Ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

journeyman

Senior Member
21 June 2008
516
Γεια σας παίδες,

γρήγορη ερώτηση:
έχω βάλει αγγελία για ένα προϊόν σε 3 ιστοσελίδες.

Σε λιγότερο από 7 ώρες έλαβα ενδιαφέρον από 3 άτομα ξεχωριστά, τα οποία μου ζητούσαν να με πληρώσουν είτε με τραπεζικό έμβασμα είτε με PayPal και να αποστείλω το προϊόν στην Νιγηρία.
Είναι φυσικά διατεθειμένοι να πληρώσουν και τα μεταφορικά (50 κατά δήλωσή τους).

Το θέμα είναι ότι οι 2 από τους 3, έχουν σχεδόν ίδια διεύθυνση (ίδια πόλη - Abeokuta, άλλη οδό).

Μου μυρίζει παγίδα, απλά ρωτάω αν έχει κανείς παρόμοια εμπειρία ή ξέρει κάτι.

Επίσης υπάρχει τρόπος μέσω PayPal να γίνει καμιά υποκλοπή? Ή αντίστοιχα αν δώσω αρ. λογαριασμού σε Ελληνική τράπεζα?

OFF TOPIC
Πως μπορώ να ζητήσω χρήματα από κάποιον στο PayPal?
OFF TOPIC

Re: ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

Μην διανοηθεις να κανεις ουτε κλικ σε καμια απο αυτες τις προσφορες! Το κολπο ειναι εδω και αρκετα χρονια, εχει ξαναφερθει στο site αν δεν απατωμαι, και ειναι απατεωνια.

Απάντηση: ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

Ειπες τη μαγικη λεξη: Νιγηρια. Μακρια.
Δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερως με paypal για να ξερω πως θα σου την κανουν, αλλα ισως μπορεσουν να παρουν πισω τα χρηματα που θα σου στειλουν απο το paypal, προφασιζομενοι, και εγω δεν ξερω τι.

Μακριά από αυτά.+-
Υπάρχει τρόπος (είχε κυκλοφορήσει προ μηνών παντού αλλά δεν το βρίσκω τώρα) να φανεί ότι σου κατέθεσαν χρήματα αλλά ουσιαστικά να σε έχουν δουλέψει ψιλό γαζί.
Απλά μακριά. Ειδικά με εμβάσματα.

Στο paypal υπάρχει δυνατότητα να ζητήσεις χρήματα, ναι. Request λέγεται η εντολή, πάνω πάνω στις επιλογές της σελίδας του.

Μα ο ανθρωπος πουλαει δεν αγοράζει.

στο paypal απλα δινεις το email σου στο οποιο εχεις λογαριασμο. Πανευκολο. Αν πάρεις τα χρηματα τοτε απλα το στέλνεις. Φροντισε να κρατησεις αποδεικτικά στοιχειά οτι το έστειλες όμως γι αυτο στειλε με courier.

τωρα αν ο αγοραστής ειναι φερέγγυος η θα σου κάνει κόλπα μετά.... ειναι λαχείο. τσεκαρε τους κανονισμούς του paypal..

Last edited:
Re: Απάντηση: ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

Μα ο ανθρωπος πουλαει δεν αγοράζει.

στο paypal απλα δινεις το email σου στο οποιο εχεις λογαριασμο. Πανευκολο. Αν πάρεις τα χρηματα τοτε απλα το στέλνεις. Φροντισε να κρατησεια αποδεικτικα στοιχεια οτι το έστειλες όμως γι αυτο στειλε με courier.

Τόσοι άνθρωποι από πάνω γνωρίζουν για την συγκεκριμένη απάτη. Εάν δεν είσαι ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα, μην παροτρύνεις κάποιον και τον πάρεις στο λαιμό σου.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ταλαιπωρηθεί με disputes και και και... στην χειρότερη, άστα...

Φιλικά εντελώς. :ernaehrung004:

Με paypal, πως μπορούν να σε κοροιδέψουν? Θα είχε καταρρεύσει ολο το σύστημα τότε.... Αλλωστε αν η Νιγηρία είναι περίπτωση, θα είχε λάβει τα μέτρα του το paypal όπως είχε γίνει για αρκετά χρόνια με την Ιταλία...

Απάντηση: Re: Απάντηση: ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

Τόσοι άνθρωποι από πάνω γνωρίζουν για την συγκεκριμένη απάτη. Εάν δεν είσαι ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα, μην παροτρύνεις κάποιον και τον πάρεις στο λαιμό σου.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ταλαιπωρηθεί με disputes και και και... στην χειρότερη, άστα...

Φιλικά εντελώς. :ernaehrung004:
Δεν παροτρυνα κανέναν. Οδηγιες για την διαδικασία έδωσα. το τι θα κάνει ειναι στην κρίση του. δεν ειπα πουθενα προχωρά άφοβα. ´Εξαλλου οι "απο πανω" οπως λες μιλάνε για.... αγορά όχι πώληση.
Επισης εχω δεκάδες δοσοληψιες μεσω paypal χρόνια τώρα( και εκτος ebay) απροβλημάτιστα πάντα. Το paypal θεωρείται αρκετά ασφαλές πάντως

Last edited:

ούτε αγορά ούτε πώληση.
μπορούν να σε γδύσουν από μακρυά

Κατ´αρχήν δεν αμφισβητώ το Paypal. Αγοράζω χρόνια με αυτό, ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ.

Εγώ μιλάω για το συγκεκριμένο φαινόμενο (που έτυχε στο φίλο) με συνδιαλλαγή μέσω ή εκ Νιγηρίας. Για το ίδιο μιλάνε και οι υπόλοιποι, και αφορά αγοραστή από την Νιγηρία σε κάτι που εμείς πουλάμε.
googlάρε ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΑΠΑΤΗ και θα δείτε πόσα πολλά περιστατικά παίζουν.

Παραθέτω ένα κείμενο που εξηγεί περίπου πώς λειτουργούν....

Μιας και το έχω ψάξει κοίτα ποιά είναι η πραγματική απάτη!

Κατ' αρχήν δεν παίζει να πας σε url εκτός της τράπεζάς σου, δεν είναι εκεί το κόλπο γκρόσο χωρίς να αποκλείεται ΚΑΙ αυτό. Άκου όμως τι έμαθα εγώ:

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο πουλούσα το αυτοκίνητό μου, ένα ταπεινό λάντα νίβα. Έβαλα δυό τρεις αγγελίες σε ελληνικά σάιτ (car.gr κλπ). Λίγες μέρες μετά σκάει παρόμοιο μεηλ από κάποιον -υποτίθεται- γάλλο που έμενε στην Ακτή ελεφαντοστού και ήθελε να το πάρει. Κι εγώ απόρησα. Τι διάβολο ήθελε ένας γάλλος στην ακτή ελεφαντοστού ένα μεταχειρισμένο λάντα νίβα από την ελλάδα? Ρε λες το νιβάκι μου να έπαιρνε μέρος στο παρίσι ντακάρ? σκεφτόμουν!

Σε σχετικές μου ερωτήσεις μου 'πε πως θα το πλήρωνε με μεταφορά χρημάτων με κανονικό έμβασμα μέσω τράπεζας στη δικιά μου, δηλαδή φαινόταν ασφαλής συναλλαγή. Κατόπιν θα έστελνε ένα φίλο του να το παραλάβει, χωρίς καν να το έχει δει στην πραγματικότητα. Φυσικά ήταν απάτη αλλά έψαξα να βρω ποιό ακριβώς είναι το κόλπο μιας που σκεφτόμουν ποιό είναι το "κακό" να του δώσεις τον αριθμό λογαριασμού και να σου στείλει κάποιος χρήματα.

Ρώτησα σε μεγάλα φόρουμ έξω και μου έδωσαν την εξής εξήγηση: Πράγματι ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις, όχι μόνο την αξία του είδους που πουλάς αλλά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρήματα στον λογαριασμό σου που περιλαμβάνουν ΚΑΙ τα μεταφορικά αλλά είναι ΑΚΟΜΑ περισσότερα! Δηλαδή αν πουλάς κάτι 500 ευρώ και τα μεταφορικά είναι 200 εσύ βλέπεις στο λογαριασμό σου 1000!

Φυσικά στην αρχή νιώθεις ΑΡΧΟΝΤΑΣ αλλά... τα λεφτά είναι απάτη.

Οι τράπεζες στηρίζουν τις συναλλαγές τους σε αυτό που ονομάζουμε trust (εμπιστοσύνη). Δηλαδή μια τράπεζα έχει ένα καταθέτη ο οποίος στέλνει ένα έμβασμα σε κάποιον άλλο καταθέτη σε κάποια άλλη τράπεζα. Η τράπεζα του αποδέκτη δέχεται το έμβασμα και το θεωρεί έγκυρο αλλά μέχρι να γίνει η πιστοποίηση πως "λεφτά υπάρχουν" περνά κάποιος χρόνος.

Αν οι τράπεζες είναι και οι δυό στην ίδια "ζώνη" (π.χ. ευρώπη) ο χρόνος είναι μικρός και δεν υπάρχουν προβλήματα. Αν η μια τράπεζα βρίσκεται σε κάποια μικρή αφρικανική χώρα όπου οι διασταυρώσεις είναι γραφειοκρατικές διαδικασίες που περνάν από άλλα κανάλια, αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι και μεγαλύτερος του... ΜΗΝΑ!

Με άλλα λόγια, ένα μήνα μετά ξυπνάς πάλι ένα πρωί και η τράπεζά σου θα σου πει πως τελικά "λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" και θα σου ζητήσει τα χρήματα (που εσύ θα έχεις ήδη φάει μαζί με τον πάγκαλο!) ΟΛΑ πίσω.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα εσύ να μην τα έχεις ακουμπήσει γιατί είσαι ψιλιασμένος και θα έχεις και το ποδήλατο οπότε δεν τρέχει κάστανο... ή τρέχει? Και τι κερδίζει τελικά ο απατεώνας? Το κόλπο λοιπόν είναι απλό και δεν πιάνει βέβαια πάντα αλλά φαντάσου πως αυτές οι κινήσεις γίνονται καθημερινά και απευθύνονται σε χιλιάδες ανθρώπους οπότε όλο και κάποιοι "τσιμπάνε"!

Μέσα στον χρόνο που η τράπεζά σου το ψάχνει το πράμα κι εσύ δεν έχεις ιδέα και που είπαμε πως μπορεί να είναι και μεγαλύτερος του μήνα, ο απατεώνας σου στέλνει ένα μέηλ λέγοντάς σου πως σου έστειλε ΠΑΡΑΠΑΝΩ λεφτά από την αξία+μεταφορικά γιατί δεν τα υπολόγισε καλά και πως θα ήθελε να του τα επιστρέψεις πίσω με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή -σύμφωνα με το παράδειγμά μας- σου ζητά τα έξτρα 300, αν του κάνεις και παζάρι πέφτει στα 200. Εσύ τα στέλνεις. Ήδη έχει κερδίσει κι εσύ ακόμα κοιμάσαι ΗΣΥΧΟΣ!

Αργότερα, αν προλάβει, μπορεί και να ακυρώσει την πώληση επικαλούμενος διάφορους λόγους και μιας και του χεις δειξει πως χαμπάρι δεν εχεις πάρει θα σου ζητήσει ακόμα ένα 500άρικο, αφήνοντάς σε να νομίζεις πως θα σου μείνουν και 3 κατοσταρικάκια από μια διεθνή πώληση που τελικά δεν έγινε.

Έτσι έχει βγάλει τα 200 ή ακόμα καλύτερα 700 έχοντας στείλει κάμποσα μεηλ κι εσύ βρίσκεσαι να σε κυνηγάει η τράπεζα ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ (κι αν χρωστάς στην εφορία μπορεί να κατηγορηθείς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ύποπτες συναλλαγές).

Το Paypal είναι πρόσχημα. Δεν θα προχωρούσε ποτέ με αγορά μέσω Paypal.

Ειχα διερωτηθει και εγω το ιδιο παλιοτερα μιας και σε δικη μου αγγελια υπηρξε ενδιαφερον και μαλιστα για αμεση πληρωμη.

Η κατηγορια αυτη λεγονται Nigerian fishers νομιζω....

Για να τον ξεφορτωθω του ειπα να με πληρωσει μονο με western union (που δεν παιζει ουτε dispute ουτε τιποτα, παιρνεις τα λεφτα και αντε γεια....) και εκτοτε ουτε καν αντιο δεν μου ξαναπε :D

Εγω απο οσο ξερω, το paypal δεν δινει αμεσως τα χρηματα. Για να μπορει ο αγοραστης να τα παρει πισω σε περιπτωση οπου αυτο που αγορασει ειναι χαλασμενο, ψευτικο κλπ.

Ε, κατι τετοιο μπορει να εκμεταλευονται οι Νιγηριανοι. Στελνουν τα χρηματα στο paypal (δεν τα παιρνεις ομως ακομη) κανουν καποια αναφορα στο paypal οτι τους εστειλες π.χ. ενα τουβλο αντι για κινητο και το paypal τους ξανα επιστρεφει τα χρηματα. (και κρατουν και το προιον).

Το παραπανω ειναι ενα υποθετικο παραδειγμα για να εξηγησω τι εννοουσα οτι μπορει "κατι" να εκμεταλευτουν.
Οπως προ ειπα δεν ξερω ακριβως πως δουλευει το συστημα , αλλα υποθετω για να εκφρασουν ενδιαφερον και να το παιζουν και κουβαρνταδες, κατι θα εχουν ανακαλυψει.

EDIT¨ο φιλος gozakla πιο πανω με προλαβε και ανεφερε παραδειγμα ενος κολπου.

Last edited:

Από http://www.scambusters.org/nigerianscams2.html

Piling on the PayPal pressure.

We wrote previously about the use of forged PayPal emails used in Nigerian scams, supposedly confirming that your account has been credited following a sale you made on eBay.

Now it seems that the Nigerian scam crooks have developed a whole suite of "PayPal" messages they send out in swift succession, aimed at forcing you to send the item.

Relying on people's trust that PayPal is a safe way to do business (which it is, if you use it correctly), the scammers bid for an expensive item you're selling, then spoof a message to you from the online payment service saying the payment has been received.

Our advice, when this first happened, was to sign on to your PayPal account and check for yourself that the money was in your account.

To get around this, the scammers now send out a message, again claiming to be from PayPal but saying the money will not be credited to your account until you send confirmation, with a tracking number, that the items have been shipped.

If you reply to either of these emails questioning the arrangement, the scammer sends another "PayPal" message threatening to close your account unless you complete the sale.

Action: PayPal doesn't hold money pending a shipment nor does it threaten account closure in this way. As we previously advised, check your PayPal account. If the money isn't there, don't send your sale item.

(Another giveaway, by the way, is that the bogus messages usually have misspellings and poor grammar -- Nigerian scam artists haven't wised up to that yet!)

Με απλά λόγια, ψάχνουν για κορόιδα που δεν θα τσεκάρουν το paypal τους αλλά επειδή λαμβανουν ένα email που λέει ότι πρέπει πρώτα να βάλουν το tracking number για να φανούν τα λεφτά, πάνε και το κάνουν.
Γενικά πρέπει να είσαι πολύ Αμερικανάκι για να την πατήσεις, αλλά γίνεται.

Συμφωνώ μακρυά. Κάνε λίγη υπομονή και δώσ το κάπου Ευρώπη ή Αμερική.
Βάλ το και στο ebay όπου μπορείς να έχεις μια αίσθηση του τι είναι ο άλλος από το rating του

Απάντηση: Re: ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

Το Paypal είναι πρόσχημα. Δεν θα προχωρούσε ποτέ με αγορά μέσω Paypal.

Ε τoτε που ειναι το προβλημα??? η άπατη που λέτε ειναι σε συναλλαγή μέσω τραπέζης που σίγουρα ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!!!!!!!!!!!!! , εδω συμφωνούμε.
Αν δε δεις στο paypal το ρευστό να μπαίνει, δε στέλνεις τίποτα ούτε γάτα ούτε ζημιά. case closed.

τον Paul McCartney στη Νιγηρία τον ληστέψανε...(λέμε τώρα)...

Re: Απάντηση: Re: ψεύτικο ενδιαφέρον σε αγγελία

σε συναλλαγή μέσω τράπεζης που σίγουρα ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!!!!!!!!!!!!! , εδω συμφωνούμε.

Πώς είμαστε σίγουροι ότι ο φίλος που άνοιξε το θέμα είναι το ίδιο υποψιασμένος με εμάς ρε παιδιά?
Η σιγουριά ότι ΟΛΟΙ έχουμε τη γνώση να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές, από πού ακριβώς πηγάζει?

Γιατί αν όλοι (μαζί και ο φίλος) είχαμε την γνώση, νήματα σαν αυτό εδώ δεν δικαιολογούνται, σωστά?

χαχα καλά δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να προχωρήσω!
Αλλά όλο και κάποιος θα τσιμπάει ε????