Πρόβλημα σε παλιό λαπτοπ

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
897
Κόρινθος
Μπήκε ο τρισκατάρατος μέσα μου σήμερα το μεσημέρι και ξεβίδωσα το επεξεργαστή του λάπτοπ (φουτζίτσου παλιό του 2005) για να δω το σόκετ μήπως τον αλλάξω με κάνα πιο γρήγορο. Όταν τον ξαναέβαλα και βίδωσα ττην ψύκτρα με τις ενσωματωμένες πίπες, δεν ξανανοιξε. Για την ακρίβεια ανοίγει για 10 δευτερόλεπτα και μετά σβήνει. Κάτι κρασάρει και δεν καταλαβαίνω. Ότι μπορώ 'εχω ελέγξει και δε βλέπω κάτι εμφανές να έχει ξεκολήσει ή αποσυνδεθεί. Ακόμα και στο bios που τον βάζω, σβήνει σε λίγα second (χωρίς καν να μπω σε windows).

Any sugestions?

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Μπήκε ο τρισκατάρατος μέσα μου σήμερα το μεσημέρι και ξεβίδωσα το επεξεργαστή του λάπτοπ (φουτζίτσου παλιό του 2005) για να δω το σόκετ μήπως τον αλλάξω με κάνα πιο γρήγορο. Όταν τον ξαναέβαλα και βίδωσα ττην ψύκτρα με τις ενσωματωμένες πίπες, δεν ξανανοιξε. Για την ακρίβεια ανοίγει για 10 δευτερόλεπτα και μετά σβήνει. Κάτι κρασάρει και δεν καταλαβαίνω. Ότι μπορώ 'εχω ελέγξει και δε βλέπω κάτι εμφανές να έχει ξεκολήσει ή αποσυνδεθεί. Ακόμα και στο bios που τον βάζω, σβήνει σε λίγα second (χωρίς καν να μπω σε windows).

Any sugestions?
Έβαλες νέα πάστα ανάμεσα στον επεξεργαστή και στην ψήκτρα? Αν όχι αυτό είναι το πρόβλημα. Χωρίς πάστα στην ουσία δεν έχει ψήκτρα και ανεβάζει αμέσως θερμοκρασία και σβήνει αυτόματα για προστασία. Πάρε μία πάστα βάλε περίπου μία φακή ποσότητα πάνω στον επεξεργαστή και βάλε την ψήκτρα. Εννοείται ότι πρώτα καθαρίζεις καλά την παλιά πάστα από επεξεργαστή και ψήκτρα. Η πάστα όταν μπαίνει είναι μίας χρήσης. Δεν μπορεί δλδ να χρησιμοποιηθεί ξανά καθώς με τον καιρό έχει στερεοποιηθεί και ακόμη και αν σου φαίνεται ότι εφαρμόζει υπάρχουν κενά. Υπάρχουν ειδικά υγρά αλλά και λίγο (λίγο) οινόπνευμα κάνει δουλειά. Απλά αν σου πέσει πολύ άφησε 1-2 λεπτά να στεγνώσει καλά πριν δώσεις ρεύμα.

Πέρα από αυτό μην ασχολείσαι με τον επεξεργαστή. Θα δεις πολύ μικρή διαφορά στην πράξη. Βάλε μνήμη παραπάνω ή/και έναν ssd και θα είναι σαν να αγόρασες φετινό μηχάνημα. :)

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
897
Κόρινθος
Όλως περιέργως την επόμενη άναψε. Τώρα δουλεύει. Ssd έβαλα, μνήμη έχει το μέγιστο (2gb), μονο πάστα του λείπει εντελώς όμως. Από που παίρνω;

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Απάντηση: Πρόβλημα σε παλιό λαπτοπ

Όλως περιέργως την επόμενη άναψε. Τώρα δουλεύει. Ssd έβαλα, μνήμη έχει το μέγιστο (2gb), μονο πάστα του λείπει εντελώς όμως. Από που παίρνω;
Είσαι κόρινθο βλέπω. Δεν ξέρω τι καταστήματα έχει εκεί. Πλαίσιο δεν νομίζω. Αν είναι παράγγειλε από e-shop που έχει κατάστημα στην πόλη σου. Πάρε κάποια από τις άμεσα διαθέσιμες: http://www.e-shop.gr/search_per.pht...D8%D5%CE%C7%D3&category2=THERMAL%20CONDUCTORS

Εναλλακτικά αν έχει κανένα σέρβις υπολογιστών ζήτα του λίγο σε ένα αλουμινόχαρτο ή πάρε μία σύριγγα από ένα φαρμακείο να "ρουφήξεις" λίγη από τη δικιά του. Για έναν επεξεργαστή δεν θα χρειαστείς πολύ. Μια μεγάλη φακή το πολύ.

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
897
Κόρινθος
Είχα πάρει δυο ψήκτρες παλιά για άσχετο λογο και είχαν μέσα ενα σωληνάριο (χωρίς σύριγγα) το οποίο γραφει zalman thermal grease. Το έβαλα πριν τον κλείσω' αλλά μετα το ξανασκουπισα γιατί νόμιζα οτι αυτό έφταιγε που δεν άνοιγε. Λες να το ξανά βάλω;

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Απάντηση: Πρόβλημα σε παλιό λαπτοπ

Είχα πάρει δυο ψήκτρες παλιά για άσχετο λογο και είχαν μέσα ενα σωληνάριο (χωρίς σύριγγα) το οποίο γραφει zalman thermal grease. Το έβαλα πριν τον κλείσω' αλλά μετα το ξανασκουπισα γιατί νόμιζα οτι αυτό έφταιγε που δεν άνοιγε. Λες να το ξανά βάλω;

Αυτό είναι. Σίγουρα το χρειάζεται. Απλά πρόσεξε όμως να καθαρίσεις πολύ καλά την παλιά πάστα με λίγο οινόπνευμα γιατί μετά από 2-3 χρόνια οι παλιές πάστες γίνονται "πέτρα". Πρέπει οι δύο επιφάνειες (επεξεργαστής/ψήκτρα) να είναι πεντακάθαρες. Βάλε περίπου μία μεγάλη "φακή" στην μέση του επεξεργαστή και μετά βάλε την ψήκτρα. Από την στιγμή που θα την φέρεις σε επαφή με την πάστα/επεξεργαστή μην την ξαναξεκολλήσεις για να μην δημιουργηθούν κενά. Κράτα τη σταθερά και απλά βίδωσε τις απαραίτητες βίδες.