiant Acoustics Clarity 6.2 & 4.2
Και φυσικά υπάρχουν κάμποσα 3 way με κακό ήχο...

• Like
Reactions: ihodemon
και ένα video που φαίνεται το εσωτερικό τους.
Το γουφεράκι τους δείχνει εντάξει
και το cross γεμάτο..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αν ήταν προϋπόθεση να έχει ένα ηχείο 3 δρόμους για να παίζει καλά δεν θα υπήρχαν 2δρομα...
Τουλάχιστον όχι τα καλά 2δρομα... π.χ. Radiant Acoustics Clarity 6.2 & 4.2
Και φυσικά υπάρχουν κάμποσα 3 way με κακό ήχο...
Συμφωνώ υπάρχουν με καλό και κακό ήχο
όλοι οι δρόμοι.
Αλλά το καλοσχεδιασμένο τρίδρομο
έχει μερικά πλεονεκτήματα..

• Like
Δυνατό VFM η Wharfedale.
Και εκπληκτική δουλειά στα Linton.
Σωστά κάνει η Wharfedale ..
Απλό κουτί και μένουν λεφτά για μεγάφωνα
Δεν θέλει και πυρηνική φυσική για να σχεδιαστεί ένα καλό ηχείο.
Και μετράει και καλά..

• Like
Εάν είναι πάνω στο γραφείο, τότε θέλεις μικρά ηχεία σε βάσεις και sub.
Αν έχεις μεγάλα bookshelf τότε είτε δεν θα πετυχαίνεις το ύψος, είτε θα έχεις πολύ ανάκλαση από την επιφάνεια μπροστά από αυτά, είτε αν δεν έχεις προβλέψει να είναι απομονωμένα από την επιφάνεια που πατάνε, συντονισμό από το ίδιο το γραφείο.
Δεν είναι τυχαίο ότι για κάθε χρήση ο προσανατολισμός είναι διαφορετικός και για αυτό υπάρχουν τα αντίστοιχα προϊόντα.

και ένα video που φαίνεται το εσωτερικό τους.
Το γουφεράκι τους δείχνει εντάξει
και το cross γεμάτο..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ανάμικτα συναισθήματα για το γουφεράκι.

Ωραίος μαγνήτης, αλλά πλαστικό σασί.. τι φάση; Έτσι είναι πια τα οικονομικά ηχεία;

• Like
Reactions: vlad66