Ψηφιακή Compact με ανεξάρτητο σκόπευτρο?

Greg61

Senior Member
Μου μπήκε η ιδέα ν' αγοράσω ψηφιακή Compact με ανεξάρτητο σκόπευτρο.

Η ιδανική μηχανή, θα πρέπει να μπορεί να κάνει νυχτερινές λήψεις σε περιβάλλον θεατρικής πχ αίθουσας, όπου φωτίζεται επαρκώς η σκηνή, (στα 1600 ASA και περισσότερο), με οθόνες, φωτάκια, λεντάκια κλπ όλα σβηστά ώστε, όταν κι όπου χρειάζεται, να μήν προδίδεται η λειτουργία της.

Κυκλοφορεί τίποτα τέτοιο στην αγορά, μ' αυτές τις δυνατότητες;

Δεν ξέρω τι είναι αυτό.Μπορείς να μου λύσεις την απορία και να γίνεις πιό συγκεκριμένος;

Σκόπευτρο δηλ. που είναι σε διαφορετικό σημείο απ' ότι συνήθως;

Ένα παράδειγμα ίσως;

Συγγνώμη,αλλά πρώτη φορά το ακούω...

Μου μπήκε η ιδέα ν' αγοράσω ψηφιακή Compact με ανεξάρτητο σκόπευτρο.

Η ιδανική μηχανή, θα πρέπει να μπορεί να κάνει νυχτερινές λήψεις σε περιβάλλον θεατρικής πχ αίθουσας, όπου φωτίζεται επαρκώς η σκηνή, (στα 1600 ASA και περισσότερο), με οθόνες, φωτάκια, λεντάκια κλπ όλα σβηστά ώστε, όταν κι όπου χρειάζεται, να μήν προδίδεται η λειτουργία της.

Κυκλοφορεί τίποτα τέτοιο στην αγορά, μ' αυτές τις δυνατότητες;

Μάλλον δύσκολο... Σκέφτηκες να πάρεις κατι σαν την Canon 720 IS (ίσως και ixus 950 is που είναι και μικρούλα) και να καλύψεις με μαύρη ταινία ότι φωτίζεται, ή και περισσότερα μέρη της μηχανής ώστε να μην θυμίζει τόσο μηχανή; Μου μοιάζει ευκολότερη προσέγγιση.

Και θα χρειαστεί να κλείσεις και τους ήχους της φυσικά. Σε πολλά μοντέλα δεν κλείνουν γιατί υπάρχει νομική ρύθμιση σε κάποιες χώρες που αποτρέπουν κρυφές χρήσεις...

Last edited:
Δεν ξέρω τι είναι αυτό.Μπορείς να μου λύσεις την απορία και να γίνεις πιό συγκεκριμένος;

Ένα παράδειγμα ίσως;

οχι ειναι ο βαθμος της ευαισθησιας που εχει ο αισθητηρας της μηχανης να βγαζει αποδεκτες φωτος σε τετοιο νουμερο ΙΖΟ πχ, 1600 !!!!

ολες οι φωτογραφικες βγαζουν φωτογραφιες σε αυτο το νουμερο ευαισθησιας αλλα μονο οι DSLR βγαζουν αποδεκτες φωτος λογω του οτι ο αισθητηρας τους ειναι μεγαλος !!

οι κομπακτ μονο ελαχιστα μοντελα μπορεις να πεις οτι εχουν καλη επιδοση εκει...

Ένα παράδειγμα ίσως;

Λέγοντας "ανεξάρτητο σκόπευτρο", εννοώ αυτό το μή TTL που έχουν οι φιλμάτες κόμπακτ με τα γνωστά πλαίσια παράλλαξης κλπ, το οποίο να βρίσκεται εκεί όπου το έχουμε συνηθίσει, δλδ κάπου στο πάνω μέρος της μηχανής. (Ένα επιπλέον κέρδος που προφανώς θα υπάρχει, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω μή συνεχούς λειτουργίας της οθόνης).

Απάντηση: Re: Ψηφιακή Compact με ανεξάρτητο σκόπευτρο?

Μάλλον δύσκολο... Σκέφτηκες να πάρεις κατι σαν την Canon 720 IS (ίσως και ixus 950 is που είναι και μικρούλα) και να καλύψεις με μαύρη ταινία ότι φωτίζεται, ή και περισσότερα μέρη της μηχανής ώστε να μην θυμίζει τόσο μηχανή; Μου μοιάζει ευκολότερη προσέγγιση.

Και θα χρειαστεί να κλείσεις και τους ήχους της φυσικά. Σε πολλά μοντέλα δεν κλείνουν γιατί υπάρχει νομική ρύθμιση σε κάποιες χώρες που αποτρέπουν κρυφές χρήσεις...

Έχω ήδη τη Nikon S700. Κάνει αποδεκτές (για το λόγο που τις χρειάζομαι) λήψεις σ' αυτές τις συνθήκες. Η πρώτη σκέψη ήταν να προσαρμόσω πάνω της μιά θηκούλα που να καλύπτει όλες τις πηγές φωτισμού της, αφήνοντας ακάλυπτα μόνον το φακό και τους διακόπτες ενεργοποίησης και λήψης.
Τα μειονεκτήματα:
(1) Η ενεργοβόρα οθόνη της θα συνεχίσει να λειτουργεί, παράγοντας ταυτόχρονα και θερμότητα η οποία, θα παγιδεύεται μέσα στη θήκη.
(2) Δέν θα βλέπω καθόλου πού σκοπεύω. Άν υπήρχε ένα σκόπευτρο σάν αυτό των φιλμάτων κόπμπακτ, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Το θέμα των ήχων δέν μ' απασχολεί προς το παρόν.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ψηφιακή Compact με ανεξάρτητο σκόπευτρο?

Έχω ήδη τη Nikon S700. Κάνει αποδεκτές (για το λόγο που τις χρειάζομαι) λήψεις σ' αυτές τις συνθήκες.

Οπότε το πρόβλημα θορύβου στα μεγάλα ISO δεν σε ενοχλεί...

Η πρώτη σκέψη ήταν να προσαρμόσω πάνω της μιά θηκούλα που να καλύπτει όλες τις πηγές φωτισμού της, αφήνοντας ακάλυπτα μόνον το φακό και τους διακόπτες ενεργοποίησης και λήψης.

Ε ναι, η ευκολότερη προσέγγιση μάλλον...

Τα μειονεκτήματα:
(1) Η ενεργοβόρα οθόνη της θα συνεχίσει να λειτουργεί, παράγοντας ταυτόχρονα και θερμότητα η οποία, θα παγιδεύεται μέσα στη θήκη.
(2) Δέν θα βλέπω καθόλου πού σκοπεύω. Άν υπήρχε ένα σκόπευτρο σάν αυτό των φιλμάτων κόπμπακτ, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Οι canon που πρότεινα (αλλά και άλλα μοντέλα τους) διατηρούν ακόμα οπτικό σκόπευτρο. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα (που δεν έχω όμως δοκιμάσει) είναι ότι δέχονται εναλλακτικό πρόγραμμα λειτουργίας φτιαγμένο από χομπίστες του χώρου που κάνει αρκετά παραπάνω πράγματα απ' ότι σχεδιάστηκε η μηχανή. Ίσως σβήνει και οθόνες και λαμπάκια κατ' επιλογή, ή μπορέσουν να το προσθέσουν αν τους αρέσει η ιδέα μιας και συνεχίζεται η εξέλιξη του προγράμματος...
Δες εδώ: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Το θέμα των ήχων δέν μ' απασχολεί προς το παρόν.

Φοβάμαι ότι θα σου χρειαστεί...

Σπάνιες πια αξίες τα οπτικά σκόπευτρα...

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον χθεσινό Φωτογράφο, στο τεστ με 18 κόμπακτ κάτω από 150 ευρώ, μόνο μία είχε οπτικό σκόπευτρο, η Fuji E-900, την οποία δεν ξέρω πώς την περιέλαβαν, μια και πρόκειται για παλιό (ανακοινώθηκε προ 3ετίας) και ήδη καταργηθέν μοντέλο.
Πάντως εάν σε ενδιαφέρει, κατακτά την κορυφή στο ανωτέρω τεστ, και βγαίνει ιδιαίτερα φθηνά. Έχει ενδιαφέρον εύρος ζουμ, 32-128 (κάπως πιο ευρυγώνιο από το σύνηθες 35 με 38 που δίνουν οι περισσότερες), και μεγάλο αισθητήρα (super CCD 9,1 mp, 1/1.6'')

Αν θέλεις να τραβάς λήψεις σε θέατρο χωρίς να γίνεσαι αντιληπτός, τότε ή θέλεις μια μηχανή και μονόποδο, ή μια DLSR που να φθάνει στα 1600 iso χωρίς πρόβλημα (δηλ. CANON 20D/30D/40D ή NIKON D300) ή οριακά μια κόμπακτ ειδικά για νυτχερινές λήψεις δηλ. FUJI F10/11/30/31/20.

Μιάς και περισσεύει ( ; ) το ένα εκ των δώρων που θα πάρω (ελπίζω να είναι αρκετό) , επαναφέρω το νήμα όπως εμπλουτισθεί με πρόσφατες γνώσεις...