Ψηφιακά καλώδια.Συνδέσεις και μετρήσεις

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
931
Πάτρα
Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να δρομολογηθεί το AES EBU/ SPDIF εκτός των συσκευών, ένας καλός συμβιβασμός θα ήταν η υιοθέτηση των BNC από όλους τους κατασκευαστές, σε όλες τις συνδέσεις και σε όλες τις συσκευές (pro και commercial). Αντ’ αυτού τόσο στο επαγγελματικό επίπεδο όσο και στο καταναλωτικό οι λύσεις ήταν απίστευτα πρόχειρες. Π.χ XLR βύσματα στις επαγγελματικές συσκευές (περίσσευαν προφανώς στο broadcast) και RCA στις καταναλωτικές συσκευές (βολικό, φτηνό και με προϋπηρεσία στο VHS video).
Το BNC υπήρχε στον επαγγελματικό χώρο σχεδόν παράλληλα, αλλά η video καταβολή του φάνηκε από την υιοθέτηση των 75 ohm, αντί των 50 ohm που θα έδινε την δυνατότητα χρήσης και καλύτερων βυσμάτων (π.χ SMA αντί των γενικά μέτριων BNC).
Υπό τις παρούσες συνθήκες το καλύτερο είναι η χρήση παντού BNC (σασί συσκευών και βύσματα καλωδίων). Δυστυχώς κάτι τέτοιο σε πολλές συσκευές συνεπάγεται εκτεταμένες μετατροπές. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι η αγορά ενός απλού BNC καλωδίου 75 ohm και η χρήση ειδικών adaptors BNC σε RCA όπως φαίνεται στην εικόνα.
attachment.php

attachment.php

Η επιλογή αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέετε μεταξύ τους κάθε είδος συσκευών, ασχέτως των βυσμάτων που έχουν (BNC ή RCA). Επιπρόσθετα η λύση αυτή διατηρεί στο μεγαλύτερο δυνατό μήκος την αξονική συμμετρία καλωδίου και βύσματος (πράγμα πολύ σημαντικό στις γραμμές μεταφοράς). Έτσι ακόμα και η διαταραχή που συμβαίνει λόγω της μετάπτωσης από τα 75 ohm του καλωδίου στα απροσδιόριστα ohm του βύσματος RCA (συνήθως 20 – 30 ohm) δεν δημιουργεί μεγάλο κακό.
Αντίθετα σε ένα τυπικό καλώδιο του εμπορίου των 75 ohm με βύσματα RCA, η σύνδεση του βύσματος με το ομοαξονικό καλώδιο είναι συχνά ασύμμετρη, με τη θωράκιση να παρεκτοπίζεται και τον εσωτερικό αγωγό να συνδέεται σε έκτοπη θέση και αθωράκιστος. Η σύνδεση αυτού του τύπου δημιουργεί έντονα φαινόμενα ανακλάσεων, με μεγάλες αποκλίσεις της χαρακτηριστικής αντίστασης από την παρεμβολή παρασιτικών επαγωγικών και χωρητικών αντιστάσεων. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα καλώδια (π.χ κάποιες προσπάθειες προς το σωστό δρόμο έχει κάνει η Canare http://www.canare.com/ProductItemDisplay.aspx?productItemID=40 , προσοχή δεν είναι 75 ohm, απλά επηρεάζουν λιγότερο τη γραμμή μεταφοράς). Γενικά όμως, δεν υπάρχει τρόπος για τον απλό καταναλωτή να το διαπιστώσει ή να το μετρήσει χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Σας παραθέτω μερικές μετρήσεις σε συνδέσεις με βύσματα BNC, RCA και SMA με κοινά καλώδια και με καλώδια (ή γραμμές μεταφοράς) αναφοράς.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Το ιδανικό θα ήταν μια ευθεία που δηλώνει πως δεν υπάρχουν ανακλάσεις ή μια καθαρή κλιμάκωση (step response) από την έξοδο της γεννήτριας σε μια ατερμάτιστη γραμμή μεταφοράς. Κάθε άλλη μορφή προκύπτει από ανακλάσεις που προέρχονται από παρασιτικές χωρητικότητες και αυτεπαγωγές στα πλαίσια λανθασμένων ταιριασμάτων η τερματισμών (π.χ όπως αυτοί που προκαλούν τα RCA βύσματα)

χρησιμοποιήθηκαν τα:

attachment.php

http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=68666&stc=1&d=1308746919

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• Image1.jpg
    Image1.jpg
    33.2 KB · Views: 132
  • Image2.jpg
    Image2.jpg
    33.7 KB · Views: 129
  • Image 1 a.jpg
    Image 1 a.jpg
    68.1 KB · Views: 130
  • Image 1 e.jpg
    Image 1 e.jpg
    72.5 KB · Views: 129
  • Image 1 b.jpg
    Image 1 b.jpg
    72.6 KB · Views: 131
  • Image 1 d.jpg
    Image 1 d.jpg
    76.6 KB · Views: 131
  • Image5.jpg
    Image5.jpg
    39.3 KB · Views: 128
  • Image4.jpg
    Image4.jpg
    80.8 KB · Views: 174
  • Image3.jpg
    Image3.jpg
    21.1 KB · Views: 169
  • Image7.jpg
    Image7.jpg
    20.9 KB · Views: 130
Last edited:
Re: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Ντίνο, ευχαριστούμε για τις μετρήσεις για άλλη μια φορά!!!

