Φίλε Αngelo, απ' ότι κατάλαβα ψιλοταλαιπωρείσαι, αλλά μη στενοχωριέσαι τα ίδια πέρασα κι εγώ. Όταν ρυθμιστεί σωστά ωστόσο, το REL θα σε αποζημιώσει για τον κόπο σου..
Καταρχάς, ρίξε μία ματιά στα attachments, θα σε βοηθήσουν αρκετά..
Επίσης, δες κι εδώ:
http://www.axiomaudio.com/tips_subwoofer_placement.html
Δύο υποσημειώσεις:
-Η REL συνιστά να τοποθετείται το Strata III σε γωνίες.
-Κλείνουμε και ανοίγουμε το Strata με το volume του κλειστό και τον ενισχυτή μας κλειστό επίσης.
Για να ρυθμίσουμε τη συχνότητα αποκοπής του sub μας πρέπει να γνωρίζουμε το κατώτερο όριο του φάσματος εκπομπής του ηχείου μας. Τα στοιχεία του κατασκευαστή των ηχείων μας (π.χ. 35 Hz-22kHz) άλλοτε βοηθάνε κι άλλοτε είναι παραπλανητικά. Στο παράδειγμά μας π.χ., αν τα στοιχεία είναι ακριβή, η συχνότητα αποκοπής του cross του sub μας πρέπει να ρυθμιστεί περίπου γύρω στα 35 Ηz.
Για μέγιστη ακρίβεια, χρειάζεσαι ένα test disk (ακόμα καλύτερα αν έχει και warble tone για να σε βοηθήσει στη ρύθμιση φάσης-έχω αρκετά να σου δώσω) κι ένα dBmeter (σου δανείζω το δικό μου αν δεν έχεις).
Συνοπτικά, ρυθμίζεις τη συχνότητα αποκοπής στο cross του sub, ακριβώς εκεί που "τελειώνει" το χαμηλό του ηχείου σου, ώστε να αποφύγεις την ανεπιθύμητη αλληλεπικάλυψη..
Για να ρυθμίσεις τη φάση, ένας τρόπος είναι χρησιμοποιώντας πάλι το test disk, να ρυθμίσεις τη συχνότητα του cross του sub ώστε να επικαλύπτει το κατώτερο μέρος του φάσματος των ηχείων σου, π.χ. στα 80 Hz των ηχείων του παραδείγματος. Αν η φάση είναι σωστή, τότε το sub θα επιπροστίθεται στο χαμηλό του ηχείου και αυτό θα ακούγεται υπερτονισμένο ή και μπουμαριστό..
Αν είναι λάθος, θα υπάρχει ακύρωση και το χαμηλό θα εξαφανίζεται..
Με το trial and error θα βρείς το σωστό...
Good luck, στη διάθεσή σου αν χρειαστείς κάτι..