RealD 3D στο σπίτι μας;

αυτές της χαμηλής κατηγορίας φίλε jl; που το έχουν όλες σχεδον οι κάρτες σήμερα ...απλά κανει extend..ο φίλος τεγκόνικ μάλλον κανει λόγο για 2 διαφορετικές εικόνες και μάλιστα 3δ ...αλλά ούτε αυτό είναι πρόβλημα σήμερα...

Εφόσον μιλάμε για την διάταξη με τους 2 προβολείς, μας αρκούν δύο εικόνες 2D.

Αλλά όπως λες, αυτό σήμερα δεν είναι πρόβλημα, όσον αφορά το hardware.

To θέμα είναι να βρεις ή να φτιάξεις το κατάλληλο software...

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να βρεις ένα πρόγραμμα που να διαχωρίζει τις εικόνες για κάθε μάτι από ένα 3D BR ή οποιουδήποτε άλλου τύπου 3D μετάδοση και να μπορεί να τις εκπέμψει απολύτως συγχρονισμένες από δύο διαφορετικές εξόδους HDMI/DVI.
extended ή κλώνοι ναί.Και το split σε τρεις οθόνες της nvidia το καταλαβαίνω ,μία αναπαραγωγή σε 3 split.Η απορία μου είναι εάν μπορούμε να έχουμε δύο ανεξάρτητες αναπαραγωγές αρχείων εικόνας που να προβάλονται σε δύο διαφορετικά μέσα προβολής με έναν και μοναδικό Η/Υ (με μία ή και δύο κάρτες γραφικών). To έχεις δοκιμάσει?

Σαφώς. Στην πιο απλοϊκή εκδοχή, βάζεις τον mpc στη μία οθόνη να παίζει και τον vlc στην άλλη. Από αυτό όμως, μέχρι αυτό που περιγράφω ανωτέρω, υπάρχει τεράστια απόσταση... :D

Πάντως, εδώ που τα λέμε, το βασικότερο είναι να μπορέσει η τεχνολογία 3D να γίνει λίγο καλύτερη, γιατί ως τώρα, αν εξαιρέσουμε τα animation δεν πείθει ιδιαίτερα... To Avatar είχε απίστευτα εντυπωσιακά σημεία, αλλά σε ακόμα περισσότερα έχανε, η Αλίκη ήταν μάλλον κακή... αντίθετα το 3D ζωγράφιζε σε Τοy Story 3 και Shrek 4 που έτυχε να δω....

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι φοβάμαι πως η παρούσα τεχνολογία 3D δεν είναι αρκετή για κανονικές κινηματογραφικές ταινίες, και σύντομα θα δούμε κάτι τελείως διαφορετικής λογικής, οπότε ίσως είναι βεβιασμένη κίνηση η αγορά 3D συστήματος με τα παρόντα standards...

τέσπα ...το 120hz frame /time sequential...ειναι αυτό που έχει επικρατήσει για εμπορική χρήση....και το κάνει πολύ καλά...κρίμα για το κόστος των γυαλιων...που αν θέλετε να δείτε μια παρεα θες αυτή τη στιγμή κανά 500άρι ευρό μόνο για τα γυαλιά..αλλά θα πέσουν οι τιμές...
επίσης απο τον οκτωβριο νοέμβριο του προηγούμενου έτους έχει καθόριστεί το 3d blue ray standard....οπότε για κάποια χρόνια με αυτό θα πορευόμαστε...

επίσης σε μια συζήτηση παλιότερα είχαμε κανει λόγο για τον εξοπλισμό...οι νέες κάμερες είναι σαφώς λιγότερο bulky και οσο προχωράει η τεχνολογία θα κάνουν την αποτύπωση του 3δ ευκολότερη...

για 3d κάμερες ρίξτε μια ματιά στη sony...

