Πυκνωτές, ποιότητες, τύποι, μάρκες, τιμες...

jpaudio

AVClub Enthusiast
19 June 2006
765
Μεσσόγεια
Ανοίγω αυτό το thead για να μάθουν οι νέοι diyδες να θυμηθούν οι παλιοί και να βρεθεί ένας μπούσουλας σχετικά με το μεγάλο θέμα των πυκνωτών στην χρήση τους σε μηχανήματα ήχου. Για καλύτερη κατανόηση και ευκολία στην αναφορά ας χωριστούν οι κατηγορίες τους σε:
1. Πυκνωτές τροφοδοσίας (ηλεκτρολυτικοί κυρίως) και γενικά σε χρήση σε τροφοδοτικά απλά και διακοπτόμενα.
2. Πυκνωτές απόζευξης. Ας τους ξεχωρήσουμε απο αυτούς της τροφοδοσίας.
3. Πυκνωτές στην διαδρομή του σήματος.
4. Πυκνωτές σε χρήση σε φίλτρα χαμηλών σημάτων.
5. Πυκνωτές σε crossover ηχείων.
6. Πυκνωτές σε χρήση σε φίλτρα ισχύως (δικτύου)

Κατόπιν σε κάθε κατηγορία από τις παραπάνω ας αναφερθούν είδη, ποιότητες και μάρκες με ένδειξη της καλύτερης απόδοσης προς τιμή, της καλύτερης απόλυτα απόδοσης ως προς τον τύπο και της καλύτερης απόλυτα απόδοσης ως προς την μάρκα τους.
Συγχωρέστε με αν παράληψα κάποια εφαρμογή τους (ας την προσθέσουμε μετά) ή αν το θέμα έχει συζητηθεί ξανά αλλά όχι συνολικά και συστηματικά.
Ευχαριστώ για την προσοχή και συμμετοχή σας.
Φιλικά,
Γιάννης
 
Πολυ ενδιαφερον.. Καλο θα ταν να μη γινεται μονο αναφορα αλλα κ εξηγηση αν γινεται γιατι κατι ειναι καλυτερο η οχι ωστε να καταβαινουμε κ μεις οι νεοπες!!
 
Last edited:
Σωστά, μερικές κουβέντες που να υποστηρίζουν την κάθε άποψη ή αναφορές σε test θα ήταν καλό να αναφερθούν.
Γιάννης
 
Πάντως εγώ έχω ακούσει μηχανήματα με πολύ φτηνούς ηλεκτρολυτικούς στην πορεία του σήματος να παίζουν πολύ μουσικά και άλλα με πιο σπεσιαλ πλαστικούς πυκνωτές να παίζουν άχαρα. Μετράει λοιπόν πολύ περισσότερο η σχεδίαση και κατασκευή συνολικά ενός μηχανήματος παρά ένας ειδικός πυκνωτής κάπου.

Επίσης όταν ένας χώρος "τσιρίζει" κανένας πυκνωτής δεν σε σώζει. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει μία τάση να φετιχοποιούμε κάποια εξαρτήματα που συχνά από μόνα τους "δεν φέρνουν την άνοιξη".

Εγώ όταν "σκαλίζω" ή φτιάχνω κάτι, χρησιμοποιώ καλούς πυκνωτές γενικά αποδεκτούς χωρίς όμως ακρότητες.
 
όντας άσχετος με τα ηλεκτρονικά η λογική μου λέει ότι σε κάποιο μηχάνημα οι λάμπες και οι πυκνωτές δε θα πρέπει να φέρνουν "μεγάλες διαφορές".
Αν αλλάζεις λάμπα και...βλέπεις το φως μάλλον κάτι δε πάει καλά με τη συσκευή.
 
Είμαι υπέρ των καλών και φθηνών υλικών!
Για παράδειγμα πολλές τοπ εταιρείες χρησιμοποιούν καλά και φθηνά υλικά για παράδειγμα ή Lamm:

DALE metal film resistors
NOBLE potentiometers
ELECTROCUBE and ROEDERSTEIN film capacitors
CORNELL DUBILIER electrolytic capacitors

Υπάρχει λόγος να πάμε σε κάτι πιο εξωτικο;
 
Last edited:
Πιστεύω ο καθένας θα χει τους δικούς του αγαπημένους πυκνωτές για κάθε χρήση. Η δική μου γνώμη είναι ότι πιο σημαντική είναι η ισορροπία των υλικών, πως δένουν ηχητικά όλα μαζί, σαν συνταγή. Βελτιώνοντας έναν πυκνωτή μπορεί να παίζει χειρότερα σαν "σύστημα". Αυτές οι συνταγές θέλουν πολύ χρόνο και δοκιμές και είναι καθαρά προσωπικές για τον κάθε σεφ...
 
Δεκτές οι αναφερόμενες γνώμες αλλά ας προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν αντικειμενικοί. Αν ακόμα και με χρήση φτηνών υλικών καταφέρνουμε πολύ καλά αποτελέσματα ας το αναφέρουμε εδώ. Τώρα αν κάποιος έχει δικά του βιώματα δεκτό και σεβαστό. Ας το αναφέρει και με παραδείγματα.
Φιλικά,
Γιάννης
 
Πιστεύω ο καθένας θα χει τους δικούς του αγαπημένους πυκνωτές για κάθε χρήση. Η δική μου γνώμη είναι ότι πιο σημαντική είναι η ισορροπία των υλικών, πως δένουν ηχητικά όλα μαζί, σαν συνταγή. Βελτιώνοντας έναν πυκνωτή μπορεί να παίζει χειρότερα σαν "σύστημα". Αυτές οι συνταγές θέλουν πολύ χρόνο και δοκιμές και είναι καθαρά προσωπικές για τον κάθε σεφ...

Ξέχασες το κυριότερο χρήματα...! Επίσης πόσο θα αντέξει μια πλακέτα!
Και τέλος όσες φορές προσπάθησα να κάνω αναβάθμιση σε ένα μηχάνημα, αυτές ήταν βέβαια προς το καλύτερο αλλά ταυτόχρονα και μαζικές...

Η μεγαλύτερη διαφορά που είχα ακούσει ήταν η αλλαγή πυκνωτών σε ένα advance acoustic cd, που από τις κινέζικες πήγα σε elna σε τροφοδοσία και σήμα! Tώρα ένας ένας αφαιρείται πάλι και πάει σε σχεδιάσεις που αξίζουν...




Αυτή τι στιγμή χρησιμοποιώ:

Rifa τους βρήκα σε προσφορά 47000uf/25v στα 7
Panasonic - elna
Wima γενικά φθηνούς ΜΚP
για crossover της AYDYN-cap plus

Η σύγκριση βέβαια είναι λίγο δύσκολη μιας και πρέπει να πας σε ακριβότερα υλικά ( όχι απαραίτητα ίσως και σε άλλα υλικά) αλλά αυτό σημαίνει και άλλα χρήματα που ίσως να μήν αξίζει!


Επίσης μεγάλη διαφορά έχω ακούσει περισσότερο πάνω στην σχεδίαση παρά στα υλικά: πχ αλλάζοντας τροφοδοσία από CRC σε CLC είχα εμφανή βελτίωση αλλά άξιζε τα λεφτά της? (οι 8 αντιστάσεις είχαν 4 και τα δύο πηνία 54 μάλλον όχι!)
 
Last edited: