rell strata III συμβουλές

angelo

Senior Member
21 June 2006
473
Πρόσφατα απέκτησα απο εναν συνφορμίτη μεταχειρισμένο ενα sub rell strata III Μήπως μπορεί κάποιος με σχετική εμπειρία να με συμβουλέψει για σύνδεση, τοποθέτηση και ρύθμηση γιατι έχοντας λίγες τεχνικές γνώσεις απο το μανιουαλ δεν έβγαλα και πολλά.
Θα συνδεθεί με έναν ολκληρωμένο Alchemist Kraken και εναλλάκτικά με έναν NAD 3020 κυρίως για μουσική Επίσης έχω έναν t-amp αλλά κάπου έχω διαβάσει οτι δεν μπορεί να συνδεθεί λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων στο κύκλωμα
ευχαριστώ εκτων προτέρων

Φίλε Αngelo, απ' ότι κατάλαβα ψιλοταλαιπωρείσαι, αλλά μη στενοχωριέσαι τα ίδια πέρασα κι εγώ. Όταν ρυθμιστεί σωστά ωστόσο, το REL θα σε αποζημιώσει για τον κόπο σου..

Καταρχάς, ρίξε μία ματιά στα attachments, θα σε βοηθήσουν αρκετά..

Επίσης, δες κι εδώ:

http://www.axiomaudio.com/tips_subwoofer_placement.html

Δύο υποσημειώσεις:

-Η REL συνιστά να τοποθετείται το Strata III σε γωνίες.

-Κλείνουμε και ανοίγουμε το Strata με το volume του κλειστό και τον ενισχυτή μας κλειστό επίσης.

Για να ρυθμίσουμε τη συχνότητα αποκοπής του sub μας πρέπει να γνωρίζουμε το κατώτερο όριο του φάσματος εκπομπής του ηχείου μας. Τα στοιχεία του κατασκευαστή των ηχείων μας (π.χ. 35 Hz-22kHz) άλλοτε βοηθάνε κι άλλοτε είναι παραπλανητικά. Στο παράδειγμά μας π.χ., αν τα στοιχεία είναι ακριβή, η συχνότητα αποκοπής του cross του sub μας πρέπει να ρυθμιστεί περίπου γύρω στα 35 Ηz.

Για μέγιστη ακρίβεια, χρειάζεσαι ένα test disk (ακόμα καλύτερα αν έχει και warble tone για να σε βοηθήσει στη ρύθμιση φάσης-έχω αρκετά να σου δώσω) κι ένα dBmeter (σου δανείζω το δικό μου αν δεν έχεις).

Συνοπτικά, ρυθμίζεις τη συχνότητα αποκοπής στο cross του sub, ακριβώς εκεί που "τελειώνει" το χαμηλό του ηχείου σου, ώστε να αποφύγεις την ανεπιθύμητη αλληλεπικάλυψη..

Για να ρυθμίσεις τη φάση, ένας τρόπος είναι χρησιμοποιώντας πάλι το test disk, να ρυθμίσεις τη συχνότητα του cross του sub ώστε να επικαλύπτει το κατώτερο μέρος του φάσματος των ηχείων σου, π.χ. στα 80 Hz των ηχείων του παραδείγματος. Αν η φάση είναι σωστή, τότε το sub θα επιπροστίθεται στο χαμηλό του ηχείου και αυτό θα ακούγεται υπερτονισμένο ή και μπουμαριστό..

Αν είναι λάθος, θα υπάρχει ακύρωση και το χαμηλό θα εξαφανίζεται..

Με το trial and error θα βρείς το σωστό...

Good luck, στη διάθεσή σου αν χρειαστείς κάτι..

Attachments

monsoon δεν θα το έλεγα ταλαιπωρία ή εν πάση περιπτώσει είναι απο τις ευχάριστες ......
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια και τις παραπομπές. Θα τις δώ αλλά προς το παρόν αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως ρυθμίζω την συχνότητα αποκοπής Απο το coarse και fine control ? και πως? που φαίνεται η συχνότητα? ίσως είναι αφελής η ερώτηση αλλά είναι η πρώτη φορά που μπλέκω με σαμπ.
Τώρα παίζω με τα chario που σύμφωνα με τον κατασκευαστή καταβαίνουν στα 35hz και η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη εκει κάτω
Θα τα δοκιμάσω και με τα tannoy που φτάνουν μέχρι τα 50 και νομίζω θα είναι πιο απλά τα πράγματα
Πως μπορώ να ανεβάσω καμιά φωτογραφία να δείξω την τοποθέτηση ώστε να δεχτώ συμβουλές. Αν μπορεί κάποιος ας μου πεί τον τρόπο.

Όπως λέει και ο Στέργιος..

Υπάρχει πίνακας στη σελ. 8 του manual που εξηγεί πως ρυθμίζεις τη συχνότητα αποκοπής..

Π.χ. για συχνότητα αποκοπής 35 Hz (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το sub θα λειτουργεί κάτω από τα 35 Ηz), ρυθμίζεις τα ποτενσιόμετρα coarse και fine στις θέσεις Β2 (34 Hz) ή Β3 (36 Hz).

Σήμερα βρήκα χρόνο και άρχισα πάλι το ψάξιμο Η τοποθέτηση θα με δυσκολέψει γιατί πίσω απο το σύστημα υπάρχει ραφιέρα, και οι μια γωνία που υπάρχει είναι πολύ στριμογμένη. Δυστυχώς δεν ξέρω πως να ανεβάσω φωτογραφία για να το δείτε.
Αυτό που με απασχολή περισσότερο όμως είναι οτι όταν τον κλείνω μετά απο 4 - 5 δευτεροεπτα ακούγεται ένα ντουπ αρκετά δυνατό.
Είναι φυσιολογικό ?.
Η σύνδεση είναι όπως λέει το manual με το neutric στο hi level. Κλείνω πρώτα τον ενισχυτή και μετά απο αρκετή ώρα το σαμπ μήπως κρατάει ρεύματα αλλά τα ίδια. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία με rell ?

Στέργιε το έχεις ψάξει ? είναι φυσιολογικό ?
Είναι πράγματι αναγκαίο όπως λεέι ο monsoon να το ανοίγω και το κλίνω με κλειστό τον ενισχυτή ?
Επίσης το neutric είναι δεκα μέτρα αυτό δεν δημιουργεί χρονική υστέρηση στο σήμα του sub έναντι των ηχείων που έχουν καλώδια 2,5 μ ?

Απάντηση: Re: rell strata III συμβουλές

Στέργιε το έχεις ψάξει ? είναι φυσιολογικό ?
Είναι πράγματι αναγκαίο όπως λεέι ο monsoon να το ανοίγω και το κλίνω με κλειστό τον ενισχυτή ?
Επίσης το neutric είναι δεκα μέτρα αυτό δεν δημιουργεί χρονική υστέρηση στο σήμα του sub έναντι των ηχείων που έχουν καλώδια 2,5 μ ?

Δεν το έχω ψάξει και δεν το ανοιγοκλείνω καθόλου. Το αφήνω πάντα ανοιχτό. Μη χαλάμε και τον διακόφτη... :grinning-smiley-043

Το neutrik κοψτο και κράτα όσο σου χρειάζεται. Μη χολοσκάς. Κάνει καλή διαφορά -bye-