QUAD 2905 καί ενισχυτικά.

d-m.m.

New member
13 August 2008
10
Νέος στήν παρέα, που καιρό τώρα παρακολουθώ μέ ενθουσιασμό καί θαυμασμό γιά τις ποσότητες γνώσης που έχει συσσωρευμένες καί τήν γεναιοδωρία με τήν οποία τίς μοιράζεται. Σέ όλους τούς τομείς. Μπράβο σας.
Λόγω ηλικίας υποθέτω, η ανάγκη γιά υψηλής ποιότητας αναπαραγωγή μουσικής (κυρίως κλασσικής, σέ μεσαίες εντάσεις), επανέρχεται πιεστικά μετά από 30 τουλάχιστον χρόνια νεανικής ενασχόλησης μέ τά του Hi-Fi της τότε εποχής (μέσα δεκαετίας του '70). Ωψίμως λοιπόν καί ελπίζοντας όχι πολύ αργά, ξανά στόν χώρο καί τόν χωρό του, αλλά καί όχι μέ τά τότε νεανικά κουράγια.
Τήν βοήθειά σας παρακαλώ:
Quad 2905 καί Lector CDP-7T/MK3 τά άρτι αφιχθέντα. Καί γύρω από τά οποία τό ζητούμενο σύστημα.
Λαμπάτοι γιά τά Quad; (μεγάλος ο χώρος: 12x6, ιδιόμορφος όμως. Ύψος 4,5μ. καί πολλά ανοίγματα παραθύρων). Ολοκληρωμένος γιά μήν πολυμπερδεύομαι μέ καλώδια; McIntosh ΜΑ2275, Jadis DA 88s η 2 mono Dialogue 6 ή 7 της Prima Luna (πιό προσιτοί ίσως οικονομικά καί μέ remote;).
Ή SS μέ μεγαλύτερη ισχύ;
Σας κουράζω ίσως βάζοντας πολλά, ελπίζω όμως στήν καλή σας διάθεση γιατί πολλά ακόμη έπονται.
Ευχαριστώντας εκ των προτέρων, συγχαρητήρια πάλι γιά τό υψηλό επίπεδο όλου του AVClub.

Καλώς επανέκαμψες-bye-

Εχω και θα έχουν κι άλλοι άποψη-έστω μερική,σε σχέση με τα ερωτήματα σου.

Υπάρχει ο φίλτατος Macmod,ο οποίος είναι φανατικός της εταιρείας και παλιός τεχνικός της.Είναι ο πιό κατάλληλος για να σου δώσει τις πλέον έγκυρες απαντήσεις.

Ας τον περιμένουμε να απαντήσει(δεν θα αργήσει) και θα συμμετάσχουμε κι εμείς...

Εως τότε ρίξε μιά ματιά σε σχετικό θέμα με τα Quad.Μπορείς να αντλήσεις κι απο εκεί πολλές πληροφορίες.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=24216

Last edited:
Ευχαριστώ γιά τήν άμμεση ανταπόκριση. Άπειρη υπομονή, ιδίως γιά τίς γνώσεις του Macmond γύρω από τά Quad, που μέ έχουν εντυπωσιάσει. Έχω λυπηθεί, καί τό έχω εκφράσει, που ο εδώ αντιπρόσωπος δέν τόν έχει επικεφαλής σεμιναρίων, τουλάχιστον, πρός τό προσωπικό που ασχολείται μέ τά Quad.
Τό ρηχό της γνώσης, έστω καί γύρω από απλά θέματα, που έχω αντιμετωπίσει μέχρι τώρα από επίσημους αντιπροσώπους, ελπίζω νά μήν είναι κανόνας γιά τήν Ελληνική αγορά. Πολλά χρόνια πέρασαν, πολλή γνώση έπρεπε νά έχει συσσωρευθεί, κυρίως στούς επαγγελματικά ενασχολούμενους.

Παρόν!!!
Τα πράγματα είναι απλά, λόγω του οδηγικού χαρακτήρα των ηχείων σου και με δεδομένο ότι ο χώρος σου είναι πολύ μεγάλος, δεν θα σου σύστηνα σε καμία περίπτωση να τα οδηγήσεις με single ended λαμπάτο ή γενικά με λαμπάτο κάτω από 70Wrms στο κανάλι. Tώρα αν θέλεις οπωσδήποτε single ended, μάλλον θα οδηγηθείς σε κάποιον Parallel single ended με την προαναφερθήσα ελάχιστη ισχύ ή σε οποιονδήποτε άλλον Push pull λαμπάτο. Η Quad έχει στην γκάμα της τον QII-80, από άλλη εταιρία θα σου έλεγα γιά Audio research, αλλιώς θα οδηγηθείς σε ενισχυτή στερεάς κατάστασης. Αν ψάχνεις γιά λαμπάτες χροιές, να επιλέξεις κάποιον με Mosfet ή Hexfet. Έχε πάντως υπόψιν σου ότι δεν είναι απαραίτητο να πας σε κάποιον τερατώδη τελικό από θέμα ισχύος, 80 με 150 Wrms είναι υπέρ αρκετά, σε ενδιαφέρει περισσότερο ο ενισχυτής να έχει αποθέματα ισχύος και ποιοτική ισχύ! Αυτά τα γενικά προς το παρόν.

Το φανταζόμουν,ότι ο Jadis DA88 S (60 wpc class A)δεν θα τα οδηγεί...

Ωστόσο επειδή κι εγώ έχω τις αδυναμίες μου,η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ΡΡ σε ΑΒ μ' αρκετή ισχύ,που ο ήχος τους είναι πολύ κοντά,στα άλλα σε τάξη Α(π.χ DA80).Επιπλέον κοστίζουν και πολύ φθηνότερα.

Τα AR Γιάννη δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα...

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν θα τα οδηγεί όσο το ότι θα φτάνει έυκολα στα όρια του και θα ζορίζεται, με αποτέλεσμα την ελάττωση της διάρκειας ζωής των λυχνιών του και σίγουρα πρόκληση θερμικής καταπόνησης στο κύκλωμά του. Επιπλέον σε συνθήκες υπεροδήγησης και αυξημένης παραμόρφωσης από τον ενισχυτή, θα δημιουργηθούν σίγουρα οι συνθήκες γιά την ενεργοποιήση των κυκλωμάτων προστασίας του ηχείου, με το όποιο ρίσκο υπάρχει από αυτό το γεγονός. . . . .!!!

Γιατί βρε Διονύση, μιά χαρά είναι τα A.R! Α, μάλλον φαντάζομαι τον λόγο που δεν σου αρέσουν, δεν έχουν το παραδοσιακό λαμπάτο ηχόχρωμα!!!

Είναι μωρέ κάτι σαν polite τρανζίστορ με λάμπες.:violent-smiley-030:

Last edited:
Κύριοι, ευχαριστώ γιά τις άμμεσες τοποθετήσεις σας.
Εκτιμώ τήν ευθύτητα τοποθέτησης του Dippie ως πρός τόν Jadis DA88 S που άν έχω καταλάβει σωστά, είναι καί γνώστης καί ευτυχής χρήστης.
Τό Thread περί Quad πολύτιμο, καί όσο οι τεχνικές γνώσεις μου επέτρεψαν, μελετημένο αρκετές ώρες από πλευράς μου. Από αυτά που σέ κάνουν νά αισιοδοξείς.
Στά καθ' ημάς:
Γιά τα Quad II Eighty του Paravicini, πρός τό παρόν η αντιπροσωπεία δέν έχει δει ούτε κάν τό χρώμα τους. Στήν Αγγλία δέν κατάφερα νά τά ακούσω σαν οδηγούς των 2905.
Γιά τόν Jadis DA80 τό μόνο, εκτός της υψηλής του ηχητικής ποιότητας που έχω δεί νά περιγράφεται, είναι τό ότι έχει πολύ υψηλό κόστος συντήρησης. (Αναφέρονται στήν κατανάλωση των 300W/ch ή στό κόστος αντικατάστασης των λυχνιών; Ή καί στό manual bias τους, τό σχεδόν αδύνατο γιά κάποιον χωρίς τεχνικές γνώσεις;). Υπάρχει πρός ακρόαση εν Ελλάδι;
Καί στίς δύο περιπτώσεις, παραμένει ανοικτό τό θέμα της προενίσχυσης. Πληροφοριακά, ακόμη καί ο πολυκυκλοφορημένος Quad QC24, δέν υπάρχει στήν Ελληνική αντιπροσωπεία. Επιμένω στά της Ελλάδας, ακολουθώντας τό motto σας: Μήν αποφασίσεις, άν δέν ακούσεις. (Παραλείπω πρός τό παρόν τό: στόν χώρο σου.)
Γιά τούς Α.R. είμαι αναγκασμένος νά συμφωνήσω μέ τόν Dippie: εκτός των άλλων ουσιαστικών, ακόμη καί γιά εξωτερικά αισθητικούς λόγους, από παλαιόθεν είναι εκτός.
Συνοψίζοντας πρός τό παρόν:
Αναγκαίος ενισχυτής 80W-150W:
Λάμπες: Δύσκολο σέ ολοκληρωμένους, λίγο ευκολότερο σέ τελικούς
ή monoblock. Ανοικτό τό θέμα της προενίσχυσης.
SS: πολλές υποθέτω οι λύσεις.
Αποδεκτοί οι μέ αμερικάνικες ευκολίες ολοκληρωμένοι McIntosh; (MA 6900 μέ ευκολία μετατροπής του σέ receiver, 200w/ch), MA 7000, 250W/ch)
Ή η παληά Αγγλική συνταγή: Sugden Masterclass Pre LA4 +Power SPA4 75W classA ή κάτι αυτής της σχολής;
Παρατηρήσεις του αγαπητού Macmond:
Στέκομαι όχι τόσο στά ευκολοκατανόητα αποθέματα ισχύος, όσο στό "ποιοτική ισχύς", Πώς αυτό μεταφράζεται σέ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εταιρίες καί μοντέλα;
Υπάρχουν εμπειρίες ακρόασης των 2905 μέ συγκεκριμένα ενισχυτικά; Η εδώ αντιπροσωπεία ισχυρίζεται ότι έχει δώσει τουλάχιστον 25 ζεύγη σέ ευτυχείς κατόχους.
Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτά καί άλλα, ελλάσωνος ίσως σημασίας, θέματα;