(Πιθανά να ήταν καλύτερα να ανοίξουμε νέο νήμα ώστε να μη χαθεί το Post μέσα στο μεγάλο θέμα)

Απάντηση: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Τάσο όπως νομίζεις ότι είναι καλύτερο για το forum. Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με το TDR (διαστροφή ;;; έχω φάει κόλλημα μεγάλο…), χωρίς να έχω καμία πρόσθεση να ασχοληθώ με καλώδια. Να τονίσω πως δεν έχω καλώδια του εμπορίου για δοκιμές. Αλλά μια πιο θεωρητική ανάλυση, νομίζω πως μπορεί να γίνει. Αν σκεφτώ κάτι πιο συστηματικό, θα κανονίσω μια πιο ειδική παρουσίαση.

Re: Απάντηση: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Τάσο όπως νομίζεις ότι είναι καλύτερο για το forum. Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με το TDR (διαστροφή ;;; έχω φάει κόλλημα μεγάλο…), χωρίς να έχω καμία πρόσθεση να ασχοληθώ με καλώδια. Να τονίσω πως δεν έχω καλώδια του εμπορίου για δοκιμές. Αλλά μια πιο θεωρητική ανάλυση, νομίζω πως μπορεί να γίνει. Αν σκεφτώ κάτι πιο συστηματικό, θα κανονίσω μια πιο ειδική παρουσίαση.

Να κανονισεις, οπωσδηποτε, φιλε Ντινο.

TDR ε; Ωραιος! Εγω μονο με OTDR εχω δουλεψει και αυτο για λιγο με κατι οπτικες που δοκιμαζαμε.

Πολλα συγχαρητηρια αδερφε!:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Κάθε άλλη μορφή προκύπτει από ανακλάσεις που προέρχονται από παρασιτικές χωρητικότητες και αυτεπαγωγές στα πλαίσια λανθασμένων ταιριασμάτων η τερματισμών (π.χ όπως αυτοί που προκαλούν τα RCA βύσματα)
Αυτο μεταφραζεται σε καποιας μορφης ακουστικου προβληματος;Μπορουμε δηλαδη να προβλεψουμε ποιο θα ειναι το ακουστικο προβλημα βλεποντας καποια ανωμαλια στις μετρησεις λογω ας πουμε ακαταλληλων RCA's ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Να κανονισεις, οπωσδηποτε, φιλε Ντινο.

TDR ε; Ωραιος! Εγω μονο με OTDR εχω δουλεψει και αυτο για λιγο με κατι οπτικες που δοκιμαζαμε.

Πολλα συγχαρητηρια αδερφε!:grinning-smiley-043

Στέλιο ευχαριστώ. Μου προέκυψε σαν δώρο με την αγορά ενός Tek 7854 που επισκευάζω. Το ίδιο το TDR (το 7S12, απίστευτο μηχάνημα της δεκαετίας 70 – 80 με ανάλυση 10 psec…) δούλευε μια χαρά, ενώ η γεννήτρια έβγαζε παλμό με μετρημένο συνολικό rise time 32 psec στο καλωδιο!!!. Οπτικό TDR δεν έχω δουλέψει θα πρέπει όμως να είναι συναρπαστικό. Ας βάλουμε μια τάξη στα ηλεκτρόνια και μετά βλέπουμε για τα φωτόνια (άλλωστε από φυσική άποψη το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ίδιο είναι).

Υγ. μήπως η DIY πρέπει να βγει για φαγητό;

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Αυτο μεταφραζεται σε καποιας μορφης ακουστικου προβληματος;Μπορουμε δηλαδη να προβλεψουμε ποιο θα ειναι το ακουστικο προβλημα βλεποντας καποια ανωμαλια στις μετρησεις λογω ας πουμε ακαταλληλων RCA's ;

Το αποτέλεσμα είναι απολύτως μετρήσιμο και θα αντανακλά σε επίταση της επίδρασης του jitter. Αυτός ο επηρεασμός θα είναι τόσο μεγαλύτερος όσος πιο κοντά στη πηγή του SPDIF συμβαίνει η διαταραχή (π.χ κοντό καλώδιο) και όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός μεταβολής (rise – fall time) της τάσης (π.χ αργή βαθμίδα εξόδου). Συγκεκριμένη ηχητική υπογραφή δε νομίζω πως μπορούμε να έχουμε. Ανάλογα με τη ποιότητα των μηχανημάτων που διασυνδέονται το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο εμφανές λόγω της επίδραση του jitter. Χοντρικά αν μια συσκευή έχει rise time μικρότερο το 1 nsec, τότε ο επηρεασμός από ανακλάσεις θα είναι μικρός, τουλάχιστον για κάθε καλώδιο στα 75 ohm, μεγαλύτερο από 30 – 40 cm.

Re: Προταση για ψηφιακο καλωδιο S/PDIF

Ντίνο, ευχαριστούμε για τις μετρήσεις για άλλη μια φορά!!!

(Πιθανά να ήταν καλύτερα να ανοίξουμε νέο νήμα ώστε να μη χαθεί το Post μέσα στο μεγάλο θέμα)

Done!

Καλή συνέχεια!