Raspberry digi+ ή κάποιο usb interface;

kxanthop

New member
25 October 2010
79
Όπως λέει και ο τίτλος του νήματος, θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με μια επικείμενη αγορά μου. Έχω το DAC της Naim, το οποίο μέχρι πρότινος συνέδεα με το PC μου μέσω του Μ2tech hiface. Ωστόσο πρόσφατα αναβάθμισα τον υπολογιστή, ο νέος έχει μόνο USB 3.0 και το Μ2tech σταμάτησε να λειτουργεί σωστά. Επικοινώνησα τόσο με τον αντιπρόσωπο, όσο και με την M2tech, αλλά λύση δε βρέθηκε και το M2tech πωλήθηκε.
Το ερώτημα ειναι: να δοκιμάσω ενα άλλο περιορισμένου (έως 100 ευρώ) μετατροπέα USB σε coaxial (και ποιος θα μπορούσε να ειναι αυτός) ή να δοκιμάσω την τη μου με ενα Raspberry Pi B+ που σε συνδυασμό με το Volumio και το Digi+ υπόσχεται bit perfect coaxial έξοδο έως τα 24/192 που χρειάζομαι για το DAC;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Ο υπολογιστής σου τι είναι;Desktop ή laptop;
Δεν βγάζει κατευθείαν coaxial;

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ειναι desktop κι έχει μόνο οπτική έξοδο. Πριν την αναβάθμιση, η αλλαγή απο την οπτική του υπολογιστή στο M2tech ήταν εντυπωσιακή!

Απάντηση: Re: Raspberry digi+ ή κάποιο usb interface;

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ειναι desktop κι έχει μόνο οπτική έξοδο. Πριν την αναβάθμιση, η αλλαγή απο την οπτική του υπολογιστή στο M2tech ήταν εντυπωσιακή!

Αν είναι desktop,κατά 95% βγάζει και coaxial.
Απλώς την έχει στην μητρική σαν option,χρειάζεται μόνο ένα bracket των 5 ευρώ.

Ξέρεις ποια είναι η μητρική σου να το κοιτάξουμε;

Αυτο δεν το ειχα σκεφτεί καθόλου, ειναι πολυ καλή ιδεα! Ειναι η Gigabyte Z87X-UD3H. Θα το δω πάραυτα.

Αυτο δεν το ειχα σκεφτεί καθόλου, ειναι πολυ καλή ιδεα! Ειναι η Gigabyte Z87X-UD3H. Θα το δω πάραυτα.

Στο βρήκα εγώ,το σημείωσα στην εικόνα.

Gigabyte Z87X-UD3H Top.jpg

Θα πάρεις κι ένα τέτοιο,κι έτοιμος.
SPDIF-OUT-unit.jpg

Ευχαριστώ πάρα πολύ! Είσαι ταχύτατος.
Ωστόσο ηχητικά θα αλλάξει κάτι σε σχέση με την οπτική που χρησιμοποιώ τώρα; Επίσης έχω κάποια χωροταξικά προβλήματα: ο υπολογιστής απέχει λίγο από το rack και σκεφτόμουν είτε να αγοράσω ενα USB καλώδιο μέχρι το interface είτε ένα καλώδιο Ethernet μέχρι το Raspeberry και στη συνέχεια το ~1m όμοια νομικό καλώδιο για τη σύνδεση με το DAC.
Πάντως ειναι τόσο χαμηλό το κόστος του bracket, που τη δοκιμή θα την κάνω!

Last edited:

Υπάρχει SPDIF_O header, οποτε μου λείπει μόνο ενα bracket; Ωστόσο θα παραμείνει το πρόβλημα ότι κάποια sample rates, όπως το 24/88.1 δεν υποστηρίζονται απευθείας, γιατί η μητρική δεν έχει αντίστοιχο ρολόι, σωστά; Επίσης ηχητικά, λογικά θα είναι αντίστοιχης ποιότητας με την οπτική έξοδο, εάν δεν κάνω λάθος.

Για τα ρολόγια δεν είμαι σίγουρος,υπάρχουν μητρικές που βγάζουν.

Ποιοτικά πάντως,παραδοσιακά είναι πολύ ανώτερη της οπτικής.
Πάντως κάνε μια δοκιμή αφού υπάρχει και είναι σχεδόν ανέξοδη.

Στην οπτική 24/88.1 δεν έβγαζε και δυστυχώς πολλοί απο τους αγαπημένους μου δίσκους από το HDtrracks ειναι με αυτή τη συχνότητα δειγματοληψίας. Λογικά, ούτε στην οπτική θα υποστηρίζεται η συχνότητα. Για το χωροταξικού του πράγματος ενα μακρύ ομοαξονικό (~6m) θα ειναι "διαχειρίσιμο"; Ευχαριστώ και πάλι!

Μιά άλλη λύση, αν μπορείς να βρείς, είναι μιά κάρτα PCI Controller με έξοδο σε USB 2.
Για audio προτίμησε με τα τσιπάκια της Nec.

Είναι καλή λύση, δεν ξέρω αν μπορείς να βρείς.

Ευχαριστώ πολύ, ωστόσο θα παραμένει το πρόβλημα της μετατροπής του USB σε coaxial. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει καμία αξιόλογη και οικονομική πριταση αυτού του είδους;

Εννοώ ότι θα μπορούσες να ξαναγυρίσεις στο Hiface.
Ξέρω ότι το έδωσες, αλλά αν το ξαναεύρισκες και με με μία καρτούλα PCI των 15 ευρώ (αρκεί να βρεθεί η κάρτα) θα ήταν ότι χρειάζεσαι...

Μηπως γνωριζει καποιος που θα βρω και εγω κατι σαν αυτο.

Η αλήθεια είναι πως δεν κυκλοφορούν πολλά,παραδόξως...
Το καλό είναι πως μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου.

Εγώ ας πούμε κανιβάλισα ένα άχρηστο bracket,το τρύπησα και βίδωσα ένα θηλυκό BNC (ή βάζεις κι RCA αν θέλεις,όπως αυτό της φώτο. )
Κόλλησα ένα μικρό ομοαξονικό καλώδιο επάνω,δυο μονά dupont βυσματάκια στις άκρες κι έτοιμος.

Re: Απάντηση: Re: Raspberry digi+ ή κάποιο usb interface;

Εγώ ας πούμε κανιβάλισα ένα άχρηστο bracket,το τρύπησα και βίδωσα ένα θηλυκό BNC (ή βάζεις κι RCA αν θέλεις,όπως αυτό της φώτο. )
Κόλλησα ένα μικρό ομοαξονικό καλώδιο επάνω,δυο μονά dupont βυσματάκια στις άκρες κι έτοιμος.

Sokmav, οι περισσότερες motherboards έχουν έξοδο TTL (5volt)
Οπότε θες ‛κύκλωμα’
TTL to SPDIF
http://whitefiles.org/b1_s/1_free_guides/fg1mt/pgs/h13f.htm

Κάποια dac δέχονται και TTL, αλλά αν δε το γραφεί ο κατασκευαστής, πιθανά να είναι εκτός προδιαγραφών

Για αυτό βλέπεις και τα παραπάνω να έχουν πλακέτα – στο manual της mobo πιθανά να λέει τι βγάζει η καθεμία, αλλά όσες έχω TTL βγάζουν.
Όσο για τις δικές μου DIY δοκιμές σε ttl to spdif, με χοντρές αντιστάσεις και ‛κεραίουλες’ παντού, δε μπορώ να πω ότι ήταν και τόσο επιτυχημένες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Raspberry digi+ ή κάποιο usb interface;

Sokmav, οι περισσότερες motherboards έχουν έξοδο TTL (5volt)
Οπότε θες ‛κύκλωμα’
TTL to SPDIF
http://whitefiles.org/b1_s/1_free_guides/fg1mt/pgs/h13f.htm

Κάποια dac δέχονται και TTL, αλλά αν δε το γραφεί ο κατασκευαστής, πιθανά να είναι εκτός προδιαγραφών

Για αυτό βλέπεις και τα παραπάνω να έχουν πλακέτα – στο manual της mobo πιθανά να λέει τι βγάζει η καθεμία, αλλά όσες έχω TTL βγάζουν.
Όσο για τις δικές μου DIY δοκιμές σε ttl to spdif, με χοντρές αντιστάσεις και ‛κεραίουλες’ παντού, δε μπορώ να πω ότι ήταν και τόσο επιτυχημένες.

Στην δική μου πάντως δεν αναφέρει ttl.
Και δουλεύει μια χαρά με το wolfson wm8804 μέχρι 24/192.
Τύχη;

Αλλά έτσι κι αλλιώς κι αυτά που έβαλες δεν ζητούν και πολλά.
Οπότε...

Ευχαριστω για την αμεση αοαντηση,αυτο θα κανω και εγω,αλλα ειπα μηπως...

Εχω την εντυπωση οτι ο sokmav εχει δικιο.
Νομιζω το πλακετακι στο link ειναι οντως για ttl, αλλα δινει και οπτικη.
Στη παραπανω περιπτωση πιστευω οτι το καλωδιο με το φισακι ειναι οκ για coaxial.