Τα έχω ακούσει στο χώρο μου και μάλιστα σε άμεση αντιπαραβολή με τα διπλά Esl-63 μου, τα οποία είναι χειροποιήτα και πολύ βελτιωμένα. Τα οδήγησα με τους
τελικούς μου (Quad 405 Macmod version, monoblock) επιπλέον τα δοκίμασα και
με τους QII-80 (από Αγγλία). Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές γιά αυτά τα
ηχεία, έχουν ακουστές διαφορές από τα 989 και συγκεκριμένα, καθαρότερο
μεσοχαμηλό (λόγω στιβαρότερων πλαισίων). Βασικά, θα τα αγόραζα αν δεν
είχα την δυνατότητα να τα κατασκευάσω μόνος μου με τον τρόπο που θέλω.

Αγαπητέ ΚΟΨ.
Επαναλαμβάνω συμπληρώνοντας:
Quad 2905 καί Lector CDP-7T/MK3 τά άρτι αφιχθέντα.
Καί γύρω από τά οποία, τό ζητούμενο σύστημα. (Οι παληοί αλλά αξιόπιστοι MAGNUM φοβούμαι ότι δείχνουν εντόνως τήν αδυναμία τους, τό δέ Gyrodeck οδεύει και αυτό μέ λύπη πρός αντικατάσταση).
Μεγάλος ο χώρος: 12x6, ιδιόμορφος όμως. Ύψος 4,5μ. καί πολλά ανοίγματα παραθύρων.
Μέ τήν ευκαιρία νά ευχαριστήσω όλους γιά τό πρόθυμο μέχρι τώρα ενδιαφέρον τους. Καί νά ρωτήσω τόν ειδικό Macmod εάν χρησιμοποίησε στήνοντας τά 2905, τά stabilizer blocks στίς βάσεις τους. Διότι αρκετά προβλήματα εμφανίζονται εάν κάποιος τό προσπαθήσει. Αναγκαία ή μόνο λόγοι ασφάλειας επέβαλαν, τήν εμφανώς εκ των υστέρων, τοποθέτησή τους;

Δεν τα χρησιμοποίησα. Τα έβαλα σε δικές μου βάσεις. Βασικά δεν νομίζω να μπορούν να τοποθετηθούν τα stabilizer blocks, με τις παρεχόμενες ακίδες των ηχείων, είναι κοντές οι βίδες και δεν ασφαλίζουν καλά!!! Απροσεξία σε αυτή την λεπτομέρεια από πλευράς Quad!!!

