Πυραμίδες και πάλι....

Μεχρι να συμβει και στην τελευταια χωρα στον πλανητη, θα συμβαινει.
Ουτε μπορω να κατηγορησω ως ηλιθιους ανθρωπους που δεν εχουν καμμια επαφη με τα οικονομικα. Απλα οι ποινες σε καποιου ειδους οικονομικες απατες θα επρεπε να ειναι ιδιαιτερα βαριες.

Προσωπικώς ο πρώτος χαρακτηρισμός που μου έρχεται στο μυαλό για κάποιον που εμπιστεύεται υποσχέσεις για επιτόκια 150% (έτσι λέει το άρθρο) δεν είναι "αγαθός" ή "άβγαλτος", αλλά άπληστος. Η απληστία μπορεί εξάλλου να θολώσει σοβαρά την κρίση.
Εν ολίγοις δεν μπορώ να χωνέψω εύκολα την εικόνα του κλασικού αετονύχη και του θύματος-παππούλη από το χωριό. Εντάξει αβγαλτος, αλλά να στερείται εντελώς οποιασδήποτε στοιχειώδους λογικής?
Το παραμύθι με τον Τζακ που του πούλησαν μαγικά φασόλια, δεν το είχε ακουστά? Ή δεν το λένε στην Κολομβία?

Δεν λέω φυσικά ότι ο αετονύχης δεν φέρει την κυριότερη ευθύνη, απλώς ότι δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Για να μπορει ο καθενας να προστατεψει τον εαυτο του χρειαζεται πληροφορηση.
Καποιοι ανθρωποι δεν εχουν προσβαση σε αυτη.

Σίγουρα. Αλλά επιτόκια 150% φαίνονται να αντιστρατεύονται την κοινή λογική. Πολλές φορές αρκεί και τέτοια. Του επιπέδου "αν κόψω το χέρι μου θα ματώσω".

Δηλαδή και οι αμερικανικές οικογένειες που είχαν φτιάξει τη ζωή τους πάνω στη φούσκα και τον φαύλο κύκλο του δανεισμού, ελλιπή πληροφόρηση είχαν?
Εγώ πιστεύω ότι νόμισαν πως βρήκαν τη χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά.
Στο λεξικό μου αυτό υπάγεται στην έννοια της απληστίας. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν περιλαμβάνεται στα 7 "θανάσιμα" αμαρτήματα?

Ίσως ανήκει στα ανέκδοτα αλλά μου το είπαν σαν πραγματική ιστορία για κάτι γυμνάσια στο (τότε) Βασιλικό Ναυτικό.

Ο κυβερνήτης υπεύθυνος της "γαλάζιας" ομάδας έλεγχε μια νηοπομπή 6 πολεμικών, και η ´"κόκκινη" ομάδα είχε στόχο να τους τορπιλήσει (δεν έχω κάνει ναυτικό γιαυτό συγχωρέστε πιθανά λάθη στην ορολογία).
Φίλος του κυβερνήτη στο γενικό επιτελείο του σφύριξε πού σχεδιάζει να επιτεθεί η κόκκινη ομάδαί. Όταν λοιπόν ο χειριστής του ραντάρ του είπε ότι είναι εφτά αντί για έξι τα πλοία στην νηοπομπή ο κυβερνήτης του είπε να κυτάει την δουλειά του και ότι αυτός ξέρει. Σε κάποιο σημείο, πριν φτάσουν στον σφυριγμένο τόπο τορπιλίστηκαν. Στην ανάλυση που έγινε μετά στο γενικό επιτελείο, ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να πεί ότι δεν έλαβε τα κατάληλλα μέτρα γιατί του είχαν σφυρίξει πως αλλού θα τον τορπιλούσαν και δεν θεώρησε σημαντικό το ότι το ρανταρ μετρούσε 7 αντί για 6 πλοία. Ο ναύαρχος που διενεργούσε την έρευνα του είπε "Αν σκύψετε και κυτάξτε ανάμεσα στα πόδια σας και δείτε 4 αντί για 2 μπαλάκια, μην βιαστήτε να το πάρετε επάνω σας. Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος σας .... από πίσω."

150% !!!

Η επιτυχία πυραμιδικών συστημάτων βασίζεται στην ανικανότητα ή έστω στην ανεπαρκή ικανότητα του μέσου νοητικά ανθρώπου δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της μάζας του λαού ενός σχετικά υπανάπτυκτου κράτους, στο να κατανοήσει εξελικτικές.
Σαφώς και έχουν τη σημαντική βοήθεια και άλλων ανθρώπινων αδυναμιών όπως απληστία, μη ικανή δυνατότητα ενημέρωσης για παρόμοιες περιπτώσεις ανά τον κόσμο κ.α.
Δυστυχώς όπου υπάρχει ως κυρίαρχος, ο αγώνας ούτε λίγο ούτε πολύ για την επιβίωση, τέτοιες λύσεις περνάνε ευκολότερα από επιτήδειους, με υποσχέσεις που αν και μπορεί να ακούγονται υπερβολικές από την αρχή, δε παύει να δείχνουν πιθανές με τον εσκεμμένα πρόχειρο τρόπο που τους παρουσιάζονται.