Ψηφιακές αστοχίες και ξεκλειδώματα

20 June 2006
9,531
Θεσσαλονίκη
Εχω τρελαθεί με τα νούμερα που μου κανει η ψηφιακή και θα ηθελα τη βοηθεα σας μπας και βγαλω επιτελους μια ακρη…
Ειμαι σε νεο σπιτι που εχει κεντρική εγκατάσταση κεραιας και ενώ αυτό κανονικα θα επρεπε να με βολευει αφου δεν ασχολούμαι με εγκατάσταση με κανει να αναρωτιέμαι αν εχει γινει σωστη δουλεια.
Τα βασικό προβλημα είναι πως η tv μου ( με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή) δυσκολεύεται να κλειδωσει στα κρατικα καναλια ( ΕΤ1 ,ΝΕΤ , ΕΤ3) ενώ τα καταφέρνει πολύ καλυτερα στα καναλια της digea εκτος από καποιες σπάνιες διακοπες στο σημα.
Οταν μαλιστα συνδέω τον εξωτερικο usb αποκωδικοποιητή του dune player διασταυρώνοντας το καλωδιο της κεραιας, οι διακοπες γινονται συχνότερες ενώ τα κρατικα χανονται εντελως.
Είναι τοσο τρελη η συμπεριφορα του σηματος που καποιες στιγμες κλειδωνει καλυτερα όταν καθομαι σε συγκεκριμένο σημειο του δωματιου ενώ άλλες κλειδωνει απλως με το καλωδιο χύμα αποσυνδεμένο από την πρίζα της κεραιας…
Πιθανολογώ πως εκτος από την πρόχειρη εγκατασταση της οικοδομής η τηλεοραση μου όπως και ο εξωτερικος αποκωδικοποιητή του dune δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι .
Υπαρχει καποια συσκευή που να συνδέεται στο καλώδιο της κεραίας και να ενισχύει το σημα ώστε να είναι ποιο ευκολο να κλειδωσει το ψηφιακό…;;;

Aνδρέα νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσεις το ψάξιμο με το να δοκιμάσεις εσωτερική κεραία με ενισχυτή ή/και άλλο αποκωδικοποιητή...
Βρες από κάποιο γνωστό για να ξεκαθαρίσεις πρώτα τι φταίει...

Δεν ξέρω τι γίνεται βέβαια στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στη περιοχή που μένεις... Εδώ στην Αθήνα πάντως, σε συγκεκριμένες δύσκολες περιοχές, έχω διαπιστώσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στη ποιότητα του σήματος, ακόμα και με αλλαγή της διεύθυνσης της κεραίας.

Οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία τι λένε? Κλειδώνουν το σήμα ή και αυτοί τα ίδια?

Φταίει κατά πάσα πιθανότητα το ότι τα κανάλια της κρατικής δεν εκπέμπουν με τόση μεγάλη ισχύ όσο αυτά της digea.Σε κάθε περίπτωση,δοκίμασε και με εσωτερική κεραία.

Aνδρέα νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσεις το ψάξιμο με το να δοκιμάσεις εσωτερική κεραία με ενισχυτή ή/και άλλο αποκωδικοποιητή...
Βρες από κάποιο γνωστό για να ξεκαθαρίσεις πρώτα τι φταίει...

Δεν ξέρω τι γίνεται βέβαια στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στη περιοχή που μένεις... Εδώ στην Αθήνα πάντως, σε συγκεκριμένες δύσκολες περιοχές, έχω διαπιστώσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στη ποιότητα του σήματος, ακόμα και με αλλαγή της διεύθυνσης της κεραίας.

Οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία τι λένε? Κλειδώνουν το σήμα ή και αυτοί τα ίδια?

Η περιοχη θεωρείται από τις καλες οσον αφορα το σημα ( περιοχη Ν. Σταθμου) αφου ακομα και χωρις ενισχυτή το αναλογικο σημα παραμένει πολύ καλο.
Υπαρχει καποια αξιόπιστη εσωτερική κεραια ( η εστω μονο ενισχυτής σήματος) γιατι παντα τις θεωρούσα πολύ δεύτερες λυσεις;

Ανδρέα πιθανότατα, εφόσον είναι κεντρική η εγκατάσταση θα υπάρχει και κεντρικός ενισχυτής σήματος... Ρίξε μια ματιά...

Εφόσον έχει καλό σήμα η περιοχή λογικά φταίει είτε ο προσανατολισμός της κεραίας... είτε το πολύ ισχυρό σήμα (ναι έχει συμβεί και αυτό!)... δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο...

Σαφώς να δοκιμάσεις και την πρίζα που ανάφερε ο φίλος, παίζει και αυτό!

Η λύση έξτρα ενισχυτή ή εσωτερικής κεραίας είναι λύσεις ανάγκης. Βρες το πρόβλημα και λύσε το μία και έξω...

ΥΓ Εννοείται ότι αναλογικά πιάνεις χωρίς πρόβλημα, έτσι?

Την πρίζα την έχω βγάλει και έχω συνδέσει το καλώδιο κατευθείαν στη tv.
Όσον αφορά το σήμα σε αναλογικό δεν θα το ελεγα καμπανα ( το αντίθετο μαλιστα) όπως ηταν στο προηγούμενο μου σπιτι ( στην ιδια μεν περιοχή αλλα ατομικη εγκατάσταση)
Μάλλον πρέπει να σκαλίσω τον ενισχυτή της κεντρικής εγκαταστάσεις ( αν υπαρχει)

Έχει τύχει να βρω σε 2 καινούρια σπίτια, μπρίζες όπου είχαν τοποθετηθεί ανάποδα τα καλώδια εισόδου - εξόδου, με αποτέλεσμα χάλια σήμα στη συγκεκριμένη πρίζα και στην επόμενη(ες). Θέλει ψάξιμο...