Ακριβώς όπως τό περιγράφετε. Κοντές οι βίδες κι ακόμη πιό κοντές στήν περίπτωση αυτών γιά ευαίσθητο πάτωμα. Καί η εντύπωσή μου είναι ότι τά stabilizer βελτιώνουν αισθητά τήν απόδοση των ηχείων. Ξεπερνά η Ouad τέτοιες
"απροσεξίες" καί πώς; Οι εδώ δηλώνουν παντελή άγνοια του θέματος.

Δυστυχώς και δεν μου αρέσει που το λέω, άλλα η εταιρία που κάποτε είχε ένα από τα καλύτερα customer's care, πλέον δεν είναι σε θέση ούτε να παράσχει τεχνικές πληροφορίες και λεπτομέρειες, ούτε καν στα τεχνικά τμήματα των αντιπροσώπων της!!! Το χειρότερο είναι ότι τα προιόντα τους (τα τρέχοντα), υποφέρουν από ''παιδικές ασθένειες'' και από κάποια αννόητα λαθάκια, που όμως κάνουν την ζωή των κατόχων τους κάπως δυσκολότερη από ότι θα έπρεπε! Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο εδώ αντιπρόσωπος, έχει ενημερώσει την εταιρία γιά αυτό το μικρό bug, μέσω του τεχνικού του τμήματος, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχει δωθεί κάποια λύση στο πρόβλημα από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία!!!!!!!!!!!

Αγαπητέ ΚΟΨ.
Επαναλαμβάνω συμπληρώνοντας:
Quad 2905 καί Lector CDP-7T/MK3 τά άρτι αφιχθέντα.
Καί γύρω από τά οποία, τό ζητούμενο σύστημα. (Οι παληοί αλλά αξιόπιστοι MAGNUM φοβούμαι ότι δείχνουν εντόνως τήν αδυναμία τους, τό δέ Gyrodeck οδεύει και αυτό μέ λύπη πρός αντικατάσταση).
Μεγάλος ο χώρος: 12x6, ιδιόμορφος όμως. Ύψος 4,5μ. καί πολλά ανοίγματα παραθύρων.

Αγαπητέ d-m.m
Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, αυτός χωρίζεται με κάποιο τρόπο ή είναι ενιαίος?
Ρωτώ γιατί σε τόσο μεγάλο χώρο η ενέργεια που θα απαιτηθεί είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι σε ένα μικρότερο.
Θα μπορούσε να βρεθεί ενισχυτής της τοπολογίας που σας ενδιαφέρει, αλλά είναι μετρημένοι στα δάκτυλα αυτοί.

Προσωπικά ευχαρίστως να σας έφερνα για δοκιμή τον Spectron Musician III SE mk2, όπου δεν θα ιδρώσει καθόλου (είναι φτιαγμένος για να οδηγεί τα απαιτητικότερα των ηχείων, Analysis, Magnepan, μεγάλα B&W, Apogee κλπ) αλλά θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος προενισχυτής που να ταιριάζει αφενός
και αφετέρου είναι τοπολογίας class D με γραμμικό μετασχηματιστή, όπου είναι εντελώς διαφορετικής τοπολογίας από αυτή που δηλώσατε (SET) ως επιθυμητή στην αρχη.
Θα ήταν χρήσιμα όμως κάποια συμπεράσματα, ΑΝ υπήρχε και κατάλληλος προενισχυτής.

Από την άλλη πιστεύω ότι υπάρχει η κατάλληλη λύση στα μαγικά ηχοχρώματα των SET και μάλιστα από τον "θηριώδη" κορυφαίο ολοκληρωμένο (με πραγματική ενεργή προενίσχυση) εξ' αυτών.......

Αν τελικά επιλέξετε λύση PP ένα σετ προ-τελικών της Audio Valve θα ήταν δυνατή υποψηφιότητα.

Last edited:
Τα Quad 2905 δεν είναι εύκολα ηχεία καθώς θέλουν δύναμη(τρανσιστορ) και sweetness (λάμπα).

Την δύναμη την χρειάζονται όχι μόνο για να σπρώξουν την μεμβράνη αλλά και να την τραβήξουν πίσω σωστά και με ακρίβεια!

Προσωπικά ένας καλός υβριδικός κάνει καλά την δουλειά του. Έχω όμως ακούσει ότι και οι ενισχυτές τις audioresearch ταιριάζουν πολύ με την άνωθεν φιλοσοφία.