φι´λε μαέστρο δεν θα αλλάξει τπτ ...όσον αφορά τον τρόπο που θα λαμβανεται το 3δ..αυτό που μένουν να λύσουν ....κυρίως οι τηλεοράσεις ....είναι η μεγάλη πτώση της φωτεινότητας το ghosting kai to flickering..

Πιστεύω ότι είναι εφικτή και η δημιουργία του λογισμικού αλλά και το στήσιμο ενος τέτοιου συστήματος. Το "κεντράρισμα" των προβολέων γίνεται με ένα test pattern και οποιοδήποτε σοβαρό HTPC μπορεί να βγάλει 2 πηγές εικόνας. Το μόνο που μένει είναι ο διαχωρισμός και ο συγχρονισμός των βίντεο από 3D blu-ray.

Μια καλή ιδέα ίσως λίγο... "βαριά" είναι η χρήση Extended Monitor, όπου αν έχουμε 1920x1080 , στήνουμε 3840x1080. Με την βοήθεια ενός avisynth script κάνουμε τις εικόνες Left/Right του βίντεο να εμφανίζονται δίπλα δίπλα και βγαίνει βίντεο ανάλογης ανάλυσης που πατάει "σωστά" πάνω στις "οθόνες". Έτσι είναι σίγουρα συγχρονισμένες και η καθεμία στον προβολέα της ;)

Βέβαια πρόκειται πιο πολύ για πατέντα... αλλά αν κάποιος ψήνεται να δοκιμάσει το hardware setup ψήνομαι να δοκιμάσω το software ;)

Βασικά από όσα είδα στο site της Nvidia, τουλάχιστον τα sample της είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να λειτουργούν όπως ανέφερα παραπάνω!! Το βίντεο είναι δίπλα δίπλα! Άρα τουλάχιστον τα samples παίζουν απευθείας στο setup 2 προβολέων με extended displays. (+φίλτρο)

Επίσης μια ιδέα που είχα για χρήση ενός προβολέα ... η χρήση ενός τροχού με φίλτρο, όπως π.χ στο Dolby3D http://www.wired.com/images_blogs/gadgetlab/2009/12/wheel.jpg

Απλά με Φίλτρο Polarizer και όχι μπλε/πράσινο.

Ίσως να είναι δύσκολο...αλλά όχι ακατόρθωτο! Τι κρίμα που αυτόν τον καιρό δεν έχω προβολέα. Υλικό BluRay 3D που μπορώ να βρω; Θα ήθελα να δω πως είναι αποθηκευμένη η πληροφορία...

Σε αυτό το μοντέλο, περιορίζεσαι στο max. 30fps για κάθε μάτι, με ενδεχόμενη δυσκολία προσαρμογής υλικού 24p, ενώ πρέπει να βρεις μία αποτελεσματική μέθοδο συγχρονισμού του τροχού.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχεις αυξημένο crosstalk και flickering.

Καλύτερα πάρε τον προβολέα που πρότεινε ο libair...

To υλικό 3D BluRay, επεξεργάζεται παράλληλα τις δύο παλμοσειρές και στο τέλος τα καρέ πακετάρονται ανά ζεύγη (L-R) σε μία "εικόνα" 1920x2205. Πέρα από τα κλειδώματα που θα χρειαστεί να σπάσεις, θα χρειαστείς και ένα σκριπτάκι που να ξεπακετάρει τα ζεύγη και να τα βάζει σε συνεχόμενη τοπολογία (sequential).

Μάλιστα! Ναι συμφωνώ απολύτως- δε λέω ότι θα το εφαρμόσω αλλά είναι μια καλή "ιδέα" / θεωρία :P Πάντως όσο αφορά τις υλοποιήσεις 3D βρίσκω αυτή της RealD 3D , την καλύτερη. Active Glasses κτλπ δε μου αρέσουν πολύ....

Μήπως στα στοιχεία που μου έδωσες, διπλασίασες λάθος πλευρά; Μου διπλασίασες το ύψος :) (όσο αφορά το bluray 3d)

Προφανώς με αυτά που μου λες για το bluray, η πρώτη ιδέα μου με 2 προβολείς είναι πραγματοποιήσιμη εύκολα (αν εξαιρέσουμε το θέμα τοποθέτησης του προβολέα)

Το "κλείδωμα" του bluray είναι ένα ζήτημα όσο αφορά το θέμα, "βάζω και παίζω". Αν γίνει όμως αντιγραφή στον δίσκο μας (πράγμα νόμιμο για αντίγραφα ασφαλείας θέλω να πιστεύω), η αναπαραγωγή του σε 2 προβολείς για L/R είναι αρκετά εύκολη ;)

Περισσότερα όταν επιστρέψω σπίτι μου, είμαι τώρα μια εβδομάδα εγκλωβισμένος σε ένα netbook :P

Μήπως στα στοιχεία που μου έδωσες, διπλασίασες λάθος πλευρά; Μου διπλασίασες το ύψος :) (όσο αφορά το bluray 3d)

Όχι, οι διαστάσεις αυτές είναι. Κατά frame packing, τα καρέ για κάθε μάτι, τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, με ένα ενδιάμεσο headroom ύψους 45 εικονοστοιχείων...

(1920x1080 + 1920x45 + 1920x1080 = 1920x2205)

Πιστεύω ότι είναι εφικτή και η δημιουργία του λογισμικού αλλά και το στήσιμο ενος τέτοιου συστήματος...

Δεν είναι απλά εφικτή είναι πραγματικότητα εδώ και καιρό μάλιστα.

dualprojectorsmounted87.jpg

Οδηγίες αναλυτικά στο κορυφαίο tomshardware.com

Mην απελπίζεσαι...

Υπάρχει ακόμα το άλυτο θέμα της αναπαραγωγής 3D BluRay με μία τέτοια διάταξη... :p

Mην απελπίζεσαι...

Υπάρχει ακόμα το άλυτο θέμα της αναπαραγωγής 3D BluRay με μία τέτοια διάταξη... :p

αυτο λύνεται κανεις rip το bluray 3d σε iso με το anydvd hd η παιρνεις ετοιμο το iso(καμμια 35αρια 3D bluray iso κυκλοφορουνε).
Μετα με το 3DBDbuster ή το SSIFsucka(που ειναι και τζαμπα) κανεις
export τα 2 streams (left & right) και τα παιζεις με το stereoscopic player
η οπως αλλιως θες.

Το προβλημα σε ενα τετοιο συστημα ειναι το crosstalk...
δειτε εδω ενα τετοιο συστημα που κανει 4κ ευρω.
http://www.mtbs3d.com/phpBB/viewtopic.php?f=122&t=11320&sid=1848860f7dc52fe11267fcd5a5892888

Η καλυτερη λυση ειναι dlp 3D projector με active shutter γυαλια.
και φτηνοτερος και ποιο απλος εχει περιπου 0δενικο crosstalk δεν εχει τα διαφορα προβληματα μονο που ειναι ακριβα τα γυαλια.

ο dlp δεν βλεπεται ?
γιατι οι αλλοι προβολεις ειναι καλυτεροι ?
μολις βγουνε 3d dlp full hd me hdmi 1.4 και τα 3d modes που υποστηριζουνε
οι 3D τηλεορασεις θα αγορασω ενα τετοιο προβολεα.
Ειναι η μονη τεχνολογια που μπορει να δωσει καλο 3D(χωρις crosstalk) σημερα σε προσιτη τιμη

Last edited:
Για να το λες ετσι απροκάλυπτα φανταζομαι τι θα ειδες και έφριξες....
Η αλήθεια είναι οτι στο σινεμα προβάλουν με προβολείς DLP των 100.000 και βάλε. Νομίζω οτι για να προλάβουν την αγορά τα consumer 3D των γνωστων οικων που θα κυμαίνονται στα 5-10k θα πέσει το γέλιο της αρκούδας. Κάτι που κανανε παντα σε καθε αλλαγη τεχνολογιας.