πρόβλημα με hdmi

arti

New member
29 December 2009
3
Χαίρεται παίδες

Σήμερα αγόρασα μια τηλεόραση 26 '' telefunken :)P) full hd κλπ κλπ κλπ και ξεκίνησα να ψάχνομαι με τα hdmi μιας και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανα στη ζωή μου. Αφου αγόρασα λοιπόν ένα καλώδιο hdmi hama μεσαίας τιμής (15 Ε) και ένα converter dvi-hdmi (25 E) τα σύνδεσα. Η εικόνα που λαμβάνω στη tv είναι απο μέτρια έως κάκιστη, με θολώματα και την εικόνα να φεύγει δεξιά και αριστερά λίγο απο τα όρια της οθόνης. Μετά σκέφτηκα κατευθείαν μήπως η τηλεόραση είναι χαλασμένη, οπότε εκανα μια σύνδεση με τα vga καλώδια της προηγούμενης οθόνης και η ποιότητα εικόνας που πήρα ήταν απίστευτα τέλεια. Πιστεύω λοιπόν πως κάτι συμβαίνει με τα καλώδια και τον converter (το pc σίγουρα δε φταίει μιας και υποστηρίζει τα πάντα). Πείτε μου και εσείς σας παρακαλώ τη γνώμη σας πάνω στο θέμα και τι μπορεί να φταίει. Ο κύριος λόγος που αγόρασα τη τηλεόραση ήταν το hdmi και θα καταλήξουμε και πάλι στο vga??
Ευχαριστώ εκ των προταίρων

Edit: Μόλις παρατήρησα και ακόμα ένα πράγμα. Απ'ότι ξέρω το καλώδιο hdmi χρησιμεύει και στη μεταφορά ήχου μαζί με της εικόνας. Τα ηχεία της τηλεόρασης τώρα κάνουν κάτι ήχους που και που σα να ανοίγουν αλλα εν τέλει δεν ακούγεται κάτι. Θα έπρεπε να ακούγεται κάτι;

Last edited:

antonio76

Established Member
17 March 2008
274
Αθηνα Ηλιουπολη
...θα σου απαντησω μονο στο edit..το hdmi υποστιριζει ηχο και εικονα...το dvi oxi ηχο..μονο εικονα..αρα χανεται ο ηχος κατα την μεταφορα...τα παρασιτα που ακους ειναι κατι αλλο και οχι ο ηχος που περιμενεις...

Arti, καλωσόρισες!

Αυτό που βλέπεις (θαμπάδα, λάθος όρια εικόνας) οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ρύθμιση της τηλεόρασης. Δεν ξέρω τι κάνει η συγκεκριμένη, αλλά ψάξε για κάποιο pc mode, native, ή γενικά για κάποια ρύθμιση που να μην πειράζει καθόλου το εισερχόμενο σήμα.

Επίσης, ίσως έχεις κάποια ρύθμιση για overscan στο PC σου. Ρίξε μια ματιά στις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών.

arti

New member
29 December 2009
3
Arti, καλωσόρισες!

Αυτό που βλέπεις (θαμπάδα, λάθος όρια εικόνας) οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ρύθμιση της τηλεόρασης. Δεν ξέρω τι κάνει η συγκεκριμένη, αλλά ψάξε για κάποιο pc mode, native, ή γενικά για κάποια ρύθμιση που να μην πειράζει καθόλου το εισερχόμενο σήμα.

Επίσης, ίσως έχεις κάποια ρύθμιση για overscan στο PC σου. Ρίξε μια ματιά στις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών.

για το overscan θα το ψάξω, για ρύθμιση της τηλεόρασης πάντως διάβασα και το εγχειρίδιο έχει μια επιλογή για pc mode όταν θέλεις λέει να έχεις οθόνη pc μέσω hdmi, το οποίο το ενεργοποιείς και απο το χάλι που ήταν απλά τη φέρνει κάπως πιο σωστά στο ratio αλλα και πάλι χάνει λίγο αριστερά και δεξιά, αν και να σου πώ και κάτι ούτε που με νοιάζει ας χάνει, απο το control panel της nvidia (έχω την ENGTX260) μπορώ να πειράξω το μέγεθος της εικόνας και το φέρνω μια χαρά. Αυτό που παραμένει το ίδιο χάλι είναι η ποιότητα......
Αυτο το overscan περι τίνος πρόκειται :S

PS: Ευχαριστώ για τα καλωσορίσματα :)

17 June 2006
1,443
Άλιμος
Φιλε Arti πολυ πιθανον η τηλεοραση σου να ειναι 1920Χ1200 οποτε για να εχεις σωστη απεικονηση πρεπει να επιλεξεις αυτη την αναλυση και οχι 1920Χ1080. Βεβαια μπορεις να εχεις σωστη εικονα και με 1080 αλλα θα εχεις μαυρα κενα επανω-κατω στην οθονη και πρεπει να ρυθμισεις και την τιβι σου για αυτο (μαλλον PC mode) . Πες μας τι αναλυσεις βαζεις και τι σου παρουσιαζει με την καθε μια ...

arti

New member
29 December 2009
3
Φιλε Arti πολυ πιθανον η τηλεοραση σου να ειναι 1920Χ1200 οποτε για να εχεις σωστη απεικονηση πρεπει να επιλεξεις αυτη την αναλυση και οχι 1920Χ1080. Βεβαια μπορεις να εχεις σωστη εικονα και με 1080 αλλα θα εχεις μαυρα κενα επανω-κατω στην οθονη και πρεπει να ρυθμισεις και την τιβι σου για αυτο (μαλλον PC mode) . Πες μας τι αναλυσεις βαζεις και τι σου παρουσιαζει με την καθε μια ...

ότι ανάλυση και να βάλω παίρνω την ίδια χάλια ποιότητα. Στο manual πράγματι αναφέρει οτι η τηλεόραση έχει ανάλυση 1920x1200 αλλα απο hdmi με αφήνει να επιλέξω μόνο 1920x1080 σε διάφορες συχνότητες, που ουσιαστικά έχουν όλες το ίδιο αποτέλεσμα. Ξαναλέω την τηλεόρασή μου την έχω ρυθμίσει στην επιλογή για hdmi pc mode. Επίσης μάλλον αυτό που έκανα με την αλλαγή απο το cp της nvidia ήταν το overscan που ανέφερε και ο φίλος παραπάνω αρα τα όρια της εικόνας τα έχω φτιάξει. Η ποιότητα είναι το μεγάλο μου πρόβλημα.
Δε ξέρω γιατί μου έχει κολλήσει αλλα μήπως φταίει το καλώδιο;; Επίσης είδα οτι το καλώδιο μου είναι v 1.3 μήπως θέλω κανένα 1.4 :S