Ψηφιακά και τοπικά νομίσματα

17 June 2006
10,667
Έχει παίξει πολύ τις τελευταίες ημέρες το θέμα για τα ψηφιακά νομίσματα (digital currencies) όσο και τα τοπικά νομίσματα. Ανοίγω αυτό το θέμα όχι για να κάνουμε αντιπαράθεση κομματικών γραμμών, αλλά γιατί σαν σκεπτόμενος πολίτης το κοίταξα λίγο παραπέρα και πραγματικά το συμπέρασμα μου είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί μας έχουν δεν αφιερώνουν ούτε 5 λεπτά να το κοιτάξουν ή αν το ξέρουν προτιμούν να μην μπουν σε συζήτηση ουσίας.

Αφορμή έγινε μια αναφορά ότι η Ελβετία έχει τοπικά νομίσματα. Έτσι το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω το ChatGPT αν υπάρχουν και η απάντηση ήταν:

"While the official currency in Switzerland is the Swiss Franc (CHF), there are a few local currencies in use in certain regions of the country.
One of the most well-known local currencies in Switzerland is the "Wir" currency, which is used mainly in the German-speaking part of the country. The Wir currency was created in 1934 as a way to help small businesses during the economic crisis. Today, it is still used by over 60,000 businesses in Switzerland and can be used to pay for goods and services within the Wir network.
Another local currency in use in Switzerland is the "Léman" currency, which is used in the Lake Geneva region. The Léman currency was launched in 2015 and is intended to support the local economy and promote sustainable development.
Other local currencies in use in Switzerland include the "Farinet" currency in the Valais region and the "Eulach" currency in the city of Winterthur.
It's worth noting that local currencies are not legal tender in Switzerland and cannot be used to pay taxes or other official fees. However, they can be used to purchase goods and services from participating businesses within the local currency network."

Άρα υπάρχουν σχεδόν ένα αιώνα τώρα στην μητρόπολη του τραπεζικού συστήματος απροβλημάτιστα. Άρα από μόνα τους δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα ούτε κάτι ανέφικτο.

Ψάχνοντας λίγο στο google για να διασταυρώσω τα παραπάνω έπεσα σε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον:

Μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει διαθέσει τοπικό νόμισμα με το οποίο μπορείς να πληρώσει και το Δήμο...Μου κάνει τρελή εντύπωση πως κανένας πολιτικός από οποιαδήποτε πλευρά δεν το έχει αναφέρει. Το μόνο συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι μάλλον δεν έχουν 3 λεπτά να κάνουν ένα google search ή θεωρούν τον κόσμο ανίκανο να παρακολουθήσει τέτοια συζήτηση.

Και καταλήγουμε στο ψηφιακό νόμισμα του Βαρουφάκη από την κεντρική τράπεζα. Από την αρχή μου θύμιζε κάτι πολύ έντονα ειδικά όταν ξεκαθάρισε ότι η "Δήμητρα" θα είναι σε ευρώ. Δεν είναι 100% το ίδιο έχει προφανώς διαφορές, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έχει τρελές ομοιότητες. Αυτό είναι το "Ψηφιακό Ευρώ" που διερευνά καιρό τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό είναι τόσο σοβαρό ώστε να το συζητά επίσημα και η Κεντρική Τράπεζα της ΕΕ με τιςΕθνικές κεντρικές τράπεζες των μελών, δηλαδή και την Τράπεζα της Ελλάδος...Αυτή τη διάσταση γιατί δεν την φέρνει κανείς στο τραπέζι;

Πραγματικά αναρωτιέμαι για όλους από όλους τους κομματικούς χώρους...

Η περιγραφή του Tricoin μοιάζει περισσότερο με τα κουπόνια που μαζεύεις στο σουπερμάρκετ. Επιβραβεύεσαι από τον δήμο για τις δράσεις σου (πχ ανακύκλωση) και κάποια στιγμή αν χρωστάς στον δήμο καμιά κλήση θα σου κάνει έκπτωση.
Με την ίδια λογική και οι πόντοι του ΑΒ τοπικό νόμισμα είναι, και μάλιστα με σταθερή ισοτιμία: 200ΑΒ = 6ΕΥΡΩ.

Με την ίδια λογική και οι πόντοι του ΑΒ τοπικό νόμισμα είναι, και μάλιστα με σταθερή ισοτιμία: 200ΑΒ = 6ΕΥΡΩ.
Με την εξίσου ίδια λογική, νόμισμα δεν είναι οι πόντοι στις πιστωτικές κάρτες?
Εγώ πχ, εχω την energy της Άλφα και βάζω (ανάλογα τις αγορές μου) δωρεάν βενζίνη στο αυτοκίνητο μου.
Καλά τα λέω?

Τα τοπικά νομίσματα και στο εξωτερικό κάτι αντίστοιχο είναι. Όλα εν δυνάμει ψηφιακά νομίσματα είναι. Και το αστείο είναι ότι κάποια μπορείς να τα ανταλλάξεις και με άλλα ψηφιακά νομίσματα για υπηρεσίες.
Για παράδειγμα μαζεύεις πόντους στην Alpha Bank που έχουν μια ισοτιμία βάσης με το ευρώ, έχεις προσφορές που η ισοτιμία μεταβάλλεται προς όφελός σου και μπορείς να τα ανταλλάξεις με κάποιους τρόπους με μίλια επιβράβευσης της Aegean.
Κάτι αντίστοιχο είναι και οι κάρτες/κουπόνια τύπου ticket restaurant που είναι 1:1 με το ευρώ αλλά μπορείς να τα ξοδέψεις μόνο για συγκεκριμένο σκοπό.

Εγώ καταλήγω ότι όλη η κουβέντα για τα τοπικά νομίσματα είναι απλά για να πετάνε κάποιοι τσιτάτα και τίποτα παραπάνω.

Όσο για τα ψηφιακά νομίσματα, να αναφέρω ότι ήδη έχουμε blockchain με stablecoins που στην ουσία είναι κρυπτονομίσματα με κλειδωμένη ισοτιμία 1:1 με το δολλάριο ή το ευρώ (ή ότι άλλο όπως ο χρυσός). Και φυσικά έχουμε και ψηφιακά νομίσματα που εκδίδουν κεντρικές τράπεζες.

Πραγματικά ώρες ώρες αναρωτιέμαι που ζω. Να βάλω και λίγο politically incorrect Χάρυ Κλυν που ταιριάζει γάντι